gdevelek Δημοσ. 14 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2009 καλησπέρα σε υπολογιστή που έχει προς το παρόν δύο IDE δίσκους, αλλά και μητρική που υποστηρίζει SATA, θέλω να καταργήσω τους IDE δίσκους μετακινώντας όλο το σύστημα σε νέο δίσκο SATA πώς να το κάνω; με το Partition Manager γίνεται η δουλειά; το έχει κάνει κάποιος; πρόκειται για σύστημα στη δουλειά μου και ψάχνω για δοκιμασμένη/εγγυημένη λύση το σύστημα κατά τα άλλα είναι δυνατό και ως προς τροφοδοτικό που πρόσφατα άλλαξα και ως προς επεξεργαστή και μνήμη, μόνο οι δίσκοι είναι αδύνατο σημείο και ως προς επιδόσεις και ως προς αξιοπιστία (είναι παλιοί) και ως προς χωρητικότητα ευχαριστώ
ChangeAllNow Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Με Acronis True Image γίνεται άνετα και γρήγορα. Image backup --> Image restore. Χωρίς να αφαιρέσεις τους παλιούς δίσκους θα δοκιμάσεις να κάνεις boot από τον καινούργιο γιά να συγουρευτείς οτι όλα δουλεύουν σωστά.
pp6210 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Υποθέτοντας οτι θα λύσεις τυχόν θ΄ματα αναγνώρισης του sata από τη μητρική σου, και υποθέτοντας επίσης οτι από τους 2 δίσκους που αναφέρεις ο ένας ΄χει το λειτουργικό και ο άλλος έχει τα data, και εγώ acronis θα σου προτείνω, όμως ίσως είναι καλύτερα να μην κάνες image back up αλλά disk cloning στο δίσκο συστήματος. Η διαδικασία για να κλωνοποιήσεις το δίσκο συστήματος είναι απλή, συνδέεις τον καινούργιο, τρέχεις το acronis (είτε μέσα απο τα win είτε έχοντας κάνει boot με το acronis boot disk), ανοίγεις τον clone wizard, βρίσκεις το source disk, επιλέγεις το destination disk και την αναλογία των partitions που είχες στον παλιό, επιλέγεις να μην σβηστεί ο παλιός δίσκος και είσαι έτοιμος.. θα κάνει 1-2 restart, αν είχες μπει με το acronis boot disk θα έχεις συνεχές status reporting, και όταν τελειώσει, ο νέος σου sata θα είναι έτοιμος να αντικαταστήσει τον παλιό - άλλαξε μόνο τις συνδέσεις. Το καλό με την παραπάνω διαδικασία είναι οτι ο παλιός δίσκος μένει ανέπαφος (το acronis κάνει μόνο read) που σημαίνει οτι αν οτιδήποτε δεν δουλέψει, εξακολουθείς να μπουτάρεις κανονικά από το υπάρχον σου σύστημα. Καλη επιτυχία και ότι θες εδώ είμαστε!
gdevelek Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 δύο ερωτήσεις τότε: πώς θα κατευθύνω το σύστημα να μπουτάρει από το νέο δίσκο; θα το αναλάβει κι αυτό το acronis, ή θα πρέπει να σετάρω κάτι στο bios? είναι υποχρεωτικό να κρατήσω τα partition sizes που είχα; ο νέος δίσκος θα είναι μεγάλος, ενώ ως τώρα έχω μια πολύ στριμωγμένη κατάσταση στην οποία προφανώς θέλω να δώσω τέλος ευχαριστώ και πάλι
100 010 00 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Norton ghost ή αυτο που σου λεει ο change. Για να μπουταρεις απο το νεο δισκο πρεπει να το ορισεις στο boot conf. απο το bios
ChangeAllNow Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Δουλεύοντας με το Acronis, αφού πάρεις το image από τον έναν δίσκο όταν θελήσεις να τον κάνεις restore σε άλλον θα σου δώσει επιλογή το πρόγραμμα να κρατήσεις το μέγεθος του διαμερίσματος ή να το αλλάξεις. Δηλαδή είναι εφικτό ένα διαμέρισμα πχ 80Gb να το κάνεις restore σε ένα 250Gb. Η αλλαγή του δίσκου εκκίνησης γίνεται από το bios, κατά κανόνα από την καρτέλα Advanced BIOS Features.
pp6210 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2009 δύο ερωτήσεις τότε: πώς θα κατευθύνω το σύστημα να μπουτάρει από το νέο δίσκο; θα το αναλάβει κι αυτό το acronis, ή θα πρέπει να σετάρω κάτι στο bios? είναι υποχρεωτικό να κρατήσω τα partition sizes που είχα; ο νέος δίσκος θα είναι μεγάλος, ενώ ως τώρα έχω μια πολύ στριμωγμένη κατάσταση στην οποία προφανώς θέλω να δώσω τέλος ευχαριστώ και πάλι κατ αρχήν δες αυτόν τον αναλυτικό οδηγό που βοήθησε και εμένα να κάνω 2 φορές κλόνο δίσκου (χωρίς να έχω τεράστια εμπειρία με hardware): http://www.brighthub.com/computing/hardware/articles/16043.aspx Από το cloning wizard, αν διαλέξεις αυτόματο θα σου κάνει αναλογία των τωρινών partitions στο νέο μεγαλύτερο δίσκο (αν π.χ. το C είναι 40%, το D 30% και το E 30%, θα σου φτιάξει την αντίστοιχη αναλογία στη χωρητικότητα του νέου δίσκου. Αν θες να το ορίσεις εσύ, ή ο νέος δίσκος είναι μικρότερος, τότε θα διαλέξεις το manual configuration, στο οποίο αυξομειώνεις όσο θες το μέγεθος των partitions. Στους IDE έπρεπε να ορίσεις με jumpers αν θα είναι master, slave ή cable select.Νομίζω οτι στους sata δεν χρειάζεται κάτι πέρα από τη ρύθμιση στο bios, οπότε, αν έχει φτιάξει επιτυχώς τον κλώνο σου, βάλε jumbers στους IDE σε cable select και σέταρε τον sata ως primary boot από το BIOS. Το image creation και restore προτείνεται όταν δεν υπάρχει 2ος δίσκος και πρέπει να κάνεις restore στον ενα βασικό σου δίσκο. Στην δική σου περίπτωση, προτείνω ανεπιφύλακτα το cloning γιατί ο αρχικός σου δίσκος μένει ΑΝΕΠΑΦΟΣ!
Wise_One Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Επαναφέρω το θέμα γιατί σκέφτομαι κι εγώ να κάνω κάτι τέτοιο, με μικρές διαφοροποιήσεις. Έχω δύο IDE δίσκους, έναν 40άρη κι έναν 120άρη. Τα XP είναι στον 40άρη (master). Ο άλλο έχει διάφορα αλλά θα τα διαγράψω. Αν κρατήσω ένα image των ΧΡ (με το True Image ας πούμε), μπορώ να το επαναφέρω αργότερα στον 120άρη (φυσικά αλλάζω τα jumpers); Ψήνομαι βασικά να εγκαταστήσω τα 7, απλά θέλω και τα ΧΡ μπας και κάτι δε δουλεύει στα 7. Θέλω οπωσδήποτε ν' αλλάξω το δίσκο του λειτουργικού αλλά βαριέμαι αφόρητα τα φορμάτ...
Vatos_locos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Επαναφέρω το θέμα γιατί σκέφτομαι κι εγώ να κάνω κάτι τέτοιο, με μικρές διαφοροποιήσεις. Έχω δύο IDE δίσκους, έναν 40άρη κι έναν 120άρη. Τα XP είναι στον 40άρη (master). Ο άλλο έχει διάφορα αλλά θα τα διαγράψω. Αν κρατήσω ένα image των ΧΡ (με το True Image ας πούμε), μπορώ να το επαναφέρω αργότερα στον 120άρη (φυσικά αλλάζω τα jumpers); Ψήνομαι βασικά να εγκαταστήσω τα 7, απλά θέλω και τα ΧΡ μπας και κάτι δε δουλεύει στα 7. Θέλω οπωσδήποτε ν' αλλάξω το δίσκο του λειτουργικού αλλά βαριέμαι αφόρητα τα φορμάτ... κάνε clone τον παλιό δίσκο στον καινούριο πιο λίγη ώρα από image backup-restore και σίγουρα δουλεύει
100 010 00 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 κάνε clone τον παλιό δίσκο στον καινούριο πιο λίγη ώρα από image backup-restore και σίγουρα δουλεύει Και εγω αυτο κανω συνηθως.......... σε 10 λεπτα εχω τελειωσει παντα
pp6210 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Επαναφέρω το θέμα γιατί σκέφτομαι κι εγώ να κάνω κάτι τέτοιο, με μικρές διαφοροποιήσεις. Έχω δύο IDE δίσκους, έναν 40άρη κι έναν 120άρη. Τα XP είναι στον 40άρη (master). Ο άλλο έχει διάφορα αλλά θα τα διαγράψω. Αν κρατήσω ένα image των ΧΡ (με το True Image ας πούμε), μπορώ να το επαναφέρω αργότερα στον 120άρη (φυσικά αλλάζω τα jumpers); Ψήνομαι βασικά να εγκαταστήσω τα 7, απλά θέλω και τα ΧΡ μπας και κάτι δε δουλεύει στα 7. Θέλω οπωσδήποτε ν' αλλάξω το δίσκο του λειτουργικού αλλά βαριέμαι αφόρητα τα φορμάτ... Και εγώ cloning με ACRONIS σου προτείνω, δουλεύει απροβλημάτιστα ιδίως αν δουλέψεις σε επίπεδο DOS (δηλαδή κάνοντας boot ACRONIS CD). Αλλά η καλύτερη κατά τη γνώμη μου πρόταση είναι να πάρεις ένα καινούργιο φτηνό δίσκο (π.χ. 160άρη στις 7200 βρίσκεις με 33-35 ευρώ), να κάνεις καθαρό σετ απ τα win7 και να δοκιμάσεις τα προγράμματά σου και ότι άλλο θες, αφήνωντας τον υφιστάμενο 40άρη λειτουργικού στην άκρη όπως έχει - οπότε γυρίζεις στα παλιά και σταθερά σου ΧΡ όποτε θές, απλώς συνδέοντας ξανά τον 40άρη!! Εγώ έτσι ακριβώς έκανα για να παίξω με τα win7 (τα οποία παρεπιπτόντως δείχνουν πολύ καλά και σίγουρα θα μπεις στο τριπάκι να αφήσεις τα ΧΡ), και έχω τον παλιό δίσκο ΧΡ stand by μέσα στο case αλλά χωρίς ρεύμα και sata cable. Ότι data πίστευα οτι θα χρειαστώ τα πέρασα στον usb 320ρη μου και έτσι έχω πρόσβαση και από τα win7 - εσύ μπορείς να περάσεις ότι documents πιθανόν χρειαστείς από τον 40άρη στον 120άρη. Α επίσης να σου πω οτι η western digital σου δίνει (με download από το support) μια light έκδοση του Acronis 2009 για να το έχεις και νόμιμα - εγώ βεβαια αυτό το έμαθα αφού αγόρασα δίσκο seagate!!!!
Wise_One Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πραγματικά βοηθάνε. Ομολογώ πως κι εγώ πρώτα το cloning σκέφτηκα. Με bootable cd θα γίνει οπότε δεν παίζει πρόβλημα. Απλά σκέφτομαι ότι ίσως να χρειαστούν τελικά τα ΧΡ (για τη σχολή κυρίως [αν κι έχω κάνει virtual machine στο λαπτοπ] ή αν δε μπορέσω να δουλέψω την κάρτα τηλεόρασης). Μ' αρέσει πάντως που το παιδεύω τόσο... Γιατί δε βάζω μια καλή τα 7 στον 120άρη και να δώ αν δουλεύουν όλα σωστά; Μια χαρά boot selection θα γίνεται στην αρχή, θα έχω και μεγαλύτερο χώρο. Καλύτερα δεν είναι έτσι; Έχω και τα ΧΡ έχω και τα 7... Ένα τελευταίο τώρα. Αν όντως πάω γι' αυτή τη λύση, πάλι δεν πρέπει ν' αλλάξω τον slave 120άρη σε master; Θα πρέπει ν' αλλάξω τον 40άρη σε slave ή δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή και οι δύο δίσκοι θα έχουν Windows (μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα...);
100 010 00 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πραγματικά βοηθάνε. Ομολογώ πως κι εγώ πρώτα το cloning σκέφτηκα. Με bootable cd θα γίνει οπότε δεν παίζει πρόβλημα. Απλά σκέφτομαι ότι ίσως να χρειαστούν τελικά τα ΧΡ (για τη σχολή κυρίως [αν κι έχω κάνει virtual machine στο λαπτοπ] ή αν δε μπορέσω να δουλέψω την κάρτα τηλεόρασης). Μ' αρέσει πάντως που το παιδεύω τόσο... Γιατί δε βάζω μια καλή τα 7 στον 120άρη και να δώ αν δουλεύουν όλα σωστά; Μια χαρά boot selection θα γίνεται στην αρχή, θα έχω και μεγαλύτερο χώρο. Καλύτερα δεν είναι έτσι; Έχω και τα ΧΡ έχω και τα 7... Ένα τελευταίο τώρα. Αν όντως πάω γι' αυτή τη λύση, πάλι δεν πρέπει ν' αλλάξω τον slave 120άρη σε master; Θα πρέπει ν' αλλάξω τον 40άρη σε slave ή δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή και οι δύο δίσκοι θα έχουν Windows (μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα...); Αυτο ειναι οτι σκεφτεσαι δυνατα...........? ή απλα κανεις ταυτοχρονα 4-5 ερωτησεις?
Wise_One Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Ναι το αποφάσισα αυτό θα κάνω. Με το slave/master όμως τί παίζει; Μια λύση είναι να αλλάζω σε master όποιον δίσκο θέλω να φορτώνει κι απλά ν' αποσυνδέω τον άλλο. Ντάξει, μπελαλίδικο αλλά αν υπάρχει τρόπος να το αποφύγω...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.