Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια : IRQ assignments πριν από format...

Marcos_Aurilius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχουμε και λέμε: λόγω σοβαρού προβλήματος με το PC (του στύλ, ξαφνικά χωρίς λόγο και αιτία αρνουμαι να εκτελέσω εφαρμογές Direct3D, μετα από αναβάθμιση του BIOS), αποφάσισα να επισπεύσω το προγραμματισμένο μου format. Επειδή θέλω όλα να γίνουν τέλεια (λέμε τώρα! :grin:) και επειδή τα IRQ μου πάντα με χάλαγαν λίγο, λέω να τα αλλάξω. Τώρα έχουν ώς εξής:

- Κάρτα γραφικών : 16

- Floppy! : 06

- Primary IDE : 14

- Secondary IDE : 15

- Keyboard : 01

- Modem : 19

- On-Board LAN : 18

- COM1 : 04

- COM2 : 03

- Promise IDE/Raid controller : 19

- Sound Card : 18

- MPU401 Compatible Midi device : 05

- ACPI Compliant System : 09

- Numeric Data Processor : 13

- CMOS : 08

- VIA USB 2.0 Controller : 18

Αυτο που θέλω να μάθω είναι:

α) πότε είναι η καλύτερη στιγμή να αλλάξω τα IRQ, πριν ή αμέσως μετά το format και αν μετά, πριν ή μετά το πέρασμα των drivers?

β) τουλάχιστον για τις non-fixed συσκευες, ποιες θέσεις IRQ θα ήταν αποδεκτές?

γ) μέσα στο BIOS, κάποια IRQ γίνονται monitor και κάποια ignore. Γενικά, πως θα αλλάξω manually τα ΙRQ στις επιθυμητές θέσεις? Υπάρχουν θέσεις από 3 έως 15.

Ευχαριστώ για τον χρόνο που ξοδέψατε να διαβάσετε το post, και εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. Επειδή δεν ξέρω πότε θα ξαναείμαι online, θα κοιτάξω το πρωι για απαντήσεις πριν ξεκινήσω format... :P

Δημοσ.

Μή0πως αντί για format να ξαναβάλεις το παλιό BIOS πρώτα;

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε KWSE-Men. Δοκίμασα σχεδον τα πάντα πριν καταλήξω στο format. Παλιότερα BIOS, παλιότερους drivers, απεγκατάσταση πιθανώς προβληματικών και πρόσφατων εγκαταστάσεων εφαρμογών, drivers settings, voltages (no O/C πουθενα). Μπορεί και να με $%^$#%^ η κάρτα γραφικών, που ούτως ή άλλως θέλει πέταμα! (της Manli είναι και πάντα δεν δουλευε σωστα με το πρώτο boot. Πάντοτε τα παιχνίδια δουλεύαν μετα το 1ο restart. Πιθανως προβληματικο initialization κάποιας ρουτίνας. Αλλα εδώ και 3-4 μέρες, το κακό παράγινε). Κάποια συμβουλή για τα IRQ? Ευχαριστώ

Θα απαντήσω σε οτιδήποτε άλλο τεθει το πρωι. Σε μερικές ώρες δηλαδή B)

Δημοσ.

Τα πραγματικά IRQ είναι μόνο 15.

Τα 1, 2, 3, 4, 6, 8 τα κρατά το BIOS για συγκεκριμένες συσκευές (Keyboard, Floppy κλπ).

Αν βάλεις ποντίκι PS/2, πάει αυτόματα στο 12 και ο IDE Controller του Motherboard πάει αυτόματα στα 14 και 15.

Από εκεί και πέρα, η μητρική σου υποστηρίζει το πρότυπο APIC και σε συνεργασία με τα Windows XP (που προφανώς χρησιμοποιείς μιας και τα Win9x δεν το υποστηρίζουν) κάνουν τη δική τους διαχείριση πόρων και "μοιράζουν" τα διαθέσιμα IRQ στις συσκευές που έχεις, δίνοντας κι άλλα όπου χρειάζεται. Γι' αυτό και βλέπεις να χρησιμοποιούνται 19 IRQ και όχι 15.

Συμπέρασμα: Αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος πως κάποια συσκευή έχει πρόβλημα, άστα όπως είναι.

Υ.Γ. Αυτό το MPU401 Compatible Midi device : 05 που αναφέρεις μήπως σημαίνει πως δεν έχεις απενεργοποιήσει πλήρως την On-Board κάρτα ήχου?

Πήγαινε στο μενού Integrated Peripherals στο BIOS και βεβαιώσου πως τα Game Port και Midi (ή MPU401) Port είναι απενεργοποιημένα. Και μιας και θα είσαι εκεί, έλεγξε και τα SmartCard Interface. Αν είναι ενεργά, για κάποιο λόγο πέφτει πολύ η απόδοση της μητρικής αυτής...

Δημοσ.

Όντως, το MPU401 Compatible Midi device : 05 αναφέρεται στην Onboard καρτα ήχου, την οποία απενεργοποιούσα από το BIOS (όπως και τα smartCard Interface), χωρις όμως να δίνω σημασία στα gameport settings. Παρ'όλα αυτά, δεν νομίζω να ήταν εκεί το πρόβλημά μου. Ο υπολογιστης δούλευε κανονικότατα επι μήνες με τις ρυθμίσεις αυτες. Ευχαριστώ για το reply πάντως.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...