Προς το περιεχόμενο

Μια απορία για τη γεύση


yannis27gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τελευταία την ψάχνω λίγο σχετικά με τη διατροφή. Όχι τόσο με την υγιεινή (δηλαδή κρέας vs χόρτα) όσο με την τροφική δυσανεξία, δηλαδή αν κάποια φαγητά είναι δυνατόν να μου (μας) κάνουν κακό ενώ σε άλλους ίσως κάνουν καλό π.χ. το γάλα που δεν μπορώ να πιω καθώς έχω δυσανεξία στην λακτόζη. Πώς το ξέρω; Έχω 2 δεδομένα: Σιχαίνομαι τη γεύση του και μου φέρνει διάρροια.

 

Θέλω να μάθω λεπτομέρειες για το 1ο σκέλος, δηλαδή για το ρόλο της γεύσης. Αν κάποιο φαγητό το σιχαίνομαι μπορώ να το φάω αν καταφέρω να κρύψω τη γεύση του μέσα σε κάποια άλλη ή θα πρέπει να βασιστώ στο γεγονός ότι έχει απαίσια γεύση ΑΡΑ δεν είναι καλό για το σώμα μου; Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα (τα μακαρόνια που πολλοί τα τρώνε μόνο με σάλτσα ή/και κεφαλοτύρι, η λεμονάδα που σκέτη είναι απίστευτα πικρή αλλά με ζάχαρη είναι ωραίο ρόφημα,κ.τ.λ.).

 

Θα ήθελα αν ξέρετε κάποια επιστημονικά sites για το θέμα (η αγγλική γλώσσα δεν είναι πρόβλημα) αλλά και τη γνώμη/εμπειρία σας.

 

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Αυτο με το γαλα που λες (το πρωτο σκελος) το εχω και εγω αλλα πινω και δεν εχω παθει τιποτα.. Κατα τα αλλα δε γνωριζω κατι για το θεμα! οσοι πιστοι ας μας διαφωτισουν.. :P

Δημοσ.

Εμένα απλά δε μου αρέσει το γάλα (μου έρχεται να κάνω εμετό) και δε πίνω. Δε νομίζω όμως να έχω δυσανεξία.

 

Αυτός έχει σίγουρα.

MV5BMTIxMzk5NzkwM15BMl5BanBnXkFtZTYwNjE5ODc2._V1._SX266_SY400_.jpg

Δημοσ.

εχω να φάω λαχανικα 10 χρόνια(ούτε ντομάτα!!!) αλλά στα φαγητα στα οποια περιέχοντε μπορώ (όπως στη πιτσα κτλ )

αν αναγκαστω και τα φ΄παω κατα 70% κάνω εμετο

Δημοσ.

Η προτίμησή σου σε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, είναι κάτι που οφείλεται στο περιβάλλον που μεγάλωσες (τις γεύσεις που συνήθισες να τρως) και τις σχετικές εμπειρίες με την κατανάλωσή του.

Τώρα όσον αφορά αυτό που ανέφερες περί δυσανεξίας, διάβασε αυτό.

...και κάτι που βρήκα στο βιβλίο Φυσιολογίας μου:

<<...Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων των αισθητικών υποδοχέων είναι ότι εξοικειώνονται μετά από ένα χρονικό διάστημα πλήρως, είτε κατά ένα μόνο μέρος, προς το ερέθισμά τους. Δηλαδή, όταν ένα συνεχές ερέθισμα εφαρμόζεται, οι υποδοχείς αρχικά απαντούν με πολύ υψηλή συχνότητα ώσεων, η οποία προοδευτικά μειώνεται, και τελικά, πολλοί από αυτούς σταματούν εντελώς να παράγουν νευρικές ώσεις...>>.

Δημοσ.

Προσπαθώ να θυμηθώ πάντως κακές εμπειρίες με το γάλα και δεν... Γενικά από μικρός δεν έπινα και πολύ γάλα, τι να πω.

Δημοσ.

επειδη ξλερω και καποια αλλα ατομα που δεν τους άρέσει το γάλα θα έλεγα ισωςνα οφείλετε και στον οργανισμό

(αφου αν πιει μπορει να πάθει και αλεργία)

Δημοσ.

@sweet dreams--> Ευχαριστώ για το λινκ, το έχω ήδη διαβάσει και δεν απαντά στην απορία μου, η οποία μάλλον δεν έγινε ξεκάθαρη. Ας την ξαναδιατυπώσω:

 

Οι γευστικοί υποδοχείς λειτουργούν ως προέκταση του σώματος ή ανεξάρτητα; Δηλαδή, αν δεν μου αρέσει ένα φαγητό είναι γιατί μου κάνει κακό (άρα η κακή γεύση λειτουργεί ως προειδοποίηση για να μην το φάω όπως συμβαίνει με τα χαλασμένα φαγητά) ή είναι εντελώς άσχετη (δηλαδή μπορεί ένα φαγητό να μην μου αρέσει αλλά να είναι πολύτιμο για το σώμα μου και να πρέπει να το τρώω με κάθε τρόπο -κλείνουμε μύτη, κάνουμε υπομονή, κ.τ.λ);

 

Πιο λιανά:

 

1. Μου αρέσουν τα φασολάκια --> άρα τα φασολάκια είνα χρήσιμα στο σώμα μου;

 

2. Δε μου αρέσουν οι μπανάνες --> άρα κάποιο συστατικό τους κάνει κακό στο σώμα μου;

 

Ο λόγος που θέτω αυτό το ερώτημα είναι γιατί ανακαλύπτω, μέσα από τις έρευνες για τη διατροφή (όπως το λινκ του Sweet Dreams), ότι δεν κάνουν όλα τα φαγητά για τον καθένα μας. Αν λοιπόν υπάρει αλήθεια σ' αυτή τη ρήση (π.χ. το γάλα εμένα μου κάνει κακό) τότε ποιο μηχανισμό έχει βρει το σώμα μας για να μας προειδοποιεί ότι αυτό το φαγητό δεν πρέπει να το τρώμε; Τον πονόκοιλο και τη διάρροια μετά ή την άσχημη γεύση πριν;

 

Ελπίζω τώρα να έγινα πιο κατανοητός!

Δημοσ.

To θέμα αυτό απασχολεί κ μένα.Επειδή όμως ανέφερες το κρέας vs χόρτα σα γεύση αν και τα 2 δε τα μαγειρέψεις-προετοιμάσεις σωστά,δε τρώγονται.

Πχ σκέτα βλήτα μόνο πλύσιμο και μετά να τα φάς έτσι.Θα κάνεις εμετό.

Πχ Μπριζόλα χοιρινή κατευθείαν ψήσιμο χωρίς μπαχαρικά,αλατι,λάδι κτλ. Δε τρώγεται είναι σα σόλα

Δε νομίζω κ να παίζει ιδιαίτερο ρόλο η γεύση ώστε να χαρακτηρίζει ο οργανισμός κάτι ως "επικίνδυνο".

Αν κατάλαβα καλά σε ενδιαφέρει όπως ακριβώς η έννοια στα χρώματα μιας κάμπιας που όταν είναι έντονα ->επικίνδυνα τοξική για τα ζώα,αν υπάρχει κάτι παρόμοιο κ στη γεύση.Έτσι δεν είναι;

Δημοσ.
@sweet dreams--> Ευχαριστώ για το λινκ, το έχω ήδη διαβάσει και δεν απαντά στην απορία μου, η οποία μάλλον δεν έγινε ξεκάθαρη. Ας την ξαναδιατυπώσω:

 

Οι γευστικοί υποδοχείς λειτουργούν ως προέκταση του σώματος ή ανεξάρτητα; Δηλαδή, αν δεν μου αρέσει ένα φαγητό είναι γιατί μου κάνει κακό (άρα η κακή γεύση λειτουργεί ως προειδοποίηση για να μην το φάω όπως συμβαίνει με τα χαλασμένα φαγητά) ή είναι εντελώς άσχετη (δηλαδή μπορεί ένα φαγητό να μην μου αρέσει αλλά να είναι πολύτιμο για το σώμα μου και να πρέπει να το τρώω με κάθε τρόπο -κλείνουμε μύτη, κάνουμε υπομονή, κ.τ.λ);

 

Πιο λιανά:

 

1. Μου αρέσουν τα φασολάκια --> άρα τα φασολάκια είνα χρήσιμα στο σώμα μου;

 

2. Δε μου αρέσουν οι μπανάνες --> άρα κάποιο συστατικό τους κάνει κακό στο σώμα μου;

 

Ο λόγος που θέτω αυτό το ερώτημα είναι γιατί ανακαλύπτω, μέσα από τις έρευνες για τη διατροφή (όπως το λινκ του Sweet Dreams), ότι δεν κάνουν όλα τα φαγητά για τον καθένα μας. Αν λοιπόν υπάρει αλήθεια σ' αυτή τη ρήση (π.χ. το γάλα εμένα μου κάνει κακό) τότε ποιο μηχανισμό έχει βρει το σώμα μας για να μας προειδοποιεί ότι αυτό το φαγητό δεν πρέπει να το τρώμε; Τον πονόκοιλο και τη διάρροια μετά ή την άσχημη γεύση πριν;

 

Ελπίζω τώρα να έγινα πιο κατανοητός!

 

Όχι, όχι...Αυτό που λες, δεν ισχύει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μερικές φορές οι γευστικές μας προτιμήσεις μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος για ορισμένες ειδικές ουσίες. Δε μπορεί όμως η αρεσκεία ή η αποστροφή σου προς κάποιο φαγητό να σημαίνει αυτομάτως πως το συγκεκριμένο φαγητό σου κάνει καλό ή κακό αντίστοιχα. Ένα απλό παράδειγμα είναι το εξής: τα λιπαρά φαγητά κάνουν κακό στους καρδιοπαθείς...Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να τα βρίσκουν νόστιμα.:-)

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά σε ενδιαφέρει όπως ακριβώς η έννοια στα χρώματα μιας κάμπιας που όταν είναι έντονα ->επικίνδυνα τοξική για τα ζώα,αν υπάρχει κάτι παρόμοιο κ στη γεύση.Έτσι δεν είναι;

 

Ναι, αυτό ακριβώς ρωτάω. Αν η γεύση έχει εξελικτική βάση ή όχι.

 

@Sweetdreams: Πώς το ξέρεις ότι δεν ισχύει; Είναι προσωπική σου γνώμη ή γνώση; Σεβαστό αν είναι γνώμη, ψάχνω όμως για γνώση.

 

Όσον αφορά τα λιπαρά, να θυμίσω ότι το σώμα μας είναι φτιαγμένο με το "σκεπτικό" ότι ίσως να μη βρει φαγητό για αρκετές μέρες άρα κάθε λιπαρό προσέφερε αποθήκη ενέργειας στο σώμα σε αυτή την περίπτωση, γι αυτό το ζητάει ο οργανισμός. Δεν έχει προλάβει να εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίσει τα 1.000.000 γυράδικα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο...

Δημοσ.
Ναι, αυτό ακριβώς ρωτάω. Αν η γεύση έχει εξελικτική βάση ή όχι.

 

@Sweetdreams: Πώς το ξέρεις ότι δεν ισχύει; Είναι προσωπική σου γνώμη ή γνώση; Σεβαστό αν είναι γνώμη, ψάχνω όμως για γνώση.

 

Όσον αφορά τα λιπαρά, να θυμίσω ότι το σώμα μας είναι φτιαγμένο με το "σκεπτικό" ότι ίσως να μη βρει φαγητό για αρκετές μέρες άρα κάθε λιπαρό προσέφερε αποθήκη ενέργειας στο σώμα σε αυτή την περίπτωση, γι αυτό το ζητάει ο οργανισμός. Δεν έχει προλάβει να εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίσει τα 1.000.000 γυράδικα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο...

 

Το ερώτημά σου δεν ήταν φιλοσοφικό ώστε να απαντήσω με βάση την προσωπική μου γνώμη.

Δημοσ.

Προσωπικά ούτε εμένα μου αρέσει το γάλα και δεν πίνω ποτέ σκέτο. Άλλα τα συστατικά του τα παίρνω από γιαούρτια και φέτα που μπορώ να φάω ένα τενεκε. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να το πάρεις από κάποιo αντικαταστατο του

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...