Προς το περιεχόμενο

Απορία σε Fortran

Blue1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

...γιατί απλά είναι η πιο γρήγορη στους επιστημονικούς υπολογισμούς που περιλαμβάνουν τεράστιους αριθμούς πράξεων.

Τι λες τώρα...αχ και να ήξερες τι λες! Δες το link που έδωσα και μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να το έχεις ψάξει πρώτα αυτό που λες γιατί εκτίθεσαι! :-)

@kagelos

δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο :-)

Δημοσ.
Τι λες τώρα...αχ και να ήξερες τι λες! Δες το link που έδωσα και μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να το έχεις ψάξει πρώτα αυτό που λες γιατί εκτίθεσαι! :-)

@kagelos

δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο :-)

Πήγαινε και ενημέρωσε κάποιον από τους οργανισμούς που κάνουν εξομοίωση μοντέλων καιρού /ρύπανσης κοκ να το γυρίσουν στη "συγχρονη και ταχύτατη" matlab. Κρίμα έχουν τόσες εκατοντάδες επεξεργαστές και ξύνονται με τη fortran που είναι γλώσσα του '50.

Να σου εκφράσω ακόμα μια απορία? Αφού με την φορτραν κατα τα λεγόμενά σου ασχολούνται μόνο κάτι χαραμοφάηδες Έλληνες καθηγητές γιατί υπάρχουν λαλακες (συμπεριλαμβανομένης και κάποιας IBM) που κάθονται και ανανεώνουν συνεχώς το πρότυπο προσθέτοντας στη γλώσσα συνεχώς καινούρια χαρακτηριστικά ? Γιατί κάθονται εταιρείες της εμβέλειας της intel και φτιαχνουν - βελτιώνουν τους compilers για την fortran? Όλοι αυτοι στηρίζουν το σάπιο ελληνικό πανεπιστήμιο?

Γελάνε και οι πέτρες.

Δημοσ.

ΟΚ...Πράγματι γελάνε και οι πέτρες! :lol:

Ο μόνος ίσως πραγματικός λόγος που ακόμα χρησιμοποιείτε από κάποια groups ή εταιρίες είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ legacy κώδικας και τίποτα παραπάνω. :-)

Δημοσ.

Α οπότε σπαταλούν κόστος και χρόνο για RnD σε κάτι πεθαμένο και αργό που δεν καλύπτει το παρόν ούτε το μέλλον, για την πάρτη των καθηγητάδων του ελληνικού πανεπιστημίου (αφού μονο αυτοί την χρησιμοποιούν κατα τα λεγόμενα σου).

Είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Και εγώ χρησιμοποιώ και matlab, αλλά άλλο να γράφεις σε παγκοσμια τυποποιημένο κώδικα και άλλο να γράφεις σε μοδάτη propertiary γλώσσα που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Οι περισσότεροι προτιμούν γλώσσες με χαρακτηριστικά μακράς διαρκειας.

Δημοσ.

Τα μοντέλα καιρού τύπου WRF και MM5 είναι γραμμένα εδώ και χρόνια από μαθηματικούς και φυσικούς == Fortran. Όταν η Fortran είχε νόημα. Δεν γίνεται να εξαφανιστεί η γλώσσα. Για αυτό και ενημερώνεται το standard.

Τι θες να μας πεις δηλαδή; Ότι οι επιστήμονες γράφουν σε Fortran γιατί ... είναι καλύτερη; Πες μου έναν λόγο να μάθει ένας σήμερα Fortran και να ξεκινήσει ένα καινούριο project σε Fortran. Δες πρώτα πόσα project ξεκινάνε σε Fortran σήμερα και μετά απάντησε. Η C, η C++, η C# και πολλές άλλες είναι standard και δεν είναι proprietary.

Υπάρχουν σήμερα - ανά τον κόσμο - εταιρείες που συντηρούν project σε Clipper και COBOL. Θα πρέπει άρα να γίνουμε COBOLeros?

Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια γλώσσα που την λέγανε Fortran και γράφανε οι μπερδεμένοι μαθηματικοί, μπερδεμένο κώδικα με ονόματα μεταβλητών κρυπτογραφημένα.

Δημοσ.

Παρεμπιπτόντως γνωρίζω και εγώ Fortran. Επειδή θεωρείς το MATLAB κάτι μοδάτο όπως λες απλά να σε ενημερώσω ότι ξεκίνησε το 1970 και κάπου το 1984 το πήρε η Mathworks! Οπότε μάλλον είναι κάτι πολύ καλά established που διαρκώς εξελίσσεται και σε καμμία περίπτωση trend! Εκτός και αν εσύ το ανακάλυψες τώρα τελευταία, γιατί εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ καμιά 15αριά χρόνια.

Το legacy code που σου είπα ο καθένας καταλαβαίνει πόσα χρήματα θα κόστιζε σε μία εταιρία να το ξαναγράψει και τι κινδύνους θα έκρυβε αυτό ή ακόμα σε κάποιους παλιούς researchers με χρόνια εμπειρία σε FORTRAN να γυρίσουν ξαφνικά σε κάτι άλλο. Νομίζω είναι εύκολα κατανοητό.

Το όλο θέμα μου θυμίζει όταν εμφανίστηκαν οι γλώσσες περιγραφής υλικού (HDLs) που μέχρι τότε όλοι κάναμε digital design (VLSI) με schematic drawing! :-)

Δημοσ.
Έχω ξεκινήσει εκμάθηση της γλώσσας Fortran 90/95 με ένα βιβλίο.

Προσπαθώντας να δοκιμάσω ένα απο τα πολλά παραδείγματα που περιέχει,ενώ δεν βγάζει σφάλμα δεν τυπώνει το αποτέλεσμα που πρέπει αλλα βγάζει ενα μακροσκελές μήνυμα.Το δε txt αρχείο που δημιουργείται είναι κενό.

Δεν ξέρω αν ευθύνεται η έκδοση που έχω,αν μπορεί κάποιος που έχει Forτran ας τρέξει τον παρακάτω κώδικα.

>
IMPLICIT NONE
REAL::MESOS_OROS_FOITHTH,MESOS_OROS_TAXHS,S,A,B,C,D
INTEGER::I,N
OPEN(9,FILE='INPUT.TXT')
READ(9,*) A,B,C,D
S=0.
DO I=1,N
READ(9,*) A,B,C,D
MESOS_OROS_FOITHTH=(A+B+C+D)/4.
WRITE(*,*) 'MESOS_OROS_FOITHTH',I,' ',MESOS_OROS_FOITHTH
S=S+MESOS_OROS_FOITHTH
END DO
MESOS_OROS_TAXHS=S/N
WRITE(*,*) 'MESOS_OROS_TAXHS=',MESOS_OROS_TAXHS
STOP
END

Δοκίμασα και άλλα δύο παρόμοια παραδείγματα και πάλι τζίφος.

Δεν γνωρίζω και πάρα πολύ καλή Fortran.. Αλλά Κανονικά Πρέπει να δηλώσεις κάπου το N σου (όπως είπε και ο Συνάδελφος psapikas :P )

Αλλά και να κλήσεις το αρχείο που άνοιξες...

Ελπίζω να βοήθησα..!!:mrgreen:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...