Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δεν ξέρω πάντως, προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα, δηλαδή ποιος θα κάτσει σοβαρά να κάνει κάτι δίχως να πληρωθεί; Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να στρεφόμαστε σε ευγενή ανταγωνσιμό με χαμηλές τιμές αντί για το τζαμπέ, ίσως όμως με αυτόν τον τρόπο να καταφερθεί αυτό, συνεπάγεται βέβαια τα προγράμματα αυτά να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα εμπορικά σε δυνατότητες, μόνο το OO το κατάφερε αυτό, κανένα άλλο.

Εχω την αισθηση οτι μπερδευεις τον ανοικτο κώδικα με το δωρεάν λογισμικό.

Η όλη ιδέα στηρίζεται στο ότι ο κώδικας ενός προγράμματος πρέπει να είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους ανεξάρτητα απο το αν πουλάς ενα πρόγραμμα η όχι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Δεν ξέρω πάντως, προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα, δηλαδή ποιος θα κάτσει σοβαρά να κάνει κάτι δίχως να πληρωθεί;

Πάρα πολλοί. Ωστόσο, όπως είπε και ο melenegiorgos, το μοντέλο ανάπτυξης ΕΛ/ΛΑΚ κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστο είναι με την επί πληρωμή εργασία, ή με την εμπορική δραστηριότητα.

Ρίξε π.χ. μια ματιά σε αυτή την μελέτη (και όχι μόνο).

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να στρεφόμαστε σε ευγενή ανταγωνσιμό με χαμηλές τιμές αντί για το τζαμπέ

Το βασικό θέμα δεν είναι αυτό του κόστους. Πιο σημαντικοί παράγοντες είναι το "vendor lock-in" και η αδυναμία χρήσης με τρόπους που δεν επιτρέπει είτε η Άδεια Χρήσης, είτε η ίδια η κλειστή φύση του proprietary λογισμικού.

ίσως όμως με αυτόν τον τρόπο να καταφερθεί αυτό, συνεπάγεται βέβαια τα προγράμματα αυτά να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα εμπορικά σε δυνατότητες, μόνο το OO το κατάφερε αυτό, κανένα άλλο.

Μία ματιά σε projects όπως τα παρακάτω:

ο Linux kernel, ο Emacs, ο Vim, το BASH, τα GNU coreutils, ο GCC, ο Postfix, ο Apache, το Nagios, ο BIND, το SNORT, το Rsyslog, οι Sqlite, MySQL και PostgreSQL, ο SQUID, ο VLC, το OGG, ο Mozilla Firefox, το 7-zip, τα Eclipse και Netbeans, τα GNOME, KDE και XFCE, ο Xorg, οι Amarok και Exaile, το OpenVPN, το OpenSSH, το Truecrypt, το OpenSSL, τα OpenVZ και Vserver, το XEN, οι Java, Perl, Python, Ruby και PHP, τα CVS, SVN, Mercurial, Git, οι OpenBGPd και OpenOSPFd και εκατοντάδες άλλα

αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι το OpenOffice είναι απλά μια, και όχι η πιο λαμπρή, περίπτωση του κανόνα, όχι η εξαίρεση. Γενικά, οι open source λύσεις κάθε άλλο παρά υπολείπονται σε δυνατότητες των proprietary. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, απλά δεν υπάρχουν αντίστοιχες proprietary...

Επεξ/σία από nske
Δημοσ.
Δεν ξέρω πάντως, προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου, δηλαδή ποιος θα κάτσει σοβαρά να κάνει κάτι δίχως να πληρωθεί;

Αν και είναι άλλη κατηγορία νομίζω απαντάει στο ερώτημα σου.

Ένα από τα βασικά που κάνει ο κόσμος στο internet είναι να κατεβάζει παράνομα και δωρεάν ταινίες και μουσική.

Όλα αυτά υπάρχουν επειδή κάποιος "έκατσε να κάνει κάτι δίχως να πληρωθεί".

Και αν το να ανεβάσεις ένα torrent είναι εύκολο σκέψου όσους φτιάχνουν υπότιτλους που στραβώνονται σε έναν υπολογιστή για να βλέπουν οι υπόλοιποι άνετα ταινίες και σειρές.

Δημοσ.
Δεν ξέρω πάντως, προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τον ανοιχτό κώδικα, δηλαδή ποιος θα κάτσει σοβαρά να κάνει κάτι δίχως να πληρωθεί;

Πέρα από την πλήρη απάντηση του nske (ανοικτό λογισμικό ≠ δωρεάν λογισμικό )

, η άποψη του quote κρύβει και μια μάστιγα των καιρών μας... Τον ωχαδερφισμό. Αναρωτιέται ο φίλος μας ποιος θα κάτσει να κάνει κάτι για το σύνολο, για το κοινό καλό, χωρίς να πληρωθεί... Έτσι καταντήσαμε πλέον. Ξεχάσαμε τον άνθρωπο. Ξεχάσαμε την ψυχή μας. Ξεχάσαμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πληρωθούμε...

Δημοσ.

Ωραία όλα αυτά τα ρομαντικά ιδεαλιστικά, αλλά κάποιοι πρέπει να συντηρήσουν και τις οικογένειες τους.

Το έλεγα πάντοτε και θα το πω και τώρα, ένας μεγάλος παράγοντας που οι μικροί developers δεν έχουνε περασει στο τραίνο του Linux είναι η εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή μη δωρεάν ανοικτού λογισμικού. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Microsoft είναι το τεράστιο οικοσύστημα εφαρμογών που έχει, αν το Linux θέλει χτυπήσει εδώ δεν πρόκειται ποτέ να το καταφέρει δίχως την βοήθεια των μικρών προγραμματιστών shareware εφαρμογών, τα εργαλεία υπάρχουν για cross platform εφαρμογές, θέλουν να μεταφέρουν και τους υπολογιστές τους αλλά τις εφαρμογές που γράφουν προς το ζην στο Linux, αλλά είναι αντιμέτωποι με μια εχθρική κοινότητα και νοοτροπία που τους αποτρέπει.

Για αυτόν τον λόγο, αρκετοί από αυτούς περνάνε στην πλατφόρμα της Apple και στο OSX γιατί βλέπουν μια ραγδαία ανάπτυξη, σωστά εργαλεία και μια αναπτυσσόμενη αγορά για τα προιοντα τους. Τίποτα το κακό και μη φυσιολογικό.

Αν έρθουν τα μικρα software houses και οι ανεξάρτητοι shareware developers, το οικοσύστημα της Microsoft θα υποστεί ρήγμα και μεγάλη ζημιά σε βάθος χρόνου. Μερικοί απλά δεν το έχουν καταλάβει...

Δημοσ.

Καμία κοινότητα του linux δεν αποτρέπει developers να βγάλουν χρήματα από λογισμικό που τρέχει σε linux. Αυτό που λες είναι άτοπο. Φαντάζεσαι τι πανηγύρι θα γινόταν στο community αν π.χ. η adobe κυκλοφορούσε το photoshop για linux? Ή αν η Blizzard κυκλοφορούσε τους τίτλους της για linux ? Ούτε μισός linux-άς δε θα είχε πρόβλημα...

Δημοσ.
Αν έρθουν τα μικρα software houses και οι ανεξάρτητοι shareware developers, το οικοσύστημα της Microsoft θα υποστεί ρήγμα και μεγάλη ζημιά σε βάθος χρόνου. Μερικοί απλά δεν το έχουν καταλάβει...

Ηδη το οικοσύστημα της Microsoft έχει υποστεί ρήγμα και μεγάλη ζημιά σε βάθος χρόνου. Μερικοί απλά δεν το έχουν καταλάβει...

το κατάλαβε όμως η Microsoft ! :-D

.

Δημοσ.

Εγω κλασσικα το πηρα χαμπαρι αργα το απογευμα. Και το εχασα. Κριμα παντως, καλες προσπαθειες ειναι αυτες, μακαρι οπως ειπαν και πριν, να γινονται και σε αλλα μερη της Ελλαδας και να ενημερωνεται ο κοσμος. Αυτο το κλασσικο "το Linux ειναι για hackerαδες ε;" εχω βαρεθει να το ακουω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...