Προς το περιεχόμενο

Video editing: Σε ξεχωριστό σκληρό δίσκο ή απλά σε άλλο partition;

Kariajoulas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά.

Ασχολούμαι με video editing ερασιτεχνικά (από εκδρομές κλπ). Πριν από αρκετά χρόνια μου είχαν πει κάποιοι επαγγελματίες του χώρου ότι καλό είναι να υπάρχει ένας ξεχωριστός σκληρός δίσκος στον οποίο θα φορτώνονται όλα τα απαραίτητα αρχεία για το video editing (φωτογραφίες, ήχοι, μουσικές, video) και εκεί θα γίνονται και οι σχετικές εργασίες του rendering. Όταν τελείωνα με το editing θα αποθήκευα τη δουλειά μου κάπου αλλού και θα έκανα format στον σκληρό για να τον έχω έτοιμο για την επόμενη εργασία.

Χτες μιλούσα με ένα φίλο ο οποίος, παρόλο που δεν ασχολείται με το video editing αλλά γενικά με τα pc, μου είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Θα μπορούσα να πετύχω τα ίδια αποτελέσματα με το να διέθετα ένα, ικανοποιητικό σε μέγεθος, partition στον ίδιο σκληρό και με ένα σχολαστικό αποκατακερματισμό θα ήμουν μια χαρά.

Αν κάποιος από σας ξέρει τι ισχύει και φυσικά γιατί, παραθέτοντας κάποια στοιχεία ή links, ας τοποθετηθεί

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Τα καλύτερο από άποψη λειτουργικότητας είναι να έχεις σε άλλο δίσκο (όχι partition) τα αρχεία που δουλεύεις και σε άλλο να κάνεις render το τελικό αποτέλεσμα.

Ο τελευταίος θα μπορούσε να είναι και ο δίσκος του συστήματος ©, αφού στο τέλος θα σβήσεις τα πάντα. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις 3 δίσκους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αν είναι απλά σε άλλο partition ή ακόμα και στο ίδιο θα υπάρχει πρόβλημα, απλά θα δουλεύει πιο πολύ ο δίσκος όταν κάνει render γιατί θα πηγαίνει να διαβάζει από τα raw και μόλις το κάνει θα γράφει στο καπάκι το render με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχονται συνέχεια οι κεφαλές.

Επίσης, ο συνεχείς αποκερματισμός σε καθημερινή βάση δεν είναι και ότι καλύτερο. Μια ή δύο φορές τον μήνα νομίζω είναι αρκετό.

Δημοσ.

Οπότε προτείνεις για λιγότερη επιβάρυνση στις κεφαλές ενός δίσκου να "σπάει" η δουλειά σε δυο δίσκους.

Σε αυτήν την περίπτωση ποιος δίσκος θα ήταν προτιμότερο να ήταν ταχύτερος από τον άλλο; ή δεν παίζει κανένα ρόλο η ταχύτητα των δίσκων αλλά η cpu και η RAM, αφού το ζόρι είναι στο rendering και όχι στην ανάγνωση ή εγγραφή δεδομένων στους δίσκους (που γίνεται τμηματικά ανά πακέτα) ;

Δημοσ.

Αν μία εργασία είναι CPU-bound ή όχι σε ένα συγκεκριμένο σύστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Τί CPU έχει το σύστημα, πόσα φίλτρα εμπλέκονται στο rendering, σε τί ανάλυση είναι το υλικό που δουλεύεις κ.ά. Στην επεξεργασία video συνήθως είσαι CPU-bound, αλλά υπάρχουν και ορισμένες εργασίες που μπορεί να σε φρενάρει ο δίσκος. Π.χ. realtime capture ή μετατροπή σε κάποιο lossless format με πολύ υψηλό bitrate. Οπότε θα έχεις dropped frames κατά το capture και λιγότερα fps από όσα θα μπορούσε να δώσει η CPU σου στη μετατροπή.

Ένας πολύ απλός τρόπος να το τσεκάρεις είναι να παρακολουθείς το CPU usage κατά τη διάρκεια της εργασίας. Αν:

1. Δεν τρέχει άλλο απαιτητικό πρόγραμμα στο υπόβαθρο

2. Το πρόγραμμα video που χρησιμοποιείς είναι επαρκώς threaded ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους διαθέσιμους πυρήνες

3. Βλέπεις μόνιμα κοντά στο 100% CPU usage

...τότε είσαι CPU-bound και δεν πρόκειται να δεις μικρότερους χρόνους με partition tweaking ή αντικατάσταση των δίσκων με ταχύτερους.

Δημοσ.
Οπότε προτείνεις για λιγότερη επιβάρυνση στις κεφαλές ενός δίσκου να "σπάει" η δουλειά σε δυο δίσκους.

Σε αυτήν την περίπτωση ποιος δίσκος θα ήταν προτιμότερο να ήταν ταχύτερος από τον άλλο; ή δεν παίζει κανένα ρόλο η ταχύτητα των δίσκων αλλά η cpu και η RAM, αφού το ζόρι είναι στο rendering και όχι στην ανάγνωση ή εγγραφή δεδομένων στους δίσκους (που γίνεται τμηματικά ανά πακέτα) ;

Εκεί που χρειάζεσαι αξιοπιστία και ταχύτητα είναι στον δίσκο με τα captures

Τε rendering δεν είναι real time και δεν σε απασχολεί και τόσο αν η εγγραφή θα γίνεται στα 300mbps ή στα 100mbps.

Δες και αυτά που λέει ο parsifal για την cpu και την ram, γιατί αυτά θα σε καθυστερούν κατά το editing, ακόμα και 2 raptor σε raid να έχεις.

Εκτός αν έχεις μια semi-pro ή pro κάρτα video editing με δικού της codecs, όπως της Canopus ή της Pinnacle. Οπότε την διαχείριση θα την αναλάβει ο δικός της επεξεργαστής (αλλά μια τέτοια κοστίζει αρκετά).

Δημοσ.

Καλύτερα σε ξεχωριστό δίσκο (Γενικότερα οχι στον δίσκο με το λειτουργικό σύστημα). (Εκτός αν δεν έχεις άλλη επιλογή).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...