cabdik Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2009 Απλα ειχα την απορια, ακουω συχνα "παμε να ακουσουμε τονταδε dj" και λεω τι πανε να ακουσουνε; Ωστε ειναι και μουσικος ο τυπος, για να γραφει μουσικη, ε; σορρυ guys, αλλα επειδη δεν μου αρεσει η γενικευση των ορων, δεν "γραφει" μουσικη, απλα συνθετει κομματια. το να κατσεις να γραψεις μουσικη ειναι κατι πολυ πιο πανω απο αυτο που κανει ο συγκεκριμενος dj, και ο καθε dj!! ειναι πολυ πιο ευκολο σημερα με την τεχνολογια που υπαρχει, να κατσεις να φτιαξεις ενα τραγουδι, οποιουδηποτε ειδους και ειδικα τετοιων (hip-hop, triphop κλπ). αλλα για πειτε μου ποσοι ειναι αυτοι που μπορουν να κατσουν σε ενα πιανο και σε λευκο πενταγραμμο να γραψουν μουσικη..? ] δεν κατηγορω κανεναν, απλα λεω οτι δεν γενναμε ολοι παιδια. μπορει να παιζουμε μαζι τους, να τα μεγαλωνουμε κλπ, αλλα δεν τα γενναμε..!!
gf030 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2009 Υπάρχουνε djs που απλώς αναπαράγουν μουσικές άλλων,με υποτυπώδεις (re)μίξεις. Ούτε κι εγώ συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό γι'αυτούς,ακόμα κι αν μ'αρέσουν αυτά που παίζουνε. Ο συγκεκριμένος είναι κατά βάση παραγωγός (/μουσικός,αν επιτρέπεις τον όρο για κάποιον που γράφει με τέτοιες μεθόδους =) - γιατί από τα "στάνταρ" όργανα νομίζω πως παίζει μόνο drums),και ως dj εκτελεί τα δικά του κομμάτια,με ή χωρίς τον τρόπο που τα έγραψε - και άλλους που συμμετείχανε . Αν θέλεις άκουσε κάποια Κατατοπιστικοτατος, ευχαριστω για την απαντηση. Αν και δεν ακουω τετοιο ειδος, τα κομματια τα βρηκα συμπαθητικα. @cabdik, απολυτο δικιο.
zenso Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 2009 [...] το να κατσεις να γραψεις μουσικη ειναι κατι πολυ πιο πανω απο αυτο που κανει ο συγκεκριμενος dj, και ο καθε dj!! ειναι πολυ πιο ευκολο σημερα με την τεχνολογια που υπαρχει, να κατσεις να φτιαξεις ενα τραγουδι, οποιουδηποτε ειδους και ειδικα τετοιων (hip-hop, triphop κλπ). αλλα για πειτε μου ποσοι ειναι αυτοι που μπορουν να κατσουν σε ενα πιανο και σε λευκο πενταγραμμο να γραψουν μουσικη..? ][...] Υπάρχουν αρκετοί djs που είναι ταυτόχρονα μουσικοί. Μερικοί απ'αυτούς: Will Holland Bonobo Funki Porcini Aphex Twin Νostalgia 77 Φυσικά η τεχνολογία μπορεί να απλοποιήσει εξαιρετικά πλέον τη διαδικασία της σύνθεσης,όμως αυτό δεν αποκλείει απαραίτητα τη πιθανότητα μουσικής κατάρτισης των εκάστοτε χρηστών της. Νομίζω πως το "πρόβλημα" έγκειται περισσότερο στους όρους,παρά στην ουσία. (Φιλικά πάντα,δε θέλω ν'ανοίξω κάποιο μέτωπο - άλλωστε δεν είμαι dj,ούτε μάνατζερ του Krush.)
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Σορυ για το εκτος θεματος, αλλα τι επαιξε; αν και ηδη απαντηθηκε θα απαντησω κι εγω γιατι μαλλον ο aledjo εχει την ιδια απορια λεγοντας "σιγα τον dj". Ο krush γραφει μουσικη κανονικοτατα. Το στυλ του ειναι κατα βαση trip hop και κατα δευτερο λογο hip hop (οχι αμερικανιες ή rnb). Εχει παρεξηγηθει ο ορος dj στην Ελλαδα. Αυτοματα οποιος εχει τα αρχικα "dj" θεωρειται οτι αναπαραγει ετοιμη μουσικη. Λαθος. Dj ειναι και αυτος που σκρατσαρει, αυτος που παιζει και mixαρει δικα του samples, αυτος που φτιαχνει τα δικα του loops και γενικως δεν ειναι απαραιτητα αυτος που αναπαραγει τα hitakia της εποχης. Μη βλεπετε που στην Ελλαδα εχουμε Dj mpampis, Dj kotsos, dj stayros, dj giorikas, dj totos, dj annoula, dj litsa, dj katina και ολοι αυτοι κανουν το ιδιο πραγμα και αυτοαποκαλουνται djs. Αλλο τρανο παραδειγμα στο χωρο του trip hop που γραφει μουσικη (και δεν αναπαραγει), ενω φερει στο ονομα του το 'dj" ειναι ο dj shadow. @cadbik: ναι ο dj krush γραφει μουσικη. Δηλαδη για να πουμε για καποιον οτι γραφει μουσικη πρεπει το κομματι να εχει 10 ακορντα, κανα 2-3 κλασσικα οργανα, πιανα, κιθαρες κλπ? Δηλαδη η ηλεκτρονικη μουσικη, δεν ειναι μουσικη επειδη βασιζεται στη νεα τεχνολογια ή επειδη στο μυαλο σου φανταζει πιο απλουστευμενη η συνθεση της? Σε πληροφορω οτι, ο dj krush ας πουμε, εχει γραψει πολυ πιο συνθετα κομματια απο τον Φιλιππο Πλιατσικα πχ, ο οποιος κατα τ'αλλα ταιριαζει στα προτυπα μουσικου που περιγραφεις (λευκο πενταγραμο παιρνει και γραφει μουσικη ξερω γω εδω και 10ετιες). Και ο dj krush παντως οταν γραφει ενα κομματι απο το 0 ξεκιναει και φτιαχνει τον αλγοριθμο του. Loop, samples, mix. Το οτι τα samples ειναι κατι ετοιμο, δε σημαινει οτι ολο το υπολοιπο κομματι το πηρε ετοιμο και το mixare. Εκει που θελω να καταληξω ειναι πως ειναι ατοπο να μη δεχομαστε ως μουσικους αυτους που χρησιμοποιουν τα μεσα της εποχης τους. Καποτε υπηρχαν τα δεντρα απο τα οποια φτιαχνανε φλογερες και γραφαν μουσικη για φλογερες. Ομοιως με καθε οργανο κιθαρα/λυρα κλπ. Τα μεσα της σημερινης εποχης ειναι και οι υπολογιστες, και τα synthesizer κλπ. Δε θα συγκρινουμε λοιπον τη μουσικη που εγραφε ο bethoven με τη μουσικη που γραφει ο dj krush ουτε με αυτη του Μικη Θεοδωρακη, καθως ο καθενας χρησιμοποιει αλλα μεσα. Τον bethoven θα τον συγκρινεις με τον Strauss. Τον dj krush θα τον συγκρινεις με αλλους triphop producers. Γιαυτο η μουσικη διακρινεται σε ειδη. Το καθε ειδος χρησιμοποιει αλλα μεσα, εχει αλλη ιστορια, αλλη κουλτουρα και εν τελει αλλο ηχητικο αποτελεσμα. Ο καθε καλιτεχνης γραφει μουσικη για το ειδος με το οποιο ασχολειται λοιπον. Και ο dj krush γραφει triphop. Ειναι μουσικος, γραφει δικα του κομματια. [ame]http://www.youtube.com/watch?v=7-B9TFvCsbA[/ame] just for info το παραπανω κομματι: και πιανο εχει, και vocals (οχι samples) εχει, και στιχους, και μελωδια. Σιγουρα δε γραφεται ευκολα αυτο το κομματι οπως και πολλα αλλα του Krush.
gf030 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Ενταξει, υπαρχει ο γενικοτερος ορος "οτι ακουγεται, οτι ηχει, ειναι μουσικη"... κατ' αυτην την εννοια ενας περδουλας ειναι μουσικη, εξαρταται βεβαια και απο το ποσο καλλιτεχνης ειναι ο κ__ος που θα τον παραγει Σοβαρα τωρα, για μενα ας πουμε το να χρησιμοποιει καποιος εστω και δικες του λουπες, δειγματα, να τα μιξαρει και να σκρατσσαρει δεν ειναι μουσικη, οσο και να εχει συγχορδιες, μετρο, στιχο, φωνητικα. Αποψη μου βεβαια... Επισης αυτο το "live" ντε και καλα, το να παιζει δηλαδη καποιος το νεοεφευρεθεν μουσικο οργανο μιχερ η πικαπ η οτιδηποτε αλλο... Κατα τη γνωμη μου παντα, θα ηταν ποιο τιμιο να εχει ετοιμασει ενα σιντακι με οτι τελος παντων κανει και να πει "ειμαι ο dj ταδε και ελατε να σας παρουσιασω το νεο μου σιντι". Το live προυποθετει μουσικους να παιζουν μουσικα οργανα, να τραγουδανε και οχι τυπους να σολαρουν με το μιχερ. Φαναταστειτε δηλαδη να πατε να ακουσετε live τον "dj Πασχαλη Τερζη", λεμε τωρα, και να τον δειτε να παιζει σιντιερα τα τραγουδια του και αυτος απλα να κουνιεται, να πατε σε συναυλια των "dj Scorpions" και να δειτε στη σκηνη ενα μεγαλοπρεπες μιχερ και τους scorpions με ακουστικα να παιζουν σιντι. Ως προς το live ολα αυτα ε, μην παρεξηγηθουμε.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Βασικα δε χρειαζεται να ανατρεχουμε στον ορισμο της λεξης μουσικη...Οσο μουσικη παιζει αυτος που βαραει ντραμς και τον αποκαλουμε ολοι μουσικο, τοσο μουσικη παιζει κι αυτος που φτιαχνει λουπες και σκρατσαρει. Anyway...δεν εχει νοημα αυτη η κουβεντα προφανως... Σχετικα με το live. Ειναι γνωστο οτι στην ηλεκτρονικη μουσικη δε γινεται ενας η δυο ανθρωποι να παιξουν ζωντανα τα κομματια τους, θα επρεπε να ειχαν 10 χερια ο καθενας και απο 2 εγκεφαλους ο καθενας επισης... Ο ορος live (σε αυτα τα ειδη μουσικης) αναφερεται στην παρουσια του εκαστοτε καλλιτεχνη και οχι στην αναπαραγωγη των κομματιων τα οποια σε γενικες γραμμες ειναι playback με μερικες live πινελιες. Σιγουρα δεν προσπαθουν να ξεγελασουν το κοινο τους με τη χρηση αυτου του ορου οπως συμβαινει με αλλους καλλιτεχνες της ελληνικης και ξενης μουσικης σκηνης που περιμενεις να τους ακουσεις live και αυτοι τραγουδανε playback. Οποτε ας μη συγκρινουμε (για αλλη μια φορα) ανομοια πραγματα. Αλλο πραγμα ενας τραγουδιστης να διαφημιζει ενα επερχομενο live του (εκει περιμενεις να ακουσεις τη φωνη του εστω live) και αλλο ενας producer ηλεκτρονικης μουσικης (εκει περιμενεις να ακουσεις live το set του και να τον δεις φυσικα).
gf030 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Anyway...δεν εχει νοημα αυτη η κουβεντα προφανως... Σχετικα με το live. Ειναι γνωστο οτι στην ηλεκτρονικη μουσικη δε γινεται ενας η δυο ανθρωποι να παιξουν ζωντανα τα κομματια τους, θα επρεπε να ειχαν 10 χερια ο καθενας και απο 2 εγκεφαλους ο καθενας επισης... Σιγουρα δεν εχει νοημα, ο καθε ενας αλλιως εννοει τη μουσικη. Δεν θα ηταν καλυτερα ομως να μαζευτουν δεκα "μουσικοι" του ειδους και να "παιξουν" κατι σε ποιο live κατασταση, απο το να αναπαραγουν ετοιματζιδικα πραγματα;... Παντως κατα τη γνωμη μου θα ηταν καλυτερα, για τη μουσικη γενικοτερα, οι dj να εμεναν στην απλη αναπαραγωγη μουσικης αλλων, απο το να προσπαθησουν να γινουν οι ιδιοι μουσικοι... Οσο και να μη με συμφερει συντεχνιακα... ΥΓ: Δεν ξερω αν θα ειναι χρησιμο η - απο ενα σημειο και μετα - συζητηση μεταφεροταν σε ενα θεμα περι μουσικης γενικοτερα.
soturin Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2009 Επειδή δε θα μπορούσα να επιστρέψω εύκολα από την Αθήνα, πήγα τελικά στη Λάρισα προχτές. Εντυπωσιάστηκα και, πραγματικά, αυτό που κάνει είναι να συνθέτει μουσική. Όχι τόσο στο live ίσως (που και πάλι έκανε μπόλικα πραγματάκια) αλλά γενικά δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις σαν έναν τύπο που αναπαράγει κομμάτια και όχι μουσικό (τέλος πάντων η συζήτηση ήδη έγινε). Έπαιξε περίπου 2 ώρες (με τα κλασσικά "και καλά φεύγω", "more more" ). To μαγαζί δεν ήταν και τίγκα αλλά είχε μπόλικο κόσμο, σίγουρα αρκετό για να είναι ωραία η ατμόσφαιρα, δεν πιστεύω να ξενέρωσε (όπως φοβόμασταν ). Σήμερα παίζει θεσσαλονίκη, κι όσοι το σκέφτεστε πάτε, αξίζει...
john2gr Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2009 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2009 Ο ορος live (σε αυτα τα ειδη μουσικης) αναφερεται στην παρουσια του εκαστοτε καλλιτεχνη και οχι στην αναπαραγωγη των κομματιων τα οποια σε γενικες γραμμες ειναι playback με μερικες live πινελιες. Δεν θα τα έλεγα απλά "live" πινελιές. Υπάρχουν djs που δίνουν/έδιναν ρέστα live με τα synths στα μεγάλα events (days... long gone though).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.