viper2005 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 πηρα συνταγη απο τον γιατρο σχετικα με τους βαθμους και τα σχετικα μου ειπε για αρχη να μην τους φοραω πανω απο 2-3 ωρες... πηγαινω στο μαγαζι με τα οπτικα και μου λεει οτι δεν φερνω ημερισιους φακους επειδη προκαλουν μολυνσεις και ρουφανε πολυ δακρυ... ... εχετε ακουσει κατι σχετικο...?
Garnele Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Οι φακοί επαφής όσο συχνότερα αλλάζουν τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πάθεις μόλυνση ή ο,τιδήποτε. Κατά συνέπεια, μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι ο άνθρωπος απλά δεν έχει ημερήσιους και θέλει να σου πουλήσει μηνιαίους. Παρόλα αυτά, γιατί να πάρεις ημέρας; Σου το είπε ο οφθαλμίατρος;
tolkki Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Βασικα εγω θα σου προτεινα μηνιαιους για αρχη. Αν ειναι η πρωτη φορα που βαζεις φακους καλο θα ηταν να τους αλλαζεις καθε 15 ημερες για τους πρωτους 3-4 μηνες,γιατι ειναι κ σχετικα φθηνοι (5 ευρω ο ενας) κ υγρο να ζητας τα μικρα μπουκαλακια που ειναι και δωρεαν.
Garnele Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Το τι θα πάρει, είναι αυτό που θα του προτείνει ο γιατρός του. Εγώ πήρα δίχρονους για αρχή. Και συνέχισα με δίχρονους και εδώ και 9 χρόνια περίπου δεν έχω πάθει καμία μόλυνση. Αυτό δεν λέει κάτι όμως για το τι θα πάρει τελικά ο τόπικ στάρτερ όμως, ε; Από υγρό, επίσης για αρχή θα πάρεις αυτό που θα σου προτείνει ο οφθαλμίατρος. Άσε που με συνταγή γιατρού μπορείς -ανάλογα με το ταμείο στο οποίο βρίσκεσαι- να το πάρεις και δωρεάν. Φτηνό και βολικό είναι το novasoft aqua.
tolkki Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Το τι θα πάρει, είναι αυτό που θα του προτείνει ο γιατρός του. Εγώ πήρα δίχρονους για αρχή. Και συνέχισα με δίχρονους και εδώ και 9 χρόνια περίπου δεν έχω πάθει καμία μόλυνση. Αυτό δεν λέει κάτι όμως για το τι θα πάρει τελικά ο τόπικ στάρτερ όμως, ε;Από υγρό, επίσης για αρχή θα πάρεις αυτό που θα σου προτείνει ο οφθαλμίατρος. Άσε που με συνταγή γιατρού μπορείς -ανάλογα με το ταμείο στο οποίο βρίσκεσαι- να το πάρεις και δωρεάν. Φτηνό και βολικό είναι το novasoft aqua. Βασικα διαφωνω αλλα και συμφωνω... Ο γιατρος μου μου ειχε δωσει ενα υγρο που εκανε 20 ευρω με κατι χαπακια και αρχιδιες καμαρωτες που μου ετσουζαν τα ματια.Ξερεις πως πανε αυτα με τα ποσοστα... Απο την αλλη εχεις κ δικιο γιατι δε θα πας να παρεις οτι σου λεει ο καθε τυχαιος σε ενα φορουμ. Επισης οσες φορες ειχα παρει ετησιους στο 3μηνο πανω ηθελαν αλλαγη με καθημερινη χρηση,καθημερινη φροντιδα και προδερμ
Garnele Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Συνήθως το πρώτο υγρό που δίνουν είναι το όπτιφρι, κάποτε με έξτρα σταγονίτσες για τα άλατα, τώρα σκέτο. Μπορεί να μην είναι το πιο φτηνό αλλά θεωρείται -μάλλον όχι για λόγους που ξεπερνούν το μάρκετινγκ- το καλύτερο. Ίσως να είναι και το πιο ουδέτερο. Σ' αυτό με τα ποσοστά έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά γίνεται παντού, σε όλους τους γιατρούς και σε πολύ πιο σοβαρά φάρμακα, οπότε εκεί απλά αλλάζεις γιατρό αν σε ενοχλεί. Θεωρώ. Δίχρονους να σου πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί παίρνω, μάλλον γιατί βαριέμαι να τους αλλάζω κάθε τρεις και λίγο. Στον 1,5 χρόνο μαξ είναι για τα σκουπίδια -και πάλι καλά μάλλον- χωρίς να τους φροντίζω ιδιαίτερα. Ακόμη διαβάζω αυτό το ρουφάνε πολύ δάκρυ που είπε ο άλλος στον viper και προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί πάντως.
tarantules Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Ο γιατρος μου μου ειχε δωσει ενα υγρο που εκανε 20 ευρω με κατι χαπακια και αρχιδιες καμαρωτες που μου ετσουζαν τα ματια.Ξερεις πως πανε αυτα με τα ποσοστα...Απο την αλλη εχεις κ δικιο γιατι δε θα πας να παρεις οτι σου λεει ο καθε τυχαιος σε ενα φορουμ Αυτό το υγρό που σου έδωσε ο γιατρός και λες οτι σου έτσουζε τα μάτια προφανώς ήταν υγρό που συνοδεύεται από ειδική θήκη με καταλύτη όπου εαν δεν έχει μείνει ο φακός κάποιες minimum ώρες για να γίνει η κατάληση,τότε το υγρό που είναι οξύ δεν θα έχει καταληθεί πλήρως (ώστε να γίνει ουδέτερο) και όταν πας να τους βάλεις στο μάτι λογικό είναι να σε τσούζουν.... Επισης οσες φορες ειχα παρει ετησιους στο 3μηνο πανω ηθελαν αλλαγη με καθημερινη χρηση,καθημερινη φροντιδα και προδερμ Κάθε μάτι είναι διαφορετική περίπτωση γιατί εκκρίνει και διαφορετική ποσότητα πρωτεινών.Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή φακού.Στην περίπτωσή σου εαν παίρνεις 3μηνιαίους θα σου πρότεινα κάθε μήνα να τους κάνεις ένα καθαρισμό βάζοντας μέσα στη θήκη τους ένα χαπάκι καθαρισμού.Διαφορετικά καλύτερα να πας σε μηνιαίο. Εγώ φοράω φακούς επαφής μηνιαίους από το 1993 και δεν έχω κανένα πρόβλημα ακόμα και με υπερβολική καθημερινή χρήση
PCharon Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 @viper2005 Αυτό που σου είπε ο γιατρός, να τους φοράς 2-3 ώρες, δε μπορώ να το κρίνω 100%. Προφανώς όμως είτε ο γιατρός δεν είναι καλά ενημερωμένος, είτε υπάρχει κάποιος λόγος γι αυτό που σου είπε (πχ κάποια ευαισθησία που διαπιστώθηκε πως μπορεί να έχεις). Αυτό που σου είπε στο μαγαζί είναι μεγάλη βλακεία και ψέμμα. Προφανώς αυτός δε βολεύεται να φέρνει ημερήσιους με το φόβο να του μείνουν απούλητοι ή ήθελε να σου πουλήσει κάτι άλλο. Αλλά περί ημερήσιων: - Α) Όσον αφορά την αντοχή δεν είναι "2-3 ώρες" (θα τους έλεγαν ωριαίους, όχι ημερήσιους!) προσωπικά έχω μείνει με ημερήσιους και πάνω από 24ωρο (άσε που έχω κοιμηθεί κιόλας με τους φακούς στα μάτια) κι εξαρτάται από τις συνθήκες (μικροσωματίδια και σκόνη στον αέρα) αλλά φυσικά και από το δικό σου μάτι (δάκρυσμα, σύσταση δακρύων, τα οποία εξαρτώνται από το άτομο αλλά και την κατάστασή του, πχ θα προσέξεις όταν είσαι κουρασμένος πως οι φακοί θα στεγνώνουν και θα έχουν την τάση να βγουν μόνοι τους). Το πόσες ώρες θα τους φοράς θα το ανακαλύψεις μόνος σου με τη πείρα σε διάφορες συνθήκες. Βέβαια καλό είναι να μη μένουν πάνω από 10-15 ώρες διότι μετά δυσκολεύεσαι να τους βγάλεις κι επίσης θα νιώθεις πως σε ενοχλούν ή σε κουράζουν. Με βάση το τί νιώθεις θα ξέρεις πότε να τους βγάζεις και θα προβλέπεις το πόσο θα σου κρατήσουν. - Β) Όσον αφορά την ασφάλεια είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ πως είναι 100% καλύτερο το να ανοίγεις έναν ολοκαίνουργιο αποστειρωμένο ημερήσιο φακό, από το να ανοίγεις τη θήκη με τους χτεσινούς μόνιμους/μηνιαίους. Δε θέλει και πολύ IQ για να καταλάβεις γιατί. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος κάνει λάθος χρήση δεν του έφταιγαν οι φακοί για την όποια μόλυνση (πχ βρίσκεσαι κάπου, ανοίγεις ένα ημερήσιο και τον βάζεις αδιαφορώντας για το πόσο καθαρά είναι τα χέρια σου εκείνη τη στιγμή ή για κάποιο λόγο σου πέφτει κι εσύ τον ξαναβάζεις έτσι χύμα). - Γ) Όσον αφορά το οικονομικό, οι ημερήσιοι ΔΕΝ συμφέρουν για μόνιμη χρήση. Αφορούν κυρίως άτομα που φορούν φακούς μία στο τόσο ή αν θες να έχεις κάποια ζευγάρια ημερήσιων ως εφεδρικούς/εναλλακτικούς στην περίπτωση που σου πέσει κάτω ένας μόνιμος/μηνιαίος μέχρι να πας σπίτι να τον απολυμάνεις (> καλή ιδέα αυτό). Θεωρώ καλύτερη λύση τη χρήση μηνιαίων φακών, διότι συμφέρουν καλύτερα οικονομικά κι ανανεώνονται πολύ πιο σύντομα από τους μόνιμους. Επίσης έχουν εξαιρετική αντοχή (τουλάχιστον αυτοί που παίρνω εγώ) και δεν σημαίνει πως επειδή λέγονται μηνιαίοι αντέχουν ακριβώς ένα μήνα. Από κόστος εμένα τρία ζευγάρια μηνιαίων μου κοστίζουν 30-35 και τους κρατάω πάνω από χρόνο συνολικά. Από υγρά συντήρησης και τέτοια, υπάρχουν ως γνωστόν δύο τρόποι, Α) αυτός με το υγρό με τα συντηρητικά και Β) ο άλλος με το υπεροξείδιο του υδρογόνου που με τον καταλύτη διασπάται σε οξυγόνο και νερό και τους απολυμαίνει. Για τα υγρά απολύμανσης, από προσωπική εμπειρία: - τρόπος Α) οικονομικός τρόπος και πιο εύκολος για μερικούς. Όμως έχω παρατηρήσει πως μετά από μερικές χρήσεις του υγρού η θήκη δεν δείχνει σε καλή κατάσταση και ικανή/ασφαλής για περαιτέρω χρήση, δημιουργείται αισθητό ιξώδες στο υγρό με αποτέλεσμα οι φακοί να μη δείχνουν καλά συντηρημένοι αλλά κάπως αλλοιωμένοι, με ελαφρώς κολλώδη υφή και χάνουν κάπως την ικανότητα να καθαρίζονται από το δάκρυ (θολώνουν πιο εύκολα όσο τους φοράς). - τρόπος Β) Στοιχίζει 30+% παραπάνω, έχει ως μειονέκτημα πως κάποιες μάρκες είναι ερεθιστικές για κάποιους (φταίει όμως η μάρκα και όχι η μεθόδος), οπότε αν συμβεί αυτό πρέπει να σταματήσεις τη χρήση και να αλλάξεις μάρκα μέχρι να πετύχεις αυτό που σου είναι ΟΚ. Από την άλλη, είναι ο πιο καθαρός και σίγουρος τρόπος να απολυμάνεις και να ανανεώσεις τους φακούς χωρίς περίεργα χημικά. Από τη δική μου εμπειρία έτσι γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά και οι φακοί κρατούν πολύ περισσότερο σαν καινούργιοι. Επί χρόνια χρησιμοποιούσα το υπεροξείδιο, μετά άλλαξα τυχαία στο άλλο διάλυμα, αλλά το μόνο που κέρδισα είναι να πετάξω μερικούς φακούς πριν την ώρα τους διότι δεν τους διατηρούσε καλά. Συνεπώς προτείνω υπεροξείδιο, αρκεί να βρεις κάποιο υγρό που δε σου είναι ερεθιστικό και σε μια καλή τιμή να το παίρνεις μόνιμα από κάποιο κατάστημα. Φυσικά πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και όχι του κεφαλιού μας. Αν και το συχνότερο που μπορεί να πάθεις με βρώμικα χέρια είναι κάποια επιπεφυκίτιδα που φεύγει γρήγορα με μερικές σταγόνες, δύσκολα θα συμβεί κάτι σοβαρό (το δάκρυ προστατεύει τα μάτια ως ένα βαθμό, είναι ένας καλός αμυντικός μας μηχανισμός στα μικρόβια).
viper2005 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 ειπα να παρω φακους ημερισιους για δοκιμη γιατι δεν εχω ξαναβαλει ο γιατρος δεν μου εγραψε σταγονες και τετοια... χρειαζομαι...?
rodin002 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 ειπα να παρω φακους ημερισιους για δοκιμη γιατι δεν εχω ξαναβαλειο γιατρος δεν μου εγραψε σταγονες και τετοια... χρειαζομαι...? Αν βλέπεις και στεγνωνουν ή σε ενοχλουνε λιγο παρε τεχνητα δακρυα. Για μηνιαιους προτεινω johnson
Garnele Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 ειπα να παρω φακους ημερισιους για δοκιμη γιατι δεν εχω ξαναβαλειο γιατρος δεν μου εγραψε σταγονες και τετοια... χρειαζομαι...? Όχι σταγόνες, υγρό χρειάζεσαι, για να τους βάζεις μέσα όταν δεν τους φοράς. Ακόμη και ημερήσιους να πάρεις τελικά, αν τους φοράς 2-3 ώρες την ημέρα δε χρειάζεται να τους πετάξεις αμέσως, μπορείς να τους ξαναφορέσεις άλλη μια φορά σίγουρα, ίσως και παραπάνω. Δοκίμασε ημέρας λοιπόν, και αν σε βολέψει περνάς και σε μηνιαίους ή ο,τιδήποτε άλλο. Τα τεχνητά δάκρυα που λέει ο φίλος από πάνω θα κρίνεις αργότερα αν χρειάζονται, συνήθως είναι απαραίτητα σε χώρους με πολύ καπνό ή όταν τους φοράς πολλές ώρες. Αμπούλες μιας χρήσης είναι, όποτε σου χρειαστούν ανοίγεις μια, στάζεις στο μάτι σου και την πετάς.
Toufas Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 εγω εχω μηνιαους που τους εχεις μερα νυχτα στο ματι. οι πιο καλοι φακοι εδω και 10 χρονια.
PCharon Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 εγω εχω μηνιαους που τους εχεις μερα νυχτα στο ματι. Υπάρχει τέτοιο πράγμα? Συνεχώς πάνω στο ματι?
little loulou Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Υπάρχει τέτοιο πράγμα? Συνεχώς πάνω στο ματι? οχι...κανονικα πρεπει να τους βγαζει το βραδυ.. τωρα τι κολπα κανει ο τουφας και τους εχει μερα νυχτα και δεν τον ενοχλουν...δεν ξερω κι εγω εχω μηνιαιους αλλα αμα τους φοραω ολη μερα,κατα το βραδακι νιωθουν να με ενοχλουν και με κουραζουν..
Garnele Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2009 Όχι ρε υπάρχουν ειδικοί, μένουν μόνιμα στο μάτι μέχρι να λήξουν. Απλά δε γνωρίζω τι ακριβώς παίζει με τις μολύνσεις και τα αυτά. Συν όλα τ' άλλα, την ηδονή εκείνη που σου προσφέρει το ξύσιμο στο μάτι όταν βγάλεις τους φακούς μετά από κάμποσες ώρες χρήσης τους, που κάνεις ένα φλουπ και βάζεις όλο το χέρι μέσα και το τρίβεις, το τρίβεις, όσο δεν το έτριψες όλη την ημέρα... ε αυτό δεν την αλλάζω με τίποτα. Εντάξει, μπορεί με λέηζερ. Αλλά και πάλι, πιστεύω θα μου λείψει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.