spyros_n Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 προσφατα αγορασα ενα οικοπεδο με την προοπτικη να φτιαξω ενα σπιτι το οικοπεδο ειναι 165 τμ και με σ.δ 0.8 τι μου προτεινεται να κατασκευασω? χτιστο ή προκατ? τα εχω ψαξει ολα.για προκατ ενα σπιτι 100 τμ(μεζονετα) μου κοστιζει περιπου 115.000 χωρις υπογειο ενω το χτιστο θα μου κοστισει περιπου 120.000 με υπογειο. στο οικοπεδο φτιαχνω 132 τμ νομιμα αλλα δεν εχω ολο το οικονομικο για τετοιο σπιτι.εχω μιλησει με κατασκευαστες και αλλοι ζητανε 160.000 αλλοι 140.000 και αλλοι 120.000.ειμαι σε τεραστιο διλημμα.εψαχνα για το οικοπεδο περιπου 4 μηνες (το αγορασα σχεδον τσαμπα) και τωρα που το πηρα δεν ξερω τι να κανω.μηπως να το πουλησω,να βγαλω και κερδος καποια χρηματα παραπανω,και να παω σε ετοιμο?
StavrosD Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Το προκάτ έρχεται πιο οικονομικό επειδή απαιτούνται λιγότερα ένσημα ΙΚΑ, και από εκεί προκύπτει η οικονομία. Τα πλεονεκτήματα του προκάτ είναι το κόστος και ο χρόνος ολοκλήρωσης. Από άποψη αντοχής σε σεισμούς λίγο πολύ τα ίδια είναι και τα προκατ και τα χτιστά. Θα σου πρότεινα όμως χτιστό γιατί: - Όταν είναι στα τούβλα, μπορείς να πάρεις μια ιδές από τις κολώνες πως θα βγει και να ζητήσεις αλλαγές στην εσωτερική διαρύθμιση. - Όταν αρχίσει τις εργασίες ο ηλεκτρολόγος, μπορείς κατά βούληση να προσθέσεις πρίζες και να αλλάξεις την θέση τους με ελάχιστο επιπλέον κόστος. Στο προκάτ όπως σου έρθει έτσι θα μείνει. - Στο χτιστό μπορείς να καρφώσεις καρφιά για πίνακες, βάσεις στον τοίχο για TV και γενικότερα να κάνεις τρύπες στην τοιχοποιία πιο ακίνδυνα απ'ότι στο προκάτ. Σε κάποια προκάτ που οι τοίχοι είναι με panel, πρέπει να βρείς που είναι το νεύρο για να κάνεις τρύπα. Σε άλλα προκάτ που είναι οι τύχοι με μπετό ή άλλο συμπαγές υλικό, πρέπει να έχεις τα κατασκευαστικά σχέδια για να αποφύγεις να τρυπήσεις καλώδια. Στα κτιστά βλέπεις που είναι τα κουτια στον τοίχο και καταλαβαίνεις που κατεβαίνουν καλώδια. Τελευταίο μειονέκτημα των προκατ, είναι το μέγιστο μήκος και ύψος ενός δωματίου. Πρέπει το κάθε κομμάτι να χωράει στο φορτηγό και επιπλέον να μπορεί να περάσει στον δρόμο από το εργοστάσιο μέχρι το οικόπεδο. Τυχόν δρόμοι με κλειστές στροφές περιορίζουν το μέγιστο μήκος του δωματίου, όπως και η αν πρόσβαση περνάει υποχρεωτικά από τουνελ πρέπει να είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην βρίσκει πάνω κατά την μεταφορά.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Αν μιλαμε για περιπου ιδιες τιμες αναμεσα σε προκατ και χτιστο, ειλικρινα δε βλεπω κανενα λογο να προτιμησεις προκατ. Το χτιστο το διαμορφωνεις με το μηχανικο σου οπως γουσταρεις. Εσωτερικα και εξωτερικα. Βαζεις οτι υλικο θες (εννοειται οτι θα επενδυσεις χρημα σε αντισεισμικη προστασια) Φτιαχνεις τα ηλεκτρολογικα/πινακες κλπ οπως σε βολευουν. Εχεις υπογειο. Αλλο πραμα ειναι να παρεις πηλο ξερο και αλλο να παρεις πηλο και να τον πλασεις ακριβως οπως θες... Οσο για αυτο που ρωτας --> να το πουλησεις, θεωρω οτι ειναι λαθος κινηση να εχεις ενα οικοπεδο οικοδομησιμο και να το πουλησεις. Εκτος αν εχεις σοβαρη οικονομικη αναγκη για καποιο λογο, πχ να αγορασεις ενα καλυτερο οικοπεδο ή αλλα πιο σοβαρα ζητηματα (μακρια μας). Ειναι περιουσια κρατα την, ακομα και αν δε χτισεις. Αν δεν την εκμεταλευτεις εσυ, θα παει στα παιδια σου κλπ. Και δεν θα χασει την αξια του ποτε, το αντιθετο ισως.
ΠάρηςΓ Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Σε πια περιοχη ειναι αν επιτρεπεται; Παντως και εγω θα σου προτεινα να το χτισεις..Εστω και σιγα σιγα αν δε βιάζεσε... Αν εχεις χρονο μπορεις να ψαξεις και να μαθεις ..Αλλα αν δεν εχεις χτισει αλλο σπιτι ειναι πολυ φασαρία και προβληματα..Θα εχεις προβληματα με μαστορες 100% και θελει προσοχη με τα χρηματα κτλ γιατι μπορει να σου ζητάνε χρηματα που νομιζουν οτι δε τους τα εχεις δωσει κτλ
spyros_n Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 φιλε παρη ειναι στα ανω λιοσια αποφασισα να κανω κατι για να αποκτησω το δικο μου σπιτι τωρα που οι συνθηκες ειναι λιγακι περιεργες.κοιταζα για σπιτι αλλα δεν ειμαι διαθετειμενος να δωσω 170.000 για 85 τμ αλλα ουτε το ιδιο ποσο για 110-120 τμ αλλα με υμιυπαιθριο τα μισα μετρα.απλα επειδη το εψαξα πολυ παρατηρησα οτι ολοι εγιναν ξαφνικα κατασκευαστες και θελουν να πλουτισουν απο το πουθενα. ετσι στραφηκα στο οικοπεδο.προτιμω να φτιαξω ενα δικο μου σπιτι εστω και με λιγοτερη καθυστερηση,εστω και 100 τμ και να μου βγει το ιδιο ποσο πανω κατω.
velissarios1 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 προσφατα αγορασα ενα οικοπεδο με την προοπτικη να φτιαξω ενα σπιτιτο οικοπεδο ειναι 165 τμ και με σ.δ 0.8 στο οικοπεδο φτιαχνω 132 τμ νομιμα αλλα δεν εχω ολο το οικονομικο για τετοιο σπιτι.εχω μιλησει με κατασκευαστες και αλλοι ζητανε 160.000 αλλοι 140.000 και αλλοι 120.000.ειμαι σε τεραστιο διλημμα.εψαχνα για το οικοπεδο περιπου 4 μηνες (το αγορασα σχεδον τσαμπα) και τωρα που το πηρα δεν ξερω τι να κανω.μηπως να το πουλησω,να βγαλω και κερδος καποια χρηματα παραπανω,και να παω σε ετοιμο? Καλή σου μέρα.Δυστυχώς ο συντελεστής δόμησης σε περιορίζει.(προς το παρόν)Θα πρότεινα να σηκώσεις ισόγειο γύρω στα 90 τ.μ. και 40 τ.μ. από πάνω.Η πρόβλεψη της οικοδομής να είναι για ισόγειο και δύο ορόφους.Ο συντελεστής δόμησης δεν θα είναι για πάντα 0,8.Όταν αλλάξει, το πάνω το κάνεις με μια επέκταση κανονικό σπίτι και θα μπορείς να βολέψεις τουλάχιστον ένα από τα παιδιά σου. Σχετικά με το ποσό κατασκευής νέας κατοικίας οι τιμές παίζουν γύρω στα 1000€/τ.μ. χωρίς να είναι απόλυτο.Ο "κατασκευαστής" που θα το ξεκινήσει ας έχει την εντύπωση οτι θα το πάρει εργολαβία.Μόλις τελειώσει τα μπετά σταματάς τη συνεργασία και το παλεύεις με ξεχωριστά συνεργεία για να πετύχεις καλύτερη τιμή.Καλή τύχη
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 φιλε παρη ειναι στα ανω λιοσιααποφασισα να κανω κατι για να αποκτησω το δικο μου σπιτι τωρα που οι συνθηκες ειναι λιγακι περιεργες.κοιταζα για σπιτι αλλα δεν ειμαι διαθετειμενος να δωσω 170.000 για 85 τμ αλλα ουτε το ιδιο ποσο για 110-120 τμ αλλα με υμιυπαιθριο τα μισα μετρα.απλα επειδη το εψαξα πολυ παρατηρησα οτι ολοι εγιναν ξαφνικα κατασκευαστες και θελουν να πλουτισουν απο το πουθενα. ετσι στραφηκα στο οικοπεδο.προτιμω να φτιαξω ενα δικο μου σπιτι εστω και με λιγοτερη καθυστερηση,εστω και 100 τμ και να μου βγει το ιδιο ποσο πανω κατω. Και πριν 15 χρονια γνωστος μου εχτισε σπιτι 85τμ με ισογειο και 1 οροφο και του βγηκε τοτε περι τα 60.000.000εκ δραχμες (ακομα ξεπληρωνει το δανειο). Σε επαρχιακη πολη κιολας. Δυστυχως οι τιμες για να χτισεις παιζουν σε αυτα τα υψη.
ΠάρηςΓ Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2009 Τωρα ειναι δυσκολο να χτισεις..Πριν απο 10 χρονια που εχτισε το σπιτι ο πατερας που γυρω στα 60.000.000 ειχε παει τοτε..Αλλα τωρα εχουν ακριβινει ξέρω.Σε 4 χρονια νομιζω πως θα τα ξεχρεώσει. Αλλα απο το να παρεις διαμερισμα καλυτερα δικο σου χτίσε.Ουτε φασαρία απο πάνω ουτε τιποτα...Γιατι τα καινουργια σπιτια (αν παρεις καινουργιο διαμέρισμα)εχουν μπολικο σιδερο και απο ηχομονωση ειναι χάλια
Fan Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να χτίσεις διότι η τιμή του σιδήρου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα. Επίσης λόγω αναδουλειών μπορείς να βρεις οικοδόμους σε αρκετά χαμηλές τιμές.
StavrosD Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Αν αναλάβεις μόνος σου να το χτίσεις, και δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με το θέμα, πρόσεχε. Εργολάβος είναι ο πατέρας μου, εγώ μηχανικός, κάτι ξέρω. Ιδιαίτερη προσοχή στα τιμολόγια και στα ένσημα. Για να πάρεις ρεύμα πρέπει να έχεις μεταξύ των άλλων και τα τιμολόγια καθώς και βεβαίωση από το ΙΚΑ ότι δεν έχεις εκκερμότητες. Το ΙΚΑ έχει λίστα με τα ελάχιστα ένσημα για κάθε εργασία. Ακόμα και μόνος σου να κάνεις τις εργασίες, τα ένσημα θα τα πηρώσεις προκειμένου να φτάσεις τον αριθμό αυτό.
spyros_n Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 καλημερα!! επειδη το θεμα θελει πολυ ψαξιμο συνεχεια βρισκομαι με διαφορους κατασκευαστες με σκοπο να πετυχω την καλυτερη τιμη οι τιμες που βρισκω ειναι απο 1200 εως και 1600 το τμ εχω βρει κατασκευαστη που μου παραδιδει το σπιτι με υδρομασαζ,ηλιακο,συναγερμο,περιθαλψη εξωτερικου χωρου,ηλεκτρικες συσκευες στην κουζινα και μολις του ειπα να μου αφαιρεσει τα περιττα και οτι με ενδιαφερει μονο το σπιτι μου ειπε συγνωμη αλλα δεν.... αναλαμβανω το εργο. αυτος που θα αναλαβει το εργο θα το αναλαβει μεχρι τελους,με το κλειδι στο χερι. μηπως εχει κανενας καποιον κατασκευαστη να μου συστησει???
jimarass Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Αν σήμερα αγοράσω ένα οικόπεδο 200τμ με συντελεστή 1, πόσο μπορώ ουσιαστικά να χτίσω? Από όσο ήξερα μέχρι σήμερα, θα έχτιζα 200τμ + 20% ημιυπαίθριους, δηλαδή 240τμ.
spyros_n Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 για αθηνα!! ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 10:31 ---------- φιλε μου χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος νομιζω ειναι 15% που σκοπευεις να παρεις οικοπεδο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.