Προς το περιεχόμενο

Απο ΙΕΚ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

jason_rethymno

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω τελειώσει ΤΕΙ (πριν αρκετά χρόνια) τότε που οι βάσεις δεν ήταν και τόσο χαμηλές όπως τώρα. Είναι γνωστό ότι στα ΤΕΙ τουλάχιστον (που γνωρίζω) αυτά που μαθαίνεις με αυτά που χρειάζεται να ξέρεις για να δουλέψεις είναι για γέλια.

Μήπως δεν είναι άδικες οι πανελλήνιες? Αν κάποιος σήμερα δεν έχει να δώσει χιλιάδες ευρώ στα φροντιστήρια? Δεν είναι άδικο? Οπότε λογικό είναι και κάποιος που έχει να χώσει ακόμη περισσότερα χιλιάρικα (εκτός από να πληρώσει ένα φροντιστήριο) να βρεθεί πιο ευνοημένος από τους άλλους.

Η αδικία είναι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στη ζωή. Σαν μεγαλύτερος (από πολλούς που συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση) θα έλεγα σε όσους ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας: LET THE FIGHT BEGIN.

• Απαντ. 124
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Νομίζω δεν θα βγει άκρη σε αυτήν την συζήτηση. Η κάθε μεριά κοιτάει τα δικά της συμφέροντα. Εγώ θα έλεγα ότι γενικά η γνώση θα έπρεπε να είναι ελευθερη σε όλους, αλλά ενα φαινόταν να μην μπορείς να τα καταφέρεις, να σε διώχνουν. Αυτή τη στιγμή η Ελληνική παιδεία δεν έχει τέτοια δυνατότητα, οπότε δημιουργήθηκε ένα σύστημα αξιολόγησης για να κάνουν την επιλογή ποιος θα μπει και ποιος όχι. Σαν ιδέα έχει λογική αλλά η υλοποίηση είναι το θέμα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που άτομα που δεν πέρασαν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα να είναι πιο ικανά σε ακαδημαικό επίπεδο απο κάποια που τα καταφέραν, καθώς το σύστημα αυτό, όπως όλα τα συστήματα εμφανίζουν κάποια λάθη. Οπότε για εμένα και η εισαγωγή σε πανεπιστήμια με άλλον, έμμεσο τρόπο, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για την αξιολόγηση σχετικα με το ποιός θα εισαχθεί και ποιός όχι. Να φέρω σαν παράδειγμα φοιτητή του ΕΑΠ (Ελληνικο Ανοικτό Πανεπιστήμιο), ο οποίος δεν πέρασε με πανελλήνιες κάπου, με κλήρωση μπήκε στο ΕΑΠ και έκανε μαθηματική ανακάλυψη. Είναι ακραίο σαν παράδειγμα αλλά σίγουρα δείχνει ότι όσοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια δεν είναι αναγκαστικά ποιο ικανοί απο αυτους που δεν μπαίνουν, μπορεί να ήταν πιο ώριμοι, πιο τυχεροί, πιο πλούσιοι και αυτό να έκανε την διαφορά. Οπότε καλό είναι να υπάρχει ένα plan b να διορθώνει αυτο το ποσοστό λάθους.

Δημοσ.
Θα μιλήσω με "επιχειρήματα": -1000000000000

---------------------

Όσο για το θέμα εισαγωγής από τα ΙΕΚ στα ΑΤΕΙ και στα ΑΕΙ, δεν πρέπει να γίνεται έτσι απλά. Είμαι από αυτούς που υποστήριζα με ζέση και πια υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρχει διασύνδεση των βαθμίδων εκπαίδευσης με αυστηρότατους όρους. Ειλικρινά, δεν πιστεύω πως το σύνολο των πιστοποιημένων ΙΕΚτήδων μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τεχνολογικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούν εύκολα οι διπλωματούχοι τεχνολογικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στην πανεπιστημιακή, πολυτεχνειακή εκπαίδευση, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούν εύκολα οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πολυτεχνείο.

ολο fail και φυσικα δεν διαβασα παρακατω.ποιος σου ειπε οτι δεν μπορουν οι πτυχιουχοι ιεκ να ανταποκριθουν στις χαμηλες (με εξαιρεση 4-5 ατει-τει) απαιτησεις των τει????ποιος σου ειπε οτι δεν μπορουν οι πτυχιουχοι ιεκ να ανταποκριθουν στις απαιτησεις των αει και ειδικα τις επαρχιας?????ποιος σου ειπε οτι το πολυτεχνειο ειναι πιο δυσκολο απο μερικα ατει(ειδικα οταν κανουν τα ιδια μαθηματα)????ποιος σου ειπε οτι ενας τελειοφοιτος λυκειου με εισαγωγη απο πανελληνιες μπορει να ανταποκριθει στις απαιτησεις της ανωτατης εκπαιδευσης?????και συμφωνα μ ετην λογικη σου δεν θα επρεπε κανεις ν απηγαινει για μεταπτυχιακο εξω μιας και και εκει ειναι πολυ δυσκολα και δεν θα μπορουν να ανταποκριθουν οι πτυχιουχοι των ελληνικων πανεπιστημιων.

Δημοσ.

Η εμπειρία μου, έχω επιβλέψει αρκετούς φοιτητές και έχω συνεργαστεί με πολύ περισσότερους πτυχιούχους επαγγελματίες από διάφορες βαθμίδες.

Αν δεν ήσουν προπέτης και είχες διαβάσει ολόκληρη την τοποθέτηση μου, όπως και τις υπόλοιπες, θα είχες ήδη την απάντηση σου για τα μεταπτυχιακά.

Με επιχείρημα αντάξιου του fail, σου απαντώ: -5. Και σε προτρέπω να μάθεις να διαβάζεις και να συνδιαλέγεσαι.

Δημοσ.

[/color]

ολο fail και φυσικα δεν διαβασα παρακατω.ποιος σου ειπε οτι δεν μπορουν οι πτυχιουχοι ιεκ να ανταποκριθουν στις χαμηλες (με εξαιρεση 4-5 ατει-τει) απαιτησεις των τει????

Eδώ δεν μπορούν να βρουν πολλοί σπουδαστές των ΙΕΚ τις απαντήσεις για τις ερωτήσεις πιστοποιήσεις και ρωτάνε από εδώ και απο εκεί , τι υποτίθεται ότι σπουδάζετε 2 χρόνια; Οι περισσότερες θεωρητικές ερωτήσεις απλά πρέπει να πας στα αντίστοιχα βιβλία π.χ. για ερωτήσεις στατιστικής σε ένα βιβλίο στατιστικής ( να πας σε μία βιβλιοθήκη δηλαδή) και να βρεις τις απαντήσεις από εκεί μέσα, για τις ασκήσεις δε σχολιάζω καν. Μιλάω πάντα για την ειδικότητα των ΙΕΚ που είναι σχετική με το ΤΕΙ που σπουδάζω ( διοίκηση επιχειρήσεων σπουδάζω).

Έχω γνωστούς και από ΙΕΚ και από κολλέγιο με την ίδια ειδικότητα με μένα και μου είχαν παραδεχτεί ότι δεν θεωρούν τις σπουδές τους ισάξιες, απλά μπήκαν να τελειώσουν κάτι και αυτοί, ένας σε κολέγιο μου παραδέχτηκε ότι έδωσε και φακελάκι για να μην τον αναγκάσουν να επαναλάβει τη τάξη γιατί θα του κόστιζε πιο ακριβά.

Υπάρχουν και ΑΤΕΙ της πλάκας αλλά ακόμα και σε αυτά σπουδάζουν 4 χρόνια, έχουν μπει με πανελλαδικές και θεωρούνται ανώτερη βαθμίδα από τη βαθμίδα των ΙΕΚ ( μεταλυκειακή βαθμίδα). Και εγώ ήθελα το Οικονομικό πρώτη επιλογή ( και μάλιστα το έπιανα επαρχία και εκεί είναι το χειρότερο να το πιάνεις και να μην μπορείς να πας), ήθελα να γίνω οικονομολόγος και το ήξερα πριν μπω ότι δεν έχω τα ίδια δικαιώματα με τους αποφοίτους πανεπιστημίων και ότι δεν βγαίνω οικονομολόγος από το ΤΕΙ. Δε θα κάτσω να μειώνω τους αποφοίτους πανεπιστημίου για να νιώσω εγώ καλά.Αναγκαστικά θα δοκιμάσω με κατακτήριες να μπω ( δεν είμαι σε μεταλυκειακή βαθμίδα οπότε καλώς και έχω το δικαίωμα να δοκιμάσω).

Πάντως στο δικό μου τμήμα,στα συγκεκριμένα μαθήματα και με τους ίδιους καθηγητές που γίνονται τώρα οι κατατακτήριες, δεν έχω πρόβλημα να δώσουν οι ΙΕΚτζήδες κατακτήριες, αν καταφέρουν να περάσουν έστω και με 5 Μίκρο και Λογιστική Ι με τους συγκεκριμένους καθηγητές, εγώ θα τους πω μπράβο :-D Mακάρι να υπήρχαν online στατιστικά να δείτε τι σφαγή γίνεται στις εξεταστικές ( όχι σε όλα αλλά σε αρκετά μαθήματα).

Το επιχείρημα με τα πανεπιστήμια που λέτε δεν το καταλαβαίνω , ανώτατης εκπαίδευσης είναι τα πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά σε ανώτατης εκπαιδευσης ιδρύματα κάνουν. Μην ισοπεδώνουμε και τα πάντα. Επειδή ανήκω στους διαβαστερούς ΤΕΙτζήδες που φυσικά διαβάζω και εκτός σχολής πράγματα με βαθμολογίες άνω του 8 στα περισσότερα μαθήματα δεν δέχομαι προσβολές από άτομα ανίκανα να συντάξουν μία πρόταση, ας κοιτάμε να βελτιωνόμαστε αντί να πετάμε κακίες μονίμως σε όλους τους υπόλοιπους.

Υ.Γ. Για να μη λέτε ότι προσπαθώ να υπερασπιστώ τα ΤΕΙ επειδή σπουδάζω σε αυτά,προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση και σε ένα σύστημα εξετάσεων ανάλογο των πανελλαδικών που ο καθένας απόφοιτος ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κολλεγίου θα εξεταζόταν γραπτώς για να πάρει τις αντίστοιχες άδειες στο οποίο το "αστέρι"-σπουδαστής π.χ. του ΙΕΚ θα μπορούσε να αξιολογηθεί καλύτερα από τον τουρίστα- σκονατζή- μετρ στις αντιγραφές και γλυψίματα σπουδαστή ΤΕΙ ( έχουμε αρκετούς τέτοιου στυλ στο ΤΕΙ).

---------- Προσθήκη στις 15:38 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:34 ----------

φυσικα δεν διαβασα παρακατω

Δεν σε κόβω για διαβαστερό τύπο , που να σε βάλουμε να διαβάσεις ποστ του δασκάλου Wash.

Δημοσ.
η ελλαδα ειναι η μονη χωρα που δεν αναγνωριζει τα ιεκ/κολλεγεια κτλ... ειται γουσταρετε ειται οχι πολυ σηντομα θα αναγνωριστουν... θα μπουμε με καταταχτηριες στα τει....και επειδη θα ειμαστε πιο διαβασμενοι απο καπιους των τει, αργοτερα θα σας παρουμε και τις δουλιες , γιατι θα σπουδαζουμε κατι που πραγματικα το θελαμε και οχι γιατι ετυχαι να το περασουμε.....

Όταν λοιπόν γίνετε ισότιμοι με εμάς κάποιοι από εσάς να φροντίσετε να περάσετε από ορθογραφικό έλεγχo στο Word τα βιογραφικά που θα στείλετε. Στις περισσότερες αγγελίες πάντως ή αποφοίτους λυκείου ζητάνε ή αποφοίτους ΙΕΚ/ΤΕΙ/ΑΕΙ, δε νομίζω να περνάτε τέτοιο δράμα στην αγορά εργασίας επειδή δεν είστε ισότιμοι.Η όλη η φασαρία γίνεται για το περιβόητο δημόσιο. Κοιτάξετε λίγο τα στατιστικά ανεργίας, νομίζετε ότι όλοι αυτοί είναι αμόρφωτοι ή ανίκανοι προς εργασία; Δουλειές να υπάρχουν να φτάνουν για όλους να μην τσακωνόμαστε κιόλας :-):-)

στα @@ ι ορθογραφια εγο κιταω αφτο που σπουδαζω και δεν εχι καμια σχεσι με ελλινικη ορθογραφια... στο κατω κατω δεν ιμε κε περιφανοσ που ιμε ελληνασ

Ο αδερφός μου έχει τελειώσει γυμνάσιο και τεχνική σχολή , δεν έχει σπουδάσει αλλά ορθογραφία και να συντάσσει προτάσεις ξέρει και γενικότερα τις γνώσεις που χρειάζεται ένας άνθρωπος τις έχει, ορθογραφία μαθαίνουμε στο δημοτικό. Προσωπικά αντιμετώπιζα τεράστιο πρόβλημα στα μαθηματικά από μικρή, έκανα φροντιστήρια από τη Β γυμνασίου, ήταν δυνατό να έλεγα δεν πειράζει μωρέ, δε χρειάζεται να ξέρω να μετράω;

Δημοσ.

tasoskont πόσο πολύ απέχεις από την πραγματικότητα;

Πόσο καλύτερο είναι το φυσικό Θεσσαλονίκης και Αθήνας από το Φυσικό Κρήτης και Ιωαννίνων;

Πόσο καλύτερο είναι το μαθηματικό Θεσσαλονίκης και Αθήνας από το μαθηματικό Ιωαννίνων;

Τι παίζει με τις Ιατρικές σχολές ανά την Ελλάδα και την οργάνωσή τους; (κλινικές, εργαστήρια..)

Τι παίζει με τις φιλολογίες;

Αν ξέρεις κάτι παραπάνω για τις σχολές σε επαρχιακές πόλεις, δεν το μοιράζεσαι μαζί μας;

Αν τα μηδενίσεις όλα, ίσως και να μας πείσεις ξερωγώ.

Δημοσ.
tasoskont πόσο πολύ απέχεις από την πραγματικότητα;

Πόσο καλύτερο είναι το φυσικό Θεσσαλονίκης και Αθήνας από το Φυσικό Κρήτης και Ιωαννίνων;

Πόσο καλύτερο είναι το μαθηματικό Θεσσαλονίκης και Αθήνας από το μαθηματικό Ιωαννίνων;

Τι παίζει με τις Ιατρικές σχολές ανά την Ελλάδα και την οργάνωσή τους; (κλινικές, εργαστήρια..)

Τι παίζει με τις φιλολογίες;

Αν ξέρεις κάτι παραπάνω για τις σχολές σε επαρχιακές πόλεις, δεν το μοιράζεσαι μαζί μας;

Αν τα μηδενίσεις όλα, ίσως και να μας πείσεις ξερωγώ.

δεν ξερω ποσο καλυτερο ειναι το φυσικο και μαθηματικο αθηνας απο της κρητης ιωαννινων θα σου πω ομως ποσο καλυτερο ειναι το τμημα ηλεκτρονικης αθηνα πειραια απο το πχ της λαμιας η μερα με τη νυχτα οι μεν κανανε πασκαλ οι δε c++ πχ οπως και για πολλα τμηματα τει σε πατρα φλωρινα κρητη που ειναι φιλοι μου και η δυσκολια ειναι μηδενικη σε φαση "αν γραψετε 4 θα σας περασω"οι ιατρικες σχολες ειναι οι μονες που ειναι αξιολογες καλα γι αφιλολογιες δεν το συζητω καν για επιπεδο δυσκολιας.δεν εχω αναγκη να σε πεισω αν εσυ νομιζεις οτι η σχολη σου ειναι γαμαουα δεν κατσω να σε πεισω για τιποτα.το ποσο καλη ειναι μια σχολη ευκολη η δυσκολη φαινεται απο το ποσοι βγαινουν ποσοι απορροφουνται και τι μεσο ορο αποφοιτων εχει η σχολη .

Δημοσ.

Δε θα έλεγα ποτέ ότι το επίπεδο των σχολών μου ήταν γαμάουα ή όχι ή οτιδήποτε. Τα παραδείγματα στα έφερα για να σου πω ότι με το να ρίχνεις στα μάτια σου το επίπεδο των ΤΕΙ και των ΑΕΙ της χώρας και να ανεβάσεις των ΙΕΚ είναι παράδοξο.

Διάβασε λίγο το thread από την αρχή, γιατί έτσι επαναλαμβανόμαστε συνεχώς.

Δημοσ.
Δε θα έλεγα ποτέ ότι το επίπεδο των σχολών μου ήταν γαμάουα ή όχι ή οτιδήποτε. Τα παραδείγματα στα έφερα για να σου πω ότι με το να ρίχνεις στα μάτια σου το επίπεδο των ΤΕΙ και των ΑΕΙ της χώρας και να ανεβάσεις των ΙΕΚ είναι παράδοξο.

Διάβασε λίγο το thread από την αρχή, γιατί έτσι επαναλαμβανόμαστε συνεχώς.

ουτε ειχα σκοπο να ανεβασω τα ιεκ και πιστευω ουτε προκυπτει κατι τετοιο απο τα λεγομενα μου.μιλησα γενικα τις σχολες την δυσκολια και ποσο μεγαλο δεν ειναι το χασμα μεταξυ καποιων σχολων μεταξυ τους απο οτι πιστευουν καποιοι.

Δημοσ.
ποιος σου ειπε οτι δεν μπορουν οι πτυχιουχοι ιεκ να ανταποκριθουν στις απαιτησεις των αει και ειδικα τις επαρχιας?????

ουτε ειχα σκοπο να ανεβασω τα ιεκ και πιστευω ουτε προκυπτει κατι τετοιο απο τα λεγομενα μου.μιλησα γενικα τις σχολες την δυσκολια και ποσο μεγαλο δεν ειναι το χασμα μεταξυ καποιων σχολων μεταξυ τους απο οτι πιστευουν καποιοι.

Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα. Τόσο τεράστιο που το ΙΕΚ από το ΑΕΙ φαίνεται σαν μια μικρή τελεία και αντιστρόφως. Όχι μόνο στο επίπεδο των σπουδών και στη δυσκολία, αλλά και στην όλη φιλοσοφία της εκπαίδευσης (ακαδημαϊκής vs εντελώς μα εντελώς επιφανειακής και πρακτικής προσέγγισης), των προϋποθέσεων (μαθηματικά, έκθεση, στοιχειώδης ορθογραφία κτλ..)

Επί του θέματος (και όχι προς απάντηση σε σένα):

Στο κάτω κάτω το έχουμε πει πολλές φορές, αν όντως οι σπουδαστές των ΙΕΚ είναι τόσο καλοί και το αξίζουν, ας δώσουν πανελλαδικές όπως όλος ο κόσμος που μπαίνει στην τριτοβάθμια για να αποδείξουν τις βασικές τους γνώσεις και με το καλό να μπουν (αφού το επίπεδό τους στην τελική έχει ανέβει)! Μπορείς να δώσεις πανελλαδικές και στα 25 σου και στα 30 σου και στα 40 σου. Δεν το απαγορεύει κανένας. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα σ' αυτό.

Δημοσ.

Νομίζω διαφωνείται σε διαφορετικά πράγματα. Απο ότι κατάλαβα ο ένας αναφέρετει πως το επίπεδο σπουδών-γνώσης είναι υψηλότερο σε ΤΕΙ/ΑΕΙ από ότι σε ΙΕΚ, που είναι λογικό, μιας και τα ΙΕΚ αντιστοιχούν σε 2 χρόνια σπουδών των ΑΕΙ/ΤΕΙ και ο άλλος απλά λέει πως φοιτητές των ΙΕΚ μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ακαδημαικές σπουδές, που και αυτό έχει λογική καθώς πιστεύω πως κύριως παίζει ρόλο η θέληση (μιλάμε για έναν άνθρωπο μέσης διανοητικής ικανότητας).Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως όσοι δεν πέρασαν καπου είναι χαζοί, απλά δεν έδωσαν και πολύ σημασία στις σπουδές τους, το οποίο δεν αποκλείει ότι δεν μπορούν αργότερα να τις δουν πιο σοβαρά και αν βγάλουν ένα ΤΕΙ/ΑΕΙ.

Δημοσ.
η ελλαδα ειναι η μονη χωρα που δεν αναγνωριζει τα ιεκ/κολλεγεια κτλ... ειται γουσταρετε ειται οχι πολυ σηντομα θα αναγνωριστουν... θα μπουμε με καταταχτηριες στα τει....και επειδη θα ειμαστε πιο διαβασμενοι απο καπιους των τει, αργοτερα θα σας παρουμε και τις δουλιες , γιατι θα σπουδαζουμε κατι που πραγματικα το θελαμε και οχι γιατι ετυχαι να το περασουμε.....

xaxaxa:lol::lol::lol: δεν ξερω γιατι μου βγαζει απιστευτο γελιο αυτη η προταση..

Δημοσ.

ο καθενας γραφει το μακρύ και το κοντό του.. Εδω και 10 χρονια ακούμε πως οι σπουδασές των ΙΕΚ θα μπουν στα τει κτλ κτλ .Οι σπουδαστές των Ιεκ νομίζουν πως τα ξέρουν ολα πως άδικα ειναι ειναι στα ιεκ πως αξίζουν περισσότερα απο οσους ειναι στα Τει πως το μάθημα στο ιεκ ειναι ποιο σουπερ ντουπερ κτλ κτλ. (αμα ηθελες τει μαστορα να στρωνες τον κωλο σου στις πανελλήνιες να διάβαζες να πέρναγες.Δεν μπόρεσες να τα καταφέρεις για τον α,β,γ λογο οκ δεκτό αλλα σταματα το εκει και μη κρίνεις)

Βρε δε πα ναναι και του γυμνασίου ο αλλος όρεξη να χει και οτι θέλει θα το μάθει και θα το κάνει και καλα. Σημασία δεν έχουν τα πτυχία αλλα οι γνώσεις..

Ενα απόφοιτος ιεκ με κατοχή πιστοποίησης και εδω και 2 χρόνια φοιτητής σε Τει..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...