jpapad Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 καλησπέρα παιδιά, είπα να κάνω την παρθενική μου εμφάνιση στο φόρουμ με την εξής μου απορία: θέλω να φτιάξω έναν σέρβερ ο οποίος να μπορεί να μοιράζει το λειτουργικό καθώς και κάποια προγράμματα σε 3-4 υπολογιστές. μπορεί κανείς να μου προτείνει κάποια σύνθεση για έναν τέτοιο σέρβερ ; καθώς και το πως μπορώ να τον φτιάξω να κάνει τα παραπάνω που ανέφερα ; ευχαριστώ εκ των προτέρων...
nske Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Καλησπέρα, 1) Ποιο λειτουργικό; 2) Τι εννοείς να το μοιράζει; Π.χ. να εκκινούν από αυτό οι υπολογιστές χωρίς να το έχουν εγκατεστημένο στο δίσκο (ή χωρίς να έχουν καν δίσκο); Για ένα τέτοιο παράδειγμα υλοποίησης με Linux και LTSP ρίξε μια ματιά στον ελληνικό οδηγό του ITY
jpapad Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση ναι να εκκινουν το λειτουργικό απο εκεί καθώς και κάποια άλλα προγράμματα που θα έχω εγκαταστήσει θα έχω δίσκο απλα για αποθήκευση αρχειων πιστεύω να έγινα κατανοητός τι μηχάνημα θα χρειαστώ για τέτοια λειτουργία ;
nske Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Εξαρτάται πρώτα από το ποια προγράμματα θα τρέχεις και μετά από το σε ποιο λειτουργικό θα τα τρέχεις. Επίσης εξαρτάται από το πόσο σημαντικό είναι το uptime (αν δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει προδιαγραφές server όπως ειδικό case, εξαερισμό και τροφοδοσία) Θα πρέπει να μετρήσεις τους πόρους (μνήμη & CPU) που χρειάζεται κάθε πρόγραμμα και να τους πολλαπλασιάσεις με τον αριθμό των χρηστών που υπολογίζεις να τα εκτελούν ταυτόχρονα, για να έχεις μία ιδέα των απαιτήσεων. Αν τα προγράμματα γράφουν και διαβάζουν πολύ στο δίσκο, ή είναι ευαίσθητα σε καθυστερήσεις, καλό είναι να πας σε raid 1+0 ή σε raid5.
parsifal Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 nske, γιατί RAM+CPU; Το execution θα γίνεται remotely στη λύση που πρότεινες => thin clients; Εγώ ήμουν έτοιμος να προτείνω το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το βάρος όχι τόσο εκεί που επισήμανες, αλλά στο network bandwidth (πλήρης Gigabit υποδομή στον server και στους clients). OK, και στις επιδόσεις κατά το read του υποσυστήματος δίσκων του server, αυτό δεν το γλυτώνεις either way...
jpapad Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 τα προγραμματα που θέλω να τρέχω είναι το dreamweaver και το photoshop και σκέφτηκα να βάλω windows server edition υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση;
nske Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Το execution θα γίνεται remotely στη λύση που πρότεινες => thin clients; Εκεί πήγε το μυαλό μου, σε thin clients, γι' αυτό έδωσα έμφαση σε CPU και μνήμη του server, αλλά κακώς ξέχασα και το bandwidth! Δε ξέρω πόσο απαραίτητο θα είναι το gigabit ethernet για 2-3 clients που θα τρέχουν εφαρμογές desktop, αλλά ούτως ή άλλως έχει μικρό κόστος οπότε είναι καλή ιδέα -ειδικά ανάμεσα στον server και στο switch στο οποίο θα πέφτουν οι clients. jpapad, δε ξέρω αν η λύση των thin clients θα είναι η καλύτερη. Αν τα μηχανήματα των clients τα έχεις ήδη και είναι παλιά, ίσως όντως συμφέρει να πάρεις ένα κτήνος server που να τα εκτελεί όλα. Από άποψη αδειών δε ξέρω αν είναι πιο συμφέρων, θα πρέπει να υπολογίσεις τα έξοδα των Windows Terminal Server με 5 CAL (οι ελάχιστες τόσες είναι νομίζω), και δε ξέρω και αν οι άδειες του photoshop και του dreamweaver επιτρέπουν ταυτόχρονη εκτέλεση από πολλούς χρήστες, ή θα πρέπει να αγοράσεις πολλές άδειες.
jpapad Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 οπότε σε με τι λειτουργικό πρέπει να στήσω το μηχάνημα για καλύτερη λειτουργία; υπάρχει μήπως κάποιος οδηγός που να εξηγεί πως στήνεται ένα τέτοιο δίκτυο ;
nske Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δεν είχες αναφέρει τι εφαρμογές θέλεις να τρέχεις, γι αυτό ρώτησα ποιο λειτουργικό και έδειξα παράδειγμα με Linux. Εφόσον πρόκειται για εφαρμογές που είναι γραμμένες για Windows, για να τρέχουν σωστά είναι από κάθε άποψη καλύτερα να βάλεις Windows. Όμως με μπερδεύει λίγο η διατύπωσή σου: θέλω να φτιάξω έναν σέρβερ ο οποίος να μπορεί να μοιράζει το λειτουργικό καθώς και κάποια προγράμματα σε 3-4 υπολογιστές.[...] να εκκινουν το λειτουργικό απο εκεί Εννοείς να μην υπάρχει καν εγκατεστημένο λειτουργικό στα μηχανήματα των χρηστών; Αν ναι' date=' αυτό για πιο λόγο το θέλεις; Αν το να υπάρχει λειτουργικό εγκατεστημένο σε κάθε μηχάνημα δεν είναι πρόβλημα, το στήσιμο κατά τα άλλα είναι απλό και αν κάνεις μια αναζήτηση για windows+terminal+server+tutorial (ή +howto) θα βρεις πολλούς οδηγούς που το εξηγούν. Δυστυχώς για τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων εφαρμογών σε hardware δεν έχω ιδέα. [EDIT] Δεν αναφέρθηκα στο στήσιμο του δικτύου Ethernet -δε ξέρω αν υπάρχει ήδη κάποια υποδομή ή όχι. Για αυτό θα χρειαστείς: - Gigabit Ethernet Switch - Gigabit Ethernet κάρτα δικτύου για τον server - Τουλάχιστον Fast (100mbps) Ethernet κάρτα δικτύου για κάθε client - Καλώδια UTP cat5e για τη διασύνδεση [EDIT2] Ή μήπως πάλι έχεις στο νου σου απλά έναn file server που θα φιλοξενεί τα αρχεία των εφαρμογών; Εξήγησε λίγο καλύτερα τι θέλεις και για ποιο λόγο.
jpapad Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2009 μάλλον σε έχω μπερδέψει κάπως οφείλω να το παραδεχτώ.... αυτό που θέλω να κάνω είναι το εξής να εγκαταστήσω τις εφαρμογές που σας είπα παραπάνω σε έναν σέρβερ από τον οποίο θα τις τρέχουν 3-4 υπολογιστές που θα είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο .. οι υπολογιστές θα έχουν λειτουργικό απλά επειδή τα τα προγράμματα αυτά είναι ακριβά και δεν θέλω να τα αγοράσω για κάθε υπολογιστή θέλω να το αγοράσω μία φορά και να τρέχουν από τον σέρβερ...σε περίπτωση που γίνει file server έχω αυτή την δυνατότητα ; και πως μπορώ να φτιάξω έναν τέτοιο σέρβερ και το υπόλοιπο δίκτυο;
nske Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2009 επειδή τα τα προγράμματα αυτά είναι ακριβά και δεν θέλω να τα αγοράσω για κάθε υπολογιστή θέλω να το αγοράσω μία φορά και να τρέχουν από τον σέρβερ...σε περίπτωση που γίνει file server έχω αυτή την δυνατότητα ; Σύμφωνα με τους όρους της άδειας χρήσης, σε καμία περίπτωση δεν έχεις νόμιμα αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να έχεις πολλές άδειες. Δες για παράδειγμα την παράγραφο 2.3 της άδειας χρήσης του Photoshop. Ειδικά η Adobe είναι πολύ αντιφιλελεύθερη στους όρους χρήσης και τη φιλοσοφία της (εδώ τα ίδια τα PDF που περιέχουν τους όρους είναι κλειδωμένα ώστε να μη μπορεί κάποιος ούτε ένα απόσπασμα να παραθέσει εύκολα! ).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.