Προς το περιεχόμενο

Opensource... Αλτρουισμός ή Επιχείρηση;

Dancom

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι είναι τελικά το opensource; Μήπως είναι μια σύγχρονη μορφή αλτρουισμού; Μήπως αποτελείται από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται μπροστά σε οθόνες με ατελείωτες σειρές κώδικα για να προσφέρουν δωρεάν εφαρμογές στον κόσμο; Ως ένα βαθμό, ναι... Αλλά ας το αναλύσουμε κάπως καλύτερα...

Το opensource στην ουσία είναι απλώς ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο! Στόχος των opensource εταιριών είναι για άλλη μια φορά το κέρδος. (και κατά τη γνώμη μου πολύ καλά κάνουν!)

Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει αμέσως είναι: "Καλά, αφού είναι όλα δωρεάν, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κέρδος από αυτήν την δραστηριότητα;"

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

Το επιχειρηματικό μοντέλο που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι εκείνο κατά το οποίο μία εταιρία προμηθεύεται α' ύλες, τις μεταποιεί και προκύπτει το τελικό προϊόν το οποίο πουλάει σε τιμή τέτοια ώστε να υπερκαλύπτει τα έξοδα και να προκύπτει κέρδος! (Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών αλλά σε γενικές γραμμές αυτό είναι το μοντέλο) Σωστά; Ας δούμε όμως το παρακάτω παράδειγμα:

“Έστω ότι θέλω να αναπτύξω μία καινούργια εφαρμογή και να την εκμεταλλευτώ εμπορικά. Το μέγεθος της εφαρμογής όμως είναι τέτοιο που δε μπορώ να την αναπτύξω μόνος μου. Χρειάζομαι δηλαδή να προσλάβω μία ΟΜΆΔΑ προγραμματιστών για να με βοηθήσει. Πόσους όμως μπορώ να πληρώσω; Όσους και να μπορέσω να μαζέψω, θα μπορέσω ποτέ να ανταγωνιστώ τα μεγαθήρια όπως π.χ. οι microsoft και sun microsystems; Έστω ότι η ομάδα μου αποτελείται από απίστευτα μυαλά και καταφέρνουμε να αναπτύξουμε μια πάρα πολύ καλή εφαρμογή, επιπέδου αντίστοιχου των τεράστιων πολυεθνικών! Ποιος όμως θα δοκιμάσει την beta έκδοση ώστε να σιγουρευτούμε πως καλύπτουμε και με το παραπάνω τις ανάγκες τις αγοράς; Έστω όμως ότι το ξεπερνάμε και αυτό δίνοντας την beta δωρεάν στον κόσμο με ημερομηνία λήξης. Έχουμε φτάσει δηλαδή στο σημείο να έχουμε μία πάρα πολύ καλή εφαρμογή αλλά αντιμετωπίζουμε ένα άλλο πρόβλημα. ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΉΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ! Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και τα πακέτα των μεγάλων εταιριών έχουν κατακλείσει την αγορά! Έστω όμως ότι καταφέρνουμε και να το πουλήσουμε! Θα καταφέρουμε να χτυπήσουμε τιμή ανταγωνιστική ώστε να κάνουμε απόσβεση της επένδυσής μας αλλά και να παράγουμε κέρδος; ΜΆΛΛΟΝ ΌΧΙ!

Τελικό συμπέρασμα δηλαδή είναι πως ΜΌΝΟ ΜΕ ΜΕΓΆΛΕΣ ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΙΆ ΓΝΏΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΆΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΤΕΊΣ ΤΑ ΜΕΓΆΛΑ ΜΟΝΟΠΏΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΟΙ ΕΛΠΊΔΕΣ ΣΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΛΆΧΙΣΤΕΣ!”

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1. Δυσκολία στη σύσταση κατάλληλης ομάδας προγραμματιστών αντίστοιχης του ανταγωνισμού.

2. Δυσκολία στον ελέγχου της εφαρμογής και στην αξιολόγησή της από την αγορά.

3. Δυσκολία στην προώθηση του προϊόντος στην αγορά.

4. Δυσκολία στην ανταγωνιστικότητα της τελικής τιμής του προϊόντος.

Βλέπουμε δηλαδή πως το κλασικό επιχειρηματικό μοντέλο δεν είναι ικανό να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. :confused:

Και εδώ ακριβώς έρχεται το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που ακούει στο όνομα opensource! :shifty:

Ας δούμε το προηγούμενο παράδειγμα αλλά με την opensource προσέγγιση:

“Έστω ότι πάλι θέλω να αναπτύξω μία καινούργια εφαρμογή και να την εκμεταλλευτώ εμπορικά. Και πάλι το μέγεθος της εφαρμογής είναι τέτοιο που δε μπορώ να την αναπτύξω μόνος μου. Προσλαμβάνω και πάλι μία ΟΜΆΔΑ προγραμματιστών για να με βοηθήσει. Όμως τώρα αναπτύσσουμε μόνο τον πυρήνα της όλης εφαρμογής, τα πολύ βασικά δηλαδή στοιχεία τα οποία πιστεύουμε πως είναι απαραίτητα για την υλοποίηση τς συγκεκριμένης εφαρμογής. Κατοχυρώνουμε το όνομα του συγκεκριμένου πυρήνα και έτσι οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κώδικα ή τμήμα αυτού θα πρέπει να ονομαστεί ως “διανομή” του κύριου ονόματος του πυρήνα. (Κάτι σαν τα Linux: Ubuntu, Fedora, Sabayon κλπ) Και τι κάνουμε μετά; ΤΟ ΔΙΑΝΈΜΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΏΣ ΔΩΡΕΆΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΏΔΙΚΆ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΌ! Μοναδικός περιορισμός; Οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει των κώδικά μας ή τον τροποποιήσει θα πρέπει να προσφέρει και αυτός τον δικό του κώδικα με τη μορφή ανοιχτού κώδικα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε μια ολόκληρη κοινότητα η οποία ΑΝΑΠΤΎΣΕΙ, ΕΛΈΓΧΕΙ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΕΊ την εφαρμογή μας! Εμείς πλέον δεν έχουμε παρά να επιλέγουμε τις καλύτερες "διανομές" και να δουλεύουμε πάνω σε αυτές τροποποιώντας τες όσο εμείς θέλουμε ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα!

Έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, να έχουμε στα χέρια μας μία εφαρμογή η οποία είναι πολύ καλύτερη απ' ότι στην προηγούμενη περίπτωση. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει δωρεάν ένα πολύ μεγάλο κανάλι διανομής! ΑΛΛΆ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΝΎΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΔΩΡΕΆΝ! Και αυτό ακριβώς κάνουμε! Εμείς όμως, ως εταιρία που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, είμαστε εκείνοι οι οποίοι έχουμε καταφέρει να την βελτιστοποιήσουμε χρησιμοποιώντας φυσικά και έτοιμο κώδικα από όλους αυτούς οι οποίοι ασχολήθηκαν. Ακόμα όμως και αν υπάρχει κι άλλη εταιρία η οποία έχει στα χέρια της τον δικό μας κώδικα δε μας πειράζει και πολύ γιατί δεν παύει η εφαρμογή μας τώρα να είναι καλύτερη από ότι θα ήταν αν δεν είχαμε ακολουθήσει το δρόμο του ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, και η άλλη εταιρία είναι υποχρεωμένη να διανέμει την εφαρμογή της δωρεάν και μάλιστα χρησιμοποιώντας στο όνομά της το όνομα του πυρήνα μας!”

Η επόμενη ερώτηση που ήρθε στο μυαλό όλων είναι: "Μα αφού είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να προσφέρουμε δωρεάν την τελική εφαρμογή! Πώς θα προκύψει κέρδος από αυτό;"

Και συνεχίζω λοιπόν:

“Όχι μόνο ΔΕ ΒΓΆΖΟΥΜΕ ΚΈΡΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΆΜΕΣΑ αλλά ούτε καν βγάζουμε τα έξοδά μας από αυτήν! Αντιθέτως, στήνουμε μια ΕΤΑΙΡΊΑ ΠΑΡΟΧΉΣ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ! Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι βασισμένες στη συγκεκριμένη εφαρμογή! Κάποια παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι η παροχή εξειδικευμένων τεχνικών, το κατάλληλο hardware αλλά και η εγγύηση λειτουργίας σε περίπτωση που ο αγοραστής κάνει download την εφαρμογή από τη δική μας ιστοσελίδα ΔΩΡΕΆΝ! Τα έσοδα δηλαδή της εταιρίας πλέον προκύπτουν από τις περιφερειακές ανάγκες για τη λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής και όχι από την πώληση της ίδιας της εφαρμογής! Μην ξεχνάτε πως αν μία μεγάλη εταιρία θέλει να εγκαταστήσει εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα δε θα βάλει μια απλή διανομή Linux αλλά συνήθως θα προτιμήσει μια υποστηριζόμενη από εταιρία διανομή η οποία θα καλύψει όλες τις περιφερειακές ανάγκες της.

Επιπλέον, η δύναμη που έχει αποκτήσει η εφαρμογή έχοντας ένα αρκετά γνωστό brand μας επιτρέπει να έχουμε κέρδος από μια πληθώρα διαφημίσεων οι οποίες μπορεί να είναι είτε στο site μας είτε και μέσα στην ίδια την εφαρμογή! Στόχος μας δηλαδή τώρα είναι να πείσουμε τον κόσμο να κατεβάσει ΔΩΡΕΆΝ την εφαρμογή ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΚΌ ΜΑΣ SITE ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έσοδα από τη διαφήμιση! Επιπλέον, με την υπογραφή της εταιρίας μας μέσα στην τελική εφαρμογή δυναμώνουμε ΔΩΡΕΆΝ το όνομα της εταιρίας μας το οποίο, σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτούσε πολύ μεγάλη επένδυση. Έχοντας μία εφαρμογή η οποία εξαπλώνεται συνεχώς λόγο του ότι είναι δωρεάν καταλαβαίνουμε πως η δύναμη του brand της μπορεί να φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα και εφόσον εμείς ως εταιρία έχουμε κατοχυρώσει το συγκεκριμένο brand τα έσοδά μας από το συνδυασμό των παράπλευρων υπηρεσιών και έμμεσων και άμεσων διαφημίσεων μπορεί να είναι πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζουμε!”

Με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο δηλαδή καταφέραμε:

1. Να χρειαζόμαστε μια μικρότερη ομάδα προγραμματιστών, ενώ στην πραγματικότητα θα ασχοληθούν πολύ περισσότεροι.

2. Να ελέγχεται και να αξιολογείται η εφαρμογή από την αγορά και μάλιστα από έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών.

3. Να προωθείται πολύ εύκολα το προϊόν στην αγορά δημιουργώντας δωρεάν ένα πολύ μεγάλο δίκτυο.

4. Η τελική τιμή του προϊόντος είναι όχι απλώς ανταγωνιστική αλλά αποτελεί και το μεγάλο πλήγμα στον ανταγωνισμό.

Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε φυσικά και τις δωρεάν εφαρμογές οι οποίες όμως δεν είναι και opensource (π.χ. Firefox). Οι εταιρίες που τις αναπτύσσουν λειτουργούν με έναν παραπλήσιο τρόπο και έχουν πάλι ως στόχο το κέρδος.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως δεν θεοποιώ το opensource ούτε κατηγορώ τις μεγάλες εταιρίες όπως αυτές που προανέφερα. Απλώς ήθελα να δείξω πως τίποτα στον κόσμο δεν είναι πραγματικά τσάμπα τελικά και πως οι περισσότερες εταιρίες είχαν, έχουν και θα έχουν ως στόχο το κέρδος. Κατά τη γνώμη μου η ελεύθερη αγορά και το εμπόριο (που συνεπάγεται τον ανταγωνισμό) είναι αυτά που έφτασαν την τεχνολογική ανάπτυξη και τη γενικότερη πρόοδο στα σημερινά επίπεδα και όχι ο αλτρουισμός οποιασδήποτε εταιρίας. Όταν όμως το νέο επιχειρηματικό μοντέλο συμφέρει και εμάς, ακόμα καλύτερα, ας το εκμεταλλευτούμε κι εμείς από τη μεριά μας στο έπακρον!

Δυστυχώς όμως ο Ρομπέν των δασών είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς ένα παραμύθι...

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το θέμα μεταφέρεται εδώ από την ενότητα Software. Παρακαλώ πριν να ανοίξετε νέο θέμα, να ελέγχετε τις περιγραφές της κάθε ενότητας στην κεντρική σελίδα του forum ώστε να επιλέγετε αυτήν που είναι καταλληλότερη για να φιλοξενήσει το θέμα σας.

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Πολύ καλή η σκέψη σου αλλα δεν ισχύει για την τεράστια πλειοψηφία προγραμμάτων open source.

Mozilla,smf κλπ ΔΕΝ ειναι open source και ισως για αυτο τα μπερδευεις.Για αυτους ναι ειναι επιχειρηματικο μοντελο.

Για το 90% των υπολοιπων εφαρμογων ειναι απλα απτους χρηστες για τους χρηστες..τζαμπα.

Δημοσ.
Mozilla,smf κλπ ΔΕΝ ειναι open source και ισως για αυτο τα μπερδευεις.Για αυτους ναι ειναι επιχειρηματικο μοντελο.

Ειδικά για τη Mozilla την οποία και ανέφερα παραπάνω δεν την κατατάσω στην opensource κατηγορία στην οποία, όπως πολύ σωστά είπες, ΔΕΝ ΑΝΉΚΕΙ! Ωραία μέχρι εδώ...

Για το 90% των υπολοιπων εφαρμογων ειναι απλα απτους χρηστες για τους χρηστες..τζαμπα.

Φυσικά οι "απλοί" χρήστες ασχολούνται και εξελήσουν τις opensource εφαρμογές για να προσφέρουν ΔΩΡΕΆΝ στον κόσμο (όπως και εγώ) εφαρμογές για τις οποίες, σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να πληρώσουμε! Αυτοί οι άνθρωποι είναι πέρα από κάθε αμφιβολία άξιοι συγχαρητηρίων για όσα εθελοντικά προσφέρουν στον κόσμο.

Από εκεί και πέρα όμως, πίσω απ'όλους αυτούς βρίισκεται μία ολόκληρη βιομηχανία η οποία πατώντας στην δουλειά αυτών των ανθρώπων χτίζουν επιχειρήσεις! Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κατηγορήσει κανέναν καθώς, όλοι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται πραγματικά αφιλοκερδώς, γνωρίζουν πως ο δωρεάν και ανοιχτός κώδικας που θα προσφέρουν θα καταλήξουν στα χέρια τέτοιων εταιριών οι οποίες και θα το εκμεταλευτούν εμπορικά με τον τρόπο που προανέφερα. Επιπλέον, αν δεν υπήρχαν αυτές οι εταιρίες να αναπτύξουν τα βασικά στοιχεία των εφαρμογών αλλά και να υποστηρίξουν τις opensource εφαρμογές κατά πάσα πιθανότητα το opensource δε θα είχε φτάσει στο σημερινό, πολύ καλό σημείο!

Δημοσ.

Για να ήταν πραγματικά κάτι δωρεάν θα έπρεπε κάποιοι άνθρωποι να δουλεύουν δωρεάν, και δεν μιλάω για χόμπυ αλλά κανονικά 8+ ώρες. Δε νομίζω να θέλει κανένας κάτι τέτοιο αντίθετα είναι μάλλον τρομακτική σκέψη.

Όσο για τις opensource και τις υπόλοιπες εταιρίες που παράγουν freeware λογισμικό κανένας δεν τις θεοποίησε αλλά εγώ προσωπικά τις παραδέχομαι. Από τη στιγμή που μου παρέχουν δωρεάν λογισμικό να καλύψω τις ανάγκες μου, ή πολύ φθηνότερο αν θέλω υποστήριξη και καταφέρνουν και βγάζουν και κέρδος που σημαίνει ότι θα είναι βιώσιμες σαν εταιρίες και θα συνεχίζουν να με υποστηρίζουν είναι μαγκιά τους μεγάλη.

Σκέψου πως δουλεύει η τηλεόραση. Πληρώνεις τίποτα? Αν είχες την εναλλακτική να πληρώνεις 50 ευρώ το μήνα για να μην έχεις διαφημίσεις θα το έκανες? Και αν το έκανες οκ. Κάποιος άλλος που δεν τα έχει όμως γιατί να μην μπορεί να έχει τηλεόραση?

Για εμένα οι εταιρίες αυτές αυτή τη στιγμή δίνουν μαθήματα για το πως θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν οι υπόλοιπες στο μέλλον. Δεν γίνεται πάντα όλο το κόστος να πηγαίνει στον καταναλωτή ειδικά σε κατηγορίες που πρέπει να είναι διαθέσιμες και σε ομάδες χωρίς οικονομική δυνατότητα.

Δημοσ.

Να' σαι καλά ρε ata1983 !!! Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ! ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΟΠΟΙΏ, ΟΎΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΏ! Μαγκιά τους που βρήκαν τον τρόπο να μου προφέρουν κάτι δωρεάν αλλά και να επιβιώνουν (και με το παραπάνω)! Και είμαι και πολύ υπέρ της χρήσης opensource προγραμμάτων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πίσω απ' όλο αυτό που βλέπει ο απλός χρήστης δεν κρίβεται μια μεγάλη βιομηχανία!

Και επειδή έχω ακούσει την ερώτηση: "Πώς είναι δυνατόν να δίνουν κάτι δωρεάν;" πολλές φορές, σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο. That's all...

Δημοσ.

Who writes Linux: Big Business

http://blogs.computerworld.com/14576/who_writes_linux_big_business

μια που το'φερε η κουβέντα

Και είμαι και πολύ υπέρ της χρήσης opensource προγραμμάτων

ο όρος που χρησιμοποιείς

δέν είναι ο μόνος που περιγράφει το φαινόμενο

άλλωστε πολλά πράγματα "βγήκαν" στο δρόμο

δεν νομίζω ότι ξεκίνησαν με βάση το μοντέλο του "εθελοντισμού"

ή ενα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Όσο για τις opensource και τις υπόλοιπες εταιρίες που παράγουν freeware

ατυχής ο συσχετισμός :-)

Δυστυχώς όμως ο Ρομπέν των δασών είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς ένα παραμύθι...

ώς νέος

το προσυπογράφω ! :mrgreen:

αλλά πιστεύω στα παραμύθια

"Free Software" και "Open Source"

http://foss.ntua.gr/wiki/index.php/%22Free_Software%22_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%22Open_Source%22

Αναρχία και Πηγαίος Κώδικας

http://foss.ntua.gr/wiki/index.php/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A0%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82

Άδειες Ελεύθερου Λογισμικού και Πατέντες

http://foss.ntua.gr/wiki/index.php/%CE%86%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82

http://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla

Mozilla codebase

Source code for Mozilla software projects such as Firefox, Thunderbird, and XULRunner are managed collectively in a single CVS repository. This large codebase is referred to as the Mozilla codebase, the Mozilla source code, or just Mozilla.

After a lengthy process, Mozilla has moved from CVS to Mercurial for Mozilla 2 development.[3]

The Mozilla codebase was originally released under the Netscape Public License. The license was updated to version 1.1 and renamed the Mozilla Public License (MPL). The Free Software Foundation and others noted that a GPL-licensed module and an MPL-license module cannot be legally linked, and they recommend that developers not use the MPL for this reason.[4] To address this concern, the Mozilla Foundation relicensed great parts of the codebase in 2003 under the GNU General Public License and GNU Lesser General Public License as well as the Mozilla Public License.[5]

.

Δημοσ.

Μου άρεσε ο φιλικός τόνος της απάντησής σου gtroza και πιστεύω πως σε τέτοιο επίπεδο θα πρέπει να κοιμαίνονται οι συζητήσεις χωρίς φανατισμούς αλλά με ήρεμες τοποθετήσεις. Απλώς ήθελα να σε ρωτήσω κάτι:

Αλήθεια πιστεύεις πως τα περισσότερα ξεκίνησαν στο δρόμο;

Δημοσ.
Μου άρεσε ο φιλικός τόνος της απάντησής σου gtroza

ευχαριστώ

"ύπουλος" θα έλεγα ! :mrgreen:

Αλήθεια πιστεύεις πως τα περισσότερα ξεκίνησαν στο δρόμο;

το ψάχνω

είναι η σωστή απάντηση

η πίστη δεν χρειάζεται να είναι τυφλή

αλλά και χωρίς πίστη δύσκολα τα πράγματα !

και οι (παρα)μύθοι πιστεύω ότι χρειάζονται

.

Δημοσ.
ευχαριστώ

"ύπουλος" θα έλεγα ! :mrgreen:

.

Όχι καθόλου, απλώς πιστεύω πως με την ίδια ευκολία που τονίζουμε τα λάθη του άλλου πρέπει να τονίζουμε και τα θετικά του. Και μακάρι να συνεχιστεί η κουβέντα έτσι! :-D

Δημοσ.
βάλε κάτω απο το $

ένα πιγκουϊνο !

θα είναι πιό ευσταθής η στήριξη :mrgreen:

.

Τότε θα ήμουν ύπουλος!

Σε πηροφορώ πάντως πως χρησιμοποιώ πολύ opensource εφαρμογές και λειτουργικό. (Aυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ubuntu 9.04 και είμαι αρκετα ικανοποιημένος θα έλεγα.) Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πιστεύω ότι (σχεδόν) όλα γίνονται για τα λεφτά... Ή τελικά καταλήγουν να τα υποστηρίζουν!

Δημοσ.

τα λεφτα ειναι "υποκατάστατο" της "αυριανής" μέρας

το άσχημο είναι όταν η ημέρα εννοείται ώς

"στον αιώνα τον άπαντα" :mrgreen:

.

Δημοσ.

γιατί θα έχεις να αγοράσεις τροφή

και να καλύψεις τις "ζωτικές" σου ανάγκες

άρα δεν είναι "κακό" να αποζητάς τα λεφτά

το "κακό" είναι όταν η δική μας "απαίτηση"

μειώνει τις "ζωτικές" ανάγκες των άλλων

και για να γυρίσουμε στο θέμα μας

κατά την γνώμη μου

μας "συμφέρει" το μοντέλο free/open

τώρα πρόσεξα την υπογραφή σου !

.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...