Προς το περιεχόμενο

Εγκατάσταση προγραμμάτων


kospan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λόγω του ότι είμαι καινούργιος στο linux εξηγήστε μου τα παρακάτω.

1. Οταν κάνουμε μια εγκατασταση ενος προγραμματος τα αρχεία του προγράμματος πρέπει να βρίσκονται σε κάποιο συγκεκριμένο κατάλογο? Δεν μπορούν να αποθηκευτούν ας πουμε στο /home?

2. Στη συνέχεια για να εκτελεστει το προγραμμα πρέπει να τρέξουμε καποιο συγκεκριμένο αρχείο που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικα απο αυτά που αποθηκευτηκαν?

Για παράδειγμα όταν κάνουμε μια εγκατάσταση του amsn απο τον manager στη συνέχεια πληκτρολογουμε στη κονσόλα amsn για να τρέξει. Αυτό είναι μια μεταβλητη περιβαλοντος έτσι? Συνδέι δηλαδή το όνομα amsn με κάποιο αρχείο ή δεν είναι έτσι?

 

Όλα αυτά τα γράφω διότι πάω να εγκαταστησω ένα πρόγραμμα και αφού γίνεται η εγκατασταση μετά μόνο τα αποθηκευμένα αρχεία βλέπω στο φάκελο αυτο χωρίς να μπορώ να κατλάβω πως θα το τρέξω..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα "εκτελέσιμα" αρχεία (πχ το amsn που γράφεις) βρίσκονται στο /usr/bin.

Συνήθως όταν κάνεις εγκατάσταση ένα πρόγραμμα τρέχει δίνοντας το όνομά του στην κονσόλα. Εκτός αμα αναφέρεται κάτι άλλο στις οδηγίες του.

Επίσης, αμα έχεις γραφικό περιβάλλον δες μήπως έχει δημιουργήσει κάποιο εικονίδιο ή μήπως χρειάζεται επανακίννηση για να το δείξει (το γ.π. όχι ο υπολογιστής).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οτι θελεις να εγκαταστησεις θα το βαλεις απο τον package manager* της διανομης σου.

Αυτος θα αναλαβει να το τραβηξει απο το αναλογο repo, μαζι με οτι εξαρτησεις χρειαζεται και να κανει την εγκατασταση.

Μετα την εγκατασταση θα βρεις το προγραμμα που μολις εβαλες σε καποιο υπομενου του gnome, πχ το amsn θα το βρεις στο υπομενου "Διαδικτυο". Απο εκει θα το εκκινεις, ειναι κατι σαν συντομευση.

 

Οσα αρχεια χρειαστηκαν για την εγκατασταση του προγραμματος μπηκανε αυτοματα στους αναλογους φακελους, πχ στον /usr/bin τα εκτελεσιμα, στον /usr/share/icons τα εικονιδια, στον /lib οι βιβλιοθηκες κλπ.

 

* Ενα καλο frontend για το apt ειναι το synaptic (System > Administration > Synaptic).

 

Αν το προγραμμα που θελεις δεν ειναι μεσα στα repo για καποιο λογο, αρα δεν μπορει να το εγκαταστησει ο package manager, ρωτας εδω στο forum για το που μπορεις να το βρεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...