Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

E ? ? ?

"την εμπιστεύεστε τυφλά" ;

Εγώ αν ψάχνω κάτι το κοιτάζω σε 4-5 μηχανές αναζητήσεις...

Εγώ πάντως τα λίγα χρόνια που ασχολούμε με τους υπολογιστές, βλέπω πως με ότι καταπιάνεται και ανεβάζει τον ανταγωνισμό είναι υπέρ μας...

+ότι τα περισσότερα είναι δωρεάν...

π.χ. το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο..

Στο κάτω κάτω γιατί μονοπώλιο; ακόμα δεν ασχολήθηκε και έγινε μονοπώλιο; δηλαδή όλοι άλλοι θα κλείσουν ; (μήπως υπερβάλετε λίγο;)

)

Πριν ημουν στο ζαπειο στην έκθεση βιβλίου, (είχε κάπου στους 140+ εκδ. οίκους) θέλετε να με πείσετε πως θα κλείσουν και θα επικρατήσει η google μόνο και μόνο επειδή θα τα κάνει ηλεκτρονικά;

(εγώ πάντως δεν μπορώ να διαβάσω βιβλίο σε οθόνη... Άλλη χάρη έχει το χαρτί...)

Μακάρι να μπει και η google και η yahoo και η m$ και οποίος θέλει... Κερδισμένος θα βγω από τον ανταγωνισμό...

( "λογοκρισία" εδώ καλά καλά "δεν υπάρχουν" ψηφιοποίημενα βιβλία για να λογοκρινουμε...πόσα ελληνικα έχουν ψηφιοποίηθεί; )

Επεξ/σία από sam sam
Δημοσ.
E ? ? ?

(εγώ πάντως δεν μπορώ να διαβάσω βιβλίο σε οθόνη... Άλλη χάρη έχει το χαρτί...)

Κάποια στιγμή το χαρτί θα εκλείψει, και αυτό το πιστεύω ακράδαντα.

Δημοσ.

Μισό λεπτό, αν δεν κάνω λάθος καμία άλλη εταιρία δεν έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση βιβλίων σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Μιλάμε για όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες των γνωστότερων πανεπιστημίων, συν δημόσιες βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο καταφέρει να ψηφιοποιήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διάβαζα προ ημερών προσπαθεί να κάνει κάτι αντίστοιχο αλλά δεν βρίσκει τα κονδύλια να το κάνει, γι' αυτό σκέφτεται τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή με λίγα λόγια τουλάχιστον σε πρώτη φάση η Google θα καταστήσει προσβάσιμα εκατομμύρια βιβλία που αλλιώς θα βρίσκονταν καταχωνιασμένα σε βιβλιοθήκες χιλιόμετρα μακριά από τον καθένα. Γιατί ένα βιβλίο που βρίσκεται σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο ή έστω κάποιο ευρωπαϊκό πως θα το διαβάσει κάποιος? Ακόμα κι αν εκδόσει κάποιος γνωστός επιστήμονας ή συγγραφέας ένα βιβλίο στην Αμερική αν δεν τύχει μεγάλης αναγνώρισης είναι κάπως απίθανο να εκδοθεί Ελλάδα.

Οπότε εφόσον αντίστοιχη υπηρεσία δεν υπάρχει ακόμα, εφόσον προς το παρόν δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να γίνει κάτι τέτοιο από κάποιο ευρωπαϊκό, πόσο μάλλον κρατικό φορέα, εφόσον προς το παρόν μόνο πλεονεκτήματα έχει προς τι τόση αρνητικότητα?

Μονοπώλιο θα είχαμε σε περίπτωση που γίνονταν αντίστοιχες προσπάθειες από πολλές εταιρίες και η Google εκμεταλλευόμενη το μέγεθος της προσπαθούσε να γίνει αποκλειστικός διανομέας. Τώρα απλά κάνει μια προσπάθεια να δημιουργήσει κάτι που δεν υπήρχε πριν, να καταστήσει διαθέσιμο οποιοδήποτε βιβλίο στον οποιοδήποτε οπότε ποιο το πρόβλημα? Και για ποιο περιορισμό μιλάμε όταν θα σου παραδίδει στον υπολογιστή σου ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη του Cambridge πχ που δεν θα υπήρχε κανείς άλλος τρόπος να το αποκτήσεις?

Δημοσ.

Βασικά, μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ήδη προχωρήσει σε ψηφιοποιήσεις μεγάλων (αν όχι όλων) τμημάτων των βιβλιοθηκών τους. Συνήθως, εκτός κι αν έχουν αλλάξει τα πράγματα, πρόσβαση δεν έχουν όλοι, παρά όσοι με κάποιο τρόπο μπορούν να σχετιστούν με το εκάστοτε πανεπιστήμιο, κάτι λογικό, γιατί δεν πας εκεί για να βρεις το καινούριο βιβλίο του Stephen King (πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό)

εκτός αυτού, υπάρχει το project gutenberg, με αρκετές δυσεύρετες εκδόσεις. Σε free και μη Free μορφή.

Υπάρχει επίσης το Million Book Project.

Στάχτη στα μάτια το θέμα με τα παλιά βιβλία κατά τη γνώμη μου.

Παράθεση από το Million Book Project...

Though Google, Microsoft and the Internet Archive all have launched major book digitization projects, the Million Book Project represents the world's largest, university-based digital library of freely accessible books. At least half of its books are out of copyright, or were digitized with the permission of the copyright holders, so the complete texts are or eventually will be available free.

Αυτό το 2007...

Ε ρε πώς αλλάζει ο καιρός...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...