Προς το περιεχόμενο

Αντιρρησίες... hi – tech!! Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι;

vrodinos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και διάφορα gadgets θεωρούνται ξεπερασμένα, σχεδόν από τη στιγμή που τοποθετούνται στα ράφια των καταστημάτων. Νέα μοντέλα εμφανίζονται συνεχώς για να μας βάλουν σε πειρασμό. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που αντιστέκονται.

Μια ομάδα καταναλωτών που αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα με «διαφορά φάσης» από την τεχνολογία, αρνείται να αναβαθμίζει και να αντικαθιστά τις παλιές συσκευές κάθε φορά που κάτι καινούργιο εμφανίζεται στην αγορά, μόνο και μόνο προκειμένου να συμβαδίζει με την τεχνολογία.

Χρησιμοποιεί με περισσή περηφάνια τις παλιές συσκευές και αρνείται να τις αλλάξει με νέα μοντέλα. Προμετωπίδα της, η ιστοσελίδα, lastyearsmodel.org, που προτρέπει τον κόσμο να κρατά τα παλιά μοντέλα συσκευών και να τα αξιοποιεί όσο περισσότερο μπορεί.

Ο εμπνευστής της ιδέας, Αnil Dash, εξηγεί: «Η σκέψη είναι να διορθώσουμε την κακή εντύπωση πως μόνο οι πιο καινούργιες συσκευές είναι ενδιαφέρουσες, προμοτάροντας το γεγονός ότι μπορούμε να εξερευνούμε και να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις ενδιαφέρουσες λειτουργίες των συσκευών που ήδη έχουμε. Γίνεται μεγάλη προώθηση στις νέες συσκευές που εμφανίζονται, κάνοντας ακόμη κι αυτούς που έχουν τα πιο καινούργια μοντέλα να νιώθουν ότι έχουν μείνει πίσω. Αυτό στερεί την αγάπη για τη χρήση της τεχνολογίας και επιπλέον επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι καταναλωτές πρέπει να το σκέφτονται περισσότερο».

Κάποτε, ο μικρομεσαίος μπορούσε να βιώσει την πολυτέλεια της διασκέδασης μέσω της τεχνολογίας, νοικιάζοντας ένα παλιό στερεοφωνικό ή μία παλιά τηλεόραση. Μέχρι και πριν από 30 χρόνια, η τεχνολογία αναπτυσσόταν με τόσο νωχελικό ρυθμό που η έννοια του update ήταν άγνωστη.

Σήμερα, οι μοντέρνες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν ημερομηνία λήξης. Χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για λίγους μήνες. Οι ενοικιάσεις ηλεκτρονικών συσκευών ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν, όπως και συσκευές σαν τα mini – disc players. Η τεχνολογία τρέχει πλέον με την ταχύτητα του φωτός και για να είσαι «καταναλωτής ... της μόδας» πρέπει να κάνεις συχνές επισκέψεις στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Το να συμβαδίζεις με την πρόοδο δεν είναι εύκολη δουλειά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «κόσμημα» της Apple, το πασίγνωστο iphone. Τα iphone, όταν βγήκαν στην αγορά μοσκοπωλούνταν σαν ζεστά φραντζολάκια. Το συγκεκριμένο gadget πούλησε πάνω από 26 εκατομμύρια κομμάτια. Ένα χρόνο μετά, το iphone 3G «έσκασε μύτη» στην αγορά και οι φαν της τεχνολογίας σχημάτισαν ουρές για να το αποκτήσουν. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς το μετανιώνουν. Το iphone 3GS κάνει την εμφάνισή του και έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσουν για να σπάσουν τα συμβόλαιά τους και να αποκτήσουν το καινούριο «καμάρι» της Apple. Το ίδιο και σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις.

Πηγη:tvxs

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

υπαρχουν και πολλοι μαλιστα!

προσφατα πηγα σε σπιτι συγγενικο που ειχα να πααω πολλα χρονια, και μολις μπηκα ενιωσα οτι ημουν 15 χρονια πριν!

το ιδιο τηλεφωνο στη πριζα, (το μεγαλο το βαρυ, που για να παρεις τηλεφωνο γυρνας ενα κυκλο με νουμερα)

το ιδιο τραπεζακι που ειχε δωσει η γιαγια μου

την ιδια τηλεοραση 14'' που ειχε παρει πριν πολλααα χρονια

το ιδιο κινητο τηλεφωνο, νοκια 3210! απορω πως ζει ακομα και πως το φορτιζει...

και πολλα αλλα.

δε ξερω γιατι το κανει αυτο...... μπορει και απο τσιγκουνια!

νταξει δε λεω να εισαι στη μοδα, εγω προσωπικα δεν ειμαι στη τελευταια λεξη της μοδας για οικονομικους λογους ή δε μου χρειαζεται.

πχ. iphone δεν εχω ουτε θα παρω ποτε γιατι δε μου ειναι χρησιμο.

lcd μεγαλη τηλεοραση δεν εχω γιατι μου φαινεται ακριβα. μου χρειαζεται ομως γι'αυτο οταν βρω προσφορα ή πεσουν οι τιμες θα παρω.

κινητο τηλεφωνο δε πηρα οταν βγηκαν με καμερα γιατι ηταν ακριβα! οταν πεσανε οι τιμες ομως πηρα.... δεν ηταν απαραιτητο, ουτε μου ηταν χρησιμη η καμερα, αλλα δε μπορεις να ζεις 10 χρονια πριν!

ΔΕΝ εχω blue-ray recorder γιατι ειναι ακιρβα! δε δινω τζαμπα λεφτα αφου μετα απο καιρο θα ειναι σχεδον -70%!

οπως εγινε και με το dvd-rw. στην αρχη ειχε 350 ευρω. μετα απο κανενα χρονο ειχε πεσει στα 80 ευρω. ε τοτε πηρα.....

ειναι κοροιδια να περνεις κατι σημερινο και να πληρωνεις ολοκληρη περιουσια, αφου μπορεις να το παρεις αυριο πολυ πιο φτηνα!

δεν εχω ακριβη καρτα γραφικων αφου μπορω και κανω τη δουλεια μου με μια φτηνοτερη που πριν μηνες ηταν η ακριβοτερη!

ποια η διαφορα λοιπον αν την ειχα αγορασει πριν μηνες τοτε που ηταν η ακριβοτερη αφου τη δουλεια που θελω μου τη κανει....

Δημοσ.

προσφατα πηγα σε σπιτι συγγενικο που ειχα να πααω πολλα χρονια, και μολις μπηκα ενιωσα οτι ημουν 15 χρονια πριν!

το ιδιο τηλεφωνο στη πριζα, (το μεγαλο το βαρυ, που για να παρεις τηλεφωνο γυρνας ενα κυκλο με νουμερα)

και πολλα αλλα.

νταξει δε λεω να εισαι στη μοδα, εγω προσωπικα δεν ειμαι στη τελευταια λεξη της μοδας για οικονομικους λογους ή δε μου χρειαζεται.

lcd μεγαλη τηλεοραση δεν εχω γιατι μου φαινεται ακριβα. μου χρειαζεται ομως γι'αυτο οταν βρω προσφορα ή πεσουν οι τιμες θα παρω.

κινητο τηλεφωνο δε πηρα οταν βγηκαν με καμερα γιατι ηταν ακριβα! οταν πεσανε οι τιμες ομως πηρα.... δεν ηταν απαραιτητο, ουτε μου ηταν χρησιμη η καμερα, αλλα δε μπορεις να ζεις 10 χρονια πριν!

ΔΕΝ εχω blue-ray recorder γιατι ειναι ακιρβα! δε δινω τζαμπα λεφτα αφου μετα απο καιρο θα ειναι σχεδον -70%!

οπως εγινε και με το dvd-rw. στην αρχη ειχε 350 ευρω. μετα απο κανενα χρονο ειχε πεσει στα 80 ευρω. ε τοτε πηρα.....

ειναι κοροιδια να περνεις κατι σημερινο και να πληρωνεις ολοκληρη περιουσια, αφου μπορεις να το παρεις αυριο πολυ πιο φτηνα!

δεν εχω ακριβη καρτα γραφικων αφου μπορω και κανω τη δουλεια μου με μια φτηνοτερη που πριν μηνες ηταν η ακριβοτερη!

ποια η διαφορα λοιπον αν την ειχα αγορασει πριν μηνες τοτε που ηταν η ακριβοτερη αφου τη δουλεια που θελω μου τη κανει....

+10000000

και μενα (συνηθως) πλεον αυτη ειναι η τακτικη μου....Γιατι να παρω κατι που κοστιζει σημερα 300 ευρω και να μην το παρω μετα απο ενα χρονο που θα κανει 100?

Δημοσ.

εγω ηλεκτρικες συσκευες δεν τις αλλαζω παρα μονο αν ψοφησουν. το κινητο μου το εχο 3,5-4 χρονια. εκτυπωτη το ιδιο. λαπτοπ 3 χρονια, πληντυριο 5 χρονια και γενικως το θεωρω πεταμα χρηματων να πας να παρεις κατι καινουργιο ενω το παλιο λειτουργει ακομα. και δεν ειναι και καθολου οικολογικο

Δημοσ.

Αυτό ακριβώς. Είναι σαν τους καινούριους drivers: αν δουλεύει, δεν το αλλάζω. Προφανώς και τα πράγματα τα οποία "αγαπάς" δεν εμπεριέχουν τόσο την έννοια της αναγκαιότητας (πχ γαμάτα ηχεία αν είσαι στη μουσική, καινούρια οθόνη αν βλέπεις ταινίες συχνά, καινούριο πισί αν είσαι gamer κτλ) αλλά σε γενικές γραμμές, ναι, δε βρίσκω το λόγο να έχω κάτι που ΜΠΟΡΕΙ να κάνει παπάδες χωρίς να έχω ανάγκη τις δυνατότητές του.

Δημοσ.

και πολλα αλλα.

+1

Πχ, τους βλέπεις όλους να πηγαίνουν και να τα σκάνε για LCD τηλεοράσεις, αλλά οι ίδιοι δεν ξέρουν γιατί πάνε και τις αγοράζουν. Οι περισσότεροι τις αγοράζουν χωρίς να ξέρουν ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους, και αν θα τους φανούν χρήσιμα. Προφανώς, δεν έχω LCD tv στο σπίτι, και δεν βλέπω και τον λόγο. Τα κανάλια μας έχουν ελεεινή ανάλυση, ενώ επίσης hd ταινίες βλέπω στο pc μου.

Απ'την άλλη όμως, ως καμμένος gamer, αναβαθμίζω το pc μου συχνά πυκνά, αλλά με γνώμονα την ανάγκη μου για περισσότερο computing power.

• Moderators
Δημοσ.

Θα συμφωνησω. Εχουμε καταντησει να καταναλωνουμε υπερογκα ποσα για πραγματα που στην ουσια μας ειναι αχρηστα. Ειχα προσφατα μια διαφωνια με εναν φιλο, ο οποιος πηγε και εδωσε 1500 ευρω για ενα λαπτοπ (με οντως τρελες δυνατοτητες), επειδη ο πωλητης του το ανελυσε ως το "πιο εξελιγμενο και αρτιο αυτην τη στιγμη, μαλιστα θα σας κανουμε και δωρεαν αναβαθμιση στα 7 οταν βγουν, γιατι αυτο το μηχανημα τα τρεχει ανετα (sic)", ενω στην ουσια αυτο που κανει μονο ο συγκεκριμενος ειναι να ανοιγει καποια αρχεια office και να χαβαλεδιαζει στο ιντερνετ. Πραγμα δηλαδη που γινοταν ανετα με ενα των 500 ευρω και κατω. Το θεμα δεν ειναι κατα πως το βλεπω εγω, να ειμαστε οσο το δυνατον updated γενικα, αλλα οσο το δυνατον updated στη χρηση που κανουμε, ή εστω στο χομπυ μας.

Για να πω κ του στραβου το δικιο βεβαια, εγω εχω αυτο το κολλημα με τα κινητα. Αλλα και παλι οχι τοσο στο κατα ποσο συγχρονα ειναι, οσο στο κατα ποσο προσφερουν κατι παραπανω απο εκεινο που εχω εγω την δεδομενη στηγμη και θα μπορουσε να μου φανει χρησιμο. Βεβαια αυτο που κανω ειναι να πουλαω το παλιο και να βαζω μια οσο γινεται μικροτερη διαφορα, δεν θα εκανα ποτε συλλογη απο κινητα λολ.

Δημοσ.

Εγώ είμαι λάτρης της τεχνολογίας αλλά παράλληλα και αντικαταναλωτής.

Δηλαδή όταν αγοράσω κάτι, θα την ψάξω πάρα πολύ ώστε να είναι το καλύτερο

για τη δουλειά που το θέλω και θα το αλλάξω όταν σταματήσει να μου δίνει αυτά που θέλω.

Αυτό που μου τη δίνει περισσότερο με την πολιτική της σημερινής αγοράς είναι

ότι μας κρατάει πίσω τεχνολογικά και μας γεμίζει με σκουπίδια.

Τα συρτάρια είναι γεμάτα από τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά οι εταιρίες

μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο ώστε να κρατάνε τις πωλήσεις τους στην κορυφή

αναγκάζοντας τους αφελείς υπερκαταναλωτές να πετάνε τις "παλιές" συσκευές

για να αποκτήσουν την "τελευταία λέξη της τεχνλογίας".

Είναι αλήθεια όμως πως ο περισσότερος κόσμος αγοράζει αγαθά καθοδηγούμενος

από τα απωθημένα του και όχι από τις πραγματικές ανάγκες του.

Δημοσ.
Εγώ είμαι λάτρης της γνώσης της τεχνολογίας αλλά παράλληλα και αντικαταναλωτής

...κι επίσης δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα από τα διάφορα τεχνο-μπιχλιμπίδια.

Αν το marketing έλπιζε σε εμένα για να πουλήσει τα νέα γυαλιστερά... σώθηκε. :mrgreen:

Δημοσ.

Το πρωτο μου κινητο τελη του 1997,αν θυμαμαι, Nokia 3210.

Το δευτερο ενα μικρουλι Alkatel, δωρο απο ενα φιλο.

Το τριτο και τελευταιο ενα Sony Ericsson W200i, δωρο του

γαμπρου μου.

Αν δεν ειχα τα δωρα, θα ειχα ακομα το Nokia, που το εχω

σε αριστη κατασταση, αγρατζουνιστο.

12 χρονια, τρια κινητα, αγορασμενο μονο το ενα, το εχω

το ρεκορ, ε; :lol:

Επικινδυνα αντικαταναλωτης, τα πιο αχρηστα πραγματα για να ξοδευεις λεφτα, κατα τη γνωμη μου, ρουχα και κινητα.

Δημοσ.

Επικινδυνα αντικαταναλωτης, τα πιο αχρηστα πραγματα για να ξοδευεις λεφτα, κατα τη γνωμη μου, ρουχα και κινητα.

συμφωνω για τα κινητα οχι ομως και για τα ρουχα (γυναικα ειμαι μην τα ζητατε ολα) αλλα και παλι με μετρο. αυτα για τις μαρκες τα ακουω βερεσε

Δημοσ.
Το πρωτο μου κινητο τελη του 1997,αν θυμαμαι, Nokia 3210.

Το δευτερο ενα μικρουλι Alkatel, δωρο απο ενα φιλο.

Το τριτο και τελευταιο ενα Sony Ericsson W200i, δωρο του

γαμπρου μου.

Αν δεν ειχα τα δωρα, θα ειχα ακομα το Nokia, που το εχω

σε αριστη κατασταση, αγρατζουνιστο.

12 χρονια, τρια κινητα, αγορασμενο μονο το ενα, το εχω

το ρεκορ, ε; :lol:

Ντάξει για το κινητό αλλά για τα ρούχα ψιλοέλεος. Σημασία έχει η ποιότητα, το σχέδιο και όχι η μάρκα και η τιμή, έχω βρει γαμάτα ρούχα με 50 έχω βρει και με 10 ευρώ ;)

Δημοσ.

Ειμαι λατρης της τεχνολογιας και ειδικα των pc,αλλα ποτε δεν αγοραζω κατι καινουργιο που μολις βγηκε,εκτος του οτι δεν βολευομαι οικονομικως παροτι θα καταφερω να το θα τα κλαιω τα λεφτα,και τα τελευταια χρονια μονο μεταχειρα,δεν μ αρεσει να ειμαι θυμα της "μοδας" και οταν λεω μοδας ενοω γενικως :P

Δημοσ.

Έχει καταλήξει πρέζα η όλη φάση, αλλά.

Εγώ γουστάρω την καινούρια κάρτα γραφικών, ο άλλος την μεγαλύτερη τουρμπίνα στο αμάξι του, η άλλη την τσάντα των 600€.

Όλοι μόλις κοιταχτούμε μεταξύ μας θα πούμε τον άλλο μαλάκα.

Πώς μπορώ εγώ να πείσω κάποιον σε ένα υποθετικό παράδειγμα πως ένα ταξίδι στην τάδε χώρα είναι προτιμότερο γι'αυτόν από το νέο iphone;

Πάντα υπάρχει ένας λόγος (έστω υποκειμενικά ηλίθιος) να αγοράζει κάποιος κάτι νέο, είτε επειδή του το λανσάρουν είτε επειδή το γουστάρει/το έχει ανάγκη.

Βρίσκω την όλη κίνηση κάπως ανούσια. Ο καθένας έχει (ή όχι) την νοημοσύνη να γνωρίζει τι του είναι απαραίτητο να αγοράσει.

Τα πάντα καλώς ή κακώς έτσι δουλεύουν. Αυτό μας πείραξε;

Επίσης, είναι και ψυχολογικοί συχνά οι λόγοι που αγοράζουμε.

Αλλιώς να απαγορέψουμε /(πάρουμε) όλοι αυτοκίνητα που έχουν τελική τα 120Km/h, γιατί παραπάνω έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να τρέξουμε.

Να καταργήσουμε και τις DDR3. Τσάμπα bandwidth.

Όχι;

Δημοσ.

α καλαααααα αυτο με τα ρουχα τσακωνομαι συνεχεια με τους φιλους μου!

ποια ποιοτητα και πρασινα αλογα μου λετε ρε?

τη διαφορα εχει ενα φτηνιαρικο ρουχο απο ενα ακριβο??????

σε αυτη την ερωτηση μου απαντανε οτι η ραφη ειναι καλυτερη και κραταει γερα πιο πολυ καιρο και επισης ειναι πιο καλυτερα χρωματα και δε χανονται μετα απο πολλες πλησεις!

και σας ρωταω εγω, τι ειναι το ρουχο? σπιτι που θα το εχουμε για 15 χρονια?

ετσι κι'αλλιως εγω μετα απο μερικους μηνες τα ρουχα τα βαριεμαι και θελω ανανεωση!

προτειμω να παρω τζιν με 10 ευρω, να το φορεσω 5 μηνες

παρα τζιν με 50 ευρω και να το φοραω 25 μηνες!

μεσα σε 25 μηνες εχω αλλαξει 5 τζιν διαφορετικου σχηματος και χρωματος + οτι τα παλια τα κραταω και σκληρη χρηση οπως σκαψιμο κτλ κττλ

το ιδιο και οι μπλουζες, το ιδιο και τα παπουτσια!

στα παπουτσια δε λεω να παρω πλαστικα και να βρωμανε τα ποδια μου, αλλα οχι και με 150 ευρω μονο και μονο επειδη ειναι μαρκα και κρατανε περισσοτερο.

ΑΣ σκιστουνε, αφου ετσι κι'αλλιως θα τα βαρεθω μετα απο λιγο καιρο.....

το ιδιο και τις γυναικες.... :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...