Προς το περιεχόμενο

Τέλη κυκλοφορίας. Το be or not to be...

Kariajoulas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διαφωνία που προέκυψε με φίλο.

Ὀχημα παρκαρισμένο, χωρίς οδηγό ή άλλο άτομο μέσα, με πινακίδα και δυνητικά λειτουργικό/κυκλοφορήσιμο που ΔΕΝ φέρει σήμα κυκλοφορίας (τελών κυκλοφορίας), θεωρείται παράνομο και επομένως υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κλήση από όργανο της τροχαίας;

Παρακαλώ να παραθέσετε τι ισχύει νομικά και επίσημα (αν ξέρετε) και όχι τι υποθέτουμε και εικάζουμε.

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενοεις να μην το εχεις κολήσει ;Αν ενοεις αυτο δεν εχεις προβλημα τουλαχιστον πρακτικά.. Ο πατερας μου ποτε δε κολάει το σημα ουτε εγω και εδω και 25 χρονια ποτε δεν ειχε προβλημα ουτε εγω.

400.000χλμ σίγουρα εχει κανει

Διαφωνία που προέκυψε με φίλο.

Ὀχημα παρκαρισμένο, χωρίς οδηγό ή άλλο άτομο μέσα, με πινακίδα και δυνητικά λειτουργικό/κυκλοφορήσιμο που ΔΕΝ φέρει σήμα κυκλοφορίας (τελών κυκλοφορίας), θεωρείται παράνομο και επομένως υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κλήση από όργανο της τροχαίας;

Παρακαλώ να παραθέσετε τι ισχύει νομικά και επίσημα (αν ξέρετε) και όχι τι υποθέτουμε και εικάζουμε.

Ευχαριστώ

Για να είσαι νόμιμος, θα πρέπει το αμάξι που δεν φέρει αυτοκολλητάκι τελών κυκλοφορίας επάνω του, να μην καταλαμβάνει θέση σε δημόσιο χώρο (διαφορετικά στο πέρνει ο δήμος για ανακύκλωση) και φυσικά να έχεις καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στην εφορία.

Αν κρατήσεις τις πινακίδες και "φυλάξεις" το αμάξι σε ιδιωτικό πάρκινγκ, διακινδυνεύεις να σου στείλουν (μετά απο διασταυρώσεις στην εφορία) λυπητερή για τα τέλη που δεν έχεις πληρώσει, παλαιών ετών, αναδρομικά και με πρόστιμο.

Προς Timour21

Αυτό ακριβώς εννοούσα. Δεν έχω καταθέσει τις πινακίδες, δεν έχω πληρώσει το σήμα για το τρέχον έτος και έχω το αυτοκίνητό μου παρκαρισμένο έξω από το σπίτι μου (όχι σε πάρκινγκ), του έχω βάλει κουκούλα και δεν το κυκλοφορώ καθόλου. Του έχω αποσυνδέσει και την μπαταρία. Ακόμα έχω βάλει την ασφάλεια στο stand-by σε περίπτωση που αποφασίσω να το χρησιμοποιήσω να πληρώσω 1-2 μέρες πριν και να είμαι καλυμμένος από αυτό το θέμα. Τότε θα βγάλω και σήμα το οποίο λόγο λήξης της συγκεκριμένης προθεσμίας θα το πληρώσω διπλό. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά τη μηχανή.

Οπότε για να το πάρει ο δήμος θα πρέπει να γίνει κάποια καταγγελία, αφού λόγω κουκούλας δεν διαπιστώνεται αν φέρει ή όχι το σηματάκι.

Στο άλλο θέμα με τις διασταυρώσεις φαντάζομαι ότι το σύστημα λειτουργεί δειγματοληπτικά. Έτσι είναι το καθεστώς; τι άλλο παίζει που δεν το ξέρω;

Thanks

Πρακτικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ειδικά, αν μπορείς να το αλλάζεις θέση κάθε 1-2 βδομάδες ώστε να φαίνεται οτι δεν είναι παρατημένο.

Εδώ η τροχαία δεν μπορεί να κάνει τα βασικά, θα ψάχνει κουκουλομένα αυτοκίνητα για το αν έχουν το αυτοκόλλητο πάνω;

Προς Timour21

Οπότε για να το πάρει ο δήμος θα πρέπει να γίνει κάποια καταγγελία, αφού λόγω κουκούλας δεν διαπιστώνεται αν φέρει ή όχι το σηματάκι.

Στο άλλο θέμα με τις διασταυρώσεις φαντάζομαι ότι το σύστημα λειτουργεί δειγματοληπτικά. Έτσι είναι το καθεστώς; τι άλλο παίζει που δεν το ξέρω;

Thanks

Άμα το έχεις και κουκουλομένο πολύ δύσκολα να έχεις πρόβλημα. Εξάλλου πριν στο πάρει ο δήμος (ως παρατημένο) θα πρέπει να σου αφήσει 2-3 ειδοποιήσεις πριν.

Όσο για το άλλο θέμα, δεν ξέρω αν λειτουργεί δειγματοληπτικά, ακούω κατα καιρούς στις ειδήσεις οτι (φυσικά λόγω μάυρης τρύπας στα οικονομικά τους) οι εφορίες διασταυρώνουν στοιχεία (είχαν βγάλει και νούμερο 120000 αυτοκίνητα αν θυμάμαι καλά) για το πόσα αυτοκίνητα (που έχουν πινακίδες) δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας. Αυτό ψάχτο λιγάκι δεν θέλω να σε παραπληροφορήσω.

Το κουβέντιαζα χτες με άνα φίλο και μου είπε -ανεπίσημα- ότι με τις συνθήκες που έχω το αυτοκίνητο αραχτό και χωρίς σήμα, αν αποφασίσω να το κυκλοφορήσω, πουλήσω ή αποσύρω μετά από 3 χρόνια, θα πρέπει να πληρώσω όχι μόνο το σήμα για το τρέχον έτος αλλά και όλα τα προηγούμενα + πρόστιμο. Ισχύει κάτι τέτοιο?

Και μου πρότεινε για να είμαι ήσυχος να καταθέσω τις πινακίδες, αφού δεν το χρησιμοποιώ, και όταν κάποια στιγμή αποφασίσω να το κυκλοφορήσω ή να το πουλήσω, παίρνω πίσω τις πινακίδες και το σήμα του τρέχοντος έτους χωρίς προσαυξήσεις.

Αυτά μου τα είπε γιατί είχε ο ίδιος μια τέτοια εμπειρία αλλά με 50αρι μηχανάκι που αυτοί δεν παίρνουν ειδικό σήμα όπως οι μηχανές και αυτοκίνητα. Αυτοί πληρώνουν στην αστυνομία και πλήρωσε extra τα σήματα.

Έχετε ιδία πείρα ή κανένα γνωστό σε κάποια σχετική υπηρεσία να μας ενημερώσει πιο επίσημα;

Ισχύει αυτό που σου είπε. Είμαι σε παρόμοια φάση, πληρώνω τέλη για αυτοκίνητο που κυκλοφορεί κάθε Χριστούγεννα, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να μην έχω το πρόστιμο όταν το ξεφορτωθώ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Από τη στιγμή που δεν το κυκλοφορώ, μέχρι να αποφασίσω αν το πουλήσω ή αποσύρω, η προτιμότερη λύση είναι να καταθέσω τις πινακίδες προσωρινά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνω το σήμα όπως ο φίλος insomniaK και όταν έρθει η στιγμή, το ξαναενεργοποιώ πληρώνοντας και το σήμα της τρέχουσας περιόδου;

Ξέρει κάποιος που γίνονται οι καταθέσεις πινακίδων και τι άλλο χρειάζεται εκτός από την άδεια και την πινακίδα; Είμαι Χαϊδάρι

Προσοχή όμως! Να κάνεις προσωρινή κατάθεση πινακίδων και όχι μόνιμη! Γιιατί αν γίνει κανα λάθος και κάνεις το 2ο, μετά δεν μπορείς να ξαναβγάλεις πινακίδα. Τουτέστιν, γιοκ το αμαξάκι.

Παντως εγω ειχα παρατημενο το αμαξι εξω απτο σπιτι μου σε κεντρικη περιοχη της Αθηνας για κανα 1.5 χρονο χωρις να εχω πληρωσει τελη κυκλοφοριας (δεν το μετακινησα ομως καθολου ολο αυτο το καιρο) και δεν ειχα προβλημα. Εδω δεν ειχα προβλημα που επι 1.5 χρονο το ειχα παρατημενο σε πεζοδρομο (οπου παρκαρουν ολοι οι γειτονες, δηλαδη δεν ηταν ξεκαρφωτο το δικο μου μονο). Δεν με γραψανε 1.5 χρονο για τον πεζοδρομο, θα με γραφανε για το σηματακι? :P Ουτε και ο δημος αφησε ειδοποιηση.

Τυπικα πρεπει να εχεις σηματακι εφοσον εχει πινακιδες, διαφορετικα εχουν δικαιωμα να σε ψαξουν/γραψουν κλπ. Πρακτικα αν δε το κυκλοφορεις δε θα εχεις ποτε προβλημα (και να το κυκλοφορεις δηλαδη, μονο αν σε σταματησουν για ελεγχο η για αλλη παραβαση και το παρουνε χαμπαρι).

btw φοροδιαφυγη καργα ειναι αυτο. Δεν μπορουν να βρουν δηλαδη ποια αμαξια δεν πληρωσαν τελη κυκλοφοριας και να τους καμπανιασουν? Τι την εχουνε την τεχνολογια?

btw φοροδιαφυγη καργα ειναι αυτο. Δεν μπορουν να βρουν δηλαδη ποια αμαξια δεν πληρωσαν τελη κυκλοφοριας και να τους καμπανιασουν? Τι την εχουνε την τεχνολογια?

Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι, όταν κάποιος αποφασίσει να ξαναβάλει σε χρήση το όχημά του είτε να το πουλήσει/αποσύρει, θα πρέπει να αγοράσει το τρέχον σήμα κυκλοφορίας. Εκεί λοιπόν βρίσκουν, μέσω μηχανοργάνωσης, αν έχεις πάρει ή χρωστάς τα σηματάκια των προηγούμενων ετών και σου βάζουν κάποιο πρόστιμο.

Αν και το βρίσκω λίγο δύσκολο να γίνεται αυτό. Ας πάρουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία. Πρώτα μας έρχεται στο σπίτι η ειδοποίηση να πάμε να πληρώσουμε και να πάρουμε το σηματάκι. Πηγαίνουμε και ταχτοποιούμε το θέμα στην τράπεζα, παίρνουμε το σήμα και φεύγουμε.

Πως ενημερώνεται η εφορεία ότι πληρώσαμε το σήμα;

Οι τράπεζες απλά δέχονται το ποσό που αντιστοιχεί στο σήμα και δεν καταγράφουν κανένα στοιχείο μας. Πως μπορεί λοιπόν να γνωρίζουν οι εφορίες αν έχουμε πληρώσει τα περυσινά ή προπερυσινά τέλη;

Πως ενημερώνεται η εφορεία ότι πληρώσαμε το σήμα;

Οι τράπεζες απλά δέχονται το ποσό που αντιστοιχεί στο σήμα και δεν καταγράφουν κανένα στοιχείο μας. Πως μπορεί λοιπόν να γνωρίζουν οι εφορίες αν έχουμε πληρώσει τα περυσινά ή προπερυσινά τέλη;

Σίγουρα κάτι καταγράφουν και μάλιστα σίγουρα το στέλνουν στην εφορία.

Πριν από ένα μήνα που πέθανε ο πεθερός μου, πήγαμε στην εφορία για να κάνουμε μεταβίβαση του αυτοκινήτου του στην γυναίκα του για να μπορέσει μετά να το πουλήσει.

Ένα από τα χαρτιά που χρειάζονταν ήταν αν ήταν εκρεμούσαν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Μας έστειλαν σε ένα γραφείο μέσα στην εφορία, όπου σε 2 λεπτά τύπωσαν μια αναλυτική κατάσταση που έδειχνε τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν πληρωθεί για κάθε χρόνο από τότε που πρωτοαγοράστηκε το αυτοκίνητο.

Άρα, στην εφορία, με 2 κλικ μπορούν να βρουν ποιός έχει απλήρωτα τέλη και από πότε. Μένει μόνο να αποφασίσουν να το ψάξουν...

Άρα, στην εφορία, με 2 κλικ μπορούν να βρουν ποιός έχει απλήρωτα τέλη και από πότε. Μένει μόνο να αποφασίσουν να το ψάξουν...

...και που 'σαι ακόμα!

Μπορούν αν θέλουν με μισό κλίκ να βρούν ποιο πρόστιμο θα ήθελαν να πληρώσεις!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...