Προς το περιεχόμενο

Σπουδές: Βιολογία ή Υπολογιστές

xuser

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στις κατευθύνσεις:

*

Πληροφορική στην Ιατρική

*

Βιοπληροφορική

εσυ ποια κατευθυνση επελεξες?

και αν μπορεις να μας διαφωτισεις στην διαφορα τους με λεπτομερειες

Βιοπληροφορική έχω διαλέξει.

Στην κατεύθυνση "Πληροφορική στην Ιατρική" ασχολούνται κυρίως με θέματα που έχουν να κάνουν καθαρά με Ιατρική και κλινικές εφαρμογές, όπως ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών, συστήματα ιατρικής απεικόνισης, συλλογή κι επεξεργασία βιοϊατρικών σημάτων. Δίνουν αρκετή έμφαση στην επεξεργασία σήματος. Όσοι δεν είχαν background σε θεωρία σημάτων, είχαν πρόβλημα.

Στην κατεύθυνση της βιοπληροφορικής, ασχολούμαστε με εφαρμογές σε επίπεδο dna και πρωτεϊνών (πχ sequence aligning, πρόβλεψη δομής/λειτουργίας πρωτεϊνών), μοντελοποίηση κυτταρικών λειτουργιών, γενικά περισσότερο στραμμένο σε μοριακή βιολογία. Περισσότερα αλγοριθμικά μαθήματα από την άλλη κατεύθυνση κι έμφαση στο "machine learning".

Αν δείτε λίγο το πρόγραμμα σπουδών για τις δυο κατευθύνσεις, θα αποκτήσετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ο xuser ενδιαφέρεται για το κομμάτι της βιοπληροφορικής απ'ό,τι καταλαβαίνω.

Γενικά πάντως, την πληροφορική στην ιατρική θα τη βρείτε ως health informatics και τη βιοπληροφορική ως bioinformatics και computational biology.

Μιας και τά 'γραψα όλα αυτά, να πω πως μαθήματα βιοϊατρικής έχουν και οι ΗΜΜΥ της Αθήνας* (ολόκληρη κατεύθυνση), όχι όμως και βιοπληροφορικής. Πλέον κάποιοι καθηγητές έχουν δραστηριοποιηθεί στον τομέα των bioinformatics, αλλά δεν γνωρίζω αν έχουν βάλει κάποιο μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών.

*ίσως να έχουν κι άλλες σχολές ΗΜΜΥ, απλά δεν γνωρίζω

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

cassiddy, για την ταμπακιέρα δε μίλησες. Κοινώς έρχονται από νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα άτομα και σου λένε, μεγάλε μόλις τελειώσει τη thesis σου, σου χω δουλειά με 1100-1200 ευρώ?

Δημοσ.
cassiddy, για την ταμπακιέρα δε μίλησες. Κοινώς έρχονται από νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα άτομα και σου λένε, μεγάλε μόλις τελειώσει τη thesis σου, σου χω δουλειά με 1100-1200 ευρώ?

Να έρθουν να σε πάρουν από το χέρι δε νομίζω :-D, αλλά από αυτά που ακούω, αυτά τα λεφτά τα παίρνεις. Το θέμα είναι πως μετά από 6-7 χρόνια σπουδών στοχεύεις σε κάτι παραπάνω, τόσο από πλευράς χρημάτων όσο κι αντικειμένου, διότι οι δουλειές είναι περιορισμένες και λίγο δύσκολο να βρεις ακριβώς αυτό που θέλεις. Είναι κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται κι είμαστε ήδη αρκετά πίσω, βασικά εδώ τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα. Αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, καλύτερα είναι να φύγεις έξω. Κι από πλευράς αντικειμένου αλλά και χρημάτων.

Σε 3-5 χρόνια μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αυτο δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους κι από μένα!

Θα ήθελα να μου δώσετε τη βοήθειά σας σε κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ.

Τελειώνω ΤΕΙ Πληροφορικής αλλά πάντα το ονεορό μου ήταν η βιολογία.

Έτσι σκέφτομαι να κάνω αίτηση για master στη βιοπληροφορική.

Έχω υπόψη μου 2:

α) "βιοπληροφορική" του τμήματος βιολογίας του ΕΚΠΑ

β)"Τεχνολογίες πληροφορικής στην ιατρική και τη βιολογία" του τμήματος πληροφορικής & τηλ/νιών του ΕΚΠΑ

Δεδομένου ότι στην πληροφορική παρόλο που είναι το αντικείμενο των σπουδών μου δεν είμαι ιδιαίτερα καλή σε ποιο από τα δύο θα μου προτείνατε να πάω;

Θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στο μεταπτυχιακό του τμήματος πληροφορικής ή το επίπεδο είναι πολύ υψηλό;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

Δημοσ.
Καλησπέρα σε όλους κι από μένα!

Θα ήθελα να μου δώσετε τη βοήθειά σας σε κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ.

Τελειώνω ΤΕΙ Πληροφορικής αλλά πάντα το ονεορό μου ήταν η βιολογία.

Έτσι σκέφτομαι να κάνω αίτηση για master στη βιοπληροφορική.

Έχω υπόψη μου 2:

α) "βιοπληροφορική" του τμήματος βιολογίας του ΕΚΠΑ

β)"Τεχνολογίες πληροφορικής στην ιατρική και τη βιολογία" του τμήματος πληροφορικής & τηλ/νιών του ΕΚΠΑ

Δεδομένου ότι στην πληροφορική παρόλο που είναι το αντικείμενο των σπουδών μου δεν είμαι ιδιαίτερα καλή σε ποιο από τα δύο θα μου προτείνατε να πάω;

Θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στο μεταπτυχιακό του τμήματος πληροφορικής ή το επίπεδο είναι πολύ υψηλό;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

περιμενω και εγω με αγωνια τις οποιεσδηποτε τοποθετησεις

αυτες οι 2 κατευθυνσεις μοιαζουν αλλα πιστευω εχουν πολλες διαφορες κυριως στην επαγγελματικη αποκατασταση (οχι οτι η μια υστερει της αλλης αλλα που μπορει να βρει κανεις δουλεια με την καθε ειδκοτητα)

Δημοσ.

Παιδιά, μιλάγα πριν λίγο με ένα οικογενειακό φίλο που εχει διευθυντική θέση στην Βιοιατρικη και ασχολειται ακριβως με τον τομέα την Βιοπληροφορικης. Για την ακριβεια συνεργαζεται με βιοπληροφορικους (δεν ειναι ο ιδιος) ώστε να βγάλει εις πέρας τους στόχους του τμήματος του.

Μου ειπε λοιπον οτι στην Ελλαδα δεν υπάρχει σχεδον τιποτα οργανωμενο σχετικα με τη συγκεκριμενη επιστημη και γι'αυτο το λογο λειπει συνεχως στην Αγγλια και τη Γερμανια όπου έχουν συνεργασίες με εταιρίες που ασχολούνται οργανωμενα με τη βιοπληροφορικη και τους παράγουν το εργο που θέλουν.

Το βασικο απο αυτα που μου είπε είναι (παρεπιπτοντος έχει την κόρη του στο Βιολογικο) ότι ένας βιολόγος δεν αρκει για να γίνει βιοπληροφορικος επ ουδενή γιατι η καθαρη επιστημη της Βιοιπληροφορικής προυποθετει εις βάθος γνώση πολύ εξελιγμενων μαθηματικων που δεν διδάσκονται παρα μόνο σε ορισμένες πολυτεχνικες σχολές. Επομενως θα πρέπει να καταρτιστει πρώτα σε μαθηματικό επιπεδο. Αν το κανει, μετα θα σπερνει. Μου ειπε μαλιστα οτι στα Βιολογικα τμηματα δεν κάνουν τιποτα απο αυτα τα μαθηματικα και γενικα δεν κάνουν και τιποτα σπουδαια πραγματα πανω στον μαθηματικο τομεα.

Απο τα παραπανω που ανεφερα και απο πολλά άλλα κατεληξε στο ότι στην Ελλαδα αυτος προσωπικα γνωριζει έναν πολυ καλό βιοπληροφορικο καθηγητη στο Πανεπ Αθηνων, επισης μου ειπε οτι υπάρχουν 2 φοιτητες που τελειωσαν απο το πολυτεχνειο (ΗΜΜΥ) της Κρητης οι οποιοι φαίνεται οτι έχουν μέλλον στο χώρο (έχει χαρτογραφημένο τον κλάδο ως φαίνεται) και τέλος οτι το συγκεκριμενο μεταπτυχιακο δεν αρκεί σε κάποιον αν δεν έχει εκτεταμενο μαθηματικο backround...Όπως μου ειπε "δεν γίνεσαι βιοπληροφορικος με ενα μεταπτυχιακο, το ζουμι βρίσκεται μιλια μακρια απο κει και είναι στα μαθηματικά"

Ο επιλογος του ήταν ότι απο το τμημα του πολυτεχνιου ΗΜΜΥ που συζητήθηκε προηγουμένως, μπορει κάποιος αν δώσει βάση στα μαθηματικά να γίνει πολυ καλός αν ασχοληθει αργοτερα με Βιοπληροφορικη (όπως και οι 2 φοιτητες που προανέφερα).

Μην με κατσαδιάσει κανεις που κάνει αυτο master (άλλωστε μπορει να ειναι ένας απο τους ταλαντουχους) αλλα αυτα δεν ειναι προσωπικες αποψεις...Προσωπικά, ιδεα δεν εχω απο αυτα τα πραγματα. Απλα μεταφερω μια συζητηση που είχα με καποιον αποδεδειγμένα ειδικο στα θέματα αυτά ώστε να βγουν ορισμενα συμπεράσματα απο τους ενδιαφερόμενους.

Το μόνο σίγουρο είναι το πασιφανές οτι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας...Απο εκει και περα η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι οι σπουδες γυμνάζουν το μυαλό και ανοιγουν ΕΥΡΎΤΕΡΟΥΣ ορίζοντες και όχι συγκεκριμένους. Επομένως μονο κερδισμένος μπορει να βγει κανείς απο την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δημοσ.
Παιδιά, μιλάγα πριν λίγο με ένα οικογενειακό φίλο που εχει διευθυντική θέση στην Βιοιατρικη και ασχολειται ακριβως με τον τομέα την Βιοπληροφορικης. Για την ακριβεια συνεργαζεται με βιοπληροφορικους (δεν ειναι ο ιδιος) ώστε να βγάλει εις πέρας τους στόχους του τμήματος του.

Μου ειπε λοιπον οτι στην Ελλαδα δεν υπάρχει σχεδον τιποτα οργανωμενο σχετικα με τη συγκεκριμενη επιστημη και γι'αυτο το λογο λειπει συνεχως στην Αγγλια και τη Γερμανια όπου έχουν συνεργασίες με εταιρίες που ασχολούνται οργανωμενα με τη βιοπληροφορικη και τους παράγουν το εργο που θέλουν.

Το βασικο απο αυτα που μου είπε είναι (παρεπιπτοντος έχει την κόρη του στο Βιολογικο) ότι ένας βιολόγος δεν αρκει για να γίνει βιοπληροφορικος επ ουδενή γιατι η καθαρη επιστημη της Βιοιπληροφορικής προυποθετει εις βάθος γνώση πολύ εξελιγμενων μαθηματικων που δεν διδάσκονται παρα μόνο σε ορισμένες πολυτεχνικες σχολές. Επομενως θα πρέπει να καταρτιστει πρώτα σε μαθηματικό επιπεδο. Αν το κανει, μετα θα σπερνει. Μου ειπε μαλιστα οτι στα Βιολογικα τμηματα δεν κάνουν τιποτα απο αυτα τα μαθηματικα και γενικα δεν κάνουν και τιποτα σπουδαια πραγματα πανω στον μαθηματικο τομεα.

Απο τα παραπανω που ανεφερα και απο πολλά άλλα κατεληξε στο ότι στην Ελλαδα αυτος προσωπικα γνωριζει έναν πολυ καλό βιοπληροφορικο καθηγητη στο Πανεπ Αθηνων, επισης μου ειπε οτι υπάρχουν 2 φοιτητες που τελειωσαν απο το πολυτεχνειο (ΗΜΜΥ) της Κρητης οι οποιοι φαίνεται οτι έχουν μέλλον στο χώρο (έχει χαρτογραφημένο τον κλάδο ως φαίνεται) και τέλος οτι το συγκεκριμενο μεταπτυχιακο δεν αρκεί σε κάποιον αν δεν έχει εκτεταμενο μαθηματικο backround...Όπως μου ειπε "δεν γίνεσαι βιοπληροφορικος με ενα μεταπτυχιακο, το ζουμι βρίσκεται μιλια μακρια απο κει και είναι στα μαθηματικά"

Ο επιλογος του ήταν ότι απο το τμημα του πολυτεχνιου ΗΜΜΥ που συζητήθηκε προηγουμένως, μπορει κάποιος αν δώσει βάση στα μαθηματικά να γίνει πολυ καλός αν ασχοληθει αργοτερα με Βιοπληροφορικη (όπως και οι 2 φοιτητες που προανέφερα).

Μην με κατσαδιάσει κανεις που κάνει αυτο master (άλλωστε μπορει να ειναι ένας απο τους ταλαντουχους) αλλα αυτα δεν ειναι προσωπικες αποψεις...Προσωπικά, ιδεα δεν εχω απο αυτα τα πραγματα. Απλα μεταφερω μια συζητηση που είχα με καποιον αποδεδειγμένα ειδικο στα θέματα αυτά ώστε να βγουν ορισμενα συμπεράσματα απο τους ενδιαφερόμενους.

Το μόνο σίγουρο είναι το πασιφανές οτι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας...Απο εκει και περα η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι οι σπουδες γυμνάζουν το μυαλό και ανοιγουν ΕΥΡΎΤΕΡΟΥΣ ορίζοντες και όχι συγκεκριμένους. Επομένως μονο κερδισμένος μπορει να βγει κανείς απο την εκπαιδευτική διαδικασία.

φιλε Critter, ευχαριστουμε πολυ για την τοποθετηση σου και που μοιραστηκες μαζι μας αυτον το διαλογο... εγω αυτο που θα ηθελα να σε ρωτησω ειναι το εξης:

ποιον ακριβως κλαδο των μαθηματικων ειναι αυτος που πρεπει να εχεις υποβαθρο για να μπορεσεις να αξιποιησεις καλα τις γνωσεις σου στη βιοπληροφορικη?

πιθανοτηες? διακριτα μαθηματικα? γραμμικη αλγεβρα?

πραγματικα αν μπορεσεις και ξαναμιλησεις με αυτον τον γνωστο σου θα σε παρακαλουσα να του θεσεις αυτο το ερωτημα για να ειμαστε πιο πληρεις σαν εικονα

Δημοσ.
φιλε Critter, ευχαριστουμε πολυ για την τοποθετηση σου και που μοιραστηκες μαζι μας αυτον το διαλογο... εγω αυτο που θα ηθελα να σε ρωτησω ειναι το εξης:

ποιον ακριβως κλαδο των μαθηματικων ειναι αυτος που πρεπει να εχεις υποβαθρο για να μπορεσεις να αξιποιησεις καλα τις γνωσεις σου στη βιοπληροφορικη?

πιθανοτηες? διακριτα μαθηματικα? γραμμικη αλγεβρα?

πραγματικα αν μπορεσεις και ξαναμιλησεις με αυτον τον γνωστο σου θα σε παρακαλουσα να του θεσεις αυτο το ερωτημα για να ειμαστε πιο πληρεις σαν εικονα

Τα πράγματα διαφαίνονται πολύ δύσκολα όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση...παρόλαυτά δεδομένου ότι υπάρχουν αυτά τα δύο μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, ποιο από τα δύο θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη αποκατάσταση; Αυτό του τμήματος βιολογίας ή αυτό του τμήματος πληροφορικής και τηλ/νιών;

Δημοσ.
Τα πράγματα διαφαίνονται πολύ δύσκολα όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση...παρόλαυτά δεδομένου ότι υπάρχουν αυτά τα δύο μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, ποιο από τα δύο θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη αποκατάσταση; Αυτό του τμήματος βιολογίας ή αυτό του τμήματος πληροφορικής και τηλ/νιών;

Παιδιά, πάρτε το λογικά. Ελάχιστοι είναι που ασχολούνται με το αντικείμενο στην Ελλάδα. Οπότε δεν έχει σημασία να ψάχνεις ποιο από τα δυο έχει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά ποιο μπορεί να σου δώσει τις γνώσεις που θέλεις. Μια σχέση με πληροφορική την έχετε ήδη, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε το πρόγραμμα σπουδών του κάθε μεταπτυχιακού και να διαλέξετε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο.

Τώρα αυτό για τα μαθηματικά, εξαρτάται πολύ από το τι θες να κάνεις. Σε αυτό τον κλάδο θα δείτε βιολόγους, πληροφορικάριους, μηχανικούς, φυσικούς, χημικούς κι όλοι ασχολούνται με τη βιοπληροφορική. Ο καθένας προφανώς έχει μια διαφορετική προσέγγιση κι ο καθένας κάνει διαφορετική δουλειά. Για να ασχολήθεις με project που έχει να κάνει με στήσιμο βάσης βιολογικών δεδομένων ή για να χρησιμοποιήσεις data mining τεχνικές για να επεξεργαστείς δεδομένα που προκύπτουν από κάποιο βιολογικό πείραμα, δε χρειάζεται να είσαι και κάνα τζιμάνι στις διαφορικές εξισώσεις. Αν θες να ασχοληθείς με βελτιστοποίηση αλγορίθμων για παράδειγμα, εκεί ναι, χρειάζεσαι γερό μαθηματικό υπόβαθρο. Δεν ξέρω πάντως αν κάποιος στην Ελλάδα βγάζει το ψωμί του από βελτιστοποίηση αλγορίθμων, περισσότερο προς διδακτορικό κι έρευνα μου φέρνει και στην Ελλάδα ξέρετε πόσο εύκολα βρίσκεις χρηματοδότηση για διδακτορικό. :X

Νομίζω το καλύτερο είναι να μιλήσετε από κοντά με καθηγητές του κάθε μεταπτυχιακού και να τα συζητήσετε όλα αυτά. Προσωπική μου άποψη, στο εξωτερικό έχεις περισσότερα να κερδίσεις από πλευράς γνώσεων και γνωριμιών ενώ οι επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση είναι σαφώς περισσότερες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...