Προς το περιεχόμενο

Μετατροπή primary partition σε logical. Γίνεται;

mistral

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ή μήπως θα εγκαταστήσει τα vista μόνο στο ntfs partition?

δεν ξέρω mistral

τώρα που πήρες φόρα και δεν φοβάσαι τίποτα

κάνε μια δοκιμή

το πολύ πολύ να ξαναβάλεις και τα Linux !

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
δεν ξέρω mistral

τώρα που πήρες φόρα και δεν φοβάσαι τίποτα

κάνε μια δοκιμή

το πολύ πολύ να ξαναβάλεις και τα Linux !

.

αυτα τα repair cd 's είναι ο Θεός να σε φυλάει!

ούτε σε ρωτάνε τίποτε ούτε σου λένε τι κάνουν ..

σου λένε μόνο ότι «όλος ο δίσκος θα γίνει κιμάς» και enter..

οπότε μούφα το καρπούζι..

εκτός και πάω σε μια ριζική αναδιάταξη όλου του δίσκου και όλα απ την αρχή..

μου φαίνεται μια καλή ιδέα να βάλω μια τάξη στο ζήτημα..

επί τη ευκαιρία....... που χειμωνιάζει από αύριο...

σου λένε μόνο ότι «όλος ο δίσκος θα γίνει κιμάς» και enter..

οπότε μούφα το καρπούζι..

mistralokeftes θα γίνει στο τέλος :mrgreen:

ίσως αν κάνεις τα partitions κρυφά, να μην τα δούν τα win

.

mistralokeftes θα γίνει στο τέλος :mrgreen:

ίσως αν κάνεις τα partitions κρυφά, να μην τα δούν τα win

.

βασικά βλέπουν όλα τα primary partitions..

και κάνω μία σκέψη να καταστρέψω ένα μεγάλο primary αλλά δεν ξέρω αν γίνεται logical εκ των υστέρων

.. επειδή έχω ήδη ένα μεγαλο logical... μια δοκιμή μας πείθει..

όταν το sda1 θα πάει μετά το sda2 ο χώρος που μένει (πρώην sda1) δεν επαρκεί για να χωρέσει τα win και με δεδομένο ότι δεν γίνεται move σε επικαλυπτόμενα partitions

Έχεις δίκιο, υποσυνείδητα το εξαίρεσα επειδή το overlapping θα γίνεται με τον εαυτό του αλλά πράγματι δεν έχει λόγο να εξαιρείται!

όταν κρατάω images μετά την επαναφορά στα νεοδημιουργηθέντα partitions το ΙD θα είναι το ίδιο ή πρέπει με κάποιο τρόπο να το ορίσω εκ νέου;

Το Partition ID βρίσκεται στο partition table, στην αρχή του δίσκου, μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες των partitions. Οπότε κάνοντας backup μόνο το κάθε partition δε θα αποθηκευτεί -αλλά αλλάζει ανά πάσα στιγμή εύκολα με την fdisk ή την cfdisk. Είναι απλά μία ετικέτα που χρησιμοποιούν κάποιες εφαρμογές ή κάποιοι drivers για να κάνουν υποθέσεις για το filesystem -π.χ. στο Linux δε νομίζω να ενοχληθούν οι περισσότεροι filesystem drivers ή εφαρμογές αν έχεις άσχετο partition ID, ενώ στα Windows μπορεί να μην εμφανίζει π.χ. στο My Computer ένα partition που έχει άσχετο ID, ακόμη και αν το filesystem μέσα του είναι NTFS και θα μπορούσε να προσπελαστεί.

Για το booting των Windows δεν έχω ιδέα, δε ξέρω και με τί κριτήρια κάνουν την εσωτερική αρίθμησή τους σε "drives" (c:, d:, κλπ), ίσως κάποιο απ' αυτά τα κριτήρια μεταβλήθηκε με την αλλαγή. Νομίζω μερικά προγράμματα τύπου partition magic που περιέχουν boot cds όπως το Hiren's boot cd, δίνουν την επιλογή να αλλάξεις αυτή την αρίθμηση. Δυστυχώς τα Windows δε βοηθάνε σε τέτοια πράγματα, ούτε εξηγούν γενικά πώς λειτουργούν, ούτε παρέχουν χρήσιμα μηνύματα, θεωρώντας για μία ακόμη φορά δεδομένο ότι όλοι οι χρήστες τους θέλουν μόνο ένα λειτουργικό - blackbox και δεν είναι σε θέση να επεμβαίνουν σε τέτοια πράγματα. Φίλος είχε προσπαθήσει να κάνει migrate ολόκληρο δίσκο που περιείχε μόνο partition με Windows server σε κάποιον άλλο όμοιο δίσκο παίρνοντας ένα 1:1 image του με την dd. Τα Windows αρνούνταν να bootάρουν -στο ίδιο μηχάνημα εννοείται- και χωρίς να δίνουν μία εξήγηση της κατάστασης. Εντελώς παράλογο.

Έκανα μια απόπειρα επαναφοράς με repair cd για τα vista αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μου διαλύσει όλο τον δίσκο και να τον μετατρέψει σε τρία παν-άχρηστα ntfs τεράστια partitions. κρίμα τα 2 dvd 's που διέθεσα για την δημιουργία repair dvd 's. και έτσι επί τη ευκαιρία προέβην εις μίαν εξ ολοκλήρου αναδιάταξιν του δίσκου διαγράφοντας εντελώς τα vista - άχρηστα εντελώς για μένα έτσι και αλλοιώς - αλλά κρατώντας ένα ntfs μήπως και μου χρειαστεί στο μέλλον κάποια windows εγκατάσταση

Ιδού η νέα διάρθρωσις των κατατμήσεων..

>sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x5b5ffc05

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        4462    35840983+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            4463       19457   120447337+   5  Extended
/dev/sda5            4463        4487      200781   83  Linux
/dev/sda6            4488        4614     1020096   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda7            4615        4869     2048256   83  Linux
/dev/sda8            4870        6781    15358108+  83  Linux
/dev/sda9            6782        8693    15358108+  83  Linux
/dev/sda10           8694       19457    86461798+  83  Linux

.. με κοινό /boot, /swap και /tmp για δύο διανομές

με διαθέσιμο ένα ntfs για πιθανή μελλοντική χρήση

και με διαθέσιμο ένα partition για 2η διανομή linux

και με τον /dev/sda10 partition για data.

Δεν κατάλαβα βέβαια γιατί τα extened partitions άρχιζουν από sda5 και όχι από sda3

αλλά εντάξει.. λεπτομέρειες..

...και με φρέσκο-εγκατεστημένο για 1η διανομή το 9.10 karmic koala

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την βοήθειά σας κύριοι!

Την καλησπέρα μου.

Δεν κατάλαβα βέβαια γιατί τα extened partitions άρχιζουν από sda5 και όχι από sda3

αλλά εντάξει.. λεπτομέρειες..

Τα sdX1-sdX4 είναι reserved για τα primary και extended partitions. Τα secondary partitions (ή αν θες, logical volumes/drives στην Windows lingo) που περιέχονται σ' ένα (το μοναδικό που μπορεί να έχει κατά μέγιστο ένας δίσκος) extended partition ξεκινούν από το sdX5 και πέρα, άσχετα από το αν τον δίσκο τον έχεις γεμίσει με το μέγιστο των primary partitions (3 primary + 1 extended) ή όχι...

Τα sdX1-sdX4 είναι reserved για τα primary και extended partitions. Τα secondary partitions (ή αν θες, logical volumes/drives στην Windows lingo) που περιέχονται σ' ένα (το μοναδικό που μπορεί να έχει κατά μέγιστο ένας δίσκος) extended partition ξεκινούν από το sdX5 και πέρα, άσχετα από το αν τον δίσκο τον έχεις γεμίσει με το μέγιστο των primary partitions (3 primary + 1 extended) ή όχι...

Αυτό δεν το γνώριζα. Ευχαριστώ για την πληροφορία.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...