flik Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2009 Απο ότι έχω καταλάβει, το aspect ratio αφορά τις φυσικές διαστάσεις μια οθόνης. Δηλαδή ο λόγος των διαστάσεων της. (καθως έγραφα εδώ συνειδητοποίησα έχω λάθος, το ar αφορά τις διαστάσεις μια εικόνας γενικά όταν έχει square pixles;) Στις περισσότερες οθόνες αυτός ο λόγος συμπιπτει και με το pixels aspect ratio, που είναι ο λόγος των διαστάσεων του κάθε pixel...Σωστά ως εδώ; Άρα οι full hd που έχουν ανάλυση 1920/1080=1.77:1, για να είναι τετράγωνα τα pixels (παίρνω ως δεδομένο οτι είναι) πρεπει να έχει και λογο πλευρών 1.77:1, άρα το par είναι ίσο με 1; Καλά τα λέω; Αν τώρα με το convertx2dvd επιλέξω μια ταινία με οποιοδήποτε resolution, και επιλέξω να γίνει απο 21/9 16:9. Αυτό θα προσθέσει μπάρες δεξιά αριστερά ή θα "τεντώσει" την εικόνα, αλλάζοντας λογικά το PAR; Δοκίμασα να κανω μια τανία σε 16:9, και ενώ στην δική μου έπαιξε κανονικά, σε γνωστού που έχει λειτουργία 16:9 με κουμπί στο τηλεχειρηστήριο, δεν έπαιζε ολόκληρη εικόνα νομίζω. Γίνεται αυτό; Τέλος, όταν έχουμε ένα βιντεάκι μιλάμε για ανάλυση ταδε, όταν λεμε έχει ar τοσο, αναφερόμαστε πάντα σε square pixles ε; Θελω να πω, σε οποιοδήποτε video, έχουμε by default square pixels έτσι; Η ερώτηση μου ή πολύ δύσκολη-πολύπλοκη είναι, ή αρκετά εύκολη. Κανείς; Γενικά σε οτι αφορά τις μετατροπές σε aspect ratio θελω να μαθω, κυριως γιατι όπως γράφω δεν έπαιζε καλά μια μετατροπή που έκανα με το convertx παρόλο που στον mpc-hc εμφάνιζε οτι το dvd είναι σε 16:9
flik Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Ξαναρωτάω αν και γίνομαι φορτικός...οποιος μπορει ας απαντήσειέστω και σε μια απο τις πολλαπλές ερωτήσεις μου
parsifal Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 18 Σεπτεμβρίου 2009 Μη σκέφτεσαι πλέον βάσει του Pixel Aspect Ratio, η σημασία του έχει σχεδόν εκλείψει καθώς στο ψηφιακό video τα pixels θεωρούνται (και είναι, στα TFT και plasma monitors που χρησιμοποιούμε) απολύτως τετράγωνα. Οπότε, το aspect ratio υπό το οποίο προβάλλεται το υλικό καθορίζεται με άλλους τρόπους όπως π.χ. πεδίο DAR, αναλόγως πάντα και του container που χρησιμοποιείται. Π.χ. στο Matroska format δεν υπάρχει καν DAR, αλλά υλοποιείται ως δύο ξεχωριστά πεδία "Video display width" και "Video display height". Στο ερώτημα σχετικά με το ConvertX2DVD: μπορείς να δεις πώς ακριβώς το πρόγραμμα κάνει την αλλαγή aspect ratio στο τελικό αποτέλεσμα, ανοίγοντάς το με κάποιον video editor και ελέγχοντας τα frames. Αν έχουν προστεθεί μαύρες μπάρες, θα πρέπει να τις βλέπεις και στο κάθε frame.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.