Προς το περιεχόμενο

Σπουδές: Βιολογία ή Υπολογιστές

xuser

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

+1 σε όλους τους αποπάνω

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας:-)

Λέω να παω την πρωτη βδομάδα στο ΗΜΜΥ (χωρίς να ξεγραφτώ απ' τη βιολογία) που ειναι και στην πολυ μου να δω τι παίζει. Σκεφτομαι πως αν μπορω να παρακολουθήσω απρόσκοπτα τις παραδώσεις να μείνω

Αλλιως ίσως πρεπει να συνεχίσω απο το δρόμο της Βιολογίας

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Οι ημερομηνίες εγγραφής δεν είναι απο 16 μέχρι 30 Σεπτέμβρη? Τα μαθήματα ξεκινάνε αρχές Οκτώβρη, πως θα κάτσεις μία βδομάδα να δείς τι παίζει και μετά να κάνεις εγγραφή?

ίσως μου ξεφεύγει εμένα κάτι γιατί είναι λίγο πρωί

Δημοσ.

Μίλησα με τη γραμματεία του ΗΜΜΥ και οντως οι εγγραφες είναι απο 16 ως και 30 Σεπτεμβρη

αλλα τα μαθήματα ξεκινούν από 21Σεπτεμβρίου ΝΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Στην αρχη νόμιζα πως δεν άκουσα καλά... lol

Δημοσ.

Ενας πληροφορικαριος μπορει να ανταπεξελθει σε ενα μαστερ βιολογιας με αρκετο ζορι μεν αλλα θα τα καταφερει.

Ενας βιολογος πως νομιζετε θα καταφερει ενα μαστερ πληροφορικης?

Εννοειται Πληροφορικη->Βιοπληροφορικη

Δημοσ.

1. Η σπανιότητα μετράει και 2. ανάλογα που στοχεύει ο καθένας.

Για την κορυφή: Βιολογία - -> Βιοπληροφορική

Διότι το αντικείμενο είναι να ξέρεις τις βιολογικές διεργασίες και μέσω της πληροφορικής να προσπαθήσεις να λύσεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στο αντίστροφο, απλά είσαι ένας προγραμματιστής που σου δίνουν κάποια στημένα προβλήματα/λύσεις και εσύ κάνεις την υλοποίηση σε πρόγραμμα.

Δημοσ.
1. Η σπανιότητα μετράει και 2. ανάλογα που στοχεύει ο καθένας.

Για την κορυφή: Βιολογία - -> Βιοπληροφορική

Διότι το αντικείμενο είναι να ξέρεις τις βιολογικές διεργασίες και μέσω της πληροφορικής να προσπαθήσεις να λύσεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στο αντίστροφο, απλά είσαι ένας προγραμματιστής που σου δίνουν κάποια στημένα προβλήματα/λύσεις και εσύ κάνεις την υλοποίηση σε πρόγραμμα.

νομιζω πατησες μπανανοφλουδα....

δεν υπαρχει κορυφη.... ο καθενας σε ενα project βιοπληροφορικης κανει το κομματι του.

δλδ στην αρχη θα χρειαστει περισσοτερο ο βιολογος να θεσει το προβλημα και τις παραμετρους και μετα ο μηχανικος/προγραμματιστης που μεσω μεθοδων και σχεδιασμου της μηχανικης του λογισμικου θα επιφερει το βελτιστο και ταχυτερο αποτελεσμα.

ο βιολογος δεν μπορει να εχει τη γνωση προγραμματισμου και software engineering σε βαθος και αντιστοιχα ο πληροφορικαριος γνωσεις μοριακης βιολογιας σε βαθος

προσωπικα πιστευω οτι ειναι πιο προνομιουχος ο βιολογος -> πληροφορικη, επειδη ειναι δυσκολο να βρεις εναν τετοιο με γνωσεις καλες πληροφορικης

Δημοσ.

και εγω πιστέυω πως ο βιολογος > Βιοπληροφορικη θα έχει καλυτερες προοπτικες γιατί δεν είναι και τοσο συχνό

Απλά αν δεν είσαι τοσο καλος στη βιολογια (παρεις πτυχιο με 5)

ενω ησουν καλυτερος στο ΗΜΜΥ (πτυχειο γυρω στο 7,5)

τότε τα πραγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο...

Δημοσ.
νομιζω πατησες μπανανοφλουδα....

δεν υπαρχει κορυφη.... ο καθενας σε ενα project βιοπληροφορικης κανει το κομματι του.

δλδ στην αρχη θα χρειαστει περισσοτερο ο βιολογος να θεσει το προβλημα και τις παραμετρους και μετα ο μηχανικος/προγραμματιστης που μεσω μεθοδων και σχεδιασμου της μηχανικης του λογισμικου θα επιφερει το βελτιστο και ταχυτερο αποτελεσμα.

ο βιολογος δεν μπορει να εχει τη γνωση προγραμματισμου και software engineering σε βαθος και αντιστοιχα ο πληροφορικαριος γνωσεις μοριακης βιολογιας σε βαθος

προσωπικα πιστευω οτι ειναι πιο προνομιουχος ο βιολογος -> πληροφορικη, επειδη ειναι δυσκολο να βρεις εναν τετοιο με γνωσεις καλες πληροφορικης

Δε μιλάω για ομάδα, μιλάω για ατομική πρόοδο. Και επιμένω, αν είσαι βιολόγος με γνώσεις πληροφορικής (προγραμματισμό), πας πολύ πιο μακρυά στη Βιοπληροφορική, από έναν πληροφορικάριο. Ο λόγος είναι πως δε χρειάζεται ο βιολόγος να κάνει optimization του κώδικα, δε μετράνε οι γραμμές ή η διάρκεια του εκτελέσιμου, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. Δε θα χρειαστεί ποτέ να γράψει αυθεντικό κώδικα, απλά πρέπει να βρίσκει τον αλγόριθμο που ταιριάζει στο πρόβλημα του και να τον προσαρμόζει. Και σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί βιολόγοι που μπορούν να προγραμματίσουν, όσοι μπορούν, έχω τη γενική πεποίθηση πως μπορούν να βρουν ευκολότερα δουλειά.

Δημοσ.
Δε μιλάω για ομάδα, μιλάω για ατομική πρόοδο. Και επιμένω, αν είσαι βιολόγος με γνώσεις πληροφορικής (προγραμματισμό), πας πολύ πιο μακρυά στη Βιοπληροφορική, από έναν πληροφορικάριο. Ο λόγος είναι πως δε χρειάζεται ο βιολόγος να κάνει optimization του κώδικα, δε μετράνε οι γραμμές ή η διάρκεια του εκτελέσιμου, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. Δε θα χρειαστεί ποτέ να γράψει αυθεντικό κώδικα, απλά πρέπει να βρίσκει τον αλγόριθμο που ταιριάζει στο πρόβλημα του και να τον προσαρμόζει. Και σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί βιολόγοι που μπορούν να προγραμματίσουν, όσοι μπορούν, έχω τη γενική πεποίθηση πως μπορούν να βρουν ευκολότερα δουλειά.

χμμμμ... αφου μιλαμε για ατομικη δουλεια και εχουμε εναν βιολογο με γνωσεις προγραμματισμου αφου πιστευεις οτι δεν μετραει το optimization και η διαρκει εκετελεσης αν βρεθει σε ενα προβλημα στοιχισης συμβολοσειρας για μια πρωτεινη και του παιρνει 2 μερες να τρεξει δεν θα πρεπει να εφαρμοσει καποια δομη δεδομενων η καποια βελτιστοποιηση?

Δεν παω μακρια σε περιπτωση που σε ενα προβλημα βιοπληροφορικης εμφανιστει ενα NP-complete προβλημα... τι θα πει εκει ο βιολογος στην εταιρια? Θα περιμενει 1 αιωνα να του βγαλει το αποτελεσμα?

Δημοσ.

Πιστευω να έχετε καταλάβει οτι με ενα μεταπτυχιακο στη βιολογια δεν μαθαινει κανεις βιολογία και ομοίως με ενα μεταπτυχιακο στην πληροφορική δεν μαθαίνει κανεις πληροφορικη και ιδιαίτερα προγραμματισμο. Γενικοτερα θεωρώ (εξ εμπειρίας) οτι τα μεταπτυχιακά απλα σε βάζουν σε ενα ανώτερο επιπεδο σχέσης με τους καθηγητές και κατα την ενασχόληση σου κυριως με τη διπλωματικη ασχολήσε ίσως με κάποια πιο ερευνητικα θέματα στα οποια φυσικα δεν κανεις προτωγενή έρευνα. Επίσης είναι το βήμα πριν το διαδακτορικό.

Κατα τα άλλα επειδη εγω είμαι των κλάδων πληροφορικη - οικονομικα, να σας πω αν για παράδειγμα κάποιος κάνει ενα MBA ενω πριν σπουδαζε πληροφορικη, πρακτικα στο τέλος δεν θα εχει μάθει ουτε το 5% αυτων που χρειάζεται για να λέει έστω οτι έχει μια επαφή με τα οικονομικά.

Δημοσ.

Τελικά απ' ότι βλέπω, το καλύτερο θα ήταν να τελειώσω πρώτα τη βιολογία (όπως μπορώ:rolleyes:) και μετα να πάω για το ΗΜΜΥ (που θα είμαι και στην πόλη μου και αν μου πάρει άλλα 6 χρόνια δεν θα με νοίαζει:-))

Δημοσ.
Τελικά απ' ότι βλέπω, το καλύτερο θα ήταν να τελειώσω πρώτα τη βιολογία (όπως μπορώ:rolleyes:) και μετα να πάω για το ΗΜΜΥ (που θα είμαι και στην πόλη μου και αν μου πάρει άλλα 6 χρόνια δεν θα με νοίαζει:-))

Αυτόν τον καιρό τελειώνω το μεταπτυχιακό "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" του τμήματος πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Σκοπός του μεταπτυχιακού δεν είναι να γίνεις πανεπιστήμονας βιολόγος-πληροφορικός όλα σε ένα. Σκοπός είναι να μάθεις αρκετή βιολογία ώστε να μπορείς να συνεργάζεσαι με βιολόγους. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό δύσκολα το παρακολουθείς αν δεν έχεις background στην πληροφορική.

Ο ρομαντικός μέσα μου θέλει να σου πει το πρώτο σου πτυχίο να το πάρεις στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει περισσότερο. Αν το δεις πρακτικά όμως, σε 3 χρόνια μπορείς να έχεις το πρώτο σου πτυχίο στη βιολογία. Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια, μπορείς να επιδιώξεις να πάρεις μέρος σε σχετικά projects και να ασχοληθείς με το αντικείμενο όσο μπορείς μόνος σου ή με τη βοήθεια ενός καθηγητή. Ίσως να ψάξεις και για erasmus σε πανεπιστήμιο που έχει σχετικά μαθήματα;

Όταν με το καλό πάρεις το πτυχίο σου, καλά θα κάνεις να ψάξεις για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό που θα καλύπτει τις ανάγκες σου και στη συνέχεια διδακτορικό στο θέμα που σε ενδιαφέρει. Με μια αναζήτηση στο google θα δεις ότι γίνεται χαμός με τα bioinformatics τα τελευταία χρόνια, χρηματοδοτήσεις βρίσκεις. Έχεις πολύ περισσότερα να κερδίσεις από master + phd σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ακριβώς στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, από ένα δεύτερο πτυχίο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Κι όπως είπαμε, για το phd σίγουρα θα βρεις χρηματοδότηση έξω, στην Ελλάδα όχι.

Αυτά από μένα, αν θελήσεις να ασχοληθείς λίγο μόνος σου, κάποια σχετικά βιβλία που απευθύνονται σε βιολόγους είναι τα "Bioinformatics for Dummies" και από O'REilly τα "Developing Bioinformatics Computer Skills" και "Beginning Perl for Bioinformatics".

Δημοσ.
Αυτόν τον καιρό τελειώνω το μεταπτυχιακό "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία" του τμήματος πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Σκοπός του μεταπτυχιακού δεν είναι να γίνεις πανεπιστήμονας βιολόγος-πληροφορικός όλα σε ένα. Σκοπός είναι να μάθεις αρκετή βιολογία ώστε να μπορείς να συνεργάζεσαι με βιολόγους. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό δύσκολα το παρακολουθείς αν δεν έχεις background στην πληροφορική.

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) στις κατευθύνσεις:

*

Πληροφορική στην Ιατρική

*

Βιοπληροφορική

εσυ ποια κατευθυνση επελεξες?

και αν μπορεις να μας διαφωτισεις στην διαφορα τους με λεπτομερειες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...