spdrosin Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2009 Πρόκειται στο πολύ άμεσο μέλλον (σε 10 μέρες πρέπει να έχω έτοιμη την παραγγελία) να φτιάξω καινούργιο pc. Διαβάζω την τελευταία εβδομάδα λοιπόν στα ελληνικά μας forums πολλούς ανάλογους προβληματισμούς. Διακρίνω μια γενικότερη τάση συμβουλών στους προβληματισμένους προς το 1366 socket. Είπα λοιπόν να διευρίνω τους γνωστικούς ορίζοντές μου και να την ψάξω λίγο παραπέρα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μιλάω για ξένα sites που ειδικεύονται σε pc hardware reviews και συγκρίσεις (anandtech, Tom's hardware, x-bit labs, κ.α.) Εκεί βλέπω π.χ. όμως πως οι επεργαστές του 1156 socket είναι για το μέσο χρήστη (όπως εγώ) καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τους 1366. Ή αν θέλετε αντίστοιχα προτιμούν το P55 chipset από το X58 με το μόνο μειονέκτημα του πρώτου συγκριτικά με το δεύτερο την ευκολία στο overclocking. Συγκεκριμένα μιλάω για τους 2 πιο mainstream επεξεργαστές του εκάστοτε socket: i7-860 (s1156/P55) & I7-920 (s1366/X58). Ανάμεσα σε αυτούς τους 2 "παίζω". Περιορισμό στο budget δεν έχω (από επιδότηση θα πάρω τα χρήματα), αλλά θα ήθελα το καλύτερο δυνατό (και διαχρονικά συνάμα) για μένα, που ασχολούμαι λίγο πολύ με ό, τι ασχολείται ένας μέσος χρήστης (Internet - surf, downloading, κλπ, παιχνίδια - PES, CS και που και που κανένα πιο απαιτητικό Action, λίγο overclocking). Τη γνώμη σας (όσοι πραγματικά γνωρίζετε κι έχετε τεκμήρια). Σας ευχαριστώ.
pcos Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 ας καταθέσω την άποψη μου. καταρχάς δεν μπορούμε να ξέρουμε πιο socket θα αντέξει στο χρόνο, ίσως και τα δυο ίσως και κανένα. INTEL είναι αυτή. οι διαφορες τους από όσο ξέρω είναι ότι το 1366 έχει τριπλό κανάλι DDR3 από το διπλό που έχει το 1156. το 1156 έχει ενσωματωμένο controller PCI-e 16x οποτε είναι καλύτερα με μια 3d κάρτα αλλα αν βάλεις 2 3D κάρτες θα πάνε και οι δυο από 8x.sto 1366 δεν υπάρχουν περιορισμοί. στο Ο/C είναι το ίδιο άνετα τολμώ να πω. για το τέλος ας δούμε το efficiency όπου εκεί το 1156 δεν έχει αντίπαλο καλύτερο και από το 775. από επιδόσεις ο 860 είναι καλύτερος από τον 920. http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3641&p=1 άρα αν δεν είμαι καμμένος gamer το 1156 είναι μονόδρομος για μένα (σκέφτομαι και την ΔΕΗ αν κάνω πολύωρη χρήση).
spdrosin Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 ας καταθέσω την άποψη μου. καταρχάς δεν μπορούμε να ξέρουμε πιο socket θα αντέξει στο χρόνο, ίσως και τα δυο ίσως και κανένα. INTEL είναι αυτή. οι διαφορες τους από όσο ξέρω είναι ότι το 1366 έχει τριπλό κανάλι DDR3 από το διπλό που έχει το 1156. το 1156 έχει ενσωματωμένο controller PCI-e 16x οποτε είναι καλύτερα με μια 3d κάρτα αλλα αν βάλεις 2 3D κάρτες θα πάνε και οι δυο από 8x.sto 1366 δεν υπάρχουν περιορισμοί. στο Ο/C είναι το ίδιο άνετα τολμώ να πω. για το τέλος ας δούμε το efficiency όπου εκεί το 1156 δεν έχει αντίπαλο καλύτερο και από το 775. από επιδόσεις ο 860 είναι καλύτερος από τον 920. http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3641&p=1 άρα αν δεν είμαι καμμένος gamer το 1156 είναι μονόδρομος για μένα (σκέφτομαι και την ΔΕΗ αν κάνω πολύωρη χρήση). Μάλιστα πολύ ωραία τα λες. Gamer τρελός δεν είμαι (2 παιχνίδια παίζω τόσα χρόνια και κανένα 3ο σπανιότατα άμα μου "σκάσει"), οπότε 2 κάρτες δεν παίζει να βάλω. Και η κατανάλωση είναι πολλή σημαντική πλέον. Οπότε εδώ το 1156 υπερτερεί. Όμως πολλοί κάνουν λόγω για τη μελλοντική χρήση του 1156, όπου σε αντίθεση με το 1366, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για το μέλλον (στο 1366 απεναντίας θα μπουν οι επερχομένοι 6πύρινοι). Τέλος το Dual Channel στις μνήμες που έχει το 1156 δε φαίνεται να επηρεάζει στις επιδόσεις απέναντι στο Tripple Channel του 1366). Eίμαι σε δίλλημα. Δεν ξέρω τι να κάνω.
mistakos Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Άποψη μου... Όταν θα έρθουν όλα αυτά που λες για το 1366 και μέχρι να εδραιωθούν από εφαρμογές και παιχνίδια κλπ τότε μάλλον θα χρειάζεσαι αναβάθμιση... Οπότε πάρε κάτι πιο φτηνό που να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου (1156). Έτσι κι αλλιώς το μέλλον σε όλα αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή!!!
spdrosin Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Άποψη μου... Όταν θα έρθουν όλα αυτά που λες για το 1366 και μέχρι να εδραιωθούν από εφαρμογές και παιχνίδια κλπ τότε μάλλον θα χρειάζεσαι αναβάθμιση... Οπότε πάρε κάτι πιο φτηνό που να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου (1156). Έτσι κι αλλιώς το μέλλον σε όλα αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή!!! "Όλα αυτά που λες". 1 πράγμα είπα για τους μελλοντικούς 6πύρινους. Έχεις δίκιο για τη εκμετάλλευση αυτών από τις εφαρμογές και τα παιχνίδια, αλλά όντως δε μπορείς να ξέρεις. Όσο για τα χρήματα είπα πως δε μ' ενδιαφέρει η τιμή (δεν τα πληρώνω εγώ). Άσε που πάνω κάτω ίδιες τιμές έχουν οι 2 επεξεργαστές. Μόνο οι μητρικές του 1156 είναι λίγο πιο φθηνές.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 η επόμενη γενιά (2011) παίζει να έχει πάλι νέο socket, οπότε μην νομίζετε ότι θα είναι "future proof" αγορά το 1156/1366
pcos Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 μάλιστα. εδώ δεν τίθεται οικονομικό ζήτημα αγοράς αλλα μακροπρόθεσμο λόγω κατανάλωσης. όσο για τους 6 πύρινους το βλέπω δύσκολο να μην βγούν και για 1156 στα 32nm. κληρονομικό χάρισμα δεν έχω βεβαια. p.s. ευτυχώς που υπάρχουν και οι επιδοτήσεις αλλιώς θα ήμασταν με ATOM ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 11:02 ---------- η επόμενη γενιά (2011) παίζει να έχει πάλι νέο socket, οπότε μην νομίζετε ότι θα είναι "future proof" αγορά το 1156/1366 σωστός! και ας μην ξεχνάμε ότι τότε με τα sata3 usb3 και DDR4 όλοι θα θέλουμε mobo με αυτά.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 ddr4 δεν έχουμε δει ακόμα ούτε σε roadmaps νομίζω...
mistakos Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 spros δεν είδα ότι δεν πληρώνεις εσύ.. σόρρυ.. (btw.. τι επιδότηση παίρνετε εσείς ρε παιδιά??) Αφού δεν ενδιαφέρει η τιμή πάρε τον πιο "οικονομικό" από άποψης κατανάλωσης. Εκτός αν και τον λογαριασμό της ΔΕΗ ον πληρώνεις από επιδότηση.. χαχαχαχαχα
spdrosin Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 spros δεν είδα ότι δεν πληρώνεις εσύ.. σόρρυ.. (btw.. τι επιδότηση παίρνετε εσείς ρε παιδιά??) Αφού δεν ενδιαφέρει η τιμή πάρε τον πιο "οικονομικό" από άποψης κατανάλωσης. Εκτός αν και τον λογαριασμό της ΔΕΗ ον πληρώνεις από επιδότηση.. χαχαχαχαχα Διόρθωση: spdrosin με λένε κύριε Όχι δυστυχώς τη ΔΕΗ την πληρώνουμε εμείς. Ξέρω γω, πότε τείνω προς τη μία πότε προς την άλλη. Μάλλον για 1136 λέω όμως (αυτή τη στιγμή που γράφω - σε 5' μπορεί να δω κάτι άλλο και να αλλάξω) λόγω κατανάλωσης και ίδιων σχετικά επιδόσεων με το 1366.
mistakos Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Διόρθωση: spdrosin με λένε κύριε Όχι δυστυχώς τη ΔΕΗ την πληρώνουμε εμείς. Ξέρω γω, πότε τείνω προς τη μία πότε προς την άλλη. Μάλλον για 1136 λέω όμως (αυτή τη στιγμή που γράφω - σε 5' μπορεί να δω κάτι άλλο και να αλλάξω) λόγω κατανάλωσης και ίδιων σχετικά επιδόσεων με το 1366. χαχαχαχαχα σόρρυ για το όνομα φιλαράκι μου πρωί ήταν ακόμα και δεν είδα καλά.. με καταλαβαίνεις ελπίζω! άσε γιατί κι εγώ έχω το ίδιο θέμα, αλλά όχι με επεξεργαστή. εγώ εκεί κατέληξα. με κάρτα γραφικών όμως.. σε καταλαβαίνω..
spdrosin Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 χαχαχαχαχα σόρρυ για το όνομα φιλαράκι μου πρωί ήταν ακόμα και δεν είδα καλά.. με καταλαβαίνεις ελπίζω! άσε γιατί κι εγώ έχω το ίδιο θέμα, αλλά όχι με επεξεργαστή. εγώ εκεί κατέληξα. με κάρτα γραφικών όμως.. σε καταλαβαίνω.. Έλα ρε τίποτα. Να 'σαι καλά. Πήγες σε 1156 τελικά; Για κάρτα είσαι ανάμεσα σε Nvidia 275 και τις καινούργιες της ΑΤΙ να φανταστώ;
JIMBOAthens Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Πήγες σε 1136 τελικά; 1366 και 1156 είναι τα socket...
spdrosin Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 1366 και 1156 είναι τα socket... Sorry, λάθος μου. Το διόρθωσα.
mihachris Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2009 Οι cpus σε s1156 ειναι ταχυτεροι απο τους s1366 (αυτο το εχω διαβασεις και σε μηνιαιο περιοδικο με συγκριτικα τεστς και σε διαφορα sites στο net, οπως αυτο που εδειξε ο pcos), ενεργειακα αποδοτικοτεροι και χρειαζονται πολυ φθηνοτερα mainboards. Οσο για την GPU, εγω προσωπικα προτιμω nVIDIA λογω CUDA και PhysX, αλλα οι καινουργιες ATI θα ειναι αρκετα πιο δυνατες και υποστηριζουν dx11. Η αποφαση δικη σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.