koumos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Καλημερα συμφορουμιτες. Σας περιγραφω το προβλημα μου συνοπτικα μηπως και βρουμε τι φταιει. Τις τελευταιες μερες εχω φαει 4 με 5 bluescreens απο τα windows. Εχω εγκατεστημενα τα Windows 7 χ64 και παλαιοτερα ειχα τα Vista Ultimate x64 και αντιμετωπιζα και τοτε προβληματα. Τα BSOD συμβαινουν σε εντελως τυχαιες στιγμες, π.χ. σημερα το πρωι ανοιξα το pc, ενω το ειχα αφησει ανοιχτο ολο το βραδυ για downloading, και ειδα οτι ειχε επανελθει απο bluescreen. Στην αρχη υποψιαζομουν οτι ειναι προβλημα με τις μνημες καθως τις ειχα χρονισει manually στα 1333Mhz ( το mobo μου τις εθετε αυτοματα στα 1066Mhz και χρειαζεται manual ρυθμιση για παραπανω). Ετρεξα memtest αλλα δεν παρατηρησα προβλημα. Η επομενη υποψηφια αιτια ειναι...2 απο τους 4 σκληρους που εχω στο συστημα. Ο ενας ειναι 4ετιας και ο αλλος 5ετιας. Ειδικα ο ενας ηταν ενας WD My Book τον οποιο εβγαλα απο τη θηκη του και τον εβαλα στο συστημα σαν ATAPI. Και αυτο γιατι οταν τον συνδεα σαν USB, στα XP που ειχα τοτε, οταν ανοιγε κολλουσε ολο το συστημα και γενικως ειχα προβληματα. Ενθαρρυντικο στο οτι αυτο ειναι το προβλημα ειναι, οτι μετα απο το recovery των windows απο BSOD, τρεχουν αυτοματα ενα file disk check και ο εν λογω σκληρος αποτυγχανει με το μηνυμα οτι προσπαθει να επιδιορθωσει ενα αρχειο (?), να εμφανιζεται επ απειρω στη οθονη μου και να μην τελειωνει ποτε το check. Το θεμα μου λοιπον ειναι: 1) Πως θα σιγουρευτω οτι αυτο ειναι το προβλημα σιγουρα ωστε να προχωρησω σε ενεργειες διορθωσης του? 2) Αν οντως ειναι αυτο, να κανω απλα format στο σκληρο? Η υπαρχει καποιο προγραμμα που μπορω να τον κανω σαν καινουργιο? (να τον εγγραψει δηλαδη ολο με μηδενικα) . Γιατι απ οσο ξερω το φορματ απλα σβηνει το index του σκληρου αλλα δεν σβηνει πραγματικα τα δεδομενα και τα νεα δεδομενα γινονται Overwrite πανω στα παλια. Σημειωση : Και ο ενας και ο αλλος σκληρος ειναι ATAPI interface. 3) Για να κανω φορματ θα χρειαστω back-up. Η πληθωρα των αρχειων μεσα ειναι .iso παιχνιδιων και φοβαμαι μην τυχον εχω σφαλματα κατα τη μεταφορα και δεν δουλευουν μετα. Μου εχει συμβει παλαιοτερα σε XP αρκετες φορες. Καμια λυση σε αυτο? 4)Θα ειναι μηπως καλυτερα να αγορασω εναν καινουριο σκληρο και να αντικαταστησω τους 2 250αρηδες ATAPI? Τωρα που το ξανασκεφτομαι σιγουρα θα ειναι καλυτερα απλα δεν ειναι καιρος για περιττα εξοδα γι αυτο και θα προσπαθησω να αποφυγω αυτη τη λυση. Ευχαριστω προκαταβολικα οσους ασχοληθουν.
firewalker Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Για να σιγουρέψεις το πρόβλημα αποσυνδέεις τον δίσκο που θεωρείς προβληματικό και δουλεύεις κανονικά στο pc. Αν δεν το ξανακάνει... Για τον έλεγχο του δίσκου υπάρχουν συνήθως προγράμματα από τις ίδιες τις εταιρίες που τους κατασκευάζουν Η WD σίγουρα έχει. Ρίξε μια ματιά στο site της.
liopyr Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Memtest bootable έτρεξες έτσι; Πόση ώρα το άφησες; Όσον αφορά τους σκληρούς, η καλύτερη λύση είναι σίγουρα να τους σουτάρεις, μόνο και μόνο για να ξεφορτωθείς τις καλωδιοταινίες. Αν θες να τους τσεκάρεις, κατέβασε το αντίστοιχο utility από το site του κατασκευαστή τους. Eπίσης, δοκίμασε να αλλάξεις και καλωδιοταινίες, ακραία περίπτωση, αλλά συμβαίνει. Σίγουρο τρόπο για να βεβαιωθείς πως το backup είναι Ok, δυστυχώς μόνο ένα μπορώ να σκεφτώ. Δοκιμάζεις να κάνεις install τα αντεγραμμένα iso. Eπίσης μπορείς να δοκιμάσεις και ένα εναλλακτικό data copy utility, όπως αυτό. Τέλος, επειδή συχνός παράγοντας που προκαλεί BSOD είναι και το psu, θα σου πρότεινα να τρέξεις και ένα psu test με OCCT.
koumos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις καταρχας! Memtest bootable ναι. Το αφησα ενα ολοκληρο βραδυ. Ελαχιστα σφαλματα. Το επομενο που θα κανω οταν παω σπιτι ειναι να τρεξω ενα diagnostic utility απο την wd που ειδα στο site της μολις..Αλλα αν περασει το τεστ υποθετω πως δε θα ειμαι απολυτα σιγουρος παλι αν ειναι αυτο το προβλημα ετσι? Οσο για την καλωδιοταινια ειναι καινουργια και την αγορασα 8 Ε παρακαλω!! δε νομιζω να ειναι αυτο το προβλημα καθως ειχα προβληματα και πριν οταν τον ειχα σαν εξωτερικο MyBook Σας ειπα πριν οτι δεν τους εχω κανει ποτε φορματ τοσα χρονια? χαχα. Αυτο σιγουρα ειναι ενας παραγοντας. Αλλα προφανως και θελω να αποφυγω να εγκαταστησω ενα ενα ολα τα iso γιατι χαθηκαμε!! ξερεις ποσα πραγματα ειναι?? αστο...αλλα αν ειναι η μονη λυση θα το κανω... μηπως θελει να το κανει κανενας απο δω μεσα? Aυτο που ειπες για το PSU με προβληματισε φιλε liopyr. Εχω ανοιξει και αλλο ενα thread εδω http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=2860049#post2860049 γιατι ειχα καποια θεματα... τι λες να το σουταρω και αυτο? ευκαιρια ειναι γιατι εχει στα crazy sundays to e-μαγαζο ενα καλο....Αλλα χλωμο μου ακουγεται να σχετιζεται BSOD με PSU απο την αλλη... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 10:55 ---------- Μολις ειδα οτι δεν υποστηριζονται 64μπιτα λειτουργικα απο το diagnostic της WD....και τωρα? κανουμε φορματ με τον κλασσικο τροπο? πως θα τον γραψω ολο μηδενικα το σκληρο?
liopyr Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις καταρχας! Memtest bootable ναι. Το αφησα ενα ολοκληρο βραδυ. Ελαχιστα σφαλματα. ALT εδώ. Κανένα σφάλμα δε πρέπει να βγάζουν οι μνήμες. Που άκουσες πως τα όποια λίγα σφάλματα δικαιολογούνται; Πιθανότατα οι μνήμες προκαλούν αστάθεια.
alex89 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δοκίμασε αρχικά να δουλέψεις χωρίς το σκληρό που σου δημιουργεί πρόβλημα και δες αν θα εμφανίσει ξανά μπλε οθόνη. Αν ο υπολογιστής όταν τον ανοίγεις ξεκινάει από μόνος του να κάνει έλεγχο το σκληρό, κάτι δεν πάει καλά με το σκληρό πολλές φορές. Τα αρχεία θα το ρισκάρεις και θα τα περάσεις σε κάποιον εξωτερικό, γιατί διαφορετικά μπορεί να τα χάσεις. Το format που ζητάς να κάνεις αν θυμάμαι λέγεται low level format δεν ξέρω όμως αν η wd έχει κατάλληλο πρόγραμμα. Οι τιμές των sata σήμερα είναι χαμηλές αν οι απαιτήσεις σου σε ταχύτητα δεν είναι μεγάλες. Πριν λίγες μέρες αγόρασα έναν 320άρι wd sata2 με 35 περίπου ευρώ. Οι pata αν ακόμα βγαίνουν μπορεί να είναι ακριβότεροι γιατί δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά.
koumos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 ALT εδώ.Κανένα σφάλμα δε πρέπει να βγάζουν οι μνήμες. Που άκουσες πως τα όποια λίγα σφάλματα δικαιολογούνται; Πιθανότατα οι μνήμες προκαλούν αστάθεια. Απο συζητησεις εδω μεσα ειχε παρει το αυτι μου οτι ελαχιστα σφαλαματα σε πολλες ωρες memtest ειναι φυσιολογικα! Λαθος μαλλον ε? Εχει καποιος κανενα λινκ να το ξανακατεβασω και να το τρεξω σωστα? Ποσες ωρες ειναι το ιδανικο?
liopyr Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 http://www.memtest86.com/download.html Πρώτη φορά ακούω για "φυσιολογικά σφάλματα". 3-4 ωρίτσες προτείνονται.
koumos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δοκίμασε αρχικά να δουλέψεις χωρίς το σκληρό που σου δημιουργεί πρόβλημα και δες αν θα εμφανίσει ξανά μπλε οθόνη. Αν ο υπολογιστής όταν τον ανοίγεις ξεκινάει από μόνος του να κάνει έλεγχο το σκληρό, κάτι δεν πάει καλά με το σκληρό πολλές φορές. Τα αρχεία θα το ρισκάρεις και θα τα περάσεις σε κάποιον εξωτερικό, γιατί διαφορετικά μπορεί να τα χάσεις. Το format που ζητάς να κάνεις αν θυμάμαι λέγεται low level format δεν ξέρω όμως αν η wd έχει κατάλληλο πρόγραμμα. Οι τιμές των sata σήμερα είναι χαμηλές αν οι απαιτήσεις σου σε ταχύτητα δεν είναι μεγάλες. Πριν λίγες μέρες αγόρασα έναν 320άρι wd sata2 με 35 περίπου ευρώ. Οι pata αν ακόμα βγαίνουν μπορεί να είναι ακριβότεροι γιατί δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά. Το προγραμμα της WD που κανει ολη τη δουλεια ειναι εδω http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=101&sid=3&lang=en αλλα οπως φαινεται δεν υποστηριζεται το λειτοργικο μου. Εγω θα το κατεβασω βεβαια και θα το δοκιμασω μπας και...Τα αρχεια ναι θα πανε σε εξωτερικο μπακ απ, οτι χωρεσει δηλαδη, αλλα πρεπει πρωτα να σιγουρευτω αν οντως φταινε οι μνημες με αυτο που ειπε ο Liopyr...
Vatos_locos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Απο συζητησεις εδω μεσα ειχε παρει το αυτι μου οτι ελαχιστα σφαλαματα σε πολλες ωρες memtest ειναι φυσιολογικα! Λαθος μαλλον ε?Εχει καποιος κανενα λινκ να το ξανακατεβασω και να το τρεξω σωστα? Ποσες ωρες ειναι το ιδανικο? μια εικόνα = 1000 λέξεις λένε http://www.memtest86.com/download.html Πρώτη φορά ακούω για "φυσιολογικά σφάλματα". 3-4 ωρίτσες προτείνονται. Προτείνετε μέχρι να σταματήσει μόνο του
liopyr Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 μια εικόνα = 1000 λέξης λένε Τι λέξης ρε απατεωνίσκο, μάθε να γράφεις που θες να κοροϊδέψεις κιόλας...
koumos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Οκ το απογευματακι θα παω να τρεξω το bootable memtest ξανα και θα ποσταρω τα αποτελεσματα...Αναλογως συνεχιζουμε την κουβεντα για την λυση του προβληματος... Αν, λεμε τωρα, ειναι προβλημα της RAM τι κανουμε? Τις αλλαζουμε και αυτες ή τις χρονιζουμε πιο χαμηλα? ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:45 ---------- Λοιπον κοπέλια ετρεξα το memtest απο την αρχη και δεν παρουσιαστηκε κανενα απολυτως προβλημα. Οποτε επικεντρωνομαστε στο file system....Κραταω back-up και κανω φορματ στο σκληρο?
linuxovios Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Απο συζητησεις εδω μεσα ειχε παρει το αυτι μου οτι ελαχιστα σφαλαματα σε πολλες ωρες memtest ειναι φυσιολογικα! Λαθος μαλλον ε?Εχει καποιος κανενα λινκ να το ξανακατεβασω και να το τρεξω σωστα? Ποσες ωρες ειναι το ιδανικο? 1) ΚΑΝΕΝΑ σφάλμα δεν πρέπει να προκύπτει από memtest. Έστω και μισό σφάλμα σημαίνει πιθανότητα bsod ανά πάσα στιγμή. 2) Το ιδανικό είναι 24ωρο memtest για να είσαι 100% σίγουρος ότι είσαι ok. Από κει και πέρα με 4-7 ώρες κατά κανόνα είσαι πάλι ok
koumos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 ΟΚ...Αλλα προβλημα με την μνημη πλεον ειμαι σιγουρος οτι ΔΕΝ εχω...Η αιτια εχω πεπειστει ειναι οι σκληροι.... Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι ετρεξα τελικα τα diagnostic της WD και δεν εβγαλε προβλημα κανενας απο τους δυο....Τι κανουμε τωρα? Προληπτικα format και με τοσα .ISO ειναι μεγαλη ταλαιπορια...
Moderators Gi0 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 Moderators Δημοσ. 19 Αυγούστου 2009 ΟΚ...Αλλα προβλημα με την μνημη πλεον ειμαι σιγουρος οτι ΔΕΝ εχω...Η αιτια εχω πεπειστει ειναι οι σκληροι....Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι ετρεξα τελικα τα diagnostic της WD και δεν εβγαλε προβλημα κανενας απο τους δυο....Τι κανουμε τωρα? Προληπτικα format και με τοσα .ISO ειναι μεγαλη ταλαιπορια... Δεν κανεις ενα upload τα dumps να τα δω?Και αν εχεις και kernel dump ακομα καλυτερα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.