Dafnousaki Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Ποια εταιρεια θεωρειτε οτι ειναι η καλυτερη στης μητρικες ??, πιο Αξιοπιστη, πιο value for money ??
liopyr Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Ποια εταιρεια θεωρειτε οτι ειναι η καλυτερη στης μητρικες ??, πιο Αξιοπιστη, πιο value for money ?? Όλες σχεδόν οι εταιρίες, ακόμα και οι πιο επώνυμες έχουν βγάλει και μετριοκακές μητρικές. Οι επικρατέστερες είναι Asus-Gigabyte imho. Ακολουθούν DFi - Msi - EVGA και φυσικά οι συνήθως overpriced αλλά και πιο σταθερές της Intel. Θα απέφευγα τις Asrock, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κατ'ανάγκη κακές. Εξαρτάται από το τι χρειάζεσαι, και πόσα έχεις σκοπό να ξοδέψεις.
eSATA Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Ποια εταιρεια θεωρειτε οτι ειναι η καλυτερη στης μητρικες ??, πιο Αξιοπιστη, πιο value for money ?? καλυτερο vfm εγω θεωρω τις dfi:-)
caution Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 DFI για τα καλά ηλεκτρονικά της, με ότι αυτό συνεπάγεται. Gigabyte για το user-friendly. Foxconn/EVGA για το πάρε-με-effect.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Όλες σχεδόν οι εταιρίες, ακόμα και οι πιο επώνυμες έχουν βγάλει και μετριοκακές μητρικές.Οι επικρατέστερες είναι Asus-Gigabyte imho. Ακολουθούν DFi - Msi - EVGA και φυσικά οι συνήθως overpriced αλλά και πιο σταθερές της Intel. Θα απέφευγα τις Asrock, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κατ'ανάγκη κακές. Εξαρτάται από το τι χρειάζεσαι, και πόσα έχεις σκοπό να ξοδέψεις. Συμφωνω για giagbyte για μενα απτις κορυφαιες μαζι με MSI. DFI evga δεν εχω δοκιμασει αρα δεν εχω γνωμη. Δεν μπορω να κρινω μια μητρικη επειδη απλα ειναι ακριβη, ή επειδη εχει πλουσια χαρακτηριστικα, ή επειδη παιρνει καλες βαθμολογιες στα reviews αν δεν τη δοκιμασω σε βαθος χρονου. Το σημαντικοτερο στοιχειο για μια μητρικη ειναι η αντοχη της μεσα στο χρονο, χωρις να σου καει/βγαλει ελατωματα. Ετσι διαφωνω οριζοντιως και καθετως για τις Asus. Καποτε ημουν φανατικος οπαδος της, τοσο που προτιμουσα να αγορασω μια μητρικη ASUS 100 ευρω ακριβοτερη κι ας υπηρχε μια αλλη με ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα. Πλεον λεω πως εχει απο τα πλεον αναξιοπιστα ηλεκτρονικα κυκλωματα, για μενα ειναι μακραν η χειροτερη μαρκα μητρικων επειτα απο απειρες μαρκες που εχω χρησιμοποιησει, απο Abit και Asrock μεχρι Gigabyte και MSI. Ενδεικτικα αναφερω οτι σε εμενα και σε 2 φιλους μου εχουν καει 5 (!!!) μητρικες ASUS συνολικα, κατα την αλλαγη DIMM, η κατα την αλλαγη μιας PCI καρτας. Οι 3 μας επειδη εχουμε την αρωστια μας με το αντικειμενο, εχουμε αλλαξει πανω απο 20 μητρικες. Καμια μα καμια δεν καηκε, μονο κανα 4 ακομα βγαλαν ελατωματα στην πορεια, κυριως με διαφορους διαυλους (IDE) ή με θυρες PCI. Για μενα η μητρικη πρωτα πρεπει να κρινεται απο την αξιοπιστια της. Ολα τα αλλα καλουδια τυπου: δυνατοτητες o/c, wifi, εντυπωσιακου σχηματος ψυκτρες και τετοια ειναι πολυ δευτερευοντα μπροστα στην πραγματικη αξιοπιστια. Φυσικα τα παραπανω ειναι υποκειμενικα, μπορει ενας σκασμος κοσμου να μην εχει το παραμικρο προβλημα με τις ASUS. Στα - της ASUS μπαινει και το ανυπαρκτο service εκεινο το παλιο καιρο που το χρειαζομουν συχνα πυκνα..
Dark_Sage Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Ενδεικτικα αναφερω οτι σε εμενα και σε 2 φιλους μου εχουν καει 5 (!!!) μητρικες ASUS συνολικα, κατα την αλλαγη DIMM, η κατα την αλλαγη μιας PCI καρτας.. Φίλε μου οι μητρικές δεν καίγονται ετσι! Αν ηταν ετσι το πλαισιο 100 θα πουλουσε οι 85 θα ηταν για RMA... Aπο τα περιστατικα που περιγραφεις κανει ΜΠΑΜ οτι ηταν ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ευθύνη που κάηκε η μητρική... πρωτη αιτια στατικος ηλεκτρισμός και μπορω να σκεφτω και αλλους 2-3.... δεν γινεται η μητρικη να καιγεται οταν πας να αλλαξεις κατι (ενας Θεος ξερει πως το επιχειρησες)
mchrisober Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 εγω Gigabyte και Intel θεωρω οτι ειναι απο τις καλυτερες.... βεβαια δεν εχω δοκιμασει πολλες απο αυτες που αναφερονται παραπανω αλλα τις θεωρω σκυλια και πολυ ανθεκτικες...
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2009 Φίλε μου οι μητρικές δεν καίγονται ετσι!Αν ηταν ετσι το πλαισιο 100 θα πουλουσε οι 85 θα ηταν για RMA... Aπο τα περιστατικα που περιγραφεις κανει ΜΠΑΜ οτι ηταν ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ευθύνη που κάηκε η μητρική... πρωτη αιτια στατικος ηλεκτρισμός και μπορω να σκεφτω και αλλους 2-3.... δεν γινεται η μητρικη να καιγεται οταν πας να αλλαξεις κατι (ενας Θεος ξερει πως το επιχειρησες) Μαλιστα. Ενας πρωην τεχνικος υπολογιστων στο επαγγελμα, με πτυχιο πληροφορικης μαθαινω οτι τις εκαψα εγω, επειδη δεν ξερω να κανω σωστα τη διαδικασια. Παμε λοιπον: 1. Εννοειται οτι ειχα το pc εκτος δικτυου ρευματος και το ειχα αφησει και 1 λεπτο να ξεφορτισουν τα κυκλωματα-πυκνωτες, οπως κανω παντα οταν παω να πειραξω κατι. 2. Εννοειται οτι ειχα ακουμπησει πανω στο μεταλικο κουτι για αποφυγη φαινομενων στατικου ηλεκτρισμου 3. Ακουμπουσαν σε ξυλινη επιφανεια τα DIMM (γραφειο) ή σε πλακακια (πατωμα). 4. Εννοειται οτι εκανα προσεκτικες κινησεις στο βαλε-βγαλε. 5. Εννοειται οτι τοποθετουσα DIMMακια προδιαγραφων μητρικης και μαλιστα ολοιδια μεταξυ τους, οποτε τυχαινε να ειναι ζευγη (αν το τελευταιο δεν καει μητρικη, απλα την κανει να μη δουλευει αν δεν "αρεσει" ο συνδυασμος στην mobo). Σου μοιαζω για ασχετος ή για κανενας μαζοχας που θελω να καιω μητρικες και να ξοδευω τα λεφτα μου, ενω γνωριζω πως πρεπει να γινονται οι διαδικασιες αυτες? Σε διαβεβαιω δεν ειμαι ουτε το ενα, ουτε το αλλο. Τουλαχιστον στο συγκεκριμενο ζητημα. Ανυπομονω να ακουσω τους 2-3 λογους οπως λες μετα το στατικο ηλεκτρισμο, για τους οποιους θα εκαιγα ανετα απο δικο μου λαθος 3 μητρικες (και αλλες 2 οι φιλοι μου). Για το αν γινεται η μητρικη να καει πανω σε αλλαγη καρτων ή DIMM ασε να το γνωριζω καλυτερα προφανως...Επειδη δεν καηκε σε εσενα καποια μητρικη και σε 4-5 γνωστους σου, δε σημαινει οτι δε γινεται κιολας, δεν μπορεις να εισαι απολυτος. Εντωμεταξυ προσεξε να δεις φαση για να αντιληφθεις το λαθος του ισχυρισμου σου, περαν των ανωτερω "φιλοσοφιων". Εχουν περασει απτα χερια μου καμια 10ρια μητρικες διαφορων μαρκων. Αλλες 10 εχουν περασει κι απτους 2 φιλους. Καμια μα καμια δεν καηκε μπαμ, να παραδωσει πνευμα δηλαδη, να μην ανοιγει καν η οθονη στο boot. Διαφορες βγαλαν ελατωματατα, αλλα αυτο το απευθειας καψιμο το καναν μονο 3 ASUS σε εμενα και αλλες 2 στους κολητους μου. Αρα συμφωνα με τα λεγομενα σου, οταν η μητρικη ειχε πανω τα γραματα ASUS την κακομεταχειριζομουν ενστικτοδως, γιαυτο μου καηκαν μονο οι ASUS, ενω αμα ηταν αλλης μαρκας την προσεχα γιαυτο και δεν καηκε ΟΥΔΕΜΙΑ. Στεκει? Δε νομιζω. Αλλο λογο δε βλεπω... Επαναλαμβανω οτι αυτα ειναι εμπειριες που ετυχαν σε εμενα, δεν το γενικευω. Μπορει ολοι να ειναι ευχαριστημενοι απο την ASUS. Επισης δεν γνωριζεις το ποσες μητρικες γυρνανε στο πλαισιο με RMA, οποτε μην εισαι και τοσο βεβαιος, οπως κι εγω δε γενικευω αυτο που λεω. Εξαλου ο καθενας γνωμες λεει με βαση τις δικες του εμπειριες. Ειμαι βεβαιος οτι το 80% των αποψεων που ακουγονται για οτιδηποτε "η ταδε μαρκα ειναι κ@λη, η δεινα ειναι γ@μ@τη", δεν ειναι αποψεις απο ιδια χρηση, αλλα αποψεις διαμορφωμενες. Ειτε απο διαφημιση, ειτε απο σου πα μου πες, ειτε επειδη στο ταδε online shop ειδα οτι η ταδε μαρκα ειναι πανακριβη, αρα ειναι και καλη κλπ...Δυστυχως δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα, οχι μονο στην πληροφορικη αλλα σε ολους τους τομεις.
StavrosD Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Η ποιότητα των μητρικών στην Ελληνική αγορά είναι λίγο πολύ η ίδια. Στην πράξη όταν λέμε ότι μία είναι πολύ καλύτερη από την άλλη, σημαίνει ότι η μία παίρνει 5 (value μητρικές) και η άλλη 6 (αυτή που έχουμε βάλει στο μάτι αλλά είναι πανάκριβη) με άριστα το 10. Αν θες κάτι καλύτερο, ψάξε για μητρικές για workstation (7-9) και μετά για server (8-10). Στις μητρικές για καταναλωτές δεν έχουν απαιτήσεις για τρελή ποιότητα. Είναι αποδεκτό να χαλάσουν μερικές μητρικές ανά παρτίδα. Στους server όμως δεν επιτρέπεται να συμβεί οτιδήποτε, καθώς θέτει σε κίνδυνο το όνομα και κατ'επέκταση της πωλήσεις της εταιρείας. Φαντάζεσαι σε μια τράπεζα να πέσει ο server;
Dark_Sage Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Μαλιστα. Ενας πρωην τεχνικος υπολογιστων στο επαγγελμα, με πτυχιο πληροφορικης μαθαινω οτι τις εκαψα εγω, επειδη δεν ξερω να κανω σωστα τη διαδικασια. Παμε λοιπον: 1. Εννοειται οτι ειχα το pc εκτος δικτυου ρευματος και το ειχα αφησει και 1 λεπτο να ξεφορτισουν τα κυκλωματα-πυκνωτες, οπως κανω παντα οταν παω να πειραξω κατι. 2. Εννοειται οτι ειχα ακουμπησει πανω στο μεταλικο κουτι για αποφυγη φαινομενων στατικου ηλεκτρισμου 3. Ακουμπουσαν σε ξυλινη επιφανεια τα DIMM (γραφειο) ή σε πλακακια (πατωμα). 4. Εννοειται οτι εκανα προσεκτικες κινησεις στο βαλε-βγαλε. 5. Εννοειται οτι τοποθετουσα DIMMακια προδιαγραφων μητρικης και μαλιστα ολοιδια μεταξυ τους, οποτε τυχαινε να ειναι ζευγη (αν το τελευταιο δεν καει μητρικη, απλα την κανει να μη δουλευει αν δεν "αρεσει" ο συνδυασμος στην mobo).. Ακου τωρα το Πολυτεχνειο (Μηχανικός η/υ & πληρ.) 1. αν νομιζεις οτι ο πυκνωτης αποφορτίζεται με το 1 λεπτο εισαι πολυ γελασμένος... ο πυκνωτης θα χάσει το φορτιο του μετα απο πολυυυυυ χρόνο αν τον αφήσεις έτσι (>> 1 λεπτο), θα το χάσει όλο μόνο αν αναγκαστει να δώσει στο κύκλωμα οτι εχει αποθηκευμενο και δεν δοθει απο την πηγη ρεύμα για να αποθηκευσει ξανα. 2, 3. φαινεται πως δεν γνωρίζεις καθολου το φαινομενο του στατικου ηλεκτρισμού και πως παραγεται (δεν μου κανει εντυπωση οι τελικα καμενες μητρικες). Ο στατικός ηλεκτρισμός ερχεται απο εσενα και πως ειναι ηλεκτρικα φορτισμένα τα χερια σου και το σώμα σου, αν δεν εχεις φροντίσει να γειώσεις τον εαυτο σου και δεν φορούσες αντιστατικό βραχιολάκι ειναι πολυ πολυ εύκολο να μετέδωσες στατικό ηλεκτρισμό στο κύκλωμα και να το έκαψες. (καλως δε που τοποθετήθηκαν σε επιφάνεια που θα μπορούσε και η ιδια να μεταφερει στατικό ηλεκτρισμό, εγω όμως αναφερομαι κ σε εσενα) 5. το πολυ πολυ να μην μπούταρε η μητρική σε περιπτωση ασυμβατότητας ΑΡΑ αφενος δεν χρείαζεται να σου πω και άλλους λόγους περα του στατικού ηλεκτρισμού απο εσενα αφου τα επιχειρήματα σου μόνο με αυτο δεν ειχαν να κανουν, θα σου πω επισης εναν λόγο να καει μητρική... ιδρωμένα χερια... και άλλος ένας: τροφοδοτικό επίσης οσο αφορα την αναλογία καμένων αsus προς σύνολο μητρικων που δεν εχουν καει σε εσένα σε τομή με το ίδιο συμβάν για τους φίλους σου παντα υπαρχουν κ οι πιθανοτητες και οι συγκηριες λαθών σας. Δεν θα εμπαινα στην διαδικασία να κανω το αρχικό πόστ και ούτε παιρνω ποσοστά απο asus αλλα δεν μπορούμε να λεμε ετσι καποια πραγματα αυθαίρετα και να βγαίνουν μετα οι αστικοι μύθοι και όσα αφορα τα rma μητρικων πλαίσιο, ναι ξέρω (απο φιλους μου υπαλλήλους) ποια ειναι και δεν ειναι ουτε 85% και ούτε asus μόνο Και όσο αφορα τον φίλο που ρώτησε και έκανε το αρχικό ποστ μπορω να σου πω (δεν ειναι με σειρα προτεραιότητας): Gigabyte (φημίζονται για τα ηλεκτρικά κυκλώματα τους), Αsus (έχουν παραπανω τιμη βεβαια κυριως λογω φρου φρου που εχουν πανω & marketing) καθως και DFI (αν ψάχνεις το o/c)
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Ακου τωρα το Πολυτεχνειο (Μηχανικός η/υ & πληρ.) 1. αν νομιζεις οτι ο πυκνωτης αποφορτίζεται με το 1 λεπτο εισαι πολυ γελασμένος... ο πυκνωτης θα χάσει το φορτιο του μετα απο πολυυυυυ χρόνο αν τον αφήσεις έτσι (>> 1 λεπτο), θα το χάσει όλο μόνο αν αναγκαστει να δώσει στο κύκλωμα οτι εχει αποθηκευμενο και δεν δοθει απο την πηγη ρεύμα για να αποθηκευσει ξανα. 2, 3. φαινεται πως δεν γνωρίζεις καθολου το φαινομενο του στατικου ηλεκτρισμού και πως παραγεται (δεν μου κανει εντυπωση οι τελικα καμενες μητρικες). Ο στατικός ηλεκτρισμός ερχεται απο εσενα και πως ειναι ηλεκτρικα φορτισμένα τα χερια σου και το σώμα σου, αν δεν εχεις φροντίσει να γειώσεις τον εαυτο σου και δεν φορούσες αντιστατικό βραχιολάκι ειναι πολυ πολυ εύκολο να μετέδωσες στατικό ηλεκτρισμό στο κύκλωμα και να το έκαψες. (καλως δε που τοποθετήθηκαν σε επιφάνεια που θα μπορούσε και η ιδια να μεταφερει στατικό ηλεκτρισμό, εγω όμως αναφερομαι κ σε εσενα) 5. το πολυ πολυ να μην μπούταρε η μητρική σε περιπτωση ασυμβατότητας ΑΡΑ αφενος δεν χρείαζεται να σου πω και άλλους λόγους περα του στατικού ηλεκτρισμού απο εσενα αφου τα επιχειρήματα σου μόνο με αυτο δεν ειχαν να κανουν, θα σου πω επισης εναν λόγο να καει μητρική... ιδρωμένα χερια επίσης οσο αφορα την αναλογία καμένων αsus προς σύνολο μητρικων που δεν εχουν καει σε εσένα σε τομή με το ίδιο συμβάν για τους φίλους σου παντα υπαρχουν κ οι πιθανοτητες. Δεν θα εμπαινα στην διαδικασία να κανω το αρχικό πόστ και ούτε παιρνω ποσοστά απο asus αλλα δεν μπορούμε να λεμε ετσι καποια πραγματα αυθαίρετα (οτι ειναι σαπιες οι asus) και όσα αφορα τα rma μητρικων πλαίσιο, ναι ξέρω (απο φιλους μου υπαλλήλους) ποια ειναι και δεν ειναι ουτε 85% και ούτε asus μόνο Λοιπον "εδω Πολυτεχνειο" καλο ειναι να αποφευγεις την προστακτικη τυπου "ακου τωρα". Αν θες η συζητηση να παραμεινει σε καλο επιπεδο, αν δε θες μας το διευκρινιζεις. Παμε παρακατω τωρα. 1. Ωραιες οι θεωριες σου, δεν μου λες κατι καινουριο, οτι εκανες εσυ, το ιδιο εκανα κι εγω στην Αναλογικη Ηλεκτρονικη της σχολης μου και γνωριζω και θεωρητικα και εργαστηριακα τον χρονο αποφορτισης καποιου πυκνωτη (εξαρταται απο πολλους παραγοντες τους οποιους ΔΕΝ γνωριζεις στην εκαστοτε μητρικη, ΑΛΛΑ παμε παρακατω). Επισης γνωριζω και τον τροπο λειτουργιας των πυκωτων, και τι ρολο βαρανε σε ενα κυκλωμα κλπ. Δε χρειαζεται να μου κανεις επιδειξη γνωσεων λοιπον, εκτος αν θες να το γυρισω κι εγω σε τυπους, γραφηματα κλπ για να δουμε ποιος διαβαζε πιο πολυ ως φοιτητης. Στο δια ταυτα τωρα. Αρα εσυ ποση ωρα περιμενεις για να κανεις οτιδηποτε στο PC, με βαση τον εκτιμωμενο χρονο αποφορτισης? Το 1 λεπτο ειναι ελαχιστο κατα τα λεγομενα σου, αρα ποσο περιμενεις? Στην πραξη, οχι θεωρητικα. Και αν δωσεις απαντηση τυπου "αναβω τσιγαρο και μετα" ακομα και αν σε πιστεψω, να ξερεις οτι εισαι ο μοναδικος ακομα και αναμεσα σε επαγγελματιες που περιμενει πανω απο 1min "για αποφορτιση πυκνωτη". Αρα θα πρεπε οι τεχνικοι στο Πλαισιο να απολυονται καθε μερα, λογω αντιεπαγγελματισμου, οτι δηλαδη δεν αναβουν τσιγαρο πριν βαλουν χερι σε ενα PC... 2.3. Ο στατικος ηλεκτρισμος που φερει καποιος επανω του, φευγει οταν γειωθει. Εφοσον ακουμπησει καποια μεταλλικη επιφανεια πχ το κουτι του Η/Υ, αμεσα εχει εκφορτισει τον στατικο ηλεκτρισμο. Αυτα που λες για βραχιολακια κλπ χρειαζονται για να υπαρχει συνεχης αποφορτιση, κοινως να κλεισει κυκλωμα αναμεσα στο σωμα σου και τη γη. Αυτο προυποθετει οτι υπαρχει συνεχης φορτιση ομως. Για να φορτιστω εκ νεου με στατικο ηλεκτρισμο, θα πρεπει να προβω σε καποιες ενεργειες (παραδειγμα να τριψω τα χερια μου πανω σε ενα πουλοβερ). Διαφορετικα ο χρονος που μεσολαβει απο την ωρα που εκφορτισες μεχρι να βαλεις χερι στο PC δεν επαρκει για να ξαναφορτιστεις σε υπολογισιμο βαθμο. Εκτος αν κανεις καποια μη προβλεπομενη ενεργεια, οπως αυτο που ειπα με το πουλοβερ πχ. Αρα καλα τα βραχιολακια, αλλα στην περιπτωση μου, δεν εφταιξε η ελλειψη αυτου του βραχιολιου. Για να στο πω πιο απλα: αν το ολο θεμα κρινεται στα βραχιολακια, το πλαισιο θα πουλαγε εκατομυρια υπολογιστες τη μερα, λογω καμμενων απο στατικο ηλεκτρισμο. Κανεις μα κανεις, ουτε οι τεχνικοι δεν φορανε αυτα τα βραχιολακια τα οποια ειναι ενα προοληπτικο μεσο για ακραιες και σπανιες περιπτωσεις που σε καμια περιπτωση δεν αγγιζουν τον απλο χρηστη που ξεβιδωσε το pc του για να κανει την "μοντα" του. 5. Ναι το ιδιο εγραψα κι εγω στην παρενθεση, γιατι το επαναλαμβανεις κι εσυ? Για να καψεις μητρικη με ιδρωμενα χερια, σημαινει οτι τα χερια (δαχτυλα συγκεκριμενα) ειναι ΠΟΛΥ ιδρωμενα, σε σημειο να κοντευουν να σταξουν. Παραλληλα πρεπει να ακουμπησεις το ΠΟΛΥ ιδρωμενο δαχτυλο σε ολοκληρωμενο κυκλωμα της μητρικης και οχι σε διοδο χαλκου ή σε ενα DIMMακι οπως στην περιπτωση μου. Να σημειωσουμε οτι εχεις κανει και ενα fail εδω. Στην ακραια περιπτωση οτι σχεδον σταζαν τα δαχτυλα μου απο ιδρωτα, αυτο που θα καιγοταν θα ηταν το DIMM και οχι η μητρικη, γιατι με αυτο ηρθα σε αμεση επαφη.... Αλλα μαντεψε..δεν καηκε! Φυσικα ας σημειωσουμε οτι η περιπτωση το δαχτυλο να ειναι τοσο ιδρωμενο μετραει ελαχιστες πιθανοτητες. Για την ακριβεια αν κανεις μια δημοσκοπηση "ποσοι καψατε ηλεκτρονικη συσκευη/κυκλωμα επειδη ειχατε ιδρωμενα δαχτυλα" και απαντησουν ολα τα μελη του ινσομνια, θα βρεις γυρω στις ...0 θετικες απαντησεις. Κατα τ''αλλα θεωρητικα και ισχυει. Οπως θεωρητικα ισχυει και αυτο: να καει μια μητρικη αν παρεις ενα λαστιχο νερο και της ριξεις 1-2 λιτρα να φυγει η σκονη βρε αδερφε... Στα υπολοιπα περι πιθανοτητων και ποσοστων με βρισκεις συμφωνο, εξ'αρχης τονισα οτι αυτο που ετυχε σε εμενα, μπορει να ειναι απλα μια περιπτωση που δεν ισχυει κατα κανονα. Αρα καμια ASUS δεν βγαζω αχρηστη. Μιλησα-παρεθεσα προσωπικες εμπειριες στις οποιες εσυ κοπτεσαι οτι ευθυνομαι εγω και οι 2 φιλοι μου, λες και ειναι τοσο απιθανο να εχει βγει μια -δυο-τρεις παρτιδες ελατωματικες. Σπανιο στα ηλεκτρονικα συστηματα ε?
euklidis Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Λοιπον "εδω Πολυτεχνειο" καλο ειναι να αποφευγεις την προστακτικη τυπου "ακου τωρα". Αν θες η συζητηση να παραμεινει σε καλο επιπεδο, αν δε θες μας το διευκρινιζεις. Παμε παρακατω τωρα. 1. Ωραιες οι θεωριες σου, δεν μου λες κατι καινουριο, οτι εκανες εσυ, το ιδιο εκανα κι εγω στην Αναλογικη Ηλεκτρονικη της σχολης μου και γνωριζω και θεωρητικα και εργαστηριακα τον χρονο αποφορτισης καποιου πυκνωτη (εξαρταται απο πολλους παραγοντες τους οποιους ΔΕΝ γνωριζεις στην εκαστοτε μητρικη, ΑΛΛΑ παμε παρακατω). Επισης γνωριζω και τον τροπο λειτουργιας των πυκωτων, και τι ρολο βαρανε σε ενα κυκλωμα κλπ. Δε χρειαζεται να μου κανεις επιδειξη γνωσεων λοιπον, εκτος αν θες να το γυρισω κι εγω σε τυπους, γραφηματα κλπ για να δουμε ποιος διαβαζε πιο πολυ ως φοιτητης. Στο δια ταυτα τωρα. Αρα εσυ ποση ωρα περιμενεις για να κανεις οτιδηποτε στο PC, με βαση τον εκτιμωμενο χρονο αποφορτισης? Το 1 λεπτο ειναι ελαχιστο κατα τα λεγομενα σου, αρα ποσο περιμενεις? Στην πραξη, οχι θεωρητικα. Και αν δωσεις απαντηση τυπου "αναβω τσιγαρο και μετα" ακομα και αν σε πιστεψω, να ξερεις οτι εισαι ο μοναδικος ακομα και αναμεσα σε επαγγελματιες που περιμενει πανω απο 1min "για αποφορτιση πυκνωτη". Αρα θα πρεπε οι τεχνικοι στο Πλαισιο να απολυονται καθε μερα, λογω αντιεπαγγελματισμου, οτι δηλαδη δεν αναβουν τσιγαρο πριν βαλουν χερι σε ενα PC... 2.3. Ο στατικος ηλεκτρισμος που φερει καποιος επανω του, φευγει οταν γειωθει. Εφοσον ακουμπησει καποια μεταλλικη επιφανεια πχ το κουτι του Η/Υ, αμεσα εχει εκφορτισει τον στατικο ηλεκτρισμο. Αυτα που λες για βραχιολακια κλπ χρειαζονται για να υπαρχει συνεχης αποφορτιση, κοινως να κλεισει κυκλωμα αναμεσα στο σωμα σου και τη γη. Αυτο προυποθετει οτι υπαρχει συνεχης φορτιση ομως. Για να φορτιστω εκ νεου με στατικο ηλεκτρισμο, θα πρεπει να προβω σε καποιες ενεργειες (παραδειγμα να τριψω τα χερια μου πανω σε ενα πουλοβερ). Διαφορετικα ο χρονος που μεσολαβει απο την ωρα που εκφορτισες μεχρι να βαλεις χερι στο PC δεν επαρκει για να ξαναφορτιστεις σε υπολογισιμο βαθμο. Εκτος αν κανεις καποια μη προβλεπομενη ενεργεια, οπως αυτο που ειπα με το πουλοβερ πχ. Αρα καλα τα βραχιολακια, αλλα στην περιπτωση μου, δεν εφταιξε η ελλειψη αυτου του βραχιολιου. Για να στο πω πιο απλα: αν το ολο θεμα κρινεται στα βραχιολακια, το πλαισιο θα πουλαγε εκατομυρια υπολογιστες τη μερα, λογω καμμενων απο στατικο ηλεκτρισμο. Κανεις μα κανεις, ουτε οι τεχνικοι δεν φορανε αυτα τα βραχιολακια τα οποια ειναι ενα προοληπτικο μεσο για ακραιες και σπανιες περιπτωσεις που σε καμια περιπτωση δεν αγγιζουν τον απλο χρηστη που ξεβιδωσε το pc του για να κανει την "μοντα" του. 5. Ναι το ιδιο εγραψα κι εγω στην παρενθεση, γιατι το επαναλαμβανεις κι εσυ? Για να καψεις μητρικη με ιδρωμενα χερια, σημαινει οτι τα χερια (δαχτυλα συγκεκριμενα) ειναι ΠΟΛΥ ιδρωμενα, σε σημειο να κοντευουν να σταξουν. Παραλληλα πρεπει να ακουμπησεις το ΠΟΛΥ ιδρωμενο δαχτυλο σε ολοκληρωμενο κυκλωμα της μητρικης και οχι σε διοδο χαλκου ή σε ενα DIMMακι οπως στην περιπτωση μου. Να σημειωσουμε οτι εχεις κανει και ενα fail εδω. Στην ακραια περιπτωση οτι σχεδον σταζαν τα δαχτυλα μου απο ιδρωτα, αυτο που θα καιγοταν θα ηταν το DIMM και οχι η μητρικη, γιατι με αυτο ηρθα σε αμεση επαφη.... Αλλα μαντεψε..δεν καηκε! Φυσικα ας σημειωσουμε οτι η περιπτωση το δαχτυλο να ειναι τοσο ιδρωμενο μετραει ελαχιστες πιθανοτητες. Για την ακριβεια αν κανεις μια δημοσκοπηση "ποσοι καψατε ηλεκτρονικη συσκευη/κυκλωμα επειδη ειχατε ιδρωμενα δαχτυλα" και απαντησουν ολα τα μελη του ινσομνια, θα βρεις γυρω στις ...0 θετικες απαντησεις. Κατα τ''αλλα θεωρητικα και ισχυει. Οπως θεωρητικα ισχυει και αυτο: να καει μια μητρικη αν παρεις ενα λαστιχο νερο και της ριξεις 1-2 λιτρα να φυγει η σκονη βρε αδερφε... Στα υπολοιπα περι πιθανοτητων και ποσοστων με βρισκεις συμφωνο, εξ'αρχης τονισα οτι αυτο που ετυχε σε εμενα, μπορει να ειναι απλα μια περιπτωση που δεν ισχυει κατα κανονα. Αρα καμια ASUS δεν βγαζω αχρηστη. Μιλησα-παρεθεσα προσωπικες εμπειριες στις οποιες εσυ κοπτεσαι οτι ευθυνομαι εγω και οι 2 φιλοι μου, λες και ειναι τοσο απιθανο να εχει βγει μια -δυο-τρεις παρτιδες ελατωματικες. Σπανιο στα ηλεκτρονικα συστηματα ε? Παντως εχουν περασει 3 Asus απο τα χερια μου και δεν ειχαν το παραμικρο προβλημα. Εχω στησει παρα πολλα συστηματα με asus λογω δουλειας και παλι κανενα δεν μου γυρισε με προβλημα στην μητρικη. Απο μητρικες μονο μια asus μου καηκε πριν 1,5 μηνα και αυτο χωρις να βαλω το χερι μου πανω της. Απλα μια μερα εσβησε και δεν ανοιξε ξανα... Γενικα με Asus ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος. Καλα υλικα, καλη ψυξη σε αυτες που εχω παρει, ευκολο bios (δεν θελει να διαβασεις ενα τομο σαν εγκυκλοπεδια για να το πειραξεις οπως η DFI), Λατρευω το express gate. Γενικα αν εξαιρεσουμε μια ασυμβατοτητα με ορισμενες μνημες στην P5Q3 WiFi/ΑP Deluxe που ειχα που λυθηκε αγοραζοντας μνημες προτινομενες απο την Asus, δεν ειχα το παραμικρο προβλημα...
Dark_Sage Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Λοιπον "εδω Πολυτεχνειο" καλο ειναι να αποφευγεις την προστακτικη τυπου "ακου τωρα". Αν θες η συζητηση να παραμεινει σε καλο επιπεδο, αν δε θες μας το διευκρινιζεις. Παμε παρακατω τωρα. 1. Ωραιες οι θεωριες σου, δεν μου λες κατι καινουριο, οτι εκανες εσυ, το ιδιο εκανα κι εγω στην Αναλογικη Ηλεκτρονικη της σχολης μου και γνωριζω και θεωρητικα και εργαστηριακα τον χρονο αποφορτισης καποιου πυκνωτη (εξαρταται απο πολλους παραγοντες τους οποιους ΔΕΝ γνωριζεις στην εκαστοτε μητρικη, ΑΛΛΑ παμε παρακατω). Επισης γνωριζω και τον τροπο λειτουργιας των πυκωτων, και τι ρολο βαρανε σε ενα κυκλωμα κλπ. Δε χρειαζεται να μου κανεις επιδειξη γνωσεων λοιπον, εκτος αν θες να το γυρισω κι εγω σε τυπους, γραφηματα κλπ για να δουμε ποιος διαβαζε πιο πολυ ως φοιτητης. Στο δια ταυτα τωρα. Αρα εσυ ποση ωρα περιμενεις για να κανεις οτιδηποτε στο PC, με βαση τον εκτιμωμενο χρονο αποφορτισης? Το 1 λεπτο ειναι ελαχιστο κατα τα λεγομενα σου, αρα ποσο περιμενεις? Στην πραξη, οχι θεωρητικα. Και αν δωσεις απαντηση τυπου "αναβω τσιγαρο και μετα" ακομα και αν σε πιστεψω, να ξερεις οτι εισαι ο μοναδικος ακομα και αναμεσα σε επαγγελματιες που περιμενει πανω απο 1min "για αποφορτιση πυκνωτη". Αρα θα πρεπε οι τεχνικοι στο Πλαισιο να απολυονται καθε μερα, λογω αντιεπαγγελματισμου, οτι δηλαδη δεν αναβουν τσιγαρο πριν βαλουν χερι σε ενα PC... 2.3. Ο στατικος ηλεκτρισμος που φερει καποιος επανω του, φευγει οταν γειωθει. Εφοσον ακουμπησει καποια μεταλλικη επιφανεια πχ το κουτι του Η/Υ, αμεσα εχει εκφορτισει τον στατικο ηλεκτρισμο. Αυτα που λες για βραχιολακια κλπ χρειαζονται για να υπαρχει συνεχης αποφορτιση, κοινως να κλεισει κυκλωμα αναμεσα στο σωμα σου και τη γη. Αυτο προυποθετει οτι υπαρχει συνεχης φορτιση ομως. Για να φορτιστω εκ νεου με στατικο ηλεκτρισμο, θα πρεπει να προβω σε καποιες ενεργειες (παραδειγμα να τριψω τα χερια μου πανω σε ενα πουλοβερ). Διαφορετικα ο χρονος που μεσολαβει απο την ωρα που εκφορτισες μεχρι να βαλεις χερι στο PC δεν επαρκει για να ξαναφορτιστεις σε υπολογισιμο βαθμο. Εκτος αν κανεις καποια μη προβλεπομενη ενεργεια, οπως αυτο που ειπα με το πουλοβερ πχ. Αρα καλα τα βραχιολακια, αλλα στην περιπτωση μου, δεν εφταιξε η ελλειψη αυτου του βραχιολιου. Για να στο πω πιο απλα: αν το ολο θεμα κρινεται στα βραχιολακια, το πλαισιο θα πουλαγε εκατομυρια υπολογιστες τη μερα, λογω καμμενων απο στατικο ηλεκτρισμο. Κανεις μα κανεις, ουτε οι τεχνικοι δεν φορανε αυτα τα βραχιολακια τα οποια ειναι ενα προοληπτικο μεσο για ακραιες και σπανιες περιπτωσεις που σε καμια περιπτωση δεν αγγιζουν τον απλο χρηστη που ξεβιδωσε το pc του για να κανει την "μοντα" του. 5. Ναι το ιδιο εγραψα κι εγω στην παρενθεση, γιατι το επαναλαμβανεις κι εσυ? Για να καψεις μητρικη με ιδρωμενα χερια, σημαινει οτι τα χερια (δαχτυλα συγκεκριμενα) ειναι ΠΟΛΥ ιδρωμενα, σε σημειο να κοντευουν να σταξουν. Παραλληλα πρεπει να ακουμπησεις το ΠΟΛΥ ιδρωμενο δαχτυλο σε ολοκληρωμενο κυκλωμα της μητρικης και οχι σε διοδο χαλκου ή σε ενα DIMMακι οπως στην περιπτωση μου. Να σημειωσουμε οτι εχεις κανει και ενα fail εδω. Στην ακραια περιπτωση οτι σχεδον σταζαν τα δαχτυλα μου απο ιδρωτα, αυτο που θα καιγοταν θα ηταν το DIMM και οχι η μητρικη, γιατι με αυτο ηρθα σε αμεση επαφη.... Αλλα μαντεψε..δεν καηκε! Φυσικα ας σημειωσουμε οτι η περιπτωση το δαχτυλο να ειναι τοσο ιδρωμενο μετραει ελαχιστες πιθανοτητες. Για την ακριβεια αν κανεις μια δημοσκοπηση "ποσοι καψατε ηλεκτρονικη συσκευη/κυκλωμα επειδη ειχατε ιδρωμενα δαχτυλα" και απαντησουν ολα τα μελη του ινσομνια, θα βρεις γυρω στις ...0 θετικες απαντησεις. Κατα τ''αλλα θεωρητικα και ισχυει. Οπως θεωρητικα ισχυει και αυτο: να καει μια μητρικη αν παρεις ενα λαστιχο νερο και της ριξεις 1-2 λιτρα να φυγει η σκονη βρε αδερφε... Στα υπολοιπα περι πιθανοτητων και ποσοστων με βρισκεις συμφωνο, εξ'αρχης τονισα οτι αυτο που ετυχε σε εμενα, μπορει να ειναι απλα μια περιπτωση που δεν ισχυει κατα κανονα. Αρα καμια ASUS δεν βγαζω αχρηστη. Μιλησα-παρεθεσα προσωπικες εμπειριες στις οποιες εσυ κοπτεσαι οτι ευθυνομαι εγω και οι 2 φιλοι μου, λες και ειναι τοσο απιθανο να εχει βγει μια -δυο-τρεις παρτιδες ελατωματικες. Σπανιο στα ηλεκτρονικα συστηματα ε? άκου <=> παμε λοιπον (στο δικο σου ποστ) 1. φυσικά και δεν περιμενουν οι υπάλληλοι να κανουν τσιγαρο πριν ανοιξουν το pc (αλλωστε πλεον απαγορευεται το καπνισμα) για να ξερφορτιστούν οι πυκνωτες. δυστυχως άστοχο παραδειγμα/επιχειρημα. όσο για το τι πρεπει να κανουν στο έγραψα. "θα το χάσει όλο μόνο αν αναγκαστει να δώσει στο κύκλωμα οτι εχει αποθηκευμενο και δεν δοθει απο την πηγη ρεύμα για να αποθηκευσει ξανα." η αποφόρτιση οπως στην περιγραφω εγω γινεται σε 1 sec.. δεν ειναι αναγκη να περιμενεις τον πυκνωτη 2,3. το να ακουμπήσεις το κουτι του υπολογιστη σου για να πετυχεις γειώση θα πρεπει το τροφοδοτικο να ειναι πανω και το καλωδιο συνδεδεμενο στην πρίζα... αλλιως δεν πετυχαινεις γειώση ικανη να σου αποσπασει όλο το φορτιο (ελπιζω αυτο να εκανες)... αλλιως ακουμπας το κατω σιδερακι (τη γειωση δλδ!) απο μια πριζα με το χερι σου και εισαι επισης κομπλε! εστω το καλοριφερ! Για τα βραχολακια που λες... σαφως και πρεπει να εισαι συνεχεια αποφορτισμενος η εστω ανα τακτα διαστηματα επειδη δεν φορτιζεσαι μόνο αν ακουμπησεις και τριψεις χερια σε πουλόβερ! αυτο ηταν απλα το πειραμα που μας κανανε στο σχολειο για να δουμε αμεσα πως αλλαζει το φορτιο στα σωματα.... φορτιζεσαι θες δεν θες απλα επειδη κινεισαι... απλως δεν μαζευεται τοσο φορτιο οσο αμα τριβοσουν με κατι μαλλινο για τα ιδρωμενα χερια αναφερθηκα σε καποιο επιπλεον λόγο που θα μπορουσε να συμβει με την προοπτικη οτι ακουμπησες και την μητρικη οχι μονο το dimm... την περιπτωση τροφοδοτικου δεν σχολιασες ετσι οπως παρεθεσες την ιστορια σου μαζι με τους φίλους σου, εδινες την αίσθηση οτι οι asus μονο καιγονται... χαιρομαι που διευκρινιστηκε
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2009 άκου <=> παμε λοιπον (στο δικο σου ποστ) 1. φυσικά και δεν περιμενουν οι υπάλληλοι να κανουν τσιγαρο πριν ανοιξουν το pc (αλλωστε πλεον απαγορευεται το καπνισμα) για να ξερφορτιστούν οι πυκνωτες. δυστυχως άστοχο παραδειγμα/επιχειρημα. όσο για το τι πρεπει να κανουν στο έγραψα. "θα το χάσει όλο μόνο αν αναγκαστει να δώσει στο κύκλωμα οτι εχει αποθηκευμενο και δεν δοθει απο την πηγη ρεύμα για να αποθηκευσει ξανα." Και σου ξαναλεω λοιπον, οτι θεωρητικα εχει ισχυ αυτο που λες ( ο ορισμος του πυκνωτη ειναι εξαλλου) ομως στην πληροφορικη δεν εχει εφαρμογη διοτι δεν αποτελει ουσιωδη απειλη για 1 υπολογιστη. Αρα δεν μπορεις να μου το παρουσιαζεις ως σοβαρη πιθανοτητα αιτιας να καουν 5 μητρικες. Θα ειχαν καει 1000δες, πριν τις 5 που λεω εγω.. 2,3. το να ακουμπήσεις το κουτι του υπολογιστη σου για να πετυχεις γειώση θα πρεπει το τροφοδοτικο να ειναι πανω και το καλωδιο συνδεδεμενο στην πρίζα... αλλιως δεν πετυχαινεις γειώση ικανη να σου αποσπασει όλο το φορτιο (ελπιζω αυτο να εκανες)... αλλιως ακουμπας το κατω σιδερακι (τη γειωση δλδ!) απο μια πριζα με το χερι σου και εισαι επισης κομπλε! εστω το καλοριφερ!Για τα βραχολακια που λες... σαφως και πρεπει να εισαι συνεχεια αποφορτισμενος η εστω ανα τακτα διαστηματα επειδη δεν φορτιζεσαι μόνο αν ακουμπησεις και τριψεις χερια σε πουλόβερ! αυτο ηταν απλα το πειραμα που μας κανανε στο σχολειο για να δουμε αμεσα πως αλλαζει το φορτιο στα σωματα.... φορτιζεσαι θες δεν θες απλα επειδη κινεισαι... απλως δεν μαζευεται τοσο φορτιο οσο αμα τριβοσουν με κατι μαλλινο Το ιδιο πραγμα λεμε. Οτι ειναι δυσκολο να φορτιστεις επαρκως μεσα σε 5min ωστε να αποκτησεις τοσο στατικο ηλεκτρισμο που να ειναι ικανος να διαρευσει ηλεκτρονικο κυκλωμα οπως μια μητρικη και να την καψει. Γιαυτο και σε αυτην την περιπτωση δεν δεχομαι ως πιθανοτητα να φταιει η ελλειψη βραχιολιου για 5 καμενες μητρικες...Παρα μονο αν κανεις κατι απροβλεπτο ενδιαμεσα (οπως αυτο με το πουλοβερ πχ). Κατι που επισης δε συνεβη σε καμια απτις 5 περιπτωσεις. Αρα ουτε το βραχιολι ευθυνεται.. Κοινως ακομα ψαχνω να καταλαβω που ακριβως ευθυνομαι για τις καμενες μητρικες, οπως ελεγες με πασα βεβαιοτητα στο πρωτο σου ποστ. για τα ιδρωμενα χερια αναφερθηκα σε καποιο επιπλεον λόγο που θα μπορουσε να συμβει με την προοπτικη οτι ακουμπησες και την μητρικη οχι μονο το dimm... την περιπτωση τροφοδοτικου δεν σχολιασες Τι ακριβως δεν σχολιασα για το τροφοδοτικο? Πιο συγκεκριμενα αν μπορεις, γιατι μαλλον κατι δεν εχω προσεξει εδω. ετσι οπως παρεθεσες την ιστορια σου μαζι με τους φίλους σου, εδινες την αίσθηση οτι οι asus μονο καιγονται... χαιρομαι που διευκρινιστηκε Εξ αρχης στο τελος του πρωτου ποστ εχω κανει αυτη τη διευκρινιση που επιζητουσες..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.