theTuber Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Το περίμενα ότι θα κατέληγε έτσι αυτό το θέμα Διαφωνώ στην οποιαδήποτε περαιτέρω απλοποίηση της γλώσσας.Ο τόνος υπάρχει γιατί πρέπει να βλέπουμε που τονίζεται η λέξη και στον γραπτό λόγο .Άλλες γλώσσες δεν το χρησιμοποιούν ,ε και λοιπόν... εμείς το χρησιμοποιούμε και έχει χρήση για κάτι και είναι έτσι φτιαγμένη η δομή της γλώσσας μας που το απαιτεί.Αντί να αφαιρεθεί,εξασκηθείτε λίγο εσείς να βάζετε τόνους. Οσο για το να βγάλουμε και λατινικό αλφάβητο για τα ελληνικά που πήρε το μάτι μου κάπου παραπάνω ηρεμήστε λίγο...Ας προσαρμοστούν προγραμματα και παιχνίδια στα ελληνικά.Δεν είναι δύσκολο.Εδώ βρίσκεις υποστήριξη για άκυρα αλφάβητα και γλώσσες η ακόμα μια η δική μας πείραξε να υποστηρίζεται; Τέλος, λίγο εκτός θέματος αλλά για όσους δεν το ξέρουν, το λατινικό αλφάβητο, όπως και άλλα αλφάβητα, προέρχεται από το Ελληνικό
parsifal Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 πέρα απ την ειρωνεία και τα ωραία λόγια! στο τέλος το μικρό παιδάκι που χρησιμοποιεί τον Η/Υ απο την γεννησή του, θα επιλέξει τον πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο κοντα στην εποχή του τρόπο να επικοινωνήσει με την παρέα μου. Πως θα το σταματήσεις; Θα κάνεις μύνηση στην microsoft; Δεν τίθεται θέμα επιλογής. Το μικρό παιδάκι διδάσκεται ανάγνωση και γραφή και ασκείται σε αυτά, πολύ πριν να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με την τρέντυ παρέα του, είτε μέσω SMS είτε μέσω H/Y. Κι εσύ υπονοείς ότι θα τα κάνει αυτά γράφοντας στο λατινικό αλφάβητο, το οποίο δεν έχει καν διδαχθεί πριν (συνήθως) τα 8 του χρόνια; Κάπου μπάζει η ιστορία. Επίσης: Το «πιο εύκολος, πιο γρήγορος και πιο κοντά στην εποχή του τρόπος» πρέπει να το δεχθούμε αξιωματικά; Όχι, εγώ διαφωνώ ότι είναι αξίωμα. Θα πρέπει να με πείσεις επιχειρηματολογώντας για το αντίθετο.
ferongr Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Τα αυτονοητα ρωταμε; Οποιος γραψει πανω απο δυο συνεχομενα μηνυματα σε greeklish, block μεχρι συμμορφωσεως. Εκτος κι' αν ειναι κανα γκομενακι που θελουμε να ριξουμε...
_BASSstarlet_ Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 σύμφωνα με έρευνα Συγνώμη, αλλά χρειάζεται και έρευνα για το προφανές; Αν μάλιστα, υπήρξε και προυπολογισμός για την <<έρευνα>>, τότε, έχουμε ακόμα ένα σκάνδαλο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος (και τι έγινε, θα μου πείτε) Eγώ που τα αποφεύγω όπως ο υπουργός την διαφάνεια (εκτός στα online games) πολλές φορές μπερδεύομαι στην πληκτρολόγηση των ελληνικών, και ψάχνω τα γράμματα..
Street-Fighter Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Τα greeklish δεν ειναι πρόβλημα παει και τελείωσε. Τα greeklish ομως δεν καλλιεργούν την Ελληνική μας γλώσσα. Το ιδιο θα πάθει κάποιος αν εχει να γράψει πχ 5 χρονια ακριβώς το ιδιο και αυτός που θα γράφει μονο αγγλικά πχ παλι 5 χρονιά, το ιδιο πάλι αυτος που θα γράφει greeklish 5 χρονιά. Ε δεν μπορώ να διανοηθώ οτι κάποιος θα ξεχάσει να γράφει σωστά για τα greeklish είναι φθηνή δικαιολογία και τίποτα παραπάνω. Ολες η άλλες απόψεις κατά εμε ειναι απόλυτα λάθος. Μπορεί να εισαι ο πιο μορφωμένος Έλληνας και να μιλάς τα Ελληνικά άψογα αν πας πχ 5 χρόνια usa τοτε το σίγουρο ειναι οτι θα μιλάς σαν αλβανός οταν έρθεις. αυτα... Α και το ιδιο κακό μας κάνει οταν παίζουμε ενα game που δεν είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά γιατί? Διοτι δεν καλλιεργεί την Ελληνική μας γλώσσα. Σκεφτείτε μονο ποσα games πχ έχετε παίξει και πόσες λέξεις αγγλικές καθίσατε να μεταγλωττίσετε.Πόσες ηταν? 4-5-10? Σκεφτείτε αν ήταν ολα μεταφρασμένα στα Ελληνικά πόσες νέες λέξεις θα μαθαίνατε Απο κει και πέρα οτι και να μας λένε οι ιδικοί να κόψουν τον πισινό τους και να πάνε σε κάθε ξενη εταιρία ωστε να τα κάνουν ολα ελληνικά να ησυχάσουμε και εμεις. Το να μας το λενε δεν μου λεει και κατι που και αυτά που είπαν είναι διατυπωμένα λάθος...
disqualified Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Ε δεν μπορώ να διανοηθώ οτι κάποιος θα ξεχάσει να γράφει σωστά για τα greeklish είναι φθηνή δικαιολογία και τίποτα παραπάνω. Ολες η άλλες απόψεις κατά εμε ειναι απόλυτα λάθος. Μπορεί να εισαι ο πιο μορφωμένος Έλληνας και να μιλάς τα Ελληνικά άψογα αν πας πχ 5 χρόνια usa τοτε το σίγουρο ειναι οτι θα μιλάς σαν αλβανός οταν έρθεις. αυτα... είσαι λίγο αντιφατικός, αν μιλάει σαν Αλβανός γιατί όταν δεν γράφει τη γλώσσα του όπως πρέπει να μη γραφει και σαν Αλβανός μετά από 5 χρόνια; Αυτό είναι πιο δύσκολο βέβαια γιατί τα διαβάζει κιόλας και ζει και στη χώρα του...Φυσικά και θα είναι πιο πιθανό να κάνεις ορθογραφικά όταν δεν εξασκείσαι σε αυτό ή δε σε νοιάζει, είτε γράφεις greeklish είτε όχι
teo64x Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Επίσης, άλλο να μάθει κανείς μια παραπάνω γλώσσα (πράγμα που είναι πολύ καλό) κι άλλο μια βιασμένη εκδοχή μιας υπάρχουσας (και ειδικά της δικής του).
Atlantios Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Η παιδεία που διαθέτουμε σήμερα δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να σταματήσει την απλοποίηση της γλώσσας/γραφής. Κανένας δεν με έπεισε ότι η απλοποίηση κάνει τόσο κακό. Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχόλια, όταν ρώτησα γιατί δεν πρέπει να απλοποιήσουμε την γλώσσα, πήρα κάποια ειρωνικά σχόλια, τα σοβαρά σχόλια δεν μου έδωσαν έναν ικανοποιητικό λόγο στο να μην γίνει. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει κανείς να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Όταν μένεις στάσιμος, πας πίσω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και μόνο που μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα σημαίνει ότι κάτι τρέχει και ως γνωστόν όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Θέλει διορατικότητα και βλέμμα προς το μέλλον. Οι περισσότεροι όσο και αν δεν το παραδέχονται ξέρουν ότι η τάση οδηγεί στην απλοποίηση της γλώσσας/γραφής. Απ ότι να κλαίμε για περασμένα μεγαλεία ας βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις αλλαγές αυτές με σωστό τρόπο. Ας βοηθήσουν οι ακαδημαϊκοί οι μορφωμένοι άνθρωποι του τόπου να βρεθεί μια λύση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες μα σύμφωνες με την σύγχρονη πραγματικότητα. Η γλώσσα δεν ρωτάει κανέναν όταν μεταλλάσσετε το έχει δείξει η ιστορία. Αν κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει Μακρυγιάννη μόλις δύο αιώνες πριν, θα δει πόσο πολύ η γλώσσα άλλαξε, μιλάω για δημοτική. Σας παρακαλώ πολύ προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ και προσπαθήστε να δείτε το θέμα απ την σκοπιά μου. Ίσως να μην χρησιμοποιώ την γλώσσα με τον άρτιο τρόπο που είδα σε ορισμένους χρήστες εδω μέσα, συγχωρέστε τα λάθη μου, μα μείνετε στην ουσία συμπληρώνοντας/διορθώνοντας τα κενά που ίσως άφησα.
Street-Fighter Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Atlantios αναφέρεις απλοποίηση της γλωσσάς μας προς τι ομως δεν έχω καταλάβει? Να γίνει greeklish? Διότι γιαυτό το φαινόμενο μιλάμε εδώ μέσα.
Atlantios Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Atlantios αναφέρεις απλοποίηση της γλωσσάς μας προς τι ομως δεν έχω καταλάβει? Να γίνει greeklish? Διότι γιαυτό το φαινόμενο μιλάμε εδώ μέσα. να συμπεριληφθεί και αυτό, αλλά και πολλά άλλα, απλοποίηση της ορθογραφίας, νέες λέξεις που χρησιμοποιούνται ήδη π.χ. φαξ
disqualified Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Η παιδεία που διαθέτουμε σήμερα δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να σταματήσει την απλοποίηση της γλώσσας/γραφής. Κανένας δεν με έπεισε ότι η απλοποίηση κάνει τόσο κακό. Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχόλια, όταν ρώτησα γιατί δεν πρέπει να απλοποιήσουμε την γλώσσα, πήρα κάποια ειρωνικά σχόλια, τα σοβαρά σχόλια δεν μου έδωσαν έναν ικανοποιητικό λόγο στο να μην γίνει. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει κανείς να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Όταν μένεις στάσιμος, πας πίσω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και μόνο που μιλάμε για ένα τέτοιο θέμα σημαίνει ότι κάτι τρέχει και ως γνωστόν όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Θέλει διορατικότητα και βλέμμα προς το μέλλον. Οι περισσότεροι όσο και αν δεν το παραδέχονται ξέρουν ότι η τάση οδηγεί στην απλοποίηση της γλώσσας/γραφής. Απ ότι να κλαίμε για περασμένα μεγαλεία ας βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις αλλαγές αυτές με σωστό τρόπο. Ας βοηθήσουν οι ακαδημαϊκοί οι μορφωμένοι άνθρωποι του τόπου να βρεθεί μια λύση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες μα σύμφωνες με την σύγχρονη πραγματικότητα. Η γλώσσα δεν ρωτάει κανέναν όταν μεταλλάσσετε το έχει δείξει η ιστορία. Αν κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει Μακρυγιάννη μόλις δύο αιώνες πριν, θα δει πόσο πολύ η γλώσσα άλλαξε, μιλάω για δημοτική. Σας παρακαλώ πολύ προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ και προσπαθήστε να δείτε το θέμα απ την σκοπιά μου. Ίσως να μην χρησιμοποιώ την γλώσσα με τον άρτιο τρόπο που είδα σε ορισμένους χρήστες εδω μέσα, συγχωρέστε τα λάθη μου, μα μείνετε στην ουσία συμπληρώνοντας/διορθώνοντας τα κενά που ίσως άφησα. για να αλλάξει πρέπει να υπάρχει κάποια ανάγκη, ποια ανάγκη υπάρχει ώστε να απλοποιηθεί η γλώσσα αυτή τη στιγμή. Η βαρεμάρα του να πατάς alt+shift; Άλλο να μεταλλαχθεί η γλώσσα και άλλο το αλφάβητο. Το οτι ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον όλες οι γλώσσες να χρησιμοποιούν εν ασυγκεκριμένο αλφάβητο είναι κατι που όντως μπορεί να γίνει αλλά το να μιλάμε το 2009 μεταξύ μας σε greeklish είναι πραγματικά "ηλίθιο"
Lucifer Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Νομίζω το ΦΑΞ υπάρχει ήδη στα λεξικά. Η υιοθέτηση λέξεων γίνεται αιώνες τώρα, από το τραίνο και τον μπουνταλά μέχρι το φαξ και το τέννις. Κανείς δεν λέει "βενζινοκίνητος συρμός", "τηλέτυπος" ή "αντισφαίριση". Το θέμα όμως είναι πως υπάρχει μια εμβριθέστατη ετυμολογία πίσω από την ελληνική γλώσσα, ακόμα και την νέα ελληνική. Η γραμματική δε, είναι υπόδειγμα μαθηματικής δόμησης και η σύνταξη αναγκαστικά ακολουθεί. Το ότι μπορεί κανείς σήμερα να γράψει τη λέξη "οικοί" ως "spitim" και το "αυτή" ως "aft" μπορεί να είναι φοβερά πρακτικό και οικονομικότερο με μονάδα μέτρησης τις κάρτες Vodafone, αλλά μιλάμε για αισθητική σφαγή -και αν αυτό φαντάζει ασήμαντο μπροστά στην πρακτικότητα, ας τσεκάρουμε τις πρακτικές πολυκατοικίες με τα όμορφα νεοκλασσικά. Παρεμπιπτόντως και οι 2 λέξεις του παραδείγματος είναι πρωτοελληνικές, που σημαίνει 3600 χρόνια και κάτι πίσω. Γενικά, σοβαρευτείτε λίγο ε.
Atlantios Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 για να αλλάξει πρέπει να υπάρχει κάποια ανάγκη, ποια ανάγκη υπάρχει ώστε να απλοποιηθεί η γλώσσα αυτή τη στιγμή. Η βαρεμάρα του να πατάς alt+shift; Άλλο να μεταλλαχθεί η γλώσσα και άλλο το αλφάβητο. Το οτι ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον όλες οι γλώσσες να χρησιμοποιούν εν ασυγκεκριμένο αλφάβητο είναι κατι που όντως μπορεί να γίνει αλλά το να μιλάμε το 2009 μεταξύ μας σε greeklish είναι πραγματικά "ηλίθιο" το ότι οι περισσότεροι μαθητές γραφουν ανορθόγραφα δεν είναι λόγος να αλλάξουμε την πολύπλοκη ορθογραφία που δεν έχει λόγο ύπαρξης; το να βρεθεί ένας σωστός τρόπος γραφής των ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες αφού τα χρησιμοποιούμε τα ρημάδια τα greeklish. το να εντάξουμε ξένες λέξεις στο λεξιλόγιο που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούμε έστω και αν δεν προέρχονται απ την αρχαία ελληνική.
grimpr Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 8 Σεπτεμβρίου 2009 Αύγουστος 2009. Εθνικό δίκτυο παιδείας της Ινδίας. Το να μάθεις Σανσκριτικά, την γλώσσα μητέρα όλων των ινδικών γλωσσών, σύντομα θα είναι μόνο ένα κλικ μακριά... Η Ελλάδα είναι ένα μικρο χωριό. Μαθαίνει τα νέα 10 χρόνια μετά. -- Ανώνυμος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις