Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Hlapatsa,

Έχεις σκεφτεί τι θα γίνει με τα μηνύματα τα οποία εσύ θεωρείς κατάλληλα αλλά κάποιοι άλλοι ακατάλληλα;

Εσύ λ.χ. θεωρείς λογικό να υπάρξει λογοκρισία του περιεχομένου που αφήνει υπονοούμενα περιστατικών απιστίας.

Κάποιος άλλος, μπορεί να θεωρεί λογικό να υπάρξει λογοκρισία και του περιεχομένου που αφήνει υπονοούμενα περιστατικών βίας. Πάνε και οι ταινίες, πάνε και τα καρτούν και τα κόμιξ, πάνε και τα βιντεοπαιχνίδια.

Κάποιος άλλος μπορεί να τα βάλει με τον μπομπ τον σφουγγαράκη που μαρκαλεύει τον αστερία.

Πολυάριθμες θρησκείες έχουν η κάθε μία διαφορετικό περιεχόμενο που θέλουν να λογοκρίνεται ως βλάσφημο.

Όταν όλοι τελείωναν με τη λογοκρισία του περιεχομένου που θεωρούσαν ακατάλληλο δε νομίζω ότι θα είχε μείνει και οτιδήποτε για οποιονδήποτε...

Οπότε, πολύ σωστά, σε αυτά τα θέματα υιοθετείται ως αντίληψη δικαίου το γερμανικό "schranken-schranken" ("περιορισμοί των περιορισμών"), το οποίο μεταξύ άλλων υπαγορεύει ότι ο περιορισμός που θα επιβληθεί (στην προκειμένη στην ελευθερία λόγου/έκφρασης) πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός που χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου (εφόσον ο στόχος, φυσικά, έχει κριθεί θεμιτός) και επίσης ότι το θεμελιώδες δικαίωμα που κινδυνεύει πρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση να κρίνεται αξιότερο προστασίας (π.χ. να θίγεται πιο βάναυσα, να απειλείται πιο άμεσα, να αφορά περισσότερους, κλπ) από ότι το θεμελιώδες δικαίωμα που αναγκαστικά θα θιχτεί με τον θεσμικό περιορισμό.

Κάτι το οποίο ξεκάθαρα δεν ισχύει στην εν λόγω τουρκική απόφαση.

ντροπη....αλλα και εμεις εχουμε φαινομενα λογοκρισιας.α οχι σε τετοια επιπεδα...

μπορεις να μου πεις μερικα?

Έχουν υπάρξει μετρημένες κακές αποφάσεις λογοκρισίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (βλ. π.χ. "Θρησκεία κατά Τέχνης", εκδ. Πόλις και "Όψεις Λογοκρισίας στην Ελλάδα", εκδ. Νεφέλη), όμως κατά κανόνα οι κατηγορούμενοι δικαιώθηκαν σε υψηλότερο βαθμό.

-------------------------------

Άλλες Ειδήσεις σχετικές με φαινόμενα λογοκρισίας:

- Βλάσφημος ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς κατά την τουρκική δικαιοσύνη

- Εκτός δικτύου η Google στην Κίνα

- Δίκη συντελεστών θεατρικού έργου με την κατηγορια της "βλασφημιας"

- Ας συμπαρασταθουμε στην οικογένεια του Χαρυ

Επεξ/σία από nske
  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Hlapatsa,

Έχεις σκεφτεί τι θα γίνει με τα μηνύματα τα οποία εσύ θεωρείς κατάλληλα αλλά κάποιοι άλλοι ακατάλληλα;

Ναι το έχω αναλογιστεί.

Καταβάθος πιστεύω ότι ο καθένας ξέρει πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος, ανεξαρτήτως της θρησκείας.Θεωρώ ότι η συνείδηση υπαγορεύει σε όλους τα ίδια (εξαιρουμένων ψυχικά ασθενών).

Θα μου πεις, δλδ όσοι πράττουν διαφορετικά από αυτό που θεωρώ σωστό είναι και ψυχικά ασθενείς;Οχι, απλά δεν την ακούν.

Για να μην γίνει παρεξήγηση, δεν σημαίνει ότι εγώ που λέω αυτά πράττω και το σωστό, δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν σωστό.

Δημοσ.
ΟΧΙ, απλά ονειρεύεσαι.Το παιδάκι δεν έχει κηδεμόνα γιατί οι 2 κηδεμόνες δουλεύουν και αρκετές ωρίτσες πλέον, επίσης ο λαός αποτελείται από 10χρονα και μικρότερα παιδιά ενίοτε!:whistle:

Oh nice, δηλαδή να χτίσουμε τα πάντα γύρω από τις κριτικές ικανότητες ενός δεκάχρονου.

Ας πούμε, για παράδειγμα, να καταργήσουμε τις πρίζες (!) γιατί ένας δεκάχρονος δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου και μπορεί να βάλει τα δάχτυλά του μέσα.

Eπίσης να καταργήσουμε και τα αμάξια, γιατί την ώρα που οι κηδεμόνες δουλεύουν μπορεί οι δεκάχρονοι που έχουν αγνοια κινδύνου να πεταχτούν σε καμία λεωφόρο και να τους χτυπήσει κάποιος διερχόμενος!

Καταλαβαίνεις πόσο επιδερμικό είναι το επιχείρημά σου ή να συνεχίσω;

Έχω άπειρα παραδείγματα ακόμη...

Απαράδεκτη από κάθε πλευρά (για μια ακόμη φορά) η στρατηγική φίμωσης της γειτονικής χώρας.

Περισσότερο από την στρατηγική αυτή όμως, αυτό που με προβληματίζει είναι η "εκδικητική" άποψη κάποιων από την από εδώ πλευρά, που έχοντας την ψευδαίσθηση της εξέλιξης και της προόδου (μη χέσω), χαίρονται για τα δεινά των απέναντι.

Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα φάση.

Η μικροπρέπεια σε όλο της το μεγαλείο.

:rolleyes:

• Moderators
Δημοσ.

Η λογική του ότι ο κόσμος διαθέτει κριτική σκέψη δεν σημαίνει ότι αυτόματα μας δίνεται δικαίωμα να τον βομβαρδίζουμε με ένα σωρό ηλιθιότητες.

Η ηθική έχει κανόνες και όρια, αλλά ξεχάστηκα, δεν την θέλουμε πλέον, δεν μας βολεύει..

Η λέξη "λογοκρισία" σημαίνει κυριολεκτικά "κρίση του λόγου (γραπτού, προφορικού, ηλεκτρονικού)". Το πρόβλημα έγγειται στο ποιανού η κρίση θα είναι αυτή που θα μας επιβληθεί προκειμένου να φιλτραριστούν οι πληροφορίες στις οποίες έχουμε πρόσβαση. Ποιός θα είναι αυτός ο μέγας λογοκριτής; Η εκκλησία; Το σχολείο; Το κράτος; Οι εβραίοι; Οι ολυμπιακοί;

Το επιχείρημα περί ήθικής είναι απλά χαζό. Η ηθική είναι εντελώς υποκειμενική. Δεν μπορείς να λογοκρίνεις αντικειμενικά, βασιζόμενος σε υποκειμενικές αξίες.

Και τέλος, δεν μπορείς να λογοκρίνεις γενικότερα. Η πληροφορία επιβάλλεται να είναι ελεύθερη, γιατί σε περίπτωση που δεν είναι ελεύθερη γίνεται επικίνδυνη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Καταβάθος πιστεύω ότι ο καθένας ξέρει πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος, ανεξαρτήτως της θρησκείας.Θεωρώ ότι η συνείδηση υπαγορεύει σε όλους τα ίδια (εξαιρουμένων ψυχικά ασθενών).

Κι εγω κατα βαθος πιστευω πως η συνειδηση των Ελληνων μας αποτρεπει απο τετοιες σκεψεις αλλα το τι θεωρω εγω αντικειμενικα δεκτο δεν εχει να κανει με το τι θεωρει ο αλλος λογικο για κεινον. Δεν υπαρχει καλυτερη και χειροτερη λογικη, υπαρχει λογικη αποδεκτη απο πολλους και λογικη αποδεκτη απο λιγους.

Oh nice, δηλαδή να χτίσουμε τα πάντα γύρω από τις κριτικές ικανότητες ενός δεκάχρονου.

Ας πούμε, για παράδειγμα, να καταργήσουμε τις πρίζες (!) γιατί ένας δεκάχρονος δεν έχει την αίσθηση του κινδύνου και μπορεί να βάλει τα δάχτυλά του μέσα.

Εχεις χασει καποιο νοημα.

Προφανως και δεν ειπα να χτισουμε τα παντα γυρω απο τη κριτικη σκεψη ενος 10χρονου.

Εγω υποστηριξα καθαρα πως για να απορριψουμε ενα κακο "μηνυμα" καλυτερο και προτιμοτερο θα ηταν να το κρινουμε/κριτικαρουμε παρα να το λογοκρινουμε. Αυτες ειναι τακτικες χωρων τυπου Κινας, Ιραν κτλ.

Κι απο κει και περα το θεμα επεκταθηκε και στα 10χρονα για το πως δηθεν θα τα προστατεψουμε απο αυτα τα μηνυματα (δεν μιλησα καν για παιδακια που δε ξερουν να διασχιζουν το δρομο, δε ξερουν τι ειναι η μπριζα κτλ)

Ας αναλογιστουμε λοιπον, ποιανου ειναι η ευθυνη να προστατεψει ενα 10χρονο: των κηδεμονων του, του κρατους, των δασκαλων του ή μηπως ολων με διαφορετικη προσεγγιση;

Επεξ/σία από Hetfield
Δημοσ.

Εχεις χασει καποιο νοημα.

Προφανως και δεν ειπα να χτισουμε τα παντα γυρω απο τη κριτικη σκεψη ενος 10χρονου.

Εγω υποστηριξα καθαρα πως για να απορριψουμε ενα κακο "μηνυμα" καλυτερο και προτιμοτερο θα ηταν να το κρινουμε/κριτικαρουμε παρα να το λογοκρινουμε. Αυτες ειναι τακτικες χωρων τυπου Κινας, Ιραν κτλ.

Κι απο κει και περα το θεμα επεκταθηκε και στα 10χρονα για το πως δηθεν θα τα προστατεψουμε απο αυτα τα μηνυματα (δεν μιλησα καν για παιδακια που δε ξερουν να διασχιζουν το δρομο, δε ξερουν τι ειναι η μπριζα κτλ)

Ας αναλογιστουμε λοιπον, ποιανου ειναι η ευθυνη να προστατεψει ενα 10χρονο: των κηδεμονων του, του κρατους, των δασκαλων του ή μηπως ολων με διαφορετικη προσεγγιση;

Ε, χμ.

Μάλλον εσύ έχεις χάσει κάποιο νόημα.

Δεν θυμάμαι να διαφώνησα κάπου μαζί σου...

:o

(εκτός και αν κάπου έχασες τον σαρκασμό στα παραδείγματά μου) ...

Δημοσ.
Ε, χμ.

Μάλλον εσύ έχεις χάσει κάποιο νόημα.

Δεν θυμάμαι να διαφώνησα κάπου μαζί σου...

:o

(εκτός και αν κάπου έχασες τον σαρκασμό στα παραδείγματά μου) ...

Οκ, εγω το χασα :lol:

Δημοσ.

Μετα θελουν να εισελθουν και στην ΕΕ τρομαρα τους με πρακτικες που παραπεμπουν στον Μεσαιωνα

Δημοσ.

Το αστειο της υποθεσης ειναι οτι καθομαστε εμεις και "χλευαζουμαι" τους τουρκους.... Ρε παιδια, ειναι δυνατον?? Εμεις δηλαδη ζουμε σε ανεπτυγμενη κοινωνια?? Το μονο που θα δεχθω ειναι οτι ειμαστε η πλεον δημοκρατικη χωρα, τοσο δημοκρατικη που εχουν σαπισει τα παντα γυρω μας και τα δεχομαστε... Δικαιοσυνη? Αστυνομια? Οικονομια? Οικολογια? ................? ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ειτε με την μπλε ειτε με την πρασινη μορφη του, μας εχει ξεφτιλισει και προσπαθει να μας κανει πολιτες του κατωτερου επιπεδου... Σιωπηλους, αβουλους, υπακουους... Εμεις ομως, αντι να κοιταμε τα χαλια μας και να σκεφτουμε αν μπορουμε να κανουμε κατι για να αλλαξουμε πορεια κοροιδευουμε τους τουρκους.... Τουλαχιστον αυτοι αντιλαμβανονται οτι ζουνε σε μια χωρα που ειναι πολλα χρονια πισω....

Εμεις??

Δημοσ.
Το αστειο της υποθεσης ειναι οτι καθομαστε εμεις και "χλευαζουμαι" τους τουρκους.... Ρε παιδια, ειναι δυνατον?? Εμεις δηλαδη ζουμε σε ανεπτυγμενη κοινωνια?? Το μονο που θα δεχθω ειναι οτι ειμαστε η πλεον δημοκρατικη χωρα, τοσο δημοκρατικη που εχουν σαπισει τα παντα γυρω μας και τα δεχομαστε... Δικαιοσυνη? Αστυνομια? Οικονομια? Οικολογια? ................? ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ειτε με την μπλε ειτε με την πρασινη μορφη του, μας εχει ξεφτιλισει και προσπαθει να μας κανει πολιτες του κατωτερου επιπεδου... Σιωπηλους, αβουλους, υπακουους... Εμεις ομως, αντι να κοιταμε τα χαλια μας και να σκεφτουμε αν μπορουμε να κανουμε κατι για να αλλαξουμε πορεια κοροιδευουμε τους τουρκους.... Τουλαχιστον αυτοι αντιλαμβανονται οτι ζουνε σε μια χωρα που ειναι πολλα χρονια πισω....

Εμεις??

Εμεις προσπαθουμε να φτασουμε τις αφρικανικες χωρες μιας και πολλες ασιατικες χωρες μας εχουν ξεπερασει πλεον.

Δημοσ.

Eπίσης να καταργήσουμε και τα αμάξια, γιατί την ώρα που οι κηδεμόνες δουλεύουν μπορεί οι δεκάχρονοι που έχουν αγνοια κινδύνου να πεταχτούν σε καμία λεωφόρο και να τους χτυπήσει κάποιος διερχόμενος!

Καταλαβαίνεις πόσο επιδερμικό είναι το επιχείρημά σου ή να συνεχίσω;

Έχω άπειρα παραδείγματα ακόμη...

Οχι, δεν καταλαβαίνω γιατί ειναι επιδερμικό.Η τηλεόραση πλάθει συνειδήσεις, και γαλουχεί προσωπικότητες.Η δύναμη της είναι τεράστια και την υποτιμάς.

Τα παραδείγματα αυτά δεν μου λένε κάτι αν και μερικώς είναι ορθά.

Τα παιδιά είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες και κάθονται άπειρες ώρες μπροστά από την τηλεόραση και το διαδύκτιο, ναι προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος που κατεπέκταση συνεπάγεται λογοκρισία.

Εσείς εδωμέσα μπερδευτε μάλλον την λογοκρισία στα προσωπικά δεδομένα(βλέπε Χούντα στην αλληλογραφία) με την λογοκρισία σε κάτι που απευθήνεται σε ευρύ κοινό.

Όποιος πει ότι οι γονείς έχουν τον χρόνο για φιλτράρισμα σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε κοιμάται.

• Moderators
Δημοσ.

Τα παιδιά είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες και κάθονται άπειρες ώρες μπροστά από την τηλεόραση και το διαδύκτιο, ναι προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος που κατεπέκταση συνεπάγεται λογοκρισία.

Ναι, ΠΟΙΟΣ όμως θα αποφασίσει τι θα λογοκρίνεται και τι όχι; Θα πηγάζει απ' ευθείας από το λαό η λογοκρισία, δηλαδή θα γίνει κάποιο δημοψήφισμα που θα μας ρωτάει π.χ. αν θέλουμε να υπάρχουν ομοφυλόφιλοι πανελίστες στα μεσημεριανά; Ή θα γίνει κάποια ψηφοφορία που θα ψηφίζουμε κάποια άτομα των οποίων θα ζητάμε τη λογοκρισία; Τι μόρφωση, τι πτυχία, τι τρόπο ζωής και τι πεποιθήσεις θα πρέπει να έχει κάποιος λογοκριτής; Ποιός θα τα ορίσει;

Καταλαβαίνεις, ελπίζω ότι συγκεκριμένες κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιβάλλουν κάποιου είδους λογοκρισία, καθώς στηρίζονται σε συγκεκριμένα συμφέροντα, έτσι;

Δημοσ.

Καταλαβαίνεις, ελπίζω ότι συγκεκριμένες κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιβάλλουν κάποιου είδους λογοκρισία, καθώς στηρίζονται σε συγκεκριμένα συμφέροντα, έτσι;

Σαφώς και ισχύει αυτό,όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφέροντα υπηρετούν.

Απλά συνήθως στις άλλες χώρες (τις ας πούμε ανεπτυγμένες), κοιτούν να εξυπηρετήσουν και κανά συμφέρον του λαού, να τον προστατέψουν ας πούμε, έτσι για να θολώσουν τα νερά.Εδώ ούτε και αυτό..εδώ βασικά τίποτα.Αυτό βαρέθηκα, δεν κάνουν τίποτα και το βαφτίζουν Ελευθερία@ζήτω ωρε!

Κάτι τέτοιο βγαίνει και από το πρώτο μου post.

Δημοσ.

Δεν το πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη πολίτες σε δημοκρατική κοινωνία οι οποίοι επιζητούν τη λογοκρισία. Οποιος θυσιάζει την ελευθερία του για λίγη ασφάλεια (ακόμη κι όταν πρόκειται για "πληροφοριακή" ασφάλεια), δεν του αξίζει ούτε η ελευθερία, ούτε η ασφάλεια. Θα σας αφήσω να βρείτε ποιος το είπε.

Δημοσ.
Οχι, δεν καταλαβαίνω γιατί ειναι επιδερμικό.Η τηλεόραση πλάθει συνειδήσεις, και γαλουχεί προσωπικότητες.Η δύναμη της είναι τεράστια και την υποτιμάς.

Τα παραδείγματα αυτά δεν μου λένε κάτι αν και μερικώς είναι ορθά.

Εσείς εδωμέσα μπερδευτε μάλλον την λογοκρισία στα προσωπικά δεδομένα(βλέπε Χούντα στην αλληλογραφία) με την λογοκρισία σε κάτι που απευθήνεται σε ευρύ κοινό.

Όποιος πει ότι οι γονείς έχουν τον χρόνο για φιλτράρισμα σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε κοιμάται.

Δυστυχως το προβλημα δεν ειναι στο αν θα λογοκρινουμε (νομιζω οτι βεβαια δεν ειναι η σωστη λεξη, anyway), καποιων κακων στοιχειων επειδη δεν μπορουν να τα φιλτραρουν οι γονεις, το προβλημα ειναι οτι επικεντρωνομαστε στο να λογοκρινουμε απο το να ψαξουμε να βρουμε πως οι γονεις θα καταφερουν να φιλτραρουν.

Γιατι οταν δεχομαστε οτι οι γονεις ειναι χαμενοι μεσα στο τρελοκομειο που ζουμε, και δεν εχουν χρονο για φιλτραρισμα, και αντι να ζητησουμε απο το καθε κρατος να βοηθησει τους γονεις, ζηταμε απο το κρατος να γινει ο global γονεας επιτηρητης, νομιζω οτι εκει απλα χανουμε το παιγνιδι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...