karhariasgr Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Γεια χαρά, τελευταία ακούω συνέχεια σκληρούς δίσκους να χτυπάνε και διάφοροι γνωστοί μου και άγνωστοι έχουν χάσει όλα τους τα αρχεία. Το δικό μου μηχάνημα έχει μέσα 5 σκληρούς δίσκους εκ των οποίων οι 3 είναι από 1Terra ο κάθε ένας κ περιέχουν σημαντικότατα αρχεία για μένα? Πως μπορώ να τα κάνω backup αυτά? Δλδ ενδιαφέρομαι να έχω ένα μηχανηματάκι το οποίο να μου κάνει backup είτε μόνο είτε όταν του πω εγώ, τα περισσότερα data από τους σκληρούς. Θα μου πείτε τώρα ότι για 3terra θέλω άλλα 3terra για να μπορέσω να έχω mirroring. Αυτό θα κοστίσει πολύ? Δε θέλω ακόμη ένα tower δίπλα από το δικό μου, δε μου το επιτρέπει και ο χώρος που έχω. Υπάρχει η δυνατότητα να βρω κάποιον φτηνό file server που να έχει 2 ή 3 terra? Ή κάποιος άλλος τρόπος για backup? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
fabio Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 usb δισκοι για backup θα ηταν βολικοι στην περιπτωση σου αλλα κανενας δεν προκεται να σου προτινει κατι τετοιο. μεσα στο κουτι να βαλεις κι αλλους αν χωρανε ισως ειναι το καλυτερο. ΠΧ 2 απο 2tb. Αλλα αυτο θα βγει ~ 400. ειδα προσφατα εξωτερικη συσκευη που λειτουργει σαν file server link αλλα κι αυτο ακριβο ειναι. το δευτερο tower ειναι η καλυτερη και πιο σωστη λυση παντως εχοντας στο μυαλο και το μελλον
ntinos19 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 ή ένα τέτοιο λινκ βέβαια δέχεται 2 σκληρούς αλλά οποιασδήποτε χωρητικότητας
TAKE5 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Αν υπάρχει η δυνατότητα Raid μπορείς να "θυσιάσεις" χωρητικότητα για backup. Aν μιλάμε για media files υπάρχουν αρκετά προγράμματα που κάνουν παρόμοια δουλειά και απλώς χρειάζονται 1 επιπλέον άδειο δίσκο
karhariasgr Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 fabio δε μπορώ να δώσω 500+ ευρώ για μια τέτοια συσκευή και μάλιστα χωρίς να περιέχει καν σκληρούς δίσκους. Δλδ μιλάμε για άλλα 300+ ευρώ! Με τόσα μπορώ να κάνω ένα μηχάνημα ακόμη και θα μου χρισημεύσει σε πολλά περισσότερα απ ότι ένα απλό backup. To θέμα είναι όμως ότι πέρα του ότι δε μπορώ να δώσω τόσα χρηματα δε θέλω ακόμη ένα μηχάνημα. Δε χωράει κάτι άλλο έτσι όπως είναι το μέρος. Γιατί μου λες ότι ένα μηχάνημα ακόμη θα μου χρειαστεί για το μέλλον? Δε νομίζω.. ntinos19 αυτό που μου έδειξες σκεφτόμουν. Συγκεκριμένα χτες που κοιτούσα στο eshop το μάτι μου έπεσε πάνω σε αυτό και σε ακόμη ένα παρόμοιο μηχάνημα της Linksys το οποίο σήμερα δε υπάρχει. Μάλλον έπρεπε να το προλάβω χτες, κρίμα ήταν φτηνότερο και καλύτερο. Take5 υπάρχει δυνατότητα raid στο μηχάνημα μου αλλά δε μπορώ να το κάνω. Έχω έναν σκληρό raptor 74άρι για το λειτουργικό. Έναν ακόμη 250άρι για άλλο λειτουργικό (Seven) και 3 άλλους ακληρούς από 1terra τους οποίους θέλω να πάρω backup. Χωράει ακόμη ένας σκληρός στο pc αλλά δε θα με σώσει αυτός, οπότε θέλω εξωτερική συσκευή χωρητικότητας 2 ή 3 terra για να κρατάει αντίγραφα ασφαλείας από media files και όχι μόνο! ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 11:00 ---------- Τώρα που το ξανασκέφτομαι... Έχω τη mobo αυτή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522630 Λέει ότι υποστιρίζει raid 0, 1, 5 και 10. Αν πω ότι αφήνω μόνο τον raptor για λειτουργικό και κοτσάρω πάνω άλλους δύο σκληρούς από 1 terra, δλδ σύνολο 5 terra, θα μπορέσω να έχω Raid 10 βλέποντας από τα 5 τα 3 tarra και τα άλλα 2 να είναι backup? Οι σκληροί πρέπει να είναι ακριβώς ίδιοι?!
TAKE5 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2009 Εφόσον μιλάμε μόνο για τους 3 δισκους και όχι για αυτούς που έχουν τα λειτουργικά μπορείς με 1 μόνο ελευθερο να έχεις backup τύπου raid-5 μέσω software. Απλώς πρέπει ο δισκος να είναι >= από τον μεγαλύτερο από τους 3 (θα γινοταν και με περισσότερους το έχω κάνει με 7). check your pm
grimpr Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2009 Μείνε μακριά από λύσεις τύπου RAID γιατί θα το μετανιώσεις αργά η γρήγορα. Φτιάξε το δικό σου Server με το Windows Home Server σε ενα απλο φθηνο PC. Τα NAS της αγοράς είναι παντελώς της πλάκας μπροστά σε αυτό που σου προτείνω. http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/default.mspx
fabio Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2009 fabio δε μπορώ να δώσω 500+ ευρώ για μια τέτοια συσκευή και μάλιστα χωρίς να περιέχει καν σκληρούς δίσκους. Δλδ μιλάμε για άλλα 300+ ευρώ! Με τόσα μπορώ να κάνω ένα μηχάνημα ακόμη και θα μου χρισημεύσει σε πολλά περισσότερα απ ότι ένα απλό backup. To θέμα είναι όμως ότι πέρα του ότι δε μπορώ να δώσω τόσα χρηματα δε θέλω ακόμη ένα μηχάνημα. Δε χωράει κάτι άλλο έτσι όπως είναι το μέρος. Γιατί μου λες ότι ένα μηχάνημα ακόμη θα μου χρειαστεί για το μέλλον? Δε νομίζω.. δεν διαφωνω οτι το κοστος ειναι πολυ μεγαλο. και εγω ψαχνω για μια λυση και κατι τετοιο λογο κοστους ειναι απαγορευτικο. Αλλα εχοντας χρησημοποιησει 1-2 τετοιες low cost συσκευες δεν προκεται με τιποτα να παω σε κατι λογο χαμηλης τιμης. Εχουν χαμηλες ταχυτητες και αξιοπιστια. Το να εχει 100 χρονια εγγυηση δεν μου λεει κατι αν χανω data. Ως προς το μελλον δεν εννουσα οτι θα χρειαστεις κι αλλο pc αλλα οτι θα μπορεις να βαζεις οσο μεγαλο δισκο θες. Οι περισσοτερες τετοιες συσκευες εχουν ενα ανω οριο στο μεγεθος των δισκων που αντεχουν. Αλλωστε προτινα μεσα στο κουτι να βαλεις κι αλλους αν χωρανε ισως ειναι το καλυτερο. ΠΧ 2 απο 2tb. Αλλα αυτο θα βγει ~ 400 Για το raid5 δεν ξερω ειναι βολικη λυση γιατι χρειαζεσαι λιγοτερο χωρο για backup (αν καταλαβα καλα τον TAKE5)
alerasta Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2009 Πρώτα αποφάσισε πόσος είναι ο όγκος που θέλεις να κάνεις backup. Υπολόγισε πως πρέπει να αγοράσεις δίσκους που να είναι συνολικά μεγαλύτεροι από όσο υπολόγισες. Σκέψου με ποιόν τρόπο θέλεις να συνδέσεις τους καινούργιους δίσκους: - Internal (έχεις χώρο; έχεις ports ή θα χρειαστείς επιπλέον κάρτα; ) - External (USB; e-Sata; ) - File server (θα στήσεις καινούργιο μηχάνημα; Θα αγοράσεις NAS; ) Μετά αποφάσισε με ποιόν τρόπο θέλεις να κάνεις backup: - Mirroring (real-time ή ανά διαστήματα); - Backup (με συμπίεση και δυνατότητα incermental / differential); - Χρειάζεσαι versioning; - Όλα τα παραπάνω για διαφορετικούς τύπους data; (π.χ. mirroring τις φωτογραφίες, backup + versioning κάποια documents...) Αν απαντήσεις στα παραπάνω είναι εύκολο να φτιάξουμε πλάνο χωρίς να ταλαιπωρηθείς.
karhariasgr Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2009 σε ευχαριστω πολυ για το post σου αυτο. θα κανω ενα πλανο μέσα στο σουκου κ θα ποστάρω ακριβώς τι θέλω
Nfountou Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2009 αυτο ειναι ενα θεμα που εκαιγε και εμενα, παλιοτερα ειχα ενα μηχανακι με unix και δισκους (χωρις raid) και απλα αντεγραφα καθε λιγο και λιγακι τα data μου σε εξωτερικους δισκους. Για να κανεις την αντιγραφη μπορεις να χρησιμποιησεις το robocopy το οποιο κανει και incremental backup. Τον τελευταιο ομως καιρο κατι πηγε να γινει με τον πυργο που ειχε τα data και μου δοθηκε η ευκαιρεια να χρησιμοποιησω το unraid της limetechnology. Δεν ειναι δωρεαν αλλα εχεις parity δισκο και ανα πασα στιγμη φορτωνεις πανω στο συστημα δισκους. Πολυ δυσκολα χανεις τα data σου. Διαβασε στο νετ για λεπτομερειες. Το κακο ειναι οτι το write ειναι αντε 15mb/sec max.
karhariasgr Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2009 Nfountou για να ειμαι ειλικρινής δε κατάλαβα τι εννοείς. alerasta λοιπόν έχουμε και λέμε 1) 74αρης raptor με λειτουργικό VISTA (θα αντικατασταθεί σε λίγες μέρες με SEVEN). Εκτός backup αυτός ο σκληρός. 2) 1terra σκληρός με video, γεμάτος 3) 1terra σκληρός με διάφορα αρχεία, σχεδόν γεμάτος 4) 1terra σκληρός με διάφορα αρχεία, έχει χόρο αλλά μέχρι πότε...? Όλες οι συνδέσεις είναι SATA. Μαζί με τους 4 σκληρούς έχω και ένα DVD Rec συνδεδεμένο πάνω SATA. Η mobo μου όπως φαίνεται και από την φωτογραφία αυτή δέχεται 8 SATA ASUS P5Q Πως το φαντάζομαι: Θα ήθελα να είναι μέσα στο μηχάνημα οι παραπάνω σκληροί αλλά αυτό θα φόρτωνε επιπλέον το μηχάνημα και φυσικά θα μεγάλωνε κατά πολύ η θερμοκρασία του. Από τα 3 terra μπορώ να πω ότι χρειάζομαι backup τα 2. Δλδ το μηχάνημα που πρότειναν ποιο πάνω, που δέχεται 2 σκληρούς ίσως μου κάνει την δουλειά. Θα ήθελα να παίρνω ένα backup 1 φορά το μήνα (αν μπορούμε να το κάνουμε κ αυτόματα να παίρνει καλά θα ήταν). Δε γνωρίζω τις μορφές back up που θα μπορούσα να πάρω. Δε θέλω real time backup, θέλω απλά κάθε μήνα ή γενικά κάθε τόσο να παίρνει αντίγραφα το μηχάνημα ώστε να μη χάσω τίποτα. Σκέφτομαι ότι η λύση με τους σκληρούς ίσως να είναι πολύ ακριβή. Αν έπαιρνα ένα bluray δε θα ήταν καλύτερη λύση? Τα δισκάκια bluray έχουν αντοχή στο χρόνο? Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μερικά δισκάκια να πάρω τα βασικά μου backup.. αλλά τώρα που το σκέφτομαι κ πάλι θα χρειαζόμουν πάρα πολλά δισκάκια και αν δε κάνω λάθος είναι ακόμη ακριβά,ε? :/ Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα βοήθεια!
alerasta Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2009 Για αυτό τον όγκο δεδομένων δεν σε συμφέρουν οπτικά μέσα (Bruray/DVD) για λόγους κόστους και ευκολίας στη χρήση. Άσε που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αντοχή τους στο χρόνο (CD / DVD π.χ έχουν την τάση να διαβρώνονται με τον χρόνο χωρίς εμφανή αίτια). Τον δίσκο, αν σκάσει θα το καταλάβεις, το DVD θα καταλάβεις ότι χάλασε μόνο όταν το χρειαστείς... Μιλάμε για δίσκους λοιπόν (ή δίσκο αν πάρεις έναν 2ΤΒ σαν αυτόν). Κατά τη γνώμη μου προτίμησε Western Digital. Το κουτάκι που προτείνεις φαίνεται πολύ καλό (γενικά τα raidsonic είναι μία χαρά) αλλά μπορείς να πάρεις και κάτι φθηνότερο αν είναι για απλό backup. Ότι και να επιλέξεις πάντως σιγουρέψου πως έχει ανεμιστήρα και μην πάρεις έτοιμο εξωτερικό δίσκο (π.χ. MyBook). Δίσκο και case ξεχωριστά και επιλογής σου. Έτσι όπως περιγράφεις τα πράγματα, η ...περίπτωσή σου είναι πολύ απλή. External ή internal δίσκο 2TB και ένα προγραμματάκι συγχρονισμού ώστε να παίρνει αντίγραφα μόνο του τα αρχεία σου στον καινούργιο δίσκο. Έχω αγοράσει και χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια το commercial dirsync (25$) γιατί κάνει τα πάντα από συγχρονισμό και είναι πολύ γρήγορο. Άριστο επίσης είναι και το mirrorfolder που κάνει RAID1-like real-time sync, scheduled sync και ένα σκασμό ακόμα ομορφιές. Αν όμως δεν έχεις σκοπό να πληρώσεις, υπάρχουν και πάρα πολλά δωρεάν (όπως το comodo) τα οποία αρκούν και με το παραπάνω για μη εξειδικευμένες καταστάσεις. (Μόνο, αν χρησιμοποιήσεις το comodo, μην το βάλεις να κάνει real-time sync γιατί ανά δύο λεπτά θα τσεκάρει όλα τα αρχεία για αλλαγές...). Θα διαφωνήσω όμως με το "κάθε μήνα backup". Το καθημερινό scheduled backup θα γίνεται αυτόματα και θα χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά (χωρίς να τρώει ιδιαίτερους πόρους οπότε θα δουλεύεις ταυτόχρονα) ενώ αν είναι RAID1-like δεν χρειάζεται καθόλου χρόνο. Γιατί να χάσεις data ενός μήνα αν κάτι πάει στραβά λοιπόν; Συνοπτικά: Δίσκος WESTERN DIGITAL WD20EADS 2TB CAVIAR GREEN SATA2 - 190€ Θήκη RAIDSONIC ICY BOX IB-3218STU-B 3.5'' SATA USB2 - 39€ ή αν έχεις περισσότερα από ένα pc και σε ενδιαφέρει NAS προτιμάς το RAIDSONIC ICY BOX IB-NAS4220-B 3.5'' SATA HDD & GIGABIT LAN - 133€ Software, dirsync - 25$ ή Mirrorfolder - 39$ ή δωρεάν comodo ή κάποιο αντίστοιχο. Ελπίζω να βγάζεις κάποια άκρη με τα παραπάνω.
georgemvg Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2009 Μια ερωτησούλα πάνω στο sync software. Το total commander μπροστά σε αυτά που λες, είναι ξεπερασμένο; Το χρησιμοποιώ μόνο για συγχρονισμό, που έχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος ύπαρξής του, και με κουράζει λίγο με αποτέλεσμα να το κάνω μια φορά το δίμηνο.
alerasta Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2009 [/color] Μια ερωτησούλα πάνω στο sync software. Το total commander μπροστά σε αυτά που λες, είναι ξεπερασμένο; Το χρησιμοποιώ μόνο για συγχρονισμό, που έχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος ύπαρξής του, και με κουράζει λίγο με αποτέλεσμα να το κάνω μια φορά το δίμηνο. Δεν το έχω δοκιμάσει καθόλου το sync του total commander. Αν θέλεις μόνο sync δοκίμασε πάντως το dirsync. Έχω δοκιμάσει ότι εξειδικευμένο backup / sync κυκλοφορεί και -κατά τη γνώμη μου- για sync είναι το καλύτερο απ' όλα και αποδεδειγμένα αξιόπιστο. Απλά κάνει μόνο sync και τίποτα άλλο. Το total commander - σαν file manager - δε μου γέμισε το μάτι σε σχέση με το directory opus (που χρησιμοποιώ από όταν είχα amiga).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.