Προς το περιεχόμενο

Inception (2010)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

το τελος ειναι που σε αφηνει να αναρωτιεσαι αν ηταν ολο αυτο ονειρο η πραγματικοτητα.δε νομιζω οτι υπαρχει σαφης απαντηση. εμενα περισσοτερο για ονειρο μου εκανε παντως.

το ολο concept να φυτευεις ιδεες και να γινονται απο μικρα βλασταρια δεντρα ολοκληρα

Βαλτα σε spoiler,μπορει να το χαλασεις σε καποιον.

• Απαντ. 701
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Christopher Nolan! δεν με εκπλήσσει που η ταινία ήταν πολύ καλή και μ' άρεσε και το ανάποδο εφέ. Και ο Ντι Κάπριο, εξαιρετικός! Να δείτε το shutter island, όσοι δεν το είδατε.

Να σου πω FarCry,

-λειτουργει πολυ καλα με τις γυναικες και τις ιστοριες που πλαθουν στο μυαλο τους-είναι λίγο ρατσιστικό αυτό. Και οι άντρες το κάνουν πολύ συχνά, πίστεψε με..

Δημοσ.

καλη ταινια,πολυ καλυτερη απο το TDK δεν το συζητω αλλα δεν μπορω να πω οτι προσωπικα ξετρελαθηκα.σιγουρα ειναι υπερεκτιμημενη και οχι το μεγαλο αριστουργημα που το βγαζει η μαζα αλλα αυτο ειναι ενα θεμα που θα το κρινει μονο ο χρονος.

Βασικα η απογοητευση μου με την ταινια υστερα απο ολο αυτο το overhype,δεν εχει να κανει τοσο με του οτι δεν ηταν πρωτοτυπη (δεν το θεωρω κριτηριο αξιας μιας ταινιας,ισως σαν plus μονο) αλλα με τα ιδια προβληματα για τα οποια δικαιως εχει επικριθει στις αρνητικες κριτικες που εχει εισπραξει απο καποιους film critics και movie goers.

Δεν θελω να υπεραναλυσω την ταινια,απλως στα γρηγορα:

1.Η πλοκη αν και καθολου δυσνοητη,ηταν τοσο πολυπλοκη που σε συνδυασμο με το ατελειωτο exposition,καταντησε την ταινια τελειως κουραστικη απο ενα σημειο και μετα.Πλεον την ταινια δεν την εβλεπες αλλα την διαβαζες,κατι που απο μια αποψη φαινεται σαν προσβολη στην νοημοσυνη του θεατη.

2.Μια ταινια με τοσο μεγαλο budget που εκτυλισεται κατα το μεγαλυτερο της μερος στον κοσμο των ονειρων,σιγουρα εδειχνε φτωχη απο φαντασια: τα σκηνικα ονειρου ηταν τελειως ρηχα και ανεμπνευστα.Ακομα και το πιο σουρεαλιστικο 5ο επιπεδο εδειχνε μονοτονο και επαναλαμβανομενο.Ενα απο τα quotes της ταινιας ηταν "You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling." γιατι δεν το ενστερνιστηκε αυτο ο ιδιος ο σκηνοθετης,γιατι;

3.Ενα αλλο προβλημα με το concept των ονειρων ηταν οτι δεν υπηρχε πραγματικος κινδυνος για τους χαρακτηρες να πεθανουν,επομενως απουσιαζε το σασπενς κατα την διαρκεια της ταινιας.

Πως μπορεις να αγωνιας για τους χαρακτηρες,οταν ακομα και ενας βαρια τραυματισμενος απο αυτους δεν αποπνεει καποια ανησυχια αφου τον εχεις να κυκλοφορει αιμοφυρτο σχεδον σε ολοκληρη την ταινια σαν να μην τρεχει τιποτα;

4.Ενα ελαττωμα του Νολαν για το οποιο δεχεται συχνα κριτικη ειναι οι σκηνες δρασεις που γυριζει.Στο Inception τα παει καπως καλυτερα με την εξαιρετικη αλλα μικρη σε διαρκεια zero gravity δραση στο ξενοδοχειο.Ομως ουτε αυτη δεν ειναι αρκετη να εξισορροπησει την κακιστη σκηνη δρασης στο χιονι: ανεμπνευστη,χωρις σασπενς,με το εκνευριστικο shaky cam,με απροσωπους,λευκοφορεμενους τυπους να χτυπιουνται μεταξυ τους αλλα χωρις να καταλαβαινεις ποιος χτυπαει ποιον,μηδεν κορυφωση του κινδυνου και μηδεν coolness.Για μια μοντερνα εκδοση μιας σκηνης δρασης που ηταν tribute μιας παλιοτερης ταινιας,σιγουρα ηταν απογοητευτικη.

5.Το δευτερο ελαττωμα του που εισπρατει εξισου συχνη κριτικη ειναι η ελλειψη συναισθηματικου δραματος στις ταινιες του.Στο Inception το προβλημα ειναι μεγαλυτερο.Οχι μονο δεν υπαρχει μια συναισθηματικη προετοιμασια (ο Κομπ με την οικογενεια του) για την τελικη κορυφωση της ταινιας αλλα και καποιες δυνατες σκηνες δραματος που υπαρχουν (ο Φισερ με τον πατερα του) πνιγονται απο το παραφουσκωμενο εγκεφαλικο κομματι της ταινιας.Και ειναι ακριβως αυτο το προβλημα που δεν διαθετει το "παρομοιο" Shutter Island και το κανει να υπερεχει κατα πολυ σαν συνολικη ταινια απο το Inception.

6.Ομως νομιζω πως το βασικοτερο ελαττωμα του Νολαν το οποιο αποτελει και την απαρχη των παραπανω προβληματων της ταινιας,εχει να κανει με το γεγονος οτι εστιαζει αποκλειστικα στην πλοκη των ιστοριων του,αγνοωντας την μεγαλυτερη εικονα που υποτιθεται οι ιστοριες αυτες επιδιωκουν να αναδειξουν.

Και το Inception επειδη αποτελει την μεγαλυτερη φιλοδοξια του να φερει εις περα ενα μαεστρικο σεναριο,ως συνολο εχει αναλογικα ζημιωθει πιο πολυ εξαιτιας αυτης της εμμονη του.

Το εργο μεχρι το τελος ειναι αριστοτεχνικα αψογα δομημενο.δεν υπαρχουν plotholes,δεν υπαρχει μπερδεμα,ολα μεσα στον κοσμο του Nolan βγαζουν νοημα διοτι ειναι προσεκτικα σχεδιασμενα να υπηρετουν την αρμονικη εξελιξη της ιστοριας.

Ομως τα επιμερους κεντρικα στοιχεια της ιστοριας του,παρολο την αρτιοτητα τους,δεν ειναι οργανικα συνδεμενα μεταξυ τους και αυτη η ελλειψη συνοχης ειναι που ζημιωνει το τελικο αποτελεσμα και θολωνει τον απωτερο σκοπο του δημιουργου:

ΠΧ Η τελευταια σκηνη δεν ηταν απλως ενα τρικ,ηταν ενα αποτυχημενο τρικ.Ηταν ενα τρικ διοτι ο δημιουργος δεν φροντισε να εχει η ταινια του ενα focus που να δικαιολογει το τρικ αυτο.Απετυχε διοτι δεν προετοιμασε την ταινια του ετσι ωστε οταν ηρθε η στιγμη,το τρικ να δουλεψει.Αν ο σκοπος του ηταν να μην δουμε το τρικ του ως τρικ,τοτε αυτο σημαινει πως κατι πηγε στραβα με το ολο στησιμο και χτισιμο της ταινιας κατι που ειναι αδικαιολογητο οταν φτιαχνεις μια τοσο αυτο-υπεραναλυτικη ταινια.

Δεν θελω να επεκταθω αλλο,διοτι δεν μου εχουν μεινει και πολλα απο την ταινια που να με κεντριζουν για να ασχοληθω περαιτερω,ηδη η ταινια εχει παρει τον δρομο για την Λιμπο του μυαλου μου.

Επαναλαμβανω ομως πως μου αρεσε η ταινια,ηταν ωραια φτιαγμενη με ακεραιο σεναριο και αρτια σκηνοθεσια.Αλλα νομιζω αν δεν προσπαθουσε να ειναι τοσο mainstream και βαρυφορτωμενη,αν επιδιωκε να ειναι πιο σεμνη και ισορροπημενη τουλαχιστον για εμενα θα ειχε προκυψει το συναραρπαστικο αριστουργημα το οποιο αξιζε να ειναι.alas it was not meant to be.

Μπήκα για να γράψω τη γνώμη μου για τη ταινία και συμφωνώ απόλυτα με ότι λες σε όλα!

Να προσθέσω ότι το 9,1 στο imdb μου φαίνεται μεγάλο νούμερο. Ένα 7 έβαλα,

ειδικά η 2η, καταστρέφει την ταινία...

Γιατί?

Δεν το έπιασα πολύ αυτό.

Δημοσ.
[...]

Γιατί?

Δεν το έπιασα πολύ αυτό.

Όλο το νταβαντούρι έγινε γιατί ο Ντι Κάπριο δε μπορούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του να δει τα παιδιά του χωρίς να κινδυνεύει να τον μπαγλαρώσουν. Η εναλλακτική να πάνε τα παιδιά του να τον δουν (με τον παππού ξέρω γω) όσο να ναι θα ταν πιο εύκολη.

Δημοσ.

Όλο το νταβαντούρι έγινε γιατί ο Ντι Κάπριο δε μπορούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του να δει τα παιδιά του χωρίς να κινδυνεύει να τον μπαγλαρώσουν. Η εναλλακτική να πάνε τα παιδιά του να τον δουν (με τον παππού ξέρω γω) όσο να ναι θα ταν πιο εύκολη.

Α, κατάλαβα. Ναι...

Δημοσ.

Επιτελους αξιωθηκα και την ειδα προχτες.Εξαιρετικη,δε περιμενα τπτ λιγοτερο.Διαβασα και τις 52(!) σελιδες,ωραιες σκεψεις,θεωριες,ωραια συζητηση.

Η σκηνη δρασης στα χιονια να ελειπε ή εστω να ηταν πιο μικρη ή πιο...κατανοητη και η ταινια θα ηταν αψεγαδιαστη.

9/10 με σοβαρες προοπτικες να ανεβει αλλο μισο βαθμο στην 2η θεαση.

Δημοσ.

Είχαμε μια διαφωνία με έναν από την παρέα, με την οποία πήγα να το δω, για το τέλος. Υπάρχει σαφής απάντηση για την ερώτηση:

πού βρίσκεται ο Ντι Κάπριο στο τέλος? Αυτός έλεγε πως επειδή είδε τα πρόσωπα των παιδιών του, βγήκε από το όνειρο. Οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε, πως, αφού γυρνούσε ακόμα η σβούρα, ήταν σε ονειρο και παγιδεύτηκε στο τελευταίο επίπεδο... Ας με διαφωτίσει κάποιος.

Δημοσ.
[...]

πού βρίσκεται ο Ντι Κάπριο στο τέλος? Αυτός έλεγε πως επειδή είδε τα πρόσωπα των παιδιών του, βγήκε από το όνειρο. Οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε, πως, αφού γυρνούσε ακόμα η σβούρα, ήταν σε ονειρο και παγιδεύτηκε στο τελευταίο επίπεδο... Ας με διαφωτίσει κάποιος.

Είχε συζητηθεί παλιότερα αλλά δε είμαι σίγουρος για το πού καταλήξαμε.

Τις προηγούμενες φορές η σβούρα έφερνε βόλτες flawless, τώρα έριχνε κάτι περίεργες ζεμπεκιές που πιθανόν σημαίνει πως επέστρεψε.

Βέβαια είναι και πολλά άλλα που συντελούν υπέρ/κατά τις τελικής κρίσης σχετικά με το αν είναι όνειρο ή όχι το τέλος.

Δημοσ.

Μπορει καποιος να μου εξηγησει κατι που δεν μου καθεται/δεν επιασα καλα;

Τι ακριβως παιζει με τα τοτεμ;Εννοω ΓΙΑΤΙ ας πουμε πρεπει το τοτεμ να γυρναει απειρα στο ονειρο και στη πραγματικοτητα να πεφτει;Ο Κομπ(και ο καθε Κομπ) πως βασιζονταν σε αυτο;Εστω ας πουμε οτι ο Κομπ το γυρναει(επειδη υποψιαζεται κατι) για να καταλαβει εαν ονειρευεται. Τι διαολο το εμποδιζει απο το να πεσει στο ονειρο;

Τελος αν γινεται καποιος να μου εξηγησει την ''ιστορια'' του τοτεμ-σβουρας(το ειχε η Μολ,επεφτε-δεν επεφτε και γενικα τι παιχτηκε με αυτο κ το πηρε ο Κομπ) .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...