Προς το περιεχόμενο

Τα greeklish βλάπτουν την ορθογραφία

pigeon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εσενα το δίκο σου γιατί είναι στα αγγλικά?:lol:

Βάλε το nick μου στο google να δεις «γιατί είναι στα αγγλικά». Να σημειώσω εδώ ότι δεν είμαι εγώ αυτός που αποκάλεσε αστείους, γελοίους, αυνάνες όσους χρησιμοποιούν φράσεις στα αγγλικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 275
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

EPa

βάλε πηγές

όταν λές καταργήσαμε

ποιούς εννοείς

γενικά αναφέρεσαι στα ελληνικά του σήμερα

ή στην ελληνική γλώσσα ;

Με πόσες λέξεις θα μείνουμε νομίζεις;

λάθος προσέγγιση στο φαινόμενο ελληνική γλώσσα

.

Βάλε το nick μου στο google να δεις «γιατί είναι στα αγγλικά». Να σημειώσω εδώ ότι δεν είμαι εγώ αυτός που αποκάλεσε αστείους, γελοίους, αυνάνες όσους χρησιμοποιούν φράσεις στα αγγλικά.

Σωστά ΕΓΩ τους αποκάλεσα έτσι.Εχεις δεί κανά ξένο(Αγγλο,Γάλλο,Γερμανό) να μιλάει και να γράφει χρησιμοποιώντας ξενικές λέξεις.Γιατί θα πρέπει κάθε φορά να γινόμαστε οι κλόουν της Ευρώπης;;;

Εχεις δεί κανά ξένο(Αγγλο,Γάλλο,Γερμανό) να μιλάει και να γράφει χρησιμοποιώντας ξενικές λέξεις.

Ναι, πολλές ορολογίες είναι σε ξένες γλώσσες.

Κοιτα να δεις που γλυτωσα το επιπλεον βρισιδι επειδη ελληνογραψα μια ξενη λεξη και την εβαλα για nick.

Σωστά ΕΓΩ τους αποκάλεσα έτσι.Εχεις δεί κανά ξένο(Αγγλο,Γάλλο,Γερμανό) να μιλάει και να γράφει χρησιμοποιώντας ξενικές λέξεις.Γιατί θα πρέπει κάθε φορά να γινόμαστε οι κλόουν της Ευρώπης;;;

Plenty. Τι γαλλικες, τι λατινικες, τι γερμανικες εκφρασεις, μη πω για τα μπολικα μεταφραστικα δανεια απο δεκαδες γλωσσες. Τα αγγλικα ως διεθνης γλωσσα δεν εχουν τη "πολυτελεια" του "γλωσσικου σοβινισμου".

Wait a minute, το κλόουν υπαρχει στο Thesaurus Linguae Graecae;

ΥΓ. Βαρβαρικες εκφρασεις σε italics απο δω και περα. Ωσαν* ποινη για το σφαλμα που διαπραττουμε

*Ωσαν, για να μη μπορει να πει τιποτα ο _BASSstarlet_...

να φανταστώ ότι θα φάει και αυτό το account ban?

μήπως να κάνεις 3ο που δεν θα παραδέχεσαι ότι είναι double account? :o (μιας και απαγορεύεται)

Πιο αντρικεια θα ηταν να βγει με το πραγματικο και να πει για το double account (ελληνιστι, δευτερο λογαριασμο, για να ειμαστε και στο πνευμα :-) )

Για όσους υποστηρίζουν ότι η Ελληνική είναι η πλουσιότερη/καλύτερη/τρομερότερη/δεν συμμαζεύεται γλώσσα: από που το ξέρετε; Για αναφέρετε αξιόπιστες πηγές..

Είναι γενικά γνωστό (μάλλον όχι στους Ελληνάρες που πάντα αρέσκονται να θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους, γιατί.. έτσι), ότι αυτή η γλώσσα είναι τα Αγγλικά, με κοντινό ανταγωνιστή τα Ινδονησιακά.

Δεν πρόκειται να διαφωνήσω σε αυτό που λες γιατί πολύ απλά δε γνωρίζω, (στο Ελληνάρες πάντως υπερψηφίζω) αλλά πρώτα ζητάς αξιόπιστες πηγές και μετά πετάς ένα αποστομωτικό ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΝΩΣΤΟ...

Τα greeklish απειλή δδεν ξέρω αν είναι ή αν γίνουν αλλα σίγουρα αντιαισθητικά είναι...ειδικά όταν δεν γράφονται καν με καποιους βασικούς κανόνες

Εκτος απο Biased ηταν και ειρωνικο, σε περιπτωση που δεν εγινε αντιληπτο.
Ναι, δεν έγινε αντιληπτό, οπότε λάθος μου που απευθύνθηκα σε σένα.

Δεν πρόκειται να διαφωνήσω σε αυτό που λες γιατί πολύ απλά δε γνωρίζω, (στο Ελληνάρες πάντως υπερψηφίζω) αλλά πρώτα ζητάς αξιόπιστες πηγές και μετά πετάς ένα αποστομωτικό ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΝΩΣΤΟ...
Να σου πω την αλήθεια ούτε εγώ γνωρίζω, και υπάρχουν πολλά κριτήρια για το τι είναι πλούτος μιας γλώσσας. Το "είναι γενικά γνωστό", σημαίνει είναι γενικά αποδεκτό από τους περισσότερους (το οποίο δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαστικά και σωστό). Δηλαδή αν ψάξεις να βρεις ποια γλώσσα αναφέρεται ως πιο πλούσια, στις 10 απαντήσεις θα πάρεις τουλάχιστον 7 ότι είναι τα Αγγλικά. Σημαίνει ότι πολύ εύκολα βρίσκεις πηγές που να υποστηρίζουν αυτήν την απάντηση περισσότερο από κάθε άλλη. Γι' αυτό και δεν τις έδωσα.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να δώσει απόλυτα θεμελιωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πάντως, όπως πολύ σωστά λέγεται, πρέπει να είναι μια άκρως εμπορική γλώσσα, και επίσης γλώσσα η οποία με τεράστια ευκολία να περιλαμβάνει στους κόλπους της νέες (βλέπε ξένες, αλλά όχι μόνο) λέξεις.

Υπολογίζεται ότι 14 με 15 λέξεις προστίθενται ημερησίως στο αγγλικό λεξιλόγιο. Πως να συναγωνιστείς με αυτό;

Αν αλλάξει το κριτήριο του πάχους του επίσημου λεξικού της γλώσσας, τότε σίγουρα θα εμφανιστούν αρκετές άλλες (πχ. Αραβικά, Ρώσικα, κα.) και σίγουρα και η Ελληνική ανάμεσά τους.

παντως εγω οσων αφορα το γενικα γνωστο με ενα απλο ψαξιμο στο google επεσα πανω σε αυτο και διαβασα την τελευταια παραγραφο.

Ναι, φαίνεται πολύ "improved" η σελίδα... Έχει βάλει και τα περί 70 εκατομμυρίων τύπων στο τέλος ο πανέξυπνος που πρόσθεσε την τελευταία παράγραφο μην τυχόν και δε γελοιοποιηθούμε διεθνώς.

Θανατική ποινή σε όποιον πρωτοέγραψε το κείμενο για το Hellenic Quest.

Αστείο κείμενο περί απλοποίησης των Αγγλικών

http://www.translatum.gr/forum/index.php/topic,5346.0.html

Για τα ελληνικά: Η ορθογραφία (και οι τόνοι) χρειάζονται για σαφήνεια καθώς και για ιστορικούς λόγους. Πάντως νομίζω πως υπερβάλλουμε λίγο, όταν λέμε ότι τα ελληνικά κινδυνεύουν να αλλοιωθούν/αντικασταθούν από τα greeklish στην καθημερινή ζωή. Αν κρατήσεις μια σημείωση σε χαρτί, θα τη γράψεις σε greeklish για συντομία; Όσοι είναι ανορθόγραφοι, απλά στο σχολείο δεν έγινε καλή δουλειά.

Το αν είναι η πλουσιότερη γλώσσα είναι δύσκολο να το πει κάποιος, αφού δεν γνωρίζουμε όλες τις γλώσσες (πχ τα γερμανικά έχουν γραμματική που θυμίζει τα αρχαία ελληνικά, όπως πτώσεις). Για ομορφιά το κριτήριο είναι υποκειμενικό [τα ιταλικά μου φαίνονται πιο ωραία, πιο τραγουδιστά. Επίσης ξένοι μου χουν πει πως τα ελληνικά μου τους φάνηκαν σαν συνεχές μουρμούρισμα...]

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Χα χα η Ελληνική είναι λέει και πολύ εύκολη στο στόμα, ενώ οι άλλες γλώσσες σε κάνουν να βγάζεις παράξενους ήχους ! Για ρωτήστε τον πλανήτη και γύρω στα 6.5 δισεκατομύρια άνθρωποι απλά θα γελάσουν με αυτόν που τα λέει αυτά!

Για όσους υποστηρίζουν ότι η Ελληνική είναι η πλουσιότερη/καλύτερη/τρομερότερη/δεν συμμαζεύεται γλώσσα: από που το ξέρετε; Για αναφέρετε αξιόπιστες πηγές..

Επίσης γνωρίζετε τίποτα για τα Κινέζικα; Τα Ινδονησιακά; Τα Γερμανικά; Τα Αγγλικά;

Τα Κινέζικα με περίπου 40000 ιδεογράμματα δεν φτουράνε, ε;

Τα Γερμανικά (ένα απλό κοντινό παράδειγμα είναι) διατηρούν γραμματική που εμείς είχαμε και πετάξαμε εδώ και χρόνια..

Όσοι γουστάρουν τόνους και βλέπουν την εξαφάνισή τους ως πρόβλημα, ας γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν στα αρχαία ελληνικά. Ας γνωρίζουν ότι η καθαρεύουσα είναι μια εφεύρεση..

Ποια η γλώσσα με το πλουσιότερο λεξιλόγιο; Είναι γενικά γνωστό (μάλλον όχι στους Ελληνάρες που πάντα αρέσκονται να θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους, γιατί.. έτσι), ότι αυτή η γλώσσα είναι τα Αγγλικά, με κοντινό ανταγωνιστή τα Ινδονησιακά. Σίγουρα πολλοί νομίζουν ότι οι 10 αγγλικές λέξεις που ξέρουν είναι τα Αγγλικά. Ή ότι επειδή τα μιλάει σχεδόν όλος ο κόσμος, ή επειδή έχουν σχεδόν ανύπαρκτη γραμματική δεν έχουν πλούσιο λεξιλόγιο..

Πολλοί θα πουν, και σωστά, ότι η Αγγλική έχει κλέψει λέξεις από παντού, και κυρίως από την Ελληνική. Σωστό. Αλλά

α) κάπως πρέπει να οριστεί ο πλούτος της γλώσσας και αυτή τη στιγμή το χοντρότερο λεξικό είναι αυτό της Αγγλικής και

β) σε ελληνικό λεξικό επίσης θα βρεις λέξεις όπως κάρο, κατσαρόλα, καπέλο και θα τις θεωρείς δικές σου

Ωραία είναι να λέμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, αλλά δυστυχώς μόνο αυτό κάνουμε.

παίρνεις ένα καλό ποιοτικό χαρακτηριστικό από καθε γλώσσα ξεχωριστά και όλα αυτά μαζί από όλες τις γλώσσες τα συγκρίνεις με μία, την ελληνική.Έτσι δεν γινονται συγκρίσεις...και επιπλέον η Ελληνική ειδικά η Αρχαία έχει συνδιασμό όλων των παραπάνω π.χ. καταπληκτική δομή σαν γλώσσα, γραμματικούς κανόνες , η δε αρχαία είχε και μελωδικότητα καθώς κάθε ι,θ,η,ει,οι,υι,ω,ο,ε,αι είχε ξεκάθαρο δικό του ήχο και έχει περίπου ίση αναλογία συμφώνων και φωνηέντων στις λέξεις και και....με άλλα λόγια συνδιάζει πάρα πολλά καλά στοιχεία μαζί για να πεις έτσι απλά ότι δεν μπορεί να είναι σαν γλώσσα αυτό που οι "ελληνάρες" πιστεύουν! Τώρα γλωσσολόγος δεν είμαι για να έχω ερευνήσει τα πάντα....

υ.γ. κ εγώ συνήθισα εδώ και χρόνια τα "" αντί των <<>>....

Επεξ/σία από theTuber

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για μένα τα greeklish είναι καθαρά internet talk(chat talk).Υπάρχουν για ταχύτητα,επίσης κρύβουν

μέσα τους μια χαριτωμένη δημιουργικότητα.Όταν κολλάς λέξεις και καταλήξεις από όπου μπορείς να φανταστείς, τα αποτελέσματα μπορώ με σιγουριά να πω ότι έχουν πλάκα και κρύβουν καμιά φορά λεπτό χιούμορ.Σαν μια δεύτερη γλώσσα ελληνικής μηχανής :P

Το ότι τώρα κάποιος κρύβει το ότι είναι αναθόγραφος στα greeklish είναι σίγουρο,συν του ότι πολλοί πιτσιρικάδες δεν δίνουν καμία σημασία, αυτό είναι το πρόβλημα.Το γεγονός ότι βλέπεις την λέξη λάθος και δεν σε ενοχλεί είναι το πρόβλημα,'οτι δεν σου χτυπάει στο μάτι, ειδικά σε έναν κόσμο όπου το spellcheck ειναι embedded σε πολλά sites και που το 30-40% των επισκεπτών έχουν office. (number taken from my a$$)

Αν δεν έδωσες σημασία όταν ήσουν μικρός να είσαι καλός μαθητής στο δημοτικό, να μάθεις μηχανικά έστω,είναι δύσκολο να έχεις ολοκληρωμένη άποψη πάνω στο θέμα ή να έχεις τέτοιες ευαισθησίες.Συνήθως μεγαλώνοντας βλέπεις την ομορφιά ενός καλογραμμένου κειμένου, προϋπόθεση όμως είναι να έχεις τις βάσεις.Το ότι φταίνε τα σχολεία και οι απανταχού μεγάλοι(από 25+) δεν χρειάζεται ανάλυση.Αλλά πρέπει να βάλουμε μέσα και τις γενικότερες συνθήκες της ζωής, την βαρεμάρα κάποιου,την τρεχάλα του και το αν τελικά he/she gives a a shit στο τέλος της μέρας.

Σίγουρα εγώ δε θα κάνω το care police, είμαι της άποψης του «δίνω το παράδειγμα»,στο θέμα της γλώσσας,ορθογραφίας,greeklish τουλάχιστον. :P

Eγώ γράφω greeklish γιατί μου αρέσουν από την μεριά του διαδικτυακού αστείου και ίσως λίγο λόγω φρεσκάδας.(μια γλώσσα φτιαγμένη από νέους)

Για τις ξένες λέξεις να πω ότι η χρήση τους δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα εφόσον πρόκειται για ορολογία και εφόσον δεν γίνονται κομμάτι της μητρικής γλώσσας(πχ dj = djηδες).Επίσης να κάνω και μία δήλωση προς το σύμπαν: το video(συσκευή) στα ελληνικά λέγεται ηλεκτρονικό μαγνητοσκόπιο.

Επεξ/σία από ScarletK

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...