Προς το περιεχόμενο

Καλή φωτογραφία...Επιλογή μηχανής κ.α.

waves

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια και πάλι...

Είχα ανοίξει ένα θέμα λίγο παλιότερα σχετικά με επιλογή φωτογραφικής μηχανής.

Τώρα, όμως, πιο μπερδεμένος από ποτέ, θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα.

Επειδή θέλω να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, ερασιτεχνικά μεν, λίγο παραπάνω δε, θα ήθελα να ρωτήσω, σε πρώτη φάση, αν τελικά αξίζει να πάρω μια dslr μηχανή ή μια compact.

Αφορμή αυτής της ερώτησης είναι η compact που είδα στο διαδίκτυο η Cyber-shot® HX1 Digital Camera, η οποία φαίνεται, ότι κάνει παπάδες, αλλά φυσικά δεν είναι dslr.

Για να βγάλεις μια καλή ή πολύ καλή φωτογραφία, ακόμα και οι πιο μεγάλοι φωτογράφοι λένε, ότι πρέπει να βρεις τη στιγμή πρωτίστως.

Και πάμε στην καλή στιγμή...Άντε και την τραβάς. Πόση διαφορά θα υπάρχει αν την τραβήξεις με μια compact (ίσως αυτή που ανέφερα πιο πάνω) ή με μια dslr;

Στην compact την τραβάς αυτόματα, ενώ στη dslr θα χρειαστεί να αλλάξεις φακό, επειδή ο άλλος έχει καλύτερο zoom κ.λπ; Κι έπειτα υπάρχει το κόστος...

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα, εγώ είμαι μπερδεμένος:-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα φίλε. Λοιπόν, επειδή ασχολούμαι κι εγώ ερασιτεχικά με την φωτογραφία, θα σου πρότεινα να κινηθείς άμεσα σε μια entry-level DSLR. Οι compact έχουν ανέβει αρκετά σε αποδόσεις / επιδόσεις, αλλά και πάλι θα είναι διαφορετικής φιλοσοφίας.

Σίγουρα μετράει να πιάσεις την στιγμή ή να βρεθείς σε αυτή, και είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι θα τραβήξεις εκατοντάδες, έως χιλιάδες φώτο μέχρι να πεις ότι έφτασες σε ένα αρκετά καλό σημείο, αλλά θα πρέπει να πειραματιστείς ασταμάτητα και να παίζεις με χειροκίνητες ρυθμίσεις συνεχώς (εδώ η DSLR σίγουρα προσφέρει τα παραπάνω).

Γενικά, μιλάω από προσωπική εμπειρία, αλλά όταν έκανα την μετάβαση από compact (Canon Powershot S60 & Olympus μju-700) σε DSLR (Canon EOS 400D), είδα μεγάλη διαφορά στην απόδοση των χρωμάτων, στην λήψη σε σκοτεινούς χώρους, καθώς και την ταχύτητα (ναι, η διαφορά εδώ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ).

Όσο για τον φακό, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, ούτε να αγοράσεις 5 διαφορετικούς φακούς με την πρώτη (ακόμη έχω τον 18-55 που ήταν πακέτο με τη μηχανή!). Συμβουλή σε αυτό (που έδωσαν και σε εμένα) είναι να πάρεις την entry μηχανή με ένα βασικό φακό, να την λιώσεις ώστε να μάθεις όσο μπορείς την μηχανή, τον τρόπο λειτουργίας, τις ρυθμίσεις φωτισμού, κτλ και μετά να κινηθείς σε κάτι καλύτερο, και με πακέτο φακών. Ακόμη και ο 18-55 μπορεί να εστιάσει, οπότε μην σε ανησυχεί τόσο πολύ το θέμα του zoom.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα σε μπέρδεψα, μπορείς να ρωτήσεις και να πάρεις μια δεύτερη άποψη εδώ, καθώς είναι ένα forum αποκλειστικά για την φωτογραφία και σίγουρα θα σε καλύψουν σε κάθε ανάγκη / απορία..!

Ελπίζω να βοήθησα, έστω και λίγο. :-)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σίγουρα είναι πολύτιμη. Κάπου εκεί βρίσκομαι κι εγώ σε μια entry-level dlsr.

Από την άλλη...

Διάβασα σε ένα βιβλίο για φωτογραφία (της σειράς for dummies), ότι τράβηξε ένας επαγγελματίας με τη dslr του μια φωτογραφία ενός τοπίου και κάποιος ερασιτέχνης το ίδιο τοπίο με μια ψηφιακή. Το αποτέλεσμα ήταν, το κοινό, που είδε ύστερα τη φωτογραφία να μην μπορεί να εντοπίσει διαφορές και κυρίως να επιλέξει την καλύτερη.

Κάτι τέτοια με μπερδεύουν :-)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σίγουρα είναι πολύτιμη. Κάπου εκεί βρίσκομαι κι εγώ σε μια entry-level dlsr.

Από την άλλη...

Διάβασα σε ένα βιβλίο για φωτογραφία (της σειράς for dummies), ότι τράβηξε ένας επαγγελματίας με τη dslr του μια φωτογραφία ενός τοπίου και κάποιος ερασιτέχνης το ίδιο τοπίο με μια ψηφιακή. Το αποτέλεσμα ήταν, το κοινό, που είδε ύστερα τη φωτογραφία να μην μπορεί να εντοπίσει διαφορές και κυρίως να επιλέξει την καλύτερη.

Κάτι τέτοια με μπερδεύουν :-)

Το θέμα είναι πόσο θέλεις να ασχοληθείς με το χόμπυ και εσύ. :-) Μια compact μηχανή, την αγόρασες και τελείωσε, άντε να πάρεις τρίποδο για σταθερότητα. Σε μία DSLR τα πάντα είναι ανοιχτά, από φακούς, φίλτρα, φλας, τρίποδα, και πάει λέγοντας..! Γνώμη μου είναι και πάλι, επειδή σε βλέπω να έχεις λίγο το μικρόβιο, πάρε μια entry level DSLR, μην πάρεις δεύτερο φακό, λιώσε την και μετά κινήσου σε κάτι καλύτερο. Θα αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο!

Τέλος, σου δίνω και ένα link να δεις τις διαφορές (το είχε δώσει και άλλος insomniac σε άλλο post) -> εδώ. :-D

Τα έχω μελετήσει αυτά γι αυτό και μπερδεύομαι....:-D

λιώσε την και μετά κινήσου σε κάτι καλύτερο.

Ακτιβώς αυτό έχει ενδιαφέρον...Θέλω να πω, καταρχάς τί εννοείς καλύτερο; Καλύτερους φακούς ή καλύτερη μηχανή γενικότερα. Γιατί αν ισχύει το δεύτερο, μήπως να λιώσω μια compact και μετά να πάρω dslr;

Επίσης, χρησιμοποιώντας μια πολύ καλή ψηφιακή, μαθαίνεις άραγε τη χρήση μιας dslr σε μέσες άκρες (χειροκίνητες ρυθμίσεις κ.α.)

Λογικα ο φιλος εννοει για καλυτερους φακους, οπως σου ειπα και στο αλλο post αν ειναι να παρεις κατι σε compact μην δωσεις τοσα λεφτα για την sony. Παρε κατι πιο οικονομικο και πιο μικρο γιατι κριμα ειναι να καταληξεις να το πουλας μετα στην μιση τιμη.

Δεν εχω κοιταξει να βρω καποιο συγκριτικο στο Internet μεταξυ compact και dslr στην ποιοτητα αλλα η διαφορα ειναι σιγουρα αρκετα μεγαλυ. Μεχρι τελος του μηνα θα τραβηξω καποια πορτραιτα σε συνθηκες ελεγχομενου φωτισμου, εκει μπορει να εχω και την παλια μου compact (powershot s5) οποτε αν μπορεσω θα κανω ενα μικρο συγκριτικο τραβοντας τις ιδιες φωτογραφιες.

Βρήκα δύο εξαιρετικά link κατά τη γνώμη μου, που αξίζει να διαβάσουμε.

Εννοείται, ότι δεν είμαι, υπέρ της μιας ή της άλλης περίπτωσης, απλά αξίζει να τα δείτε αυτά:

http://www.flickr.com/groups/greeks_on_contemporary_greek_life/discuss/72157600418686736/

http://www.pbase.com/pnd1/root

Μία compact με δυνατότητα χρήσης manual ρυθμίσεων (κλείστρο, διάφραγμα, ταχύτητα ISO, κτλ) σίγουρα σου δίνει μια πολύ καλή ιδέα του τι ακολουθεί σε μία SLR. :-)

Κοιτα συμφωνω οτι η μηχανη δεν κανει τον φωτογραφω απλα οι dslr σου δινουν περισσοτερες δυνατοτητες. Για παραδειγμα οταν ειχα την παλια μου μηχανη δεν την επαιρνα ποτε μαζι μου την νυχτα γιατι ηξερα οτι οι φωτογραφιες που θα βγαλει θα ειναι γεματες θορυβο. Αυτο ομως δεν ισχυει στην 450d που εχω τωρα λογο του μεγαλυτερου αισθητηρα ο θορυβος ειναι σχεδον ανυπαρκτος.

Ενα αλλο ειδος που ασχολουμαι τελευταια ειναι οι φωτογραφιες μεγαλης εκθεσης οπου αναγκαστικα θελω τριποδο και μεγαλο χρονο εκθεσης, η παλια μου μηχανη ειχε οριο τα 30sec ενω αυτη που εχω τωρα δεν εχει καποιον τετοιο περιορισμο. Μεχρι στιγμης η μεγαλυτερη εκθεση που εχω κανει σε φωτογραφια ειναι τα 7 λεπτα και αν δεν ειχα την dslr δεν θα εβγαζα ποτε εκεινη την φωτογραφια.

Αλλο ενα υπερ οπως σου ειχα πει ειναι η επεκτασιμοτητα και η δυνατοτητα ενω εχεις τον ιδιο εξοπλισμο να τον χρησιμοποιησεις για διαφορετικες χρησεις. Ας πουμε οτι θελω καποιες φωτογραφιες σε μακρινα αντικειμενα παιρνω εναν τηλεφακο μαζι μου, θελω να φωτογραφισω πορτραιτα η νυχτερινες φωτογραφιες τοτε θα παρω τον 50mm 1,8f, θελω τοπια τοτε θα παρω τον kit φακο που καλυπτει τις wide αναγκες μου. Σιγουρα ολα αυτα κοστιζουν περισσοτερο απο την προηγουμενη μου compact αλλα η ποιοτητα και η εμπειρια νομιζω δεν συγκρινονται.

@Snik

(για να καταλάβω εγώ και όποιος έχει την ίδια απορία με εμένα περί compact και dslr)

ας πούμε,

ότι έχoυμε την DSLR Canon Eos 1000D και τη SONY Cyber-shot® HX1 ή την Canon Powershot SX10 IS από Compact.

και θέλουμε να τραβήξουμε

1) ένα απλό τοπίο πόλης (τόσο σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη version)

2) ένα πορτραίτο (επίσης ασπρόμαυρο ή έγχρωμο)

3) έναν ανθό λουλουδιού (όπου θέλουμε κάποια λεπτομέρεια)

4) μια φωτό στο σκοτάδι

Ποια φωτογραφική θα αποδώσει καλύτερα (ποιοτικά/χρωματικά κ.λπ). Εδώ να συνυπολογίσουμε στη DSLR της Canon, ότι θα έχει τον kit φακό.

Όποιος άλλος έχει τη γνώση επ'αυτού ας απαντήσει :-)

1) Καταρχην διαφορα μεταξυ ασπρομαυρου και εγχρωμου δεν υπαρχει, αυτο καθοριζεται απο την επεξεργασια που θα κανεις μετα. Τωρα οσον αφορα το τοπιο με τον κιτ φακο θα εχεις το ιδιο ευρος σε wide μιας και ειναι στα 28mm και οι 3 μηχανες. Τωρα απο εκει και περα ποιοτικα & χρωματικα νομιζω θα ειναι υπερ της dslr.

2) Στα πορτραιτα υπερεχουν με διαφορα οι dslr, λογω του μεγαλου αισθητηρα θα μπορεις να εχεις καλυτερο θολωμα στο background και καλυτερο bokeh. Ειδικα αν αγορασεις εναν 1,8f φακο (100 ευρω περιπου) η διαφορα που θα δεις θα ειναι τεραστια.

3) Με τον κιτ φακο δεν εχω τραβηξει ακομα macro οποτε δεν μπορω να σου δωσω απαντηση σε αυτο. Ισως με τους all around φακους που εχουν οι συγκεκριμενες compact να βγαλουν καλυτερα αποτελεσματα.

4) Οι dslr θα εχουν καλυτερες βραδυνες φωτογραφιες λογο λιγοτερου θορυβου σε υψηλα Iso. Στην παλια μου compact που ηταν αρκετα καλη για την κατηγορια της δεν τολμουσα να ανεβω πανω απο 400 iso ενω τωρα παω μεχρι 1600 που ειναι 2 στο παραπανω χωρις προβλημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1) Καταρχην διαφορα μεταξυ ασπρομαυρου και εγχρωμου δεν υπαρχει, αυτο καθοριζεται απο την επεξεργασια που θα κανεις μετα. Τωρα οσον αφορα το τοπιο με τον κιτ φακο θα εχεις το ιδιο ευρος σε wide μιας και ειναι στα 28mm και οι 3 μηχανες. Τωρα απο εκει και περα ποιοτικα & χρωματικα νομιζω θα ειναι υπερ της dslr.

2) Στα πορτραιτα υπερεχουν με διαφορα οι dslr, λογω του μεγαλου αισθητηρα θα μπορεις να εχεις καλυτερο θολωμα στο background και καλυτερο bokeh. Ειδικα αν αγορασεις εναν 1,8f φακο (100 ευρω περιπου) η διαφορα που θα δεις θα ειναι τεραστια.

3) Με τον κιτ φακο δεν εχω τραβηξει ακομα macro οποτε δεν μπορω να σου δωσω απαντηση σε αυτο. Ισως με τους all around φακους που εχουν οι συγκεκριμενες compact να βγαλουν καλυτερα αποτελεσματα.

4) Οι dslr θα εχουν καλυτερες βραδυνες φωτογραφιες λογο λιγοτερου θορυβου σε υψηλα Iso. Στην παλια μου compact που ηταν αρκετα καλη για την κατηγορια της δεν τολμουσα να ανεβω πανω απο 400 iso ενω τωρα παω μεχρι 1600 που ειναι 2 στο παραπανω χωρις προβλημα.

Συμφωνώ και γω γενικά σε αυτά. Το μάκρο είναι εξειδικευμένη ιστορία και ας μην μπούμε, ας μιλήσουμε για close up μεγάλων πραγμάτων σχετικά πχ ζωάκια ή κάποιο λουλούδι. Στο λουλούδι μπορείς να κάνεις closeup σχετικά με τον 18-55 αλλά σε ζωάκι δύσκολα, δεν θα σε αφήσει να το πλησιάσεις τόσο. Με μια zoom compact θα τραβήξεις πιο εύκολα κοντινό αλλά τι ποιότητα θα πετύχεις (χρώμα, εστίαση, θόλωμα) είναι ένα θέμα.

Οταν σε ενδιαφέρει η φωτογραφία και πλέον μπορείς να πάρεις την 1000D στην ίδια τιμή με την powershot g10 (που έχει μανιουαλ ρυθμίσεις) γιατί να μην την προτιμησεις? Ακόμα και την entry dslr στο επιπεδο που έχουν φτάσει πλέον θα αργήσεις να την εξαντλήσεις...Και όταν μετά από κανένα χρόνο αισθανθείς την ανάγκη για φακό πχ και επενδύσεις σε κάτι εξειδικευμένο θα σου μείνει και για την επόμενη μηχανή σου. Επιπλέον αν αισθανθείς την ανάγκη για all around φακό για να μην αλλάζεις πχ στις διακοπές ή στην εκδρομή υπάρχουν και κει λύσεις (και προσιτές πολύ ειδικά αν δεις μεταχειρισμένα που υπάρχουν πολλά)

Το να μάθεις να χειρίζεσαι μία μηχανή είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να μάθεις να βγάζεις φωτογραφίες. Με την dslr θα εντρυφήσεις γρηγορότερα σε τεχνικά θεματα που σου είναι απαραίτητα για να ξεκινήσεις και θα σε στηρίξει πολύ καλύτερα στην εξέλιξή σου.

Πάντως, με τη μείωση των τιμών και την ευκολία της ψηfιακής φωτογραφίας που επιτρέπει πολύ trial+error χωρίς κόστος πλέον όσοι ενδιαφέρονται ξενικάνε με dslr (και από τους δικους μου γνωστούς τουλ δεν το μετάνιωσε κανένας:-)).

Για την ιστορία έχω EOS450d, 1χρόνο και κάτι, και έχει πολύ ψωμί ακόμα τόσο για να πω ότι έμαθα να βγάζω όντως καλές-ξεχωριστές φωτογραφίες όσο και για να πω ότι εξάντλησα τη μηχανή μου. Μόνο για καινούριο φακό νιώθω την ανάγκη πλέον.

Επεξ/σία από Draculina

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις. Πήρα τελικά την Canon EOS 1000D :-)

Ευτυχώς πήρα kit με φακό αυτόν με IS (που δεν ξέρω ακριβώς τι κάνει) αλλά από ότι διάβασα είναι καλύτερος από τον default kit.

Το πρώτο πράγμα, που έχω να πω, είναι άλλη αίσθηση στο χέρι :-)

Βέβαια, έχω ένα σωρό απορίες...

Είμαι άσχετος, αλλά διαβάζω....

Έχω πελαγώσει με αυτά τα AF, MF, φωτομετρήσεις, image stabilizer (που λέγαμε) 18:55 και τέτοια.

Μήπως, κάποιος/α μπορεί, κάπως απλά, να με διαφωτίσει; Αν έχει όρεξη βέβαια.

Εγώ συνεχίζω το διάβασμα. Μεγειά μου!!!:-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...