Προς το περιεχόμενο

Airport Extreme on Linksys WAG160N.

Kostas75

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έκανα ότι μου είπες και είδα ότι το Macbook Pro είναι συνδεδεμένο στο Standard channel 11 και όχι στο Wide channel 9 που έχω ορίσει. Πάντως πουθενά δεν αναφέρει κάτι για 2.4 ή 5 GHz.

Μετά από μια ματιά στο manual του Linksys WAG160N σήμερα πάλι, πιστεύω ότι το Wide δεν έχει σχέση με τα 5 GHz, αλλά απλά είναι μια εναλλακτική υπο-συχνότητα (40MHz αντί 20MHz) για το ίδιο κανάλι των 2.4 GHz και κοντά σε αυτή τη συχνότητα, απλά όχι ίδια ακριβώς με τη Standard συχνότητα.

Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια πάνω στο θέμα, now is the time! :-)

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας και τη βοήθειά σας.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 01:12 ----------

Σκέφτηκα και κατέβασα πριν λίγο το manual του Linksys WRT 610N router που ξέρω σίγουρα ότι είναι Dual Band N και διαβάζοντας για το setup page του το λέει ξεκάθαρα όταν το network mode ρυθμίζεται στα 5GHz. Και παρακάτω για τη ρύθμιση του Radio band στα 2.4GHz αναφέρει για ένα Standard channel στα 20MHz. Οπότε όλα δείχνουν ότι το WAG 160N δεν υποστηρίζει 5GHz και όταν υποστηρίζεται είναι ξεκάθαρο πιστεύω.

Δημοσ.

Λοιπόν το πήρα εντέλει το Airport Extreme! Όλα καλά μέχρι στιγμής από άποψης συνδεσμολογίας και επιδόσεων. Το μοναδικό ίσως αρνητικό σχόλιο για το AE είναι η έλλειψη Web interface για το configuration, το οποίο γίνεται μόνο μέσω software και συγκεκριμένα του Airport Utility, το οποίο παρεπιπτόντως δουλεύει άψογα στο Mac BP, αλλά τρώει πολλά κολλήματα και κρασαρίσματα στα Windows Vista x64 Ultimate.

Τελοσπάντων, αυτά είναι ψιλά γράμματα ίσως, αφού το configuration μέσω του utility είναι πληρέστατο και δεν υστερεί καθόλου αισθητά σε σχέση με ένα Web interface. Καλό θα ήταν να υπάρχει το web interface, αλλά δεν ήρθε και καμιά "καταστροφή" που δεν υπάρχει.

Έχω όμως μία σημαντική ερώτηση σχετικά με το configuration. Αυτή τη στιγμή έχω το Linksys WAG160N configured σαν μη DHCP server και έχω κάνει assign 2 IPs συγκεκριμένες, μία στο PC μου (που είναι συνδεδεμένο με Ethernet στο Linksys) και μία στο AE (που είναι και αυτό συνδεδεμένο στη δεύτερη στη σειρά θύρα Ethernet του Linksys). Και τα δύο ανήκουν στο ίδιο subnet (192.168.100.xx) βέβαια.

Το ΑΕ τώρα το έχω DHCP server enabled όπως μου είχατε προτείνει και για την ώρα έχει IPs range: 192.168.1.xxx.

Εδώ θέλω να κάνω την ερώτηση: Προσπαθώντας να κάνω configure το ΑΕ ώστε να έχει και αυτό IP range 192.168.100.χχχ, το Airport Utility μου βγάζει μήνυμα λάθους:

"The DHCP range you have entered conflicts with the WAN IP address of your Apple wireless device."

Προσπάθησα να κάνω reserve τις IPs του PC μου και του AE ώστε να μην υπάρχει ποτέ πρόβλημα να γίνουν assign από το DHCP server του ΑΕ σε κάποια άλλη συσκευή στο δίκτυό μου, αλλά και πάλι το ίδιο μήνυμα λάθους βγάζει και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν προχωράει στο Update του ΑΕ (ώστε να πάρει τις αλλαγές που θέλω με range 192.168.100.χχχ).

Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό εκτός από το να κάνω Bridge το Linksys, οπότε και θα αχρηστέψω τις Ethernet θύρες του (κάτι που θέλω να αποφύγω);;;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν μπορώ πλέον να συνδεθώ π.χ. μέσω WinSCP ή FileZilla στο iPhone μου, διότι το iPhone παίρνει IP από το DHCP server του ΑΕ στο range 192.168.1.xxx, ενώ το PC μου έχει IP στο range 192.168.100.xxx.

Για αυτό κυρίως, αλλά και για άλλους λόγους προτιμώ να ανήκουν όλα εδώ μέσα στο ίδιο subnet (192.168.100.χχχ).

Ελπίζω να μπορείτε να με βοηθήσετε! Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και την υπομονή σας!

Δημοσ.
Ποιος ο λογος να μην βαλεις το linksys σαν bridge και να συνδεσεις το σταθερο pc με το Ae αντι με το linksys?

Όπως γράφω και παραπάνω, δεν θέλω να αχρηστεύσω τα Ethernet ports του Linksys. Και επιπλέον το Linksys είναι άψογο σαν modem/router για wired Internet.

Δημοσ.
Αν αφήσεις το Linksys να δουλεύει ως ADSL Modem/Router/DHCP και το Airport Extreme μόνο ως WiFi Access Point/Ethernet Switch, μπορείς.

Φίλε μου μπορείς να μου πεις πως μπορώ να το κάνω αυτό που λες εδώ;; Ιδίως δεν ξέρω πως να κάνω setup το ΑΕ να λειτουργεί μόνο ως WiFi Access Point/Ethernet Switch.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.
Όπως γράφω και παραπάνω, δεν θέλω να αχρηστεύσω τα Ethernet ports του Linksys. Και επιπλέον το Linksys είναι άψογο σαν modem/router για wired Internet.

Και τωρα κατα καποιο τροπο εχεςι αχρηστευεσει τις Ethernet ports του ΑΕ απο την στιγμη που δεν τις χρησιμοποιεις..

Το linksys θα εξακολουθει να κανει αψογη δουλεια σαν modem ακομα και αν το routing το κανει το AE.

Αλλα τωρα που το σκεφτομαι, ισως προτιμας να εχεις το linksys για την ευκολια που προσφερει με το web interface.

Δημοσ.
Φίλε μου μπορείς να μου πεις πως μπορώ να το κάνω αυτό που λες εδώ;; Ιδίως δεν ξέρω πως να κάνω setup το ΑΕ να λειτουργεί μόνο ως WiFi Access Point/Ethernet Switch.

Σε ευχαριστώ πολύ.

- Ενεργοποίησε πάλι το DHCP του router σου.

- Συνέδεσε σε μια από τις ethernet του router το Airport Extreme (χρησιμοποιόντας τη θύρα WAN του).

- Άνοιξε το Airport Utility και πήγαινε στο Manual Setup.

- Βάλε τις ρυθμίσεις που φαίνονται στην εικόνα που επισυννάπτω:

Connect Using: Ethernet

Configure IPv4: Manually

IP Address: 192.168.100.5 (ή όποια IP έχεις διαλέξει εσύ για να χρησιμοποιεί το Airport Extreme)

Subnet Mask: 255.255.255.0

Router Address: 192.168.100.1 (φαντάζομαι αυτή είναι η IP του router σου. Αν όχι, βάλε τη σωστή)

DNS Server(s): η IP του router σου, όπως και παραπάνω

Domain Name: workgroup (αυτό το default για τα Windows. Αν χρησιμοποιείς κάποιο άλλο, άλλαξε το)

Ethernet WAN Port: Automatic (Default)

Connection Sharing: Off (Bridge Mode)

Με τον τρόπο αυτό, λειτουργούν όλες οι Ethernet, και αυτές του router, και αυτές του Airport Extreme. Βέβαια, αυτές του AE είναι 10/100/1000 οπότε προτίμησε τες αν και ο υπολογιστής σου υποστηρίζει τέτοιες ταχύτητες.

Δημοσ.

georgeadams άψογος! Έκανα ότι ακριβώς περιέγραψες παραπάνω, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έκανα το Linksys DHCP server αλλά το άφησα όπως ήταν, ώστε να δίνω δικά μου IPs στις συσκευές μου, και μου φαίνεται δουλεύει μια χαρά και έτσι! Οπότε όλα τέλεια φαίνονται τώρα, να είσαι καλά! :-)

Δημοσ.

Όλα μια χαρά με το νέο configuration που μου πρότεινε ο φίλος μας ο georgeadams εδώ μέσα. Εκτός από ένα θέμα που με απασχολεί, κυρίως όσον αφορά τo PC μου (με Windows Vista) και το laptop της δουλειάς μου (με Windows XP), τα οποία συνδέονται μια χαρά με το AE, αλλά σε G mode, όχι σε N, ενώ και τα δύο μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα για wireless N και μάλιστα στα 5 GHz! Ξέρετε πως μπορώ να τα σετάρω να συνδέονται με το ΑΕ σε N mode και 5 GHz;;

Ευχαριστώ!

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Τελικά όλα ΟΚ με τα 5GHz, βρήκα τις απαντήσεις.

Μια άλλη ερώτηση: Αν θέλω να κάνω port forwarding στο AE ενός συγκεκριμένου port, π.χ. 24567, το οποίο έχω σετάρει και στο Linksys modem/router να κάνει port forwarding, τότε πως πρέπει να το σετάρω το ΑΕ;;

Και κάτι τελευταίο: Το ΝΑΤ που είναι καλύτερα να το έχω ενεργοποιημένο; Στο ΑΕ, στο Linksys, ή και στα δύο (δεν νομίζω ότι ενδείκνυται το τελευταίο);;

Δημοσ.

Εφ' όσον χρησιμοποιείς το AE ως bridge, όπως γράψαμε πιο πάνω, δεν χρειάζεται να κάνεις καμία ρύθμιση σε αυτό. Αυτό δουλεύει μόνο ως ethernet switch και wireless access point. Το NAT/Routing/PortForwarding γίνεται από το Linksys.

Δημοσ.

πως γίνεται να το βάλεις με το mobile me να δεις τα αρχεία από δίσκο μέσου internet; Το έχω να κάνει distribute a range of ip addressess και παίρνει internet από ένα cisco router/modem.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...