Fidelio Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Αν ψηφίζαμε αύριο για πολίτευμα τι θα ψηφίζατε? Είναι πολύ παράξενο να επιλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες άλλου είδους πολίτευμα , οξύμωρο ή αντιφατικό ανα περίπτωση. Ειδικά το σενάριο να ψηφίζαμε μοναρχία ας πούμε θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον σαν αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να ψηφίσουμε για το πολίτευμα μου φαίνεται... για το κόμμα μπορεί μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια.
katerina_a_86 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Είναι πολύ παράξενο να επιλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες άλλου είδους πολίτευμα , οξύμωρο ή αντιφατικό ανα περίπτωση. Ειδικά το σενάριο να ψηφίζαμε μοναρχία ας πούμε θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον σαν αποτέλεσμα. Δεν γίνεται να ψηφίσουμε για το πολίτευμα μου φαίνεται... για το κόμμα μπορεί μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια. Στο δημοψήφισμα του 74 ψηφίσαμε για πολίτευμα.
freedubus Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Καμία σχέση, δεν "ψηφίσαμε για πολίτευμα" .
sugata Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 katerina βασικά φτάσαμε στις 41 σελίδες, οι posters έφτασαν να γράφουν βάσει πηγών για την τεκμηρίωση των λεγόμενων τους. Ακούστηκαν απόψεις σοβαρές, αστείες, του ενδιάμεσου και των άκρων. Το γύρισαν (-αμε) ακόμη και στην πλάκα για να αλαφρύνει το κλίμα. Τα πάντα όλα. Τι να λέμε τώρα; (μάθε μπαλίτσα αγόρι μου; )
Fidelio Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Στο δημοψήφισμα του 74 ψηφίσαμε για πολίτευμα. Σωστό και αυτό , αλλά IMO , το να επιλέγει ο λαός βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία μου μοιάζει τόσο αστείο όσο σαν να λέμε οτι η χούντα των συνταγματαρχών εγκαθίδρησε προεδρική δημοκρατία. 'νταξει το δεύτερο είναι πιο σαϊκο , το πρώτο τρώγεται και λίγο...
freedubus Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Αλλά ? Αλλά τι; Δεν "ψηφίσαμε για πολίτευμα" όπως το εννοείς εσύ, δηλ. σε φάση "τι μουσική σας αρέσει" και ο καθένας ρίχνει από funeral doom μέχρι krautrock. Hταν πολύ συγκεκριμένο δημοψήφισμα και μπλαμπλα, βαριέμαι... ...Γουικιπίντια στα γρήγορα: Στις 8 Δεκεμβρίου 1974 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τον καθορισμό της μορφής του πολιτεύματος. Ο ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% ως μορφή πολιτεύματος Αβασίλευτη Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα, η λαϊκή ετυμηγορία έκρινε δύο ζητήματα: * Σε θεσμικό επίπεδο τον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού του κράτους (αιρετός ή κληρονομικός) και όχι, βέβαια, την ευρύτερη μορφή του πολιτεύματος, ούτε, ειδικότερα, το σύστημα διακυβέρνησης (προεδρευομένη ή προεδρική δημοκρατία), θέμα για το οποίο αρμόδια να αποφασίσει ήταν η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, και * στο πολιτικό επίπεδο, την επιστροφή ή μη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος βρισκόταν σε εξορία, εκτός Ελλάδος από τις 13 Δεκεμβρίου 1967, μετά από το αποτυχημένο εγχείρημά του εναντίον των Απριλιανών σφετεριστών της εξουσίας.
katerina_a_86 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2009 katerina βασικά φτάσαμε στις 41 σελίδες, οι posters έφτασαν να γράφουν βάσει πηγών για την τεκμηρίωση των λεγόμενων τους.Ακούστηκαν απόψεις σοβαρές, αστείες, του ενδιάμεσου και των άκρων. Το γύρισαν (-αμε) ακόμη και στην πλάκα για να αλαφρύνει το κλίμα. Τα πάντα όλα. Τι να λέμε τώρα; (μάθε μπαλίτσα αγόρι μου; ) Κοίτα εγώ πιο πολύ μπερδεύτικα. Νόμιζα ότι θα βγάλω άκρη αλλά τα πράματα έγιναν χειρότερα. Είχα και άποψη πιο πριν και τώρα δεν ξέρω αν έχω. Έτσι είπα να ρωτήσω ποιο πολίτευμα θα προτιμούσε σε τελική ανάλυση ο καθένας υπό τις παρούσες συνθήκες για να δω τι θα απαντήσουν οι πιο πολλοί.
Fidelio Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Συμβηβάσου ίσως με το γεγονός οτι ιδανικές κοινώνίες ΔΕΝ υπάρχουν και ούτε πρόκειται. Οπότε επέλεξε κάτι το οποίο είναι λιγότερο χειρότερο ,πχ καταλήγουμε σε κανονικό μπάχαλο να αποφασίζουν άσχετοι πολιτικοί για την αναβάθμηση της παιδείας , που τους επιλέγει έμμεσα ο λαός ο οποίος είναι ακόμα πιο άσχετος να κρίνει. Είναι σαν να αποφασίζουν οι ναύτες ποιόν θέλουν για καπετάνιο - δεν γίνεται αυτό , ο καπετάνιος διεκδικεί την κυβέρνηση του πλοίου ΜΟΝΟΣ του. Από την άλλη όμως είναι πολύ χειρότερο να έρθει ένας ιδιοφυής τυπάκος που συνιθήζει να βάζει το χέρι μέσα στο πέτο , να έχει όμως κόμπλεξ γιατί είναι κοντός και για αυτό να θέλει να γ@μήσει τον κόσμο (Ναπολέον Βοναπάρτης ). Η μαζική βλακεία είναι ανεκτή πολύ περισσότερο από την βλακεία του ενός που θέλει να κυβερνάει. imo πάντα...
sugata Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Το καλύτερο θα ήταν να κρατήσεις την άποψη σου. Αν μπορείς να την στηρίξεις και να βρεις επιχειρήματα για αυτό που πιστεύεις, θα μπορέσεις να πείσεις και τους συνομιλητές σου. (κάπου εκεί για να καταλάβεις υπήρχε το πρόβλημα για το πολίτευμα που είχες στο μυαλό σου). Γενικότερα όταν παρουσιάζεις κάτι που μοιάζει ιδανικό, είναι α) πολύ πιο δύσκολο να βρεις πρακτικά επιχειρήματα, β) πολύ πιο εύκολο να σου το αντικρούσει κάποιος (ακριβώς επειδή είναι ιδανικό). Όταν σκέφτεσαι ποιο πολίτευμα θα ήταν καλύτερο σε ένα σύγχρονο κράτος, βάλε κάτω κάποια πράγματα και σκέψου τι θα ταίριαζε καλύτερα. Εν προκειμένω για την Ελλάδα: α) Ελέω πρότερου βίου (βασιλέας - δικτατορία) η μεγαλύτερη ομάδα του πλυθησμού ακούει αυτά τα δυο και βγάζει φλίκταινες (καλά για το 2ο σχεδόν όλοι). Υπάρχει και μια μικρή ομάδα που βλέπει τα πρόσφατα και λέει "αχ καλλιό έτσι, παρά γιουβέτσι". β) Ελέω πρόσφατου ανέντιμου βίου (δημοκρατία) μεγάλη ομάδα του πλυθησμού ακούει για βουλευτές και βγάζει πάλι φλίκταινες. Αυτή όμως η ομάδα τρομάζει στην ιδέα να γυρίσει σ' ένα από τα δυο του (α). Είναι μια κατάσταση "τη μαμήσαμε...όπως και να το δούμε..." Γιατί είναι δύσκολο να έχεις ένα λαό 10 μυρίων (ας μην πάμε σε μεγαλύτερους) 100% ευχαριστημένο.
katerina_a_86 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Δεν με ενδιαφέρει να έιναι σωστή η άποψη μου, μπορώ και να την αλλάξω αν βρω καλύτερη.
sugata Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Καλύτερη ως προς τι; Με βάση τις προηγούμενες 40 σελίδες ας πούμε, που ακούστηκαν και απόψεις και επιχειρήματα: α) ποιο θεωρείς ιδανικό πολίτευμα; β) ποιο θεωρείς ως καλύτερο να εφαρμοστεί σε μια σύγχρονη κοινωνία; γ) ποιο θεωρείς ως καλύτερο να εφαρμοστεί σε μια μελλοντική κοινωνία; Εφόσον πλέον δεν κρατάς τη δική σου άποψη, έχεις κρατήσει κάτι για ένα από αυτά τα 3 ερωτήματα που σου παραθέτω;
katerina_a_86 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Καλύτερη ως προς τι;Με βάση τις προηγούμενες 40 σελίδες ας πούμε, που ακούστηκαν και απόψεις και επιχειρήματα: α) ποιο θεωρείς ιδανικό πολίτευμα; β) ποιο θεωρείς ως καλύτερο να εφαρμοστεί σε μια σύγχρονη κοινωνία; γ) ποιο θεωρείς ως καλύτερο να εφαρμοστεί σε μια μελλοντική κοινωνία; Εφόσον πλέον δεν κρατάς τη δική σου άποψη, έχεις κρατήσει κάτι για ένα από αυτά τα 3 ερωτήματα που σου παραθέτω; Ιδανικό νομίζω πως τελικά δεν υπάρχει. Όλα μπορούν να είναι τέλεια. Είναι θέμα εφαρμογής. Το θέμα είναι ποια μπορούν να εφαρμοστούν σωστά ή είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν σωστά. Για το β δεν ξέρω απάντηση. Για το γ δεν ξέρω απάντηση γιατί δεν ξέρω πως θα είναι η κοινωνία που λες.
sugata Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 10 Σεπτεμβρίου 2009 Το ιδανικό πολίτευμα βρίσκει (θεωρητικά) εύκολη εφαρμογή μόνο σε μια ιδανική κοινωνία. Ιδανική κοινωνία είναι μια κοινωνία (μπακαλίστικα) που υπάρχει άκρατη ελευθερία. => αναρχία. Όλα τα υπόλοιπα που παρατέθηκαν προϋποθέτουν να υπάρχει κάποιος πιο πάνω από σένα. Στο (β) κολάει ίσως αυτό που είπες για το (α) (είναι θέμα εφαρμογής). Και πάλι όμως δεν έχει 100% success. Για το (γ) δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το σκέφτεσαι. απλά προχωράς 100 χρόνια (βγάλε ιδανικές κοινωνίες έξω) και φαντάζεσαι τι θα μπορούσε να συμβεί τότε, αν... Γίνεται λίγο επιστημονικής φαντασίας βέβαια το θέμα, αλλά...φαντασία να 'χεις... (και όλα μπορεί να είναι ίδια όπως τώρα)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.