Προς το περιεχόμενο

Πώς να συνδέσω χωρίς το router ένα ακόμα pc στο δίκτυο

nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στην εικόνα φαίνεται το δίκτυο που προσπαθώ να φτιάξω με τρία laptop (κόμβοι 2, 4, 5), ένα "γυμνό" desktop (κόμβος 1) και ένα wireless router το οποίο είναι επιτυχώς συνδεδεμένο με DSL στο internet.

Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στη σύνδεση του (1) με το υπόλοιπο δίκτυο με τη βοήθεια των δύο interface που έχει το (2).

Τα laptop βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια στο σπίτι. Ένα μόνο (το 4) καλωδιώνεται στο router. Όλα βλέπουν internet όταν το router είναι ανοιχτό. Το desktop (1) έχει μόνο ethernet κάρτα δε παίρνει usb wireless αντάπτορα.

Επειδή δε μπορεί το desktop να τοποθετηθεί εκεί που είναι ο router, σκέφτηκα να το συνδέσω με καλώδιο στο δικό μου laptop (2) και να εκμεταλλευθώ ότι το laptop (2) μπορεί να εργάζεται με ανοιχτά ταυτόχρονα wireless (βλέποντας internet) και ethernet (βλέποντας τα αρχεία του 1).

Ωστόσο, αυτό δε γίνεται όπως ακριβώς το φανταζόμουν. Όταν στο laptop μου ανοίγω control panel -> network connections και έχω enable και το local και το wireless, το laptop ΔΕΝ συνδέεται ασύρματα στο internet, όπως όταν απενεργοποιώ το local. Με άλλα λόγια, όταν είναι ανοιχτές και οι δύο συνδέσεις η μια δε λειτουργεί. Η local "καπακώνει" κατά κάποιο τρόπο την wireless.

Η προφανής λύση είναι να βρω τρόπο να συνδέσω το (1) απευθείας με το (3) αλλά δεν είναι επιθυμητός ένας τέτοιος τρόπος.

Το bridge connections των windows xp δε λειτουργεί δίνοντάς μου λύση όπως φανταζόμουν.

Προς το παρόν δουλεύω ανοίγοντας μια τη μία, μια την άλλη σύνδεση.

Οι IP όλες είναι static, έχω απενεργοποιήσει από όλα τα laptop το DHCP. Δοκίμασα να πειράξω arp tables, αλλά δε φάνηκε πρόοδος. Η λύση φαίνεται να είναι στις route tables, αλλά αφενός δε ξέρω - δε τολμάω, αφετέρου μου φαίνεται υπερβολική λύση.

Οπότε απευθύνομαι στη βοήθειά σας :)

------

Στοιχεία για το δίκτυο:

(1) Το desktop είναι pentium 3, ubuntu linux χωρίς γραφικό περιβάλλον, έχει μόνο ethernet adapter, και static IP=192.168.1.101, mask=255.255.255.0, gateway=192.168.1.1 (μήπως ν' αλλάξω gw σε αυτόν?)

(2) Το laptop μου έχει δυο interface, λειτουργικό Windows XP, οπότε:

(a) static ethernet IP=192.168.1.102, mask=255.255.255.0, gateway=192.168.1.1

(B) static wireless IP=192.168.1.107, mask & gateway ίδια

(3) Το router έχει IP=192.168.1.1

(4), (5) έχουν static IP και φαίνονται στην εικόνα.

-----

Κι εγώ θα συνεχίσω τις δοκιμές μόνος μου.

Εννοείται ρωτάτε ό,τι θέλετε κι εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε και απαντώ.

post-5796-129063022574_thumb.jpg

Δημοσ.

Καλημέρα

Από την ethernet σύνδεση του laptop σου βγάλε το gateway και κανε κοινόχρηστη την σύνδεση wireless

Στο linux desktop βάλε σαν gateway 192.168.1.102

Αν δε παίξει αυτό άσε τον σταθερό με "κοινοχρηστη" σύνδεση και κανε ένα καινούργιο subnet μετά

Στην εικόνα φαίνεται το δίκτυο που προσπαθώ να φτιάξω με τρία laptop (κόμβοι 2, 4, 5), ένα "γυμνό" desktop (κόμβος 1) και ένα wireless router το οποίο είναι επιτυχώς συνδεδεμένο με DSL στο internet.

Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στη σύνδεση του (1) με το υπόλοιπο δίκτυο με τη βοήθεια των δύο interface που έχει το (2).

Τα laptop βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια στο σπίτι. Ένα μόνο (το 4) καλωδιώνεται στο router. Όλα βλέπουν internet όταν το router είναι ανοιχτό. Το desktop (1) έχει μόνο ethernet κάρτα δε παίρνει usb wireless αντάπτορα.

Επειδή δε μπορεί το desktop να τοποθετηθεί εκεί που είναι ο router, σκέφτηκα να το συνδέσω με καλώδιο στο δικό μου laptop (2) και να εκμεταλλευθώ ότι το laptop (2) μπορεί να εργάζεται με ανοιχτά ταυτόχρονα wireless (βλέποντας internet) και ethernet (βλέποντας τα αρχεία του 1).

Ωστόσο, αυτό δε γίνεται όπως ακριβώς το φανταζόμουν. Όταν στο laptop μου ανοίγω control panel -> network connections και έχω enable και το local και το wireless, το laptop ΔΕΝ συνδέεται ασύρματα στο internet, όπως όταν απενεργοποιώ το local. Με άλλα λόγια, όταν είναι ανοιχτές και οι δύο συνδέσεις η μια δε λειτουργεί. Η local "καπακώνει" κατά κάποιο τρόπο την wireless.

Η προφανής λύση είναι να βρω τρόπο να συνδέσω το (1) απευθείας με το (3) αλλά δεν είναι επιθυμητός ένας τέτοιος τρόπος.

Το bridge connections των windows xp δε λειτουργεί δίνοντάς μου λύση όπως φανταζόμουν.

Προς το παρόν δουλεύω ανοίγοντας μια τη μία, μια την άλλη σύνδεση.

Οι IP όλες είναι static, έχω απενεργοποιήσει από όλα τα laptop το DHCP. Δοκίμασα να πειράξω arp tables, αλλά δε φάνηκε πρόοδος. Η λύση φαίνεται να είναι στις route tables, αλλά αφενός δε ξέρω - δε τολμάω, αφετέρου μου φαίνεται υπερβολική λύση.

Οπότε απευθύνομαι στη βοήθειά σας :)

------

Στοιχεία για το δίκτυο:

(1) Το desktop είναι pentium 3, ubuntu linux χωρίς γραφικό περιβάλλον, έχει μόνο ethernet adapter, και static IP=192.168.1.101, mask=255.255.255.0, gateway=192.168.1.1 (μήπως ν' αλλάξω gw σε αυτόν?)

(2) Το laptop μου έχει δυο interface, λειτουργικό Windows XP, οπότε:

(a) static ethernet IP=192.168.1.102, mask=255.255.255.0, gateway=192.168.1.1

(B) static wireless IP=192.168.1.107, mask & gateway ίδια

(3) Το router έχει IP=192.168.1.1

(4), (5) έχουν static IP και φαίνονται στην εικόνα.

-----

Κι εγώ θα συνεχίσω τις δοκιμές μόνος μου.

Εννοείται ρωτάτε ό,τι θέλετε κι εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε και απαντώ.

Δημοσ.

@Minotavrs

Δε λέει να ξοδεύομαι σε γκατζετάκια - υποκατάστατα, γιατί να μην αγοράσω ένα δεύτερο - απλό wireless router;

Το ζήτημα είναι ότι επειδή αυτό το δίκτυο θα μείνει έτσι 1-2 μήνες το πολύ, προτιμώ μια software λύση.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον πάντως.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 07:11 ----------

@manowar

Να 'σαι καλά.

Πώς κάνω κοινόχρηστη τη σύνδεση wireless? Ποια βήματα ακολουθώ;

Δημοσ.

Γιατι δεν ειναι επιθυμητο να συνδεσεις το Ubuntu κατευθειαν στο router? Γιατι θα γινεται χαμος απο καλωδια η δεν εχει ο router αλλο ethernet port (απιθανο). Που και παλι αυτο θα διορθωνοταν με την αγορα ενος switch 15 ευρω.

Γιατι δηλαδη κανεις τη ζωη σου δυσκολη χωρις λογο?

Δημοσ.
Γιατι δεν ειναι επιθυμητο να συνδεσεις το Ubuntu κατευθειαν στο router? Γιατι θα γινεται χαμος απο καλωδια η δεν εχει ο router αλλο ethernet port (απιθανο). Που και παλι αυτο θα διορθωνοταν με την αγορα ενος switch 15 ευρω.

Γιατι δηλαδη κανεις τη ζωη σου δυσκολη χωρις λογο?

Αυτό που είπες, το χάος των καλωδίων. To ubuntu από το router για να συνδεθούν με καλώδιο θέλω 5-6 μέτρα.

Επίσης δε μπορώ ούτε το ubuntu να το πάω εκεί που είναι ο router, ούτε να φέρω το router εδώ που είναι το ubuntu (δεν έχω τηλεφωνική σύνδεση).

Γενικά οι hardware λύσεις δεν είναι επιθυμητές, καθώς δε θέλω να αναστατώνω το σπίτι κάθε τόσο. Η ιδανική hardware λύση είναι αγορά ενός δεύτερου wireless router αλλά είναι σήμερα Κυριακή, αύριο δουλεύω δε θα έχω ευκαιρία να πάω για αγορές. Το δίκτυο επίσης θα το κρατήσω έτσι ένα μήνα το πολύ δύο και έτσι δεν αξίζει να κάνω αγορά ακόμη και φτηνή για κάτι που θα αποθηκεύω μετά από 1 μήνα.

Μπορεί άλλωστε να συμβιβαστώ με αυτό το switching-mode τρόπο δουλειάς που έχω τώρα (κλείνω τη μια σύνδεση για να ανοίξω την άλλη). Αλλά σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρει να μάθω κάτι.

Δημοσ.
Ίδια περίπτωση:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=202356

1) Bridge τα δύο interfaces. Τα δύο interfaces θα εμφανίζονται σαν ένα' date=' το οποίο και θα έχει μόνο μια διεύθυνση. Όλες οι συσκευές και τα PCs θα πρέπει να έχουν διεύθυνση στο ίδιο subnet.

[...']

Bridging μπορείς να κάνεις όπως περιγράφεται εδώ. Απλά διαλέγεις τις δυο κάρτες δικτύου, δεξί κλικ, bridge και ορίζεις μια κοινή διεύθυνση στο νέο interface που θα εμφανιστεί.

Άλλη ίδια περίπτωση:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=225996

Το bridging θα έπρεπε να δουλέψει και είναι η καλύτερη λύση.

Δηλαδή όταν το κάνεις, ο (1) δεν κάνει ping τους ασύρματους hosts, ούτε το αντίστροφο;

Δημοσ.

Στην ουσία ψάχνω να βρω τρόπο να κάνω το laptop ένα ιδιότυπο router, δεδομένου ότι έχει 2 interfaces: wireless, ethernet

(για να μη πω 8 προσθέτοντας modem, serial και bluetooth, +3 usb αλλά αυτά συνήθως δε μπορούν εύκολα να πάρουν IP address)

Γι' αυτό και διαισθάνομαι ότι η software λύση βρίσκεται στην αλλαγή των routing tables. Οπότε όταν είναι όλα τα interfaces ανοιχτά - ενεργοποιημένα, να δρομολογεί πακέτα εκεί που πρέπει.

Δημοσ.

Ναι, κατάλαβα τι θέλεις να κάνεις, ήσουν ξεκάθαρος από το πρώτο post :-)

Όμως, ως συνήθως, δεν υπάρχει μόνο μία λύση, και επιμένω ότι αφού θέλεις ένα ενιαίο δίκτυο, δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να κάνεις IP routing, εφόσον μπορείς να κάνεις merge τα δύο δίκτυα σε χαμηλότερο επίπεδο (bridging). Αυτό είναι το πιο απλό, αποδοτικό και σωστό σχεδιαστικά.

Πάντως, αν θέλεις να κάνεις σώνει και καλά routing από τα Windows XP, θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το IP Forwarding:

http://support.microsoft.com/kb/315236

Από κει και πέρα, το routing προϋποθέτει ότι:

• Ο υπολογιστής (1) και το ενσύρματο interface του laptop θα έχουν διευθύνσεις σε ένα χωριστό subnet από το ασύρματο interface του laptop και τους υπόλοιπους hosts. Π.χ. μπορείς να τους βάλεις στο 192.168.2.1/255.255.255.248.

• Είτε κάθε ένας από τους υπόλοιπους υπολογιστές του δικτύου, είτε μόνο ο router (εφόσον έχει οριστεί σαν default gateway σε αυτούς) θα πρέπει να έχουν μια διαδρομή που να λέει: "όλα τα πακέτα που έχουν διεύθυνση προορισμού στο 192.168.2.1/255.255.255.248, δρομολόγησέ τα από gateway την διεύθυνση του ασύρματου interface του laptop".
    Π.χ.
    >route ADD 192.168.[b]2[/b].1 MASK 255.255.255.248 192.168.[b]1[/b].107 -p

• Ο υπολογιστής (1) θα πρέπει να έχει είτε ως default gateway (αν θέλεις να έχει και έξοδο προς το internet) είτε ως gateway μόνο για προορισμούς στο 192.168.1.1/255.255.255.0 subnet, την διεύθυνση του ενσύρματου interface του laptop.

Δημοσ.

Υπαρχει και η λυση να αγορασεις ασυρματη καρτα για το ubuntu. Αφου φυσικα ψαξεις για μια που δουλευει σε linux

Δημοσ.

Το λινκ στο άλλο θέμα του insomnia και όσα μου είπες μου έδωσαν πολλή ενθάρρυνση και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !

Ενεργοποίησα το IP forwarding και μετά άρχισα μια σειρά αποτυχημένα πειράματα, όπου δεν άλλαξε την κατάσταση προς το επιθυμητό.

Προσπάθησα να καταλάβω τι συμβαίνει στην υφιστάμενη κατάσταση καθώς με την σύνδεσή μου ασύρματα έτρεχε το Internet Gateway όταν έμπαινα στο internet.

Σκέφτηκα μήπως μπορούσα να κάνω κάτι με Internet Connection Sharing.

Κάνω:

Network Connections -> Wireless Network Connection -> Properties Advanced -> TICK Allow other network users to connect through this user's internet connection

μου ζητά αλλαγή της IP, το δέχομαι λίγο απρόθυμα (δεν ήθελα να μου χαλάσει τις static IPs), τζίφος...

...μου έκανε όμως εντύπωση ότι (α) ενεργοποιήθηκε το ICS και στο Local Network Connection χωρίς να ασχοληθώ με αυτό (πήγα δηλ. στο αντίστοιχο tab και είχε TICK χωρίς να υπάρχει πριν τικάρω το ασύρματο) και (β) Μου έβγαζε "IP conflict" μήνυμα κάτω δεξιά στη "notification area"!

Τρελά πράγματα, σκέφτηκα, τα ξε-τικάρω όλα και επαναφέρω όλες τις static IP όπως στο σχήμα στο πρώτο μου ποστ.

Άρχισα να διαβάζω λίγο το Help and Support, ό,τι σχετικό κι άσχετο στο internet και ξεκαθάρισα λίγα πράγματα για το ICS και το Internet Gateway το οποίο είναι τελικά ένα component όχι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Άνοιξα και το regedit κοίταξα δε πείραξα τίποτε στο

HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters

όπου είδα κάτω από το Adapters κλειδιά της μορφής {ΔΕΚΑΕΞΑΔΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ} που στο knowledge base της Microsoft αναφέρονται ως "αναγνωριστικό προσαρμογέα" και συγκεκριμένα αυτό το λέει με πλάγια γράμματα κάπου μέσα στο λινκ:

http://support.microsoft.com/kb/314053

καθώς κάνει περιγραφές καθενός κλειδιού της registry. Εμένα μου φανήκαν αυτοί οι δεκαεξαδικοί "αναγνωριστικοί προσαρμογέα" σαν ClassID και μάλιστα με έπιασε η απορία "άμα σβήσω κανένα απ' αυτά τι παθαίνει το μηχάνημα"; Πάντως δεν πείραξα απολύτως τίποτε.

Και τελικά τι δούλεψε:

Από το παράθυρο Network Connections στο task pane αριστερά -> Setup small home or office network wizard

Επιλογή κάνω το: This computer conncects... through a residential gateway (ένα ρουτερ δηλαδή), στην ουσία αφήνω όλα next αφού κι αυτή ήταν προεπιλογή.

Μόλις τελειώνει το wizard μού ζητά επανεκκίνηση, την κάνω... και μαγεία! μαγεία! όλα καλά! :D με τις στατικές μου διευθυνσούλες IP ακούω και τα mp3 που καταχώνιασα στον ubuntu pentium 3, μπαίνω και στο insomnia ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

Όλα καλά; Σίγουρα, είναι δυνατόν να πηγαίνουν όλα καλά; Όχι!

Μπαίνω στο browser κάνω http://192.168.1.1 για να δω αν "βλέπω" τις ρυθμίσεις του ρούτερ... ΔΕ τον βλέπει το ρούτερ...!

Κάνω σε ένα command prompt ping 192.168.1.1, "request timed out" και δε συμμαζεύεται! Δοκιμάζω tracert http://www.google.com και ...διέρχεται από το 192.168.1.1!! Κάνω και ένα ipconfig

>
Windows IP Configuration

Ethernet adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . :
       IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.107
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . :
       IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.102
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . :

...κενό δηλαδή το Default Gateway του local!

Άντε τώρα να βρεις τι έχει συμβεί. Υπάρχει ο νόμος "άμα δουλεύει μη το πειράζεις" αλλά εμένα με "τρώει" τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα.

Θεωρητικά έχω τελειώσει με το πρόβλημα (αν και "τρέμω" ότι με την επανεκκίνηση θα το ξαναβρώ μπροστά μου!) αλλά τα σχόλιά σας αν έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί θα τα επιθυμούσα. Τι λέτε, να πειράξω την gateway του local?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...