Προς το περιεχόμενο

Site τυπου freelancing

snik

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα θελα να ρωτησω την γνωμη σας πανω σε ενα θεμα που αν και ο τιτλος δεν με βοηθαει θα το εξηγησω αναλυτικα παρακατω. Κατα καιρους στο ιντερνετ πεφτω πανω σε μερικα πανεμορφα sites απο freelancers που ασχολουνται με το web design.

Μερικα τυχαια παραδειγματα ειναι το site του juan diego velasco και το bcandullo, αν ειδατε και στα 2 παραπανω δεν υπαρχει τοσο σφιχτος και σοβαρος λογος αλλα τα πραγματα ειναι πιο χαλαρα απο τα συνηθισμενα εταιρικα εταιρικα sites που ασχολουνται με το web design.

Αυτο που θελω να ρωτησω για να μου πειτε την γνωμη σας ειναι αν τα sites αυτου του τυπου θα ειχαν καποια απηχηση στο Ελληνικο κοινο. Τωρα για να προλαβω μερικα ποστ ξερω οτι το site μονο του δεν φερνει την επιτυχια απλα μεταξυ ενος εταιρικου site και αναλαφρο τυπου freelancing εσεις τι θα επιλεγατε;

Δημοσ.

Εξαρτάται.

Αν έψαχνα κάποιον ώστε να μου φτιάξει ένα site για εταιρία ή για κάποια επιχείρηση θα διάλεγα το εταιρικού τύπου site και όχι το ανάλαφρο με τον φόβο μήπως το site ξεφύγει λίγο στο design.

Σε αντίθεση, αν έψαχνα κάποιον για να μου φτιάξει ένα forum, ένα site προσωπικό, σίγουρα θα διάλεγα το ανάλαφρο.

Δημοσ.

Αρα απο οτι βλεπω ισως υπαρχει καποια προκαταληψη (χωρις να αναφερομαι σε εσενα προσωπικα) σχετικα με τους freelancers. Παντως απο οτι βλεπω και εξω τετοια sites ειναι αρκετο συχνο φαινομενο και εμενα μου φαινονται οτι σε διαφημιζουν καλυτερα σε σχεση με ενα συνηθισμενο εταιρικο web design site.

Θα ηθελα αν γινεται να ακουσω και αλλες αποψεις πανω σε αυτο το θεμα :-)

Δημοσ.

Dear snik το συγκεκριμένο θέμα με έχει προβληματίσει και εμένα καθώς έχοντας τελειώσει σπουδές γύρω από το e-commerce και έχοντας δουλεψει σε εταιρεία web design/development εχω εντρυφήσει ας πούμε πάνω στους freelancers και στα site τους. Το χα ψάξει να το κάνω για μένα αλλά δεν έκατσε.

Θα συμφωνήσω ότι ανάλογα με το τι ψάχνεις, θα πας σε ή εταιρεία η freelancer.

Νομίζω πάντως πως ο λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί φριλανσερς είναι γιατί όλοι σχεδόν έχουν μάθει να χειρίζονται το photoshop και να γράφουν κώδικα, χωρίς όμως αυτό να τους κάνει και σωστούς επαγγελματίες. Δεν αναφέρομαι στα παραδείγματα που έδωσες, αλλά γενικά από όσα βλέπω κατα καιρούς.

Αλλοι πάλι επενδύουν στο να κάνουν ένα τέλειο προσωπικό site για να διαφημιστούν και για να αρχίσουν το δικό τους blog ως μέρος της στρατηγικής τους SEO. Συμφωνώ ότι διαφημίζονται καλύτερα και προωθούν το δικό τους στυλ αλλα από την άλλη δε νομίζω ότι όολοι αυτοί είναι και επιτυχημένοι. Είναι πολύ ανταγωνιστικό το επάγγελμα και εκτός απο τους ίδιους επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους απανταχού φοιτητές που φτιάχνουν πανέμορφα sites στη μισή, η ακόμα και στο 1/10 της τιμής. Βέβαια εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα που ανήκουν σε άλλη συζήτηση.

Παρασύρθηκα πάλι. Θέλω να πιστεύω ότι οι έλληνες είναι ανοιχτόμυαλοι και τέτοια σιτεσ θα έχουν απήχηση .... αλλά όχι ακόμα. Δε νομίζω ότι έχουμε ιντερνετοποιηθεί όσο θά πρεπε (χωρίς να το θεωρώ απαραιτήτως κακό αλλά βλέπω τις διαφορές με τη Σουηδία και τη χρήση του Ιντερνετ).

Το να τα καταφέρεις ως freelancer βασίζεται αρκετά και στις προσωπικές ικανότητες προώθησης, δικτύωσης και γενικά ποιον ξέρεις.

Θεωρώ ότι το να "προσγειωθεί" ο έλληνας που θέλει να φτιάξει σελίδα για την εταιρεία του, στην προσωπική σελίδα ενός freelancer, ειναι δύσκολο.

Δεν μιλάω για τους γνώστες του χώρου, αλλά αν θέλεις να πουλήσεις sites δεν σε ενδιαφέρουν οι ανταγωνιστές σου :P σε ενδιαφέρουν μελλοντικοί πελάτες.

Όπως έλεγα, είμαι λίγο απαισιόδοξη γιατί νομίζω ότι πέρα από την μειοψηφία των χρηστών σε φορουμς όπως το ινσομια, που γνωρίζουν αρκετά το ιντερνετ και ψάχνουν τους πάντες και τα πάντα, ο μέσος Έλληνας δύσκολα θα ψάξει στο ιντερνετ για τέτοια πράγματα.

Τους βλέπω να περνάνε ώρες στο facebook και σε παρόμοια τσατο/γνωριμιο sites.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι που έχουν sites για τις δουλειές τους βρήκαν τον designer/developer από στόμα σε στόμα.

Βέβαια θα μου πεις, αν δεν κάνεις την αρχή, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ;)

Δημοσ.

Εξαρτάται πως θα χρησιμοποιήσεις τον freelancer. Πάλι βλέπω άτομα να πέφτουν στην παγίδα του JAGS (JustAnotherGoodlookingSite).

Μπαίνεις ποτέ σε σιτε επειδή ειναι όμορφο? Αν κρινω το γεγονός οτι γράφεις στο ινσομνια μάλλον δε σε απασχολει ιδιαίτερα μιας και κατ εμε εχει άθλιο design και αλλο τόσο άθλια εως απαράδεκτα χρώματα.

Πιασε ενα freelancer να σου υλοποιήσει δικιά σου ιδέα όχι σχεδιάκια. Όλοι που μου χουν έρθει φωνάζοντας για το λοοκ μόλις τους λέω οτι μάλλον δεν πουλάνε η δεν βγάζουν λεφτά μου σκάνε το παραμύθι.

Ελαφρύ λοοκ και βαρύ λοοκ δεν παίζει ρόλο, ρόλο παιζουν τα κλικς. Μπορείς να κανεις πολλά πράγματα με ενα κλικ ε τοτε εισαι καλα αν όχι κατσε βραστο το design.

Στο συγκεκριμένο τομέα (λοοκ) επέλεξε ενα σιτε που να είναι ταχύ, λιτό με άσπρο φόντο και μαυρα γράμματα.

Δημοσ.

μπαίνεις σε σιτε επειδή είναι όμορφα. το θέμα είναι, ειναι αρκετά λειτουργικό για να σε κρατήσει? εχει τιποτα να προσφέρει πέρα από το όμορφο design? αν όχι θα φύγεις και πάει τσάμπα ο κόπος αυτουνού που το έφτιαξε.

γι'αυτό πολλές φορές απορούν οι μεγάλοι και ταλαντούχοι γραφίστες πως γίνεται τα λεγόμενα "άσχημα" σαιτς να είναι πιο πετυχημένα από τα δικά τους τα υπερ πανέμορφα φτιαγμένα με την τελευταία λέξη του web design.

γιατί είναι απλά, λειτουργικά και προσφέρουν αυτό που θέλει ο κόσμος. Δεν ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους :P

Δημοσ.

Καταρχην σας ευχαριστω και τους 2 σας για την συμμετοχη στο thread :)

@morgy συμφωνω και εγω οτι πιο πολυ μετραει η στομα με στομα διαφημιση, αλλα μου εχει κανει αρκετα καλη εντυπωση η αμεση και μη τυπικη σχεση μεταξη πελατη-freelancer. Δηλαδη θελω να πω οτι μια εταιρια συνηθως θα αρχιζε να λεει οτι κανουμε αυτο,αυτο, ειμαστε χρονια στον χωρο και γενικα προσπαθει να εντυπωσιασει τον χρηστη (που σπανια διαβασει ολο το info) με το ιστορικο της. Απο την αλλη μερια ο freelancer χρησιμοποιει μια πιο αμεση γλωσσα για παραδειγμα ενα απο τα sites που εδωσα λεει "have a seat, let me tell you a story" και μετα λεει ελαχιστα πραγματα για το τι ειναι και τι κανει. Τωρα αυτο αν θα εχει απηχηση στην Ελλαδα δεν ξερω αλλα ισως μια δοκιμη θα με πεισει.

@trustfm το αν ειναι ομορφο ενα website δεν ειναι ο μοναδικος λογος που μπαινω σε καποιο website αλλα δεν παυει να ειναι ενας αρκετα σημαντικος λογος που θα με κανει να σχηματισω καποια πρωτη εντυπωση. Το insomnia τις εποχες που το γνωρισα (καπου στο 2004-2005) ειχε ενα τυπικο design και με κρατησε το περιεχομενο του. Ομως η διαφορα του insomnia με του μεσου εταιρικου site που θα ζηταει ο πελατης ειναι οτι το 1ο εχει μια κοινοτητα να παρουσιασει ενω το 2ο δεν εχει κατι να κρατησει το ενδιαφερον του χρηστη οποτε πρεπει το design να αναπληρωσει αυτο το κενο.

Τωρα σχετικα με το portfolio που ειναι και το θεμα του topic, νομιζω οτι πρεπει να ειναι ενα JAGS οπως λες και εσυ γιατι η δουλεια του ειναι να δειχνει ομορφο και να προσελκυσει πιθανους πελατες.

Δημοσ.

Όσο όμορφο και να είναι ένα site, αν το περιεχόμενό του δεν με ενδιαφέρει, θα του χαζορίξω μια ματιά (για να πάρω ιδέες ως designer) και για να δω αν και πόσο με εντυπωσιάζει και σε λίγο θα έχω φύγει. Ότι ιστοσελίδα και να είναι, αν δεν σε τραβάει το περιεχόμενο, φευγεις.

Από την άλλη, υπάρχουν σελίδες, ακόμη και blogs που παρόλο το άθλιο design τους, είναι στα 50 πιο δημοφιλή sites στην Ελλάδα. πχ το troktiko.blogspot.com

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία από τα παρακάτω: ενδιαφέρον περιεχόμενο, εύκολη πλοήγηση, όμορφη εμφάνιση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...