Gandalf85 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Έχω έναν WD Raptor 74Gb για λειτουργικό και λοιπά προγράμματα, κι ενόψει μιας μινι αναβάθμισης σκέφτομαι μήπως για τον ίδιο σκοπό πάω σε λύση SSD. Επειδή δεν το έχω ψάξει μέχρι στιγμής, από πλευράς επιδόσεων η σύγκριση τι βγάζει; Και όποια πρόταση αγοράς υπάρχει, καλοδεχούμενη.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Super Moderators Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 οι καλοί SSD έχουν καλύτερες επιδόσεις και από Velociraptor που έχει αρκετά καλύτερες επιδόσεις από τον 74gb Raptor το θέμα είναι μέχρι πόσα χρήματα δίνεις?
Gandalf85 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Καταρχήν, με ενδιαφέρει η χωρητικότητα να κυμαίνεται γύρω στα 60Gb. Όσον αφορά το κόστος έχω περιθώριο να δώσω γύρω στα 150, ίσως και κάτι παραπάνω αν αξίζει.. Τον υπολογιστή τον χρησιμοποιώ για κάποια -απαιτητικά- παιχνίδια, πχ Medieval 2 + Empire, και κυρίως για δουλειά πολιτικού μηχανικού δηλαδή προγράμματα σχεδιαστικά, στατικά κλπ., χρήση που σύντομα μάλλον θα ενταθεί. Γενικά το σκέφτομαι για SSD, αν δηλαδή αξίζει να τον συμπεριλάβω σε αυτή την αναβάθμιση ή να το αφήσω ακόμα λίγο, όταν θα έχουν πέσει κι άλλο οι τιμές και ίσως θα έχουν βγει και νέα γρηγορότερα μοντέλα. Περιμένω τις σκέψεις σας.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Καταρχήν, με ενδιαφέρει η χωρητικότητα να κυμαίνεται γύρω στα 60Gb. Όσον αφορά το κόστος έχω περιθώριο να δώσω γύρω στα 150, ίσως και κάτι παραπάνω αν αξίζει.. Τον υπολογιστή τον χρησιμοποιώ για κάποια -απαιτητικά- παιχνίδια, πχ Medieval 2 + Empire, και κυρίως για δουλειά πολιτικού μηχανικού δηλαδή προγράμματα σχεδιαστικά, στατικά κλπ., χρήση που σύντομα μάλλον θα ενταθεί. Γενικά το σκέφτομαι για SSD, αν δηλαδή αξίζει να τον συμπεριλάβω σε αυτή την αναβάθμιση ή να το αφήσω ακόμα λίγο, όταν θα έχουν πέσει κι άλλο οι τιμές και ίσως θα έχουν βγει και νέα γρηγορότερα μοντέλα. Περιμένω τις σκέψεις σας. imho πας σε pure SSD λυση. Μη σκεφτεσαι καν για συμβατικο σκληρο και μαλιστα τοσο ακριβο. Αν εχεις σκοπο να περιμενεις για αγορα SSD, τοτε μην αγοραζεις νεο raptor/velociraptor. Αν παλι βιαζεσαι τοτε θα δωσεις κατι παραπανω, αλλα θα ανταμειφθεις σε πολλους τομεις. Απο επιδοσεις εως θερμοκρασιες και θορυβο. Φυσικα σε ΟΛΑ καλυτεροι οι SSD.
Gandalf85 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Σίγουρα θα πάω σε SSD, δεν σκοπέυω να πάρω άλλον HDD. Το ζήτημα είναι το πότε θα γίνει και ποιό μοντέλο κλπ. Thanks anyway MiDi_MiLiZ.
StavrosD Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Τον υπολογιστή τον χρησιμοποιώ για κάποια -απαιτητικά- παιχνίδια, πχ Medieval 2 + Empire, και κυρίως για δουλειά πολιτικού μηχανικού δηλαδή προγράμματα σχεδιαστικά, στατικά κλπ., χρήση που σύντομα μάλλον θα ενταθεί. Για την δουλειά του πολιτικού μηχανικού, ο δίσκος δεν σου κάνει διαφορά. Το αν θα κερδίσεις 5 με 10 δευτερόλεπτα να φορτώσουν τα windows ή μερικά δευτερόλεπτα για το autocad, είναι αμελητέος χρόνος σε σχέση με τις ώρες που χρειάζεσαι για να σχεδιάσεις τα αρχιτεκτονικά, να περάσεις τον σκελετό στο πρόγραμμα και να τον τυπώσεις. Στην περίπτωσή μου, ως μηχανολόγος, ήθελα 8 ώρες για να τυπώσω τα σχέδια και τα τεύχη μιας πολυκατοικίας. Τα σχέδια τα τύπωνα στον HP DesignJet 100 και εκτός του ότι έπαιρνε σελίδες με το χέρι ήταν και λίγο αργός. Μετά περίμενα να τυπώσει ο εκτυπωτής με 16 σελίδες το λεπτό. Η επόμενη αναβάθμιση είναι ο εκτυπωτής, θα πάω σε κάποιον με 30+ σελίδες/λεπτό. Η λύση ήταν ένα plotter HP 510 με ρολό. Τα ίδια σχέδια τυπώνονται στο 1/4 του χρόνου και δεν σηκώνομαι για να βάλω χαρτί. Επιπλέον δεν χρειάζεται να κόβω στην μέση την Α1 αν με φτάνει η κλίμακα για να τυπώσω δύο Α2, το κάνει μόνο του. Εννοείται το σκέφτομαι και για SSD, αλλά το καλό plotter και ο καλός εκτυπωτής είναι το Α και το Ω στους μηχανικούς. Μετά πάρε ένα διπλωτικό, ο χρόνος που θα κερδίσεις πάλι υπερκαλύπτει το κέρδος από τον SSD. Τώρα αν δεν σε παίρνει ο προϋπολογισμός σου για αυτά τα εργαλεία, μάζεψε στην άκρη χρήματα και μην πάρεις τίποτα ακόμα.
Galio Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=HD-002-CR&groupid=701&catid=14&subcat=910 πολυ καλος SSD
inout Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δεν μπορώ να καταλάβω πως κανείς δεν αναφέρει τον χρόνο ζωής των blocks όσον αφορά το write-erase. Τους αλγορίθμους που "σπάνε" τα blocks ώστε να γερνάνε ομοιόμορφα,τις επιδόσεις που πέφτουν με το χρόνο βάση αυτών. Ok πάλι γρηγορότεροι είναι και πάλι, άλλα χάνουν πολύ ακόμα σε αξιοπιστία. Μήπως τη δεδομένη στιγμή η καλύτερη επιλογή είναι ένας Velociraptor ή η αναμονή????
Toufas Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δεν μπορώ να καταλάβω πως κανείς δεν αναφέρει τον χρόνο ζωής των blocks όσον αφορά το write-erase. Τους αλγορίθμους που "σπάνε" τα blocks ώστε να γερνάνε ομοιόμορφα,τις επιδόσεις που πέφτουν με το χρόνο βάση αυτών. Ok πάλι γρηγορότεροι είναι και πάλι, άλλα χάνουν πολύ ακόμα σε αξιοπιστία. Μήπως τη δεδομένη στιγμή η καλύτερη επιλογή είναι ένας Velociraptor ή η αναμονή???? η ζωη ειναι περιπου 10 χρονια με πανω απο τον μεσο ορο χρηση
StavrosD Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 η ζωη ειναι περιπου 10 χρονια με πανω απο τον μεσο ορο χρηση Ανάλογα με την χρήση. Η ίδια η intel αναφέρει ότι ο δίσκος της είναι εγγυημένος για 1petabyte εγγραφών. Με το απλό σερφάρισμα γράφονται στον δίσκο πάνω από 100ΜΒ την ώρα (σε εμένα τουλάχιστον, στον internet cache folder). Κάθε φορά που κατεβάζει κάποιος αρχεία από το ίντερνετ, γράφεται το διπλάσιο τουλάχιστον στον δίσκο (1 φορά στην internet cache και μία φορά στον δίσκο όταν ολοκληρωθεί. Επιπλέον αν είναι RAR μία ή και περισσότερες αποσυμπιέσεις). Δηλαδή για ένα ISO των 4.5GB θα έχουν γραφτεί τουλάχιστον 9GB . Άρα φτάνει για αρκετά χρόνια ώστε να τον έχει βαρεθεί κάποιος και να τον έχει αλλάξει. Σε άλλες εφαρμογές όμως, όπως σε μοντέλα με πεπερασμένα στοιχεία ή πεπερασμένες διαφορές, ο δίσκος χρησιμοποιείται ως μνήμη για τους πίνακες, και γράφονται εκατοντάδες GB την ώρα. Εκεί οι SSD αν και είναι φαινομενικά η ιδανική λύση, στην πράξη είναι μεγάλο ρίσκο.
DrFreeman Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Ενας σοβαρός SSD όπως ο Postville της Intel είναι σαφώς προτιμότερη λύση από άποψη ταχύτητας - είναι αισθητή η διαφορά. Ωστόσο ακόμη και με έναν Velociraptor θα δεις διαφορά σε σχέση με τους κλασικούς των 7200rpm.
Galio Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 1.000.000+ ωρες περιπου εχουν χρονο ζωης οι SSD
alerasta Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Έχω διαβάσει σε fora αρκετά μηνύματα από έμπειρους σε θέματα hardware που αναφέρουν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται pagefile / temp / hibernation αρχεία στον SSD. Υποψιάζομαι πως το προτείνουν ώστε να μην μειωθεί δραστικά η αντοχή του SSD στο χρόνο. Αυτό όμως με βάζει σε σκέψεις του τύπου: αν δεν τα βάλω αυτά στον SSD, τι θα κερδίσω; Το ότι θα ανοίγουν τα προγράμματα πιο γρήγορα; Το θέμα είναι να βελτιωθεί σε χρόνους η δουλειά που γίνεται με ένα πρόγραμμα - που μπορεί να κρατήσει ώρες - όχι να φορτώσει 3 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Ούτε μου κάνει διαφορά αν κάνει boot στα 20 δευτερόλεπτα αντί για 1 λεπτό... Μπορεί να είμαι τελείως εκτός αφού προσπαθώ να βγάλω συμπέρασμα από γνώμες χωρίς να το έχω ψάξει ο ίδιος το θέμα. Αν δεν είμαι εκτός, τότε raptor και πάλι raptor τουλάχιστον προς το παρόν. Τα μηχανάκια είναι για να λιώνουν, όχι για να τους φερόμαστε με το γάντι...
mindtrapper Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Δεν μπορώ να καταλάβω πως κανείς δεν αναφέρει τον χρόνο ζωής των blocks όσον αφορά το write-erase. Τους αλγορίθμους που "σπάνε" τα blocks ώστε να γερνάνε ομοιόμορφα,τις επιδόσεις που πέφτουν με το χρόνο βάση αυτών. Ok πάλι γρηγορότεροι είναι και πάλι, άλλα χάνουν πολύ ακόμα σε αξιοπιστία. Μήπως τη δεδομένη στιγμή η καλύτερη επιλογή είναι ένας Velociraptor ή η αναμονή???? Δεν είχε βγει μια τεχνολογία που το διόρθωνε αυτό; TRIM νομίζω λέγεται και υποστηρίζεται στα Windows 7. http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3631 http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3531&p=1 Υποχρεωτική μελέτη για SSD
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.