Προς το περιεχόμενο

H βία στα γήπεδα και μαγνητοσκόπηση

gdriver

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα σε όλους. έναν μικρό προβληματισμό θα ήθελα να εκφράσω και θα ήθελα να ακούσω απόψεις αλλά και γνώμες για αυτό το φαινόμενο.

χθες περνούσαν απο το κέντρο της αθήνας (δε θυμάμαι ακριβώς που) κάποιοι ισπανοί οπαδοί της αντιπάλου του παναθηναικού και πάλι είχαμε συμπλοκές.

όποτε παίζουν δυο ''μεγάλες'' ομάδες όχι μόνο ποδόσφαιρο, σχεδόν εμφύλιος γίνεται.γιατί αυτό το πράγμα κάθε φορά; ο εκάστοτε γονιός το σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά να πάρει τα παιδιά του σε έναν αγώνα με δυνατές ομάδες.συμπλοκές με ξύλα ,μαχαίρια ,υδραυλικά εργαλεία και άλλα δολοφονικά πρόσθετα.περιουσές καίγονται,άνθρωποι σκοτώνονται και στην τελική για ποιό πράγμα,για τις ομάδες. φοβόμαστε ακόμα και να κυκλοφορήσουμε με τη φανέλα της ομάδας που υποστηρίζουμε ! αξίζει βρε παιδιά;

επίσης θέλω να παραθέσω και έναν προβληματισμό για τον τρόπο διαιτησίας. όταν ο διαιτητής σφυρίζει κάτι λάθος ανάβουν τα αίματα . ο χρόνος που χάνεται είναι πολύς και πάλι δίκιο ο παίκτης δε βρίσκει. εδώ ακριβώς θέλω να ρωτήσω αυτο. γιατί δεν υπάρχει μία διαδικασία μέσω μαγνητοσκόπησης ώστε όλοι οι αμφισβητίες μαζί με το διαιτητή να βλέπουν τη φάση και να αποφασίζουν εκ του ασφαλούς; ξέρω θα μου πείτε ,μα ρε μεγάλε άμα γινόταν αυτό σε κάθε φάση σε κάθε αγώνα θα διαρκούσε δύο μέρες και θα έχετε δίκιο. Δε λεω για όλες αλλά τουλάχιστον για τις πιο τρανταχτές.πιστεύω πως έτσι θα γλυτώναμε από διαπληκτισμούς και πρόστιμα σε ομάδες αλλά και χρόνο.

Τέλος πάντων τις γνώμες και τις προτάσεις που σκέφτεστε ή και σκεφτόσασταν καιρο,ευχαριστώ

Δημοσ.

Και κάμερες να βάλεις, ο άλλος δεν αρπάζεται λόγω της διαιτησίας. Αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα πάνε εκεί με αυτό το σκοπό και μόνο. Ούτε μπάλα δεν πάνε να δούνε. Δυστυχώς ο εγκεφαλός τους δεν έχει αρκετό χώρο για έννοιες του τύπου ωριμότητα, ησυχία, σεβασμός, ειρήνη. Είναι τίγκα στη φανατίλα και στην ηλιθιότητα.

Κατα τ'άλλα συμφωνώ.

Δημοσ.

Για το πρώτο φταίει καθαρά μια μερίδα... "φιλάθλων". Όπως είπε και ο subdee αυτοί πάνε εκεί μόνο και μόνο για να πλακωθούν. Το ποδόσφαιρο είναι απλά η αφορμή. Βέβαια πιστεύω πως τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο τραγικά, σε άλλες χώρες υπάρχουν ομάδες ατόμων που οργανώνονται και δρουν σαν συμμορίες, με άσχημα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. Ναι μεν υπάρχουν οι σύνδεσμοι εδώ αλλά δε νομίζω να έχουν αυτή την εγκληματική δράση.

Όσον αφορά τη διαιτησία, στο παρελθόν μου φαίνεται πως είχε εφαρμοστεί ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας και εφαρμόζεται ακόμα σε ευρωπαϊκά παιχνίδια νομίζω. Εδώ δε ξέρω τι παίζει.

Δημοσ.

δηλαδή είμαστε σε ένα αδιέξοδο απο ότι κατάλαβα. αυτό που με εκνευρίζει είναι που μερικοί ολίγοι καθορίζουν ένα ολόκληρο πλήθος.

θα μπορούσαμε βεβαίως να ακολουθήσουμε το αγγλικό παράδειγμα αλλά από την άλλη το μόνο που κατάφεραν και αυτοί είναι να μεταφέρουν το φανατισμό τους από τη χώρα τους σε άλλες χώρες. εν τω μεταξύ αν το καλοσκεφτούμε πραγματικά φαγωνόμαστε για χαζομάρες. άλλο να λες πως ,''βαράω κάποιον γιατι ήρθε και μου πήρε παράνομα το χωραφι μου ή τον έπιασα να βάζει φωτιά στο δάσος'' και άλλο ''πλακωθηκα γιατί ήταν ολυμπιακοπαναθηναικοαεκπαοκαρης'' και πάει λέγοντας. εμένα μου ακούγεται γελοίο.

πάντως απο τα γραφώμενα σας καταλαβαίνω πως ίσως και αυτοί να χρηματίζονται από κάποιους γι'αυτό το σκοπό. κάποιους εξυπηρετεί αυτός ο φανατισμός.:rolleyes:

Δημοσ.

Ο φανατισμός συναντάται σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα μπορεί δύο οπαδοί διαφορετικών ομάδων να "πλακώνονται" φραστικά αλλά μέχρι εκεί, δε θα πλακωθούν ούτε θα τραβήξουν μαχαίρια.

Τώρα αυτοί που κάνουν πιο χοντρά πράματα ανήκουν σε άλλη κατηγορία, έχουν ακουστεί διάφορα. Πχ ότι είναι πρεζάκια και κάνουν μπάχαλα με αντάλλαγμα λίγα χρήματα για τη δόση τους.

Από την άλλη, η αυστηρή τιμωρία τέτοιων ατόμων δε νομίζω να είναι λύση. Πάλι τα ίδια θα κάνουν.

Δημοσ.

το αγγλικό παράδειγμα περιόρισε την βία εντός γηπέδου όχι εκτός. Και εσύ στο αρχικό παράδειγμα σου μιλάς αποκλειστικά για την βία εκτός γηπέδου και στο πως τρομάζει αυτο κάποιον στο να πάει γήπεδο.

Δεν νομίζω κάποιος που πάει γήπεδο να το έκοψε επειδή πέφτει ξύλο στο μοναστηράκι που πες ,ενώ το ματς είναι στο ΟΑΚΑ.

Εξάλλου εντός γηπέδου με τις κάμερες,τον νομο ορφανού και την απαγορέυση μετακινήσεων , σε σχέση με 90ς καμία σχέση πιο χαλάρά είναι τα πράγματα.

Απο κεί και πέρα δυστηχώς καλό ειναι να προσέχεις στην διαδρομή , να μην πας γήπεδο με διακριτικά κτλ κτλ.

Εγώ πάντως ακόμα μια χαρά βλέπω πατεράδες με τα παιδιά τους γήπεδο οπότε ας μην είμαστε υπερβολικοι με τον "φόβο" λες και ακούμε καμια εκπομπή του ευαγγελάτου για να τρομάξει η γιαγιά μου που έτσι και αλλιώς δεν πάει γήπεδο

Δημοσ.
Εγώ πάντως ακόμα μια χαρά βλέπω πατεράδες με τα παιδιά τους γήπεδο οπότε ας μην είμαστε υπερβολικοι με τον "φόβο" λες και ακούμε καμια εκπομπή του ευαγγελάτου για να τρομάξει η γιαγιά μου που έτσι και αλλιώς δεν πάει γήπεδο

Σε ντέρμπι τους βλέπεις ή σε ματς με μικρότερες ομάδες.

Δημοσ.

σε ντέρμπι δεν βλέπεις καν αντίπαλους οπαδούς οπότε δεν βλέπω που υπάρχει πλεόν πιο πολύ φόβος σε σχέση με παλιά

Δημοσ.
σε ντέρμπι δεν βλέπεις καν αντίπαλους οπαδούς οπότε δεν βλέπω που υπάρχει πλεόν πιο πολύ φόβος σε σχέση με παλιά

Απλά δε γίνονται συμπλοκές μέσα στο γήπεδο, μπορείς όμως να εγγυηθείς ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα έξω, πριν ή μετά τον αγώνα;

Δημοσ.

Το ζήτημα δεν είναι ποδοσφαιρικό-για την ακρίβεια δεν αφορά καν το ποδόσφαιρο…

Ας θυμηθούμε μόνο πως πίσω από τις βιαιοπραγίες που φτάνουν στο φόνο, κρύβονται όχι μόνο διαφορές χρωματιστών ‘συμβόλων’, αλλά και εθνικοτοπικές (βόρειοι εναντίον νοτίων), ταξικές (φτωχοί’ εναντίον ‘ευπόρων’), και πλήθος άλλες κοινωνικές παθολογίες.

Όσοι έχουν την ελάχιστη ιδέα από γηπεδισμό, κατέχουν πως τα χουλιγκάνια εκεί έξω δεν είναι αδέσποτα. Η ζούγκλα έχει τους δικούς της κανόνες.

Υφίστανται στρατοί, ηγέτες, ιεραρχίες, στρατιώτες, ‘επιμελητεία’ που τους προμηθεύει τα «χρειώδη», ηθικές και υλικές αμοιβές, συμπηγμένη ιδεολογία για τον αντίπαλο, που θα τη ζήλευαν και τα πιο σκληροτράχηλα καταδρόμια . . .

Ποιος χορηγεί φτηνά-(ως τζάμπα.. εισιτήρια) στους ‘φιλάθλους’, ποιος διοχετεύει προσιτά στην τιμή ‘διαρκείας’, ποιος ζητά ανελλιπώς την στήριξη του Λαού του με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα τις δύσκολες ώρες;

Ποιοι τροφοδότησαν με συνέπεια και οξύτητα τα γηπεδικά πάθη; Ποίοι έδωσαν, όπως αποδεικνύεται ακόμη μια φορά με στοιχεία, δουλειά στα πιο ‘φιλόπονα’ μέλη τους; Στο όνομα ποιών εκβιάστηκε επί χρόνια η οργανωμένη Πολιτεία επειδή δεν διαθέτει γήπεδο ο περήφανος Λαός του Θρύλου, του Τριφυλλιού, κλπ ..;

Άπειρες προτάσεις που δεν υιοθετήθηκαν, αρκετές που γίνανε νόμοι του Κράτους μα δεν εφαρμόστηκαν-ΟΛΑ υπό τη δαμόκλειο σπάθη του περίφημου «πολιτικού κόστους» μη φανεί πως οι πολιτικοί μας δε συμμετέχουν ολόψυχα στις λαϊκές γιορτές.

Δημοσ.

θυμάμαι έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης αλλά δε θυμάμαι το χρονο. έπαιζε ολυμπιακός -παναθηναικός και λίγο αργοτερα ξεκινούσε στην υδατοσφαιριση παλι με αυτές τις δυο ομάδες.( για τη βία συγνώμη που αναφέρομαι σε αυτές τις συγκεκριμένες μόνο αλλά αυτές μου έρχονται στο νου.)θυμάμαι το γήπεδο στην υδατοσφαιριση( σχ. :εκπληκτικό άθλημα) ήταν άδειο και ακριβώς μετά τον αγώνα το γήπεδο της υδατοσφαίρισης να γεμίζει μεταφέροντας όλα τα γνωστά μπινελίκια.

σε έναν αλλον αγώνα ,πάλι καλαθοσφαίρισης ,αεκ-παοκ κάποιοι απέξω με μαγκιά ρώτουσαν τον κόσμο τί ομάδα είστε; έφυγαν όταν κινήθηκε προς το μέρος τους αστυνομικοί κατόπιν υποδείξεως φίλαθλου.

γενικώς φίλε μου υπάρχει μία διστακτικότητα από τους γονείς κυρίως να πάνε με τα παιδιά τους στο γήπεδο σε πολύ δημοφιλείς αγώνες

Δημοσ.

Όσο κι αν θα θέλαμε να το αρνηθούμε, με την ανθρώπινη ιστορία ως την πιο ζωντανή απόδειξη για αυτό, μάλλον η -βιολογική- εξέλιξη του ανθρώπου περιλαμβάνει και τους πολέμους. Όλοι ειρήνη θέλουμε αλλά άμα βρούμε άλλες μαϊμούδες για να παλέψουμε, όλα καλώς. Κατά βάθος ακόμα κι αυτοί που δεν παλεύουν έχουν έμφυτη ανάγκη για έντονο ανταγωνισμό. (και αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Κανένας δεν θέλει επιστήμονες να ανταγωνίζονται στο ποιος θα φτιάξει τη μεγαλύτερη μ@λακία)

Και τελικά όλοι έχουν την ανάγκη να αυτοπροσδιορίζονται κάπως, μα χριστιανός ορθόδοξος, μα άθεος, μα αριστερός, μα φασίστας, μα Έλληνας, μα Εγγλέζος, μα Ολυμπιακός. Δεν έχει σημασία, όλα το ίδιο ηλίθια είναι, απλώς υπάρχει μια ανάγκη αφορμής πολέμου. Και φανταστείτε να βρίσκονται σε πόλεμο σοβαρές φαρμακοβιομηχανίες! Καλύτερα το ξύλο στην Ομόνοια δηλαδή.

Δημοσ.

Aigeas, αυτό που λες για τους "αυτοπροσδιορισμούς" δεν ισχύει πάντα. Ο άνθρωπος εκ φύσεως νιώθει την ανάγκη να ομαδοποιείται για να ανήκει κάπου και να νιώθει δυνατός. Είναι άπειρα τα παραδείγματα ατόμων που υποστηρίζουν τόσο πολύ μια ομάδα που το "θέμα" έχει γίνει πια προσωπικό και με κάθε επιτυχία της ομάδας το άτομο νιώθει ότι κάτι πέτυχε κι αυτό, πράγμα που δε στέκει. Αυτό όμως δε σημαίνει πως όποιος αυτοπροσδιορίζεται κάπως επιζητεί τον πόλεμο.

Επίσης το να συγκρίνουμε οπαδούς-χιμπατζήδες που μαχαιρώνονται για μια ομάδα με πολέμους είναι λάθος. Υπάρχουν πόλεμοι και "πόλεμοι", ιδανικά όπως δημοκρατία, ελευθερία, πατρίδα, ισότητα δε συγκρίνονται με ομάδες και εκατομμυριούχους ιδιοκτήτες που δε δίνουν δεκάρα για τους "πύρινους λαούς" τους.

Δημοσ.

Αν παρατηρούσες δυο μυρμηγκοφωλιές μπορεί και να έβγαζες πολύ εύκολα το συμπέρασμα ότι π.χ τα κομμουνιστικά μυρμήγκια βρίσκονται σ' αυτήν την φύση από πάντα σε πόλεμο με τα φασιστικά μερμήγκια, αλλές μέρες χάνουν, άλλες μέρες κερδίζουν, αλλά τελικά όλο αυτό είναι ένα σχέδιο της φύσεως προς την εξέλιξη.

Αν δεν ήθελες πράγματι τον πόλεμο σε κάθε σου πράξη, είτε καρφώνοντας τον αδερφό σου στον πατέρα σου, είτε βάζοντας χέρι στην αδερφή σου επειδή βγαίνει με πολλούς γκόμενους και το βρίσκεις ανήθικο, είτε στον κολλητό σου για μια παλιά υπόθεση, είτε με τον περιπτερά όταν πήγες απλώς ως το περίπτερο να πάρεις τσιγάρα, είτε όταν τα 'χεις με τον ταξιτζή που σ' έκανε να κινδυνεύσεις, τότε θα αγωνιζόσουνα στ' αλήθεια "άχρωμος" "άγευστος" και "άοσμος", γι' αυτό που λέμε "κοινό καλό".

Αλλά σ' αυτό το είδος που ανήκουμε το προσωπικό συμφέρον είναι πάντα πάνω από το κοινό καλό, ευτυχώς δηλαδή γιατί τότε θα μοιάζαμε στ' αλήθεια με μυρμηγκοφωλιά όπως έλεγε και ο Ντοστογιέφσκι.

Το να δεχθούμε με αυτογνωσία ότι είμαστε μια κακιά μαϊμού εξ' ορισμού, σε όλες μας τις ενέργειες, αυτό είναι ένα βήμα πραγματικά προς την εξέλιξη. Αν δεχθείς ότι ο πόλεμος είναι η φύση σου τότε μπορεί και να τ' αλλάξεις, αν κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου, αυτό δεν θ' αλλάξει ποτέ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...