Προς το περιεχόμενο

Εφαρμογή υπολογισμού του δείκτη μάζας σώματος – έκδοση 9.08

greatst

Θα θέλατε να προστεθεί γράφημα για το ιστορικό παρακολούθησης;  

1 μέλος έχει ψηφίσει

1. 1. Θα θέλατε να προστεθεί γράφημα για το ιστορικό παρακολούθησης;

• Ναι
      17
    • Όχι
      4
    • Δεν ξέρω / δεν απαντώ
      1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 86
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Περί versioning, έχω δει διάφορους τρόπους, ένας φίλος μου χρησιμοποιεί έναν αριθμό, σε στυλ 1η έκδοση 2η έκδοση κτλ για να μην μπερδεύονται οι πελάτες του, με υπο-εκδόσεις κτλ. Εγώ προτιμώ την (παραδοσιακή από τα 8/16bit προγράμματα) μορφή Να.Νβ όπου Να Major Version και Νβ Minor Version, τώρα βέβαια καθώς τα εργαλεία προγραμματισμού επιτρέπουν αν θες αυτόματα increment του Version σε κάθε build καταλήγω σε μια μορφή Να.Νβ.Νγ(Release).Νδ(Build) αλλά όπως είπα μετρώ και προβάλω πάντα τους δυο πρώτους αριθμούς. Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου πάντως είναι η αρίθμηση που ξεκινά από 0.0.0.0 ή 0.0.0.0.0 (!) σε κάτι open source projects, όπου βλέπεις σταθερότατη εφαρμογή να έχει έκδοση 0.0.99.34, αυτό μου φαίνεται «κάπως».

Μια χαζή ερώτηση που όμως μου έχει καρφωθεί στο μυαλό (Όχι δεν είμαι ψυχαναγκαστικός!:lol:)! Ok με το major.minor.change style, αλλά όταν ξεκινάς ένα project (πες ότι είναι script, ένα μόνο αρχείο, είναι σε initial στάδιο-partly working, το εισάγεις σε κάποιο versioning tool και ξεκινάς τα commit) από που ξεκινάς, πιο είναι το starting version σου; Κανονικά δεν πρέπει να ξεκινήσεις από το 0.0. Βλέπω το παράδειγμα εδώ ας πούμε http://en.wikipedia.org/wiki/Software_versioning και στον γράφο ξεκινάει από το 0.9. ή πολλά project που ξεκινάνε από όπου νάνε, 1.3 για παράδειγμα ή 1.4.2 (δεν μιλάω για internal και external versions, ok το γνωρίζω αυτό) :-) Πως, γιατί, χάνω κάτι!;

Δημοσ.

Το 0.9 είναι ενδεικτικό στο screenshot. Θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα 0.1. Στο συγκεκριμένο version numbering scheme αυτό που έχει σημασία είναι η διάκριση μεταξύ version numbers < 1.0 (beta status του project) και >= 1.0 (stable status).

Δημοσ.
Το 0.9 είναι ενδεικτικό στο screenshot. Θα μπορούσε να ήταν κάλλιστα 0.1. Στο συγκεκριμένο version numbering scheme αυτό που έχει σημασία είναι η διάκριση μεταξύ version numbers < 1.0 (beta status του project) και >= 1.0 (stable status).

Οκ συμφωνώ για το τυχαίο 0.9. Ξεκινάω λοιπόν από το 0.1 και μετά από 8 minor commits είμαι στο version 0.9 και beta. Στο επόμενο λοιπόν minor που θα προκύψει πάω στην 1.0 (θεωρητικά >= 1.0 (stable status)), όμως παρόλα αυτά εγώ είμαι ακόμα σε beta στάδιο και απέχω αρκετά από stable. Δεν βγαίνει...

...

...

...

Εκτός και αν....Χαζομάρα...πάω στην 0.10...πάω για cafe γιατί η κατάσταση μου χειροτερεύει!

Δημοσ.
... Ξεκινάω λοιπόν από το 0.1 και μετά από 8 minor commits είμαι στο version 0.9 και beta. Στο επόμενο λοιπόν minor που θα προκύψει πάω στην 1.0 ... Εκτός και αν ... πάω στην 0.10...

Εάν θέλεις >=10 υποεκδόσεις για την έκδοση 0.x, το λογικό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις δύο ψηφία μετά την ".", δηλαδή: 0.00, 0.01, ..., 0.09, 0.10, ...

Δημοσ.
Μια χαζή ερώτηση που όμως μου έχει καρφωθεί στο μυαλό (Όχι δεν είμαι ψυχαναγκαστικός!:lol:)! Ok με το major.minor.change style, αλλά όταν ξεκινάς ένα project (πες ότι είναι script, ένα μόνο αρχείο, είναι σε initial στάδιο-partly working, το εισάγεις σε κάποιο versioning tool και ξεκινάς τα commit) από που ξεκινάς, πιο είναι το starting version σου; Κανονικά δεν πρέπει να ξεκινήσεις από το 0.0. Βλέπω το παράδειγμα εδώ ας πούμε http://en.wikipedia.org/wiki/Software_versioning και στον γράφο ξεκινάει από το 0.9. ή πολλά project που ξεκινάνε από όπου νάνε, 1.3 για παράδειγμα ή 1.4.2 (δεν μιλάω για internal και external versions, ok το γνωρίζω αυτό) :-) Πως, γιατί, χάνω κάτι!;

Προσωπικά ξεκινώ πάντα από το 1.0 καθώς το 1 συμβολίζει ότι τούτο είναι η πρώτη μεγάλη (major) έκδοση του προγράμματος που κυκλοφορώ, το μηδέν δείχνει τον αριθμό αναθεώρησης (minor) της μεγάλης (major) έκδοσης, το να ξεκινήσω να μετρώ από το 0 δεν έχει νόημα εκτός και αν προγραμματίζω σε C οπότε το 0.0 μπορεί να φανεί λογικό αλλά για τους απλούς χρήστες όχι :-D

Αλλά όπως είπα ο καθένας ακολουθεί το schema που τον βολεύει και του ταιριάζει.

Πάντως σπάνια φτάνω ένα λογισμικό πάνω από την 9 Major version, συνήθως εκεί πια έχει κλείσει ο κύκλος του και είναι αρκούντως σταθερό, τα features έχουν μπει πια όλα κτλ.. (End of Life για το προϊόν ή απλά μπαίνει σε Support αν βγει κάποιο bug), ειδικά αν αυξάνεις το Minor version με ευλάβεια, το Major.Minor μπορεί να σε καλύψει για πάρα πολύ καιρό (εξαρτάται βέβαια και το project).

Υ.Γ.

Ορισμένοι προγραμματιστές μετρούν και τις εσωτερικές προ-εκδόσεις του software οπότε ξεκινούν από την 1.2 για παράδειγμα και σου λένε στο change-log ότι η 1.1 ήταν internal κοκ.

Άλλοι αυξάνουν απότομα το Major version για να δείξουν ότι προστέθηκαν πολλά νέα features και έτσι έχει σημασία το update από τους χρήστες (έξτρα λεφτά δηλαδή :-D).

Άλλοι έχουν την τάση να κρατάνε το Major μεταξύ 0-9 οπότε προσθέτουν version fields ώστε η Major version να είναι πάντα κάπου μεταξύ 0 και 9 (το μαξ).

Δημοσ.
...το να ξεκινήσω να μετρώ από το 0 δεν έχει νόημα εκτός και αν προγραμματίζω σε C οπότε το 0.0 μπορεί να φανεί λογικό αλλά για τους απλούς χρήστες όχι :-D

γιατί ειδικά στην C ;

Δημοσ.

Γιατί στην C (αλλά και σε άλλες γνώσσες) το πρώτο που μαθαίνεις είναι ότι και το 0 έχει οντότητα (πχ array[0]) οπότε μια έκδοση 0.0 είναι απόλυτα λογική, άντε να το χωνέψει όμως ένας απλός χρήστης όπου για αυτόν το 0 δεν έχει οντότητα ούτε άμεση αριθμητική αξία καθώς δηλώνει το "τίποτα" δηλαδή "nihil" (στα Λατινικά) ή πιο απλά null!

:-D

Δημοσ.

Το προγραμμα αυτο για ποιον λογο το εγραψες? Ποια ειναι τα κινητρα σου δηλαδη και το εκανες?

(Πχ πιθανα κινητρα ειναι πχ να εξασκηθεις στον προγραμματισμο, να βοηθησεις καποιους ανθρωπους να μαθουν τι ειναι ο ΔΜΣ, να κάνεις τους ανθρωπους(εστω και λιγους-εστω και εναν πχ) πιο υγιεις, κλπ.)

Δημοσ.
Το προγραμμα αυτο για ποιον λογο το εγραψες? Ποια ειναι τα κινητρα σου δηλαδη και το εκανες?

(Πχ πιθανα κινητρα ειναι πχ να εξασκηθεις στον προγραμματισμο, να βοηθησεις καποιους ανθρωπους να μαθουν τι ειναι ο ΔΜΣ, να κάνεις τους ανθρωπους(εστω και λιγους-εστω και εναν πχ) πιο υγιεις, κλπ.)

θα απαντήσω με ένα ερώτημα: βρίσκεις κάποιον λόγο να την χρησιμοποιήσεις; Εάν ναι, τότε την χρησιμοποιείς. :-)

Δημοσ.
θα απαντήσω με ένα ερώτημα: βρίσκεις κάποιον λόγο να την χρησιμοποιήσεις; Εάν ναι, τότε την χρησιμοποιείς. :-)

Αυτο δεν ειναι απαντηση στο ερωτημα μου και προφανως υπονοεις οτι με την ερωτηση μου υποβαθμιζω την χρησιμοτητα του προγραμματος σου κατι το οποιο δεν εχω δειξει κανενα δειγμα οτι το κανω και για να μαθεις και την αποψη μου: δεν το κανω, δεν υποβαθμιζω δηλαδη την χρησιμοτητα του προγραμματος.

Απλως ηθελα να μαθω αυτο που ρωτησα και δεν καταλαβαινω γιατι δεν απαντησες σε αυτο που ρωτησα.

Δημοσ.
Αυτο δεν ειναι απαντηση στο ερωτημα μου και προφανως υπονοεις οτι με την ερωτηση μου υποβαθμιζω την χρησιμοτητα του προγραμματος σου κατι το οποιο δεν εχω δειξει κανενα δειγμα οτι το κανω και για να μαθεις και την αποψη μου: δεν το κανω, δεν υποβαθμιζω δηλαδη την χρησιμοτητα του προγραμματος.

Απλως ηθελα να μαθω αυτο που ρωτησα και δεν καταλαβαινω γιατι δεν απαντησες σε αυτο που ρωτησα.

Η απάντηση μου δεν υπονοεί τίποτε βαθύτερο από αυτό που έγραψα. Τα κίνητρα μου έχουν ελάχιστη σημασία σε σχέση με την άποψη των τελικών χρηστών.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...