Street-Fighter Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Σορρυ αλλά το φαξ δεν προέρχεται από τα αγγλικά? Ελπίζω να μην κάνω λάθος και φάω ντομάτες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pournaras Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Νομίζω ότι το ανέφερε και κάποιος συνομιλητής πιο πάνω, αλλά το επαναλαμβάνω: Γράφοντας ελληνικά με λατινική γραφή, διευκολύνουμε σε κάτι τους κατοίκους των δεκάδων χωρών που αναφέρεις; Ή μήπως θα εξοικονομηθεί χώρος στα Unicode fonts, για να μπουν άλλα glyphs στη θέση των ελληνικών χαρακτήρων... ; Μα δεν μιλησα για την κατ΄αναγκην αλλαγη απο ελληνικα σε greeklish αλλα για την δυστυχως αυξανομενη χρηση των greeklish, και ο λογος ειναι, οτι οταν εγω ειδα πρωτη φορα υπολογιστη ημουν ηδη 17-18, αρα με ολοκληρωμενες γνωσης ορθογραφιας αφου μπροστα μου περναγαν μονο ελληνικα βιβλια ενω ο τωρινος νεος που ασχολειται πλεον με το pc απο τα γενοφασκια του, κι ολη μερα περνανε απο μπροστα του ολες οι γνωστες γλωσσες του κοσμου, με ενα και μοναδικο αλφαβητο, το λατινικο, ενω εμεις εχουμε τελειως διαφορετικο αλφαβητο, πες μου ποσο κοντα η μακρυα ειναι η ολοκληρωτικη αλλαγη. Και μην ακουω αυτα τα περι μαθησης απο γονεις κλπ, γιατι ισως εμεις να ειμαστε καπως ευαισθητοποιημενοι πανω σε αυτο, αλλα υπαρχουν παρα πολλοι γονεις, αλλοι τελειως αναλφαβητοι η με ελαχιστες σπουδες που δεν μπορουνε να βοηθησουν τα παιδια τους ουτε στα ελληνικα, υπαρχουν αδιαφοροι στο συγκεκριμενο θεμα, υπαρχει γενικως μια κατασταση, που δεν βοηθα στην διατηρηση της ελληνικης γραφης. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Street-Fighter Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Μα δεν μιλησα για την κατ΄αναγκην αλλαγη απο ελληνικα σε greeklish αλλα για την δυστυχως αυξανομενη χρηση των greeklish, και ο λογος ειναι, οτι οταν εγω ειδα πρωτη φορα υπολογιστη ημουν ηδη 17-18, αρα με ολοκληρωμενες γνωσης ορθογραφιας αφου μπροστα μου περναγαν μονο ελληνικα βιβλια ενω ο τωρινος νεος που ασχολειται πλεον με το pc απο τα γενοφασκια του, κι ολη μερα περνανε απο μπροστα του ολες οι γνωστες γλωσσες του κοσμου, με ενα και μοναδικο αλφαβητο, το λατινικο, ενω εμεις εχουμε τελειως διαφορετικο αλφαβητο, πες μου ποσο κοντα η μακρυα ειναι η ολοκληρωτικη αλλαγη.Και μην ακουω αυτα τα περι μαθησης απο γονεις κλπ, γιατι ισως εμεις να ειμαστε καπως ευαισθητοποιημενοι πανω σε αυτο, αλλα υπαρχουν παρα πολλοι γονεις, αλλοι τελειως αναλφαβητοι η με ελαχιστες σπουδες που δεν μπορουνε να βοηθησουν τα παιδια τους ουτε στα ελληνικα, υπαρχουν αδιαφοροι στο συγκεκριμενο θεμα, υπαρχει γενικως μια κατασταση, που δεν βοηθα στην διατηρηση της ελληνικης γραφης. Έτσι +100.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Αδμιν Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 κι ολη μερα περνανε απο μπροστα του ολες οι γνωστες γλωσσες του κοσμου, με ενα και μοναδικο αλφαβητο, το λατινικο, ενω εμεις εχουμε τελειως διαφορετικο αλφαβητο, πες μου ποσο κοντα η μακρυα ειναι η ολοκληρωτικη αλλαγη. Υπερβολες. Αν και γενικα καταλαβαινω τι εννοεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
disqualified Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 το ότι οι περισσότεροι μαθητές γραφουν ανορθόγραφα δεν είναι λόγος να αλλάξουμε την πολύπλοκη ορθογραφία που δεν έχει λόγο ύπαρξης; το να βρεθεί ένας σωστός τρόπος γραφής των ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες αφού τα χρησιμοποιούμε τα ρημάδια τα greeklish. το να εντάξουμε ξένες λέξεις στο λεξιλόγιο που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούμε έστω και αν δεν προέρχονται απ την αρχαία ελληνική. στα αγγλικά και στα γαλλικά η ορθογραφία είναι επίσης πολύπλοκη, γιατί δεν την αλλάζουν. Αλλαγές γίνονται έτσι κι αλλιως (τραίνο-τρένο, αβγό-αυγό) πάλι εντελώς άσκοπο και επικίνδυνο να γίνει κάτι τέτοιο ξένες λέξεις εντάσσονται έτσι κι αλλιώς στο λεξιλόγιο μας αυτή είναι η εξέλιξη της γλώσσας. Νομίζεις ότι η λέξη ζάρι είναι ελληνική για παράδειγμα; Το καλοριφέρ και το ασανσέρ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pournaras Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Υπερβολες.Αν και γενικα καταλαβαινω τι εννοεις. Sorry, ξεχασα το κινεζικο . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SweeT_DreamS Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Μάλιστα. Δηλαδή τα greeklish φέρουν απόλυτη ευθύνη για το ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ανορθόγραφοι; Τα greeklish είναι "η ρίζα του κακού"; Γιατί δε λέμε για το λανθασμένο τρόπο προσέγγισης της γνώσης στα σχολεία; Γιατί δε λέμε για την συνεχή -κενή- αξιολόγηση των μαθητών με διαγωνίσματα, με άμεσο αποτέλεσμα να καλλιεργούν τη βαθμοθηρία και τον "παπαγαλισμό"; Δεν είναι τα greeklish το πρόβλημα. Όποιος ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά την ελληνική γλώσσα, μπορεί να το κάνει ακόμη κι αν γράφει με greeklish. (Με συγχωρείτε αν επαναλαμβάνω την άποψη κάποιου/ων που μίλησε/αν πριν από εμένα. Δε διάβασα όλες τις απαντήσεις.) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_BASSstarlet_ Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 στο μσν χρησιμοποιεί κανείς σας ελληνικά? Εννοείται. Edit:SweeT_DreamS & Atlantios είστε εκτός θέματος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
_BASSstarlet_ Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 λοιπον θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω με οσους κατηγορουν τα greekenglish ,σαν φιλολογος εχω ασχοληθει με το θεμα στα πλαισια εργασιας σχετικα με την κοινωνιογλωσσολογια και αποδεδειγμενα ειναι σημαντικη δεξιοτητα το transcode η ενναλαγη δλδ ορων απο τη μια γλωσσα στην αλλη στα πλαισια ομιλιας και βοηθα στην εμπεδωση και κατανοηση ομοιων ορων σε ομοια γλωσσικα επιπεδα με απλα λογια τα greekenglish που κατηγορουν αρκετοι ως αιτια μη μαθησης η αγνοιας μαλλον δεν ειναι ενοχα αλλα περισοτερο οφελουν ,οπωσδηποτε το να κατηγορας κατι απλα επειδη δεν μπορεις να το συνηθισεις ειναι λαθος και φοβια ,εξαλου αρκετοι οροι ειναι πιο ευκολονοητοι σε αλλη γλωσσα παρα στην δικη μας Είσαι <<ως>> ή <<σαν>>; Διότι ως <<σαν>> δεν χρειάζεται να ανοίξεις το spoiler. Tελείες δεν βάζετε οι φιλόλογοι;; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Members gsarig Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Members Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Εγώ δεν θα έλεγα ότι το πρόβλημα της ανορθογραφίας είναι τα greeklish, αλλά τα μέσα εκείνα που ευνοούν την χρήση των greeklish και των "κομμένων" λέξεων. Π.χ. ακόμα κι αν δεν το ασπάζομαι, μπορώ να καταλάβω πως όταν γράφεις SMS στο κινητό είναι βολικό όχι μόνο να γράφεις greeklish (για να αποφεύγεις τις εναλλαγές γλώσσας), αλλά και να κόβεις τις λέξεις για να χωρέσουν στο μήνυμα. Το ίδιο ενδεχομένως ισχύει για πολλούς και με κάποιες εφαρμογές του υπολογιστή. Κι εγώ κατά καιρούς έχω αναρωτηθεί για το αν μπορεί το φαινόμενο να αποφευχθεί ή να μετριαστεί ή και ακόμα περισσότερο, αν τελικά είναι τόσο σημαντικό να διατηρήσουμε "με το ζόρι" ορθογραφία και συντακτικό. Για το πρώτο ερώτημα (αν και πώς μπορεί να διορθωθεί), δεν μπορώ να πω πως έχω άποψη, αν και έχω μια διαίσθηση πως θα πρέπει η προσοχή να εστιαστεί περισσότερο στο μέσο παρά στο χειριστή του. Όσο για το αν τελικά μια υπεραπλουστευμένη γλώσσα είναι προτιμότερη από μια πιο σύνθετη, πιστεύω πως το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο εκφράζεις τις σκέψεις σου - κι όσο πιο απλοποιημένη είναι η γλώσσα σου, τόσο δυσκολότερο είναι το να εκφράσεις περισσότερο σύνθετες σκέψεις. Γενικά θεωρώ πως τα όρια της γλώσσας σου είναι και τα όρια της σκέψης σου (παραφράζοντας ελαφρώς τον Βιτκενστάιν, αν θυμάμαι καλά ) . Γι' αυτό και άποψή μου είναι πως, ακόμη κι αν το "πνεύμα της εποχής" οδηγήσει πράγματι στην επικράτηση των greeklish και της υπεραπλούστευσης, κάποια στιγμή η ανάγκη για πιο σύνθετες μορφές έκφρασης θα αναδυθεί ξανά και αυτοί που διαθέτουν το συγκεκριμένο προσόν θα έχουν αυτόματα ένα πολύ σημαντικό εφόδιο σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mihachris Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 δαιν καταλλαυα γοιατη αιχουνε βλάπσοι τιν ωρ8ωγραφεια μασ τα γκρικλισ;;;; καλά... τα μεγάλα κεφάλια θέλουν να αφανίσουν την πιο πλούσια γλώσσα που μίλησε και έγραψε ποτέ ο άνθρωπος... γιατί την θεωρούν απειλή... μιλάτε και γράφετε Ελληνικά... ΜΟΝΟ Πολύ Λιακόπουλο βλέπεις Πάντως εγώ χρησιμοποιώ τα greeklish γιατί πολύ απλά με βολεύουν περισσότερο για καθημερινή επικοινωνία με φίλους. Επίσης τα πολλά ορθογραφικά λάθη που κάνουν ορισμένα παιδιά δεν οφείλονται στη χρήση των greeklish κι εγώ προσωπικά που χρησιμοποιώ 2 χρόνια greeklish δεν έχω ξεχάσει ποτέ την ορθογραφία μου... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krokodilos Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 (επεξεργασμένο) λοιπον θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω με οσους κατηγορουν τα greekenglish ,σαν φιλολογος εχω ασχοληθει με το θεμα στα πλαισια εργασιας σχετικα με την κοινωνιογλωσσολογια και αποδεδειγμενα ειναι σημαντικη δεξιοτητα το transcode η ενναλαγη δλδ ορων απο τη μια γλωσσα στην αλλη στα πλαισια ομιλιας Και τι σχεση εχουν τα greeklish με πλαισια ομιλιας? και βοηθα στην εμπεδωση και κατανοηση ομοιων ορων σε ομοια γλωσσικα επιπεδα με απλα λογια τα greekenglish που κατηγορουν αρκετοι ως αιτια μη μαθησης η αγνοιας μαλλον δεν ειναι ενοχα αλλα περισοτερο οφελουν Σε τι ωφελουν περισσοτερο? φιλολογος->περισοτερο? φιλολογος->οφελουν? Επεξ/σία 8 Σεπτεμβρίου 2009 από Krokodilos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ventrix Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 εμένα πάντως το T9 και τα spell checkers με βοήθησαν πολύ στην ορθογραφία μου... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Krokodilos Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 το ότι οι περισσότεροι μαθητές γραφουν ανορθόγραφα δεν είναι λόγος να αλλάξουμε την πολύπλοκη ορθογραφία που δεν έχει λόγο ύπαρξης; Το οτι οι περισσοτεροι περνανε πλεον με κοκκινο και δεν υπακουουν σε πολλα σηματα δεν ειναι λογος πλεον να καταργησουμε τους σηματοδοτες και αυτα τα σηματα? Η λογικη σου ειναι τραγικη. Επισης η πολυπλοκη ορθογραφια εχει λογο υπαρξης. Ενας φιλολογος ή εστω που ξερει απο αυτα θα σου αραδιαζε καμια 20 λογους, αλλά εγω που αρκουμαι στην καταρριψη των λεγομενων σου θα πω μονο ενα: Για να μην χαθει η προελευση των λεξεων. Δηλαδη βλεποντας μια λεξη ετυμολογικα μπορουμε να πουμε και τι σημαινει(γνωριζοντας τις αρχικες λεξεις-την βαση δηλαδη). Αν καταργησουμε τα "η" και "ι" και "οι" και ολα αυτα τοτε χανονται σιγα σιγα οι ριζες των λεξεων μας. Οποτε η πολυπλοκη ορθογραφια εχει λογο υπαρξης αρα εκανες λαθος. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 18:13 ---------- Τα greeklish δεν ειναι πρόβλημα παει και τελείωσε.Τα greeklish ομως δεν καλλιεργούν την Ελληνική μας γλώσσα. Το ιδιο θα πάθει κάποιος αν εχει να γράψει πχ 5 χρονια ακριβώς το ιδιο και αυτός που θα γράφει μονο αγγλικά πχ παλι 5 χρονιά, το ιδιο πάλι αυτος που θα γράφει greeklish 5 χρονιά. Ε δεν μπορώ να διανοηθώ οτι κάποιος θα ξεχάσει να γράφει σωστά για τα greeklish είναι φθηνή δικαιολογία και τίποτα παραπάνω. Ειλικρινα προσπαθησα να καταλαβω τι προσπαθεις να πεις εδω(στα Bold προφανως) αλλά δεν τα καταφερα. Ξερεις γιατι? Γιατι δεν εγραψες με τους κανονες της Ελληνικης γλωσσας! Ουτε κομματα εβαλες(σημαντικο), χρησιμοποιησες τους τόνους λαθος(καλα αυτο το καταλαβα και δεν ηταν σημαντικο για εμενα), λαθος λεξεις σε λαθος στιγμη, λεξεις που λειπουν για να βγει νοημα κλπ. Μπορεις να πεις ποιο ξεκαθαρα τι εννοεις με τα bold ποιο πανω? Απο κει και πέρα οτι και να μας λένε οι ιδικοί να κόψουν τον πισινό τους και να πάνε σε κάθε ξενη εταιρία ωστε να τα κάνουν ολα ελληνικά να ησυχάσουμε και εμεις. Το να μας το λενε δεν μου λεει και κατι που και αυτά που είπαν είναι διατυπωμένα λάθος... Δεν σου λεει κατι οταν ακους πραγματα απο ειδικους(-ιδικους-), αλλά την ιδια στιγμη προβαινεις σε εκφρασεις θεοποιησης του εαυτου σου λεγοντας σαν να εχεις το αλαθητο: Τα greeklish δεν ειναι πρόβλημα παει και τελείωσε. Ολες η άλλες απόψεις κατά εμε ειναι απόλυτα λάθος. Επισης κατηγορεις τους ειδικους οτι αυτα που ειπαν ηταν διατυπωμενα λαθος και εκτός του οτι δεν λες το γιατι, τα δικα σου ειναι διατυπωμενα οχι απλως λαθος αλλά σε μη Ελληνικη γραφη που τουλαχιστον εγω δεν κατανοησα τι ηθελες να πεις. Με λιγα λογια: Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
avpap Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Share Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 krokodilos συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και επαυξάνω με τον παρακάτω σύνδεσμο. http://www.kairatos.com.gr/elliniki.htm Δέν έχει άμεση σχέση με την ορθογραφία και τα greeklish αλλά με τη γλώσσα στο σύνολό της. Διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε γιατί οι άλλοι "βλάκες" λαοί μας άφησαν πολύ πίσω και καταπίνουμε τη σκόνη τους. Τώρα η άποψη του Atlantios με κάνει να θυμώνω όχι γι' αυτόν αλλά για τους μ@λ@κες τους καθηγητές που επειδή δεν τους "πλήρωναν όσο έπρεπε" δεν έκαναν αυτό που ήταν ταγμένοι να κάνουν.Να μας μορφώσουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις