gtroza Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 σε εισαγωγικά το νέοι mistral ! καλή και όμορφη και αποδοτική από κάθε άποψη! ευχαριστώ πολύ δες πιο πάνω για το wcid http://wicd.sourceforge.net/ http://wicd.sourceforge.net/download.php χρήσιμες σημειώσεις: http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2841249&postcount=96 . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2009 @gtroza τελικά πράγματι το wicd είναι καταπληκτικός network manager! στο fedora μου βγάζει μόνιμα ένα "service is dead" αλλά δουλεύει κανονικά στο ubuntu βέβαια δουλεύει άψογα και κάνει «χρυσές δουλειές» καλή σου μέρα και ευχαριστώ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2009 τον "συνάδελφο" jim_p να ευχαριστείς απ' αυτόν το έμαθα είχε "εκπαιδευτική" άδεια τότε ελπίζω να μη γίνει θέμα που "χώθηκα" στα "μαθήματά" του ! καλημέρα mistral και σ' όλους φυσικά . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Ερώτηση 1η: Παίζει να κάνω mount στο "/" ένα ή δύο επιπλέον partitions και να αυξήσω το συνολικό μέγεθός του; Ερώτηση 2η: Αν μπορεί να γίνει αύξηση μεγέθους του "/" με αυτό τον έμμεσο τρόπο που προτείνετε να γίνουν mount τα επιπλέον partitions? Λογικά καταλαβαίνω πως πρέπει να γίνουν mount στο dir που κατεβαίνουν και εγκαθιστώνται τα αρχεία δλδ στο /usr καί ίσως και στο /var ? /home/ ΔΕΝ χρειάζομαι γιατί τόν ρόλο του /home/ παίζει ένα άλλο partition στο /mnt/data Είναι αυτό το σκεπτικό σωστό; Ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Ναι, μπορείς να κάνεις mount ένα άλλο filesystem σε κάποιον κατάλογο κάτω από το / (π.χ. το /usr) ώστε ό,τι βρίσκεται κάτω από αυτό το σημείο να βρίσκεται σε αυτό το filesystem αντί να καταλαμβάνει χώρο στο μητρικό filesystem του /. Συνηθισμένες επιλογές είναι το /var και το /usr. Το /tmp έχει νόημα κυρίως για λόγους ασφαλείας, επειδή είναι ένας κατάλογος στον οποίο τυπικά όλοι μπορούν να γράφουν, είναι καλό να είναι σε διαφορετικό filesystem ώστε να μη μπορεί να γεμίσει το / ενώ να μπορεί να έχει και αποκλειστικούς περιορισμούς (π.χ. noexec για να μη μπορούν να εκτελεστούν αρχεία που βρίσκονται σε αυτό). Το /usr θα μεγαλώσει κυρίως αν σκοπεύεις να εγκαταστήσεις νέες εφαρμογές, ενώ το /var θα μεγαλώνει αν τρέχεις εφαρμογές που by default γράφουν πράγματα εκεί (π.χ. database servers, http servers, syslog demons, κ.α.) -βέβαια αυτές κατά κανόνα μπορείς να τις ρυθμίσεις να γράφουν αλλού. Πάντως θα ήταν πολύ καλύτερα από άποψη ευελιξίας να χρησιμοποιήσεις Logical Volumes αντί παραδοσιακά partitions, ώστε να μπορείς να κόβεις και να αυξομειώνεις filesystems εύκολα εκ των υστέρων. http://tldp.org/HOWTO/LVM-HOWTO/ /home/ ΔΕΝ χρειάζομαι γιατί τόν ρόλο του /home/ παίζει ένα άλλο partition στο /mnt/dataΕίναι αυτό το σκεπτικό σωστό; Ναι' date=' αρκεί κάθε λογαριασμός να έχει σωστά δηλομένη τη διαδρομή του home στο /etc/passwd. Εναλλακτικά, μπορείς να αντιστοιχήσεις π.χ. το /mnt/data/home στο /home με bind mount. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2009 @nske Ευχαριστώ για την απάντησή σου! Τελικά έκανα mount το εξωτερικό partition στο /usr/ μιάς και το ζητούμενο ήταν η εγκατάσταση επιπλέον εφαρμογών. Τα περί lvm και bind mount χρειάζεται να τα μελετήσω γιατί έχω πράγματι μεσάνυχτα. Και πάλι ευχαριστώ για τις πάντα έγκυρες και πλήρεις απαντήσεις σου! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Το /tmp έχει νόημα κυρίως για λόγους ασφαλείας, επειδή είναι ένας κατάλογος στον οποίο τυπικά όλοι μπορούν να γράφουν, είναι καλό να είναι σε διαφορετικό filesystem ώστε να μη μπορεί να γεμίσει το / ενώ να μπορεί να έχει και αποκλειστικούς περιορισμούς (π.χ. noexec για να μη μπορούν να εκτελεστούν αρχεία που βρίσκονται σε αυτό). Το τρέχον /tmp μου είναι ένας κατάλογος στο / Αν θέλω να δώσω ένα εξωτερικό partition για /tmp αντί του καταλόγου η διαδικασία είναι >rm -rf /tmp >mkdit /tmp κάνω μια εγγραφή στο /etc/fstab του στύλ.. > /dev/sda8 /tmp ext3 noexec,nosuid 0 0 ... μετά >mount /dev/sda8 /tmp και είμαι εντάξει; είναι σωστή η διαδικασία; ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Το hiren's boot CD έχει πολλά εργαλεία που κάνουν αυτή την δουλειά on the fly χωρίς να χάσεις τα δεδομένα σου και χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσεις οτιδήποτε. Διανέμεται δωρεάν, αλλά μερικά προγράμματα είναι εμπορικά και πρέπει να έχεις την άδεια χρήσης τους για να είσαι νόμιμος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
firewalker Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Αν βάλεις την εγγραφή στο /etc/fstab είναι αρκετό. Στο επόμενο boot θα γίνει αυτόματα. Γενικά να αποφεύγεις το rm -rf σε directories που μπορεί να εργάζονται προγράμματα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Αν βάλεις την εγγραφή στο /etc/fstab είναι αρκετό. Στο επόμενο boot θα γίνει αυτόματα. Γενικά να αποφεύγεις το rm -rf σε directories που μπορεί να εργάζονται προγράμματα. Αυτό είναι το fstab μου... >cat /etc/fstab # # /etc/fstab: static file system information # # <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> none /dev/pts devpts defaults 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 #/dev/cdrom /media/cd auto ro,user,noauto,unhide 0 0 #/dev/dvd /media/dvd auto ro,user,noauto,unhide 0 0 #/dev/fd0 /media/fl auto user,noauto 0 0 /dev/sda1 / ext3 defaults 0 0 /dev/sda9 /usr ext3 defaults 0 0 /dev/sda10 /var ext3 defaults 0 0 /dev/sda7 swap swap defaults 0 0 /dev/sda3 /mnt/data ext3 defaults 0 0 /dev/sda8 /tmp ext2 noexec,nosuid 0 0 .... και αυτή η fdisk -l μου... >fdisk -l Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x5c43ecdc Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 191 1534176 83 Linux /dev/sda2 192 5291 40960000 7 HPFS/NTFS /dev/sda3 9900 19457 76774635 83 Linux /dev/sda4 5292 9899 37013760 5 Extended /dev/sda5 5292 5317 208813+ 83 Linux /dev/sda6 5318 7867 20482843+ 83 Linux /dev/sda7 7868 7997 1044193+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda8 7998 8252 2048256 83 Linux /dev/sda9 8253 9527 10241406 83 Linux /dev/sda10 9528 9899 2988058+ 83 Linux Γιατί δεν μου κάνει mount το /dev/sda8 στο /tmp? Μου βγάζει ένα fatal error 11 και ότι το /tmp μου είναι γεμάτο Μήπως το πρόβλημα είναι στην παρακάτω γραμμή του fstab? >none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 έχω κάνει χιλιάδες partitions mount αλλά αυτό δεν το κάνει mount με τίποτε. πείσμωσε και δεν θέλει... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 19:31 ---------- Τελικά δεν μου ανέβαζε Χ επειδή το /tmp δεν είχε τα σωστά permissions δίνοντας >dhmod 0777 /tmp και το partition γίνεται mount και Χ ανεβάζει. >df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/sda1 1.5G 445M 956M 32% / none 940M 244K 939M 1% /dev none 940M 0 940M 0% /dev/shm /dev/sda9 9.7G 3.9G 5.4G 42% /usr /dev/sda10 2.9G 1.2G 1.6G 43% /var /dev/sda3 73G 40G 29G 58% /mnt/data /dev/sda8 2.0G 3.0M 1.9G 1% /tmp Λέω να κάνω μια δοκιμή με 0755 στο /tmp για να δώ τί γίνεται.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2009 Αυτό είναι το fstab μου...Λέω να κάνω μια δοκιμή με 0755 στο /tmp για να δώ τί γίνεται.. 755 όχι, δε θα μπορούν να γράψουν μέσα οι εφαρμογές. 733 ίσως (χωρίς read δε μπορούν να γίνουν list τα περιεχόμενά του καταλόγου, για να διαβαστεί/γραφτεί κάτι συγκεκριμένο μέσα αρκεί το execute και το write), αν και σε μερικές εφαρμογές και αυτό μπορεί να μην αρκεί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Παίζει το έργο «κοινό /tmp» σε δύο ή περισσότερες διανομές; Κατά το κοινό swap σε όλες τις διανομές εννοώ.. Ή θα προκύψει πρόβλημα με τα permissions? αν και λογικά δεν το βλέπω επειδή 0777 θα έχει σε όλες τις διανομές.. thnks ... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nske Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα πρακτικά. Αν φροντίζεις να διαγράφονται τα περιεχόμενα του tmp με κάθε τερματισμό σίγουρα δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά και διαφορετικά δε νομίζω να ενοχληθούν οι περισσότερες εφαρμογές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mistral Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την ώρα με κοινό /tmp. Και χωρίς να διαγράφω τίποτε στην έξοδο. Όταν λές να διαγράφονται στην έξοδο εννοείς με κάποια μόνιμη εντολή που θα τρέχει κάθε φορά με το logout ή απλώς να σβήνω τα πάντα μόνος μου απ το /tmp πρίν το logout? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
parsifal Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 Share Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2009 AFAIK, οι περισσότερες διανομές είναι ρυθμισμένες από default να αδειάζουν το /tmp. Σε αυτές που χρησιμοποιείς εσύ έχεις δει να συμβαίνει διαφορετικά; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.