Daredevil 1994 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Καλησπέρα καταρχάς! Έχω ένα Download PC (aka Κατεβαστήρι) 5-6 χρονών, το οποίο φοράει: CPU: Έναν Intel μονοπήρυνο στα 3.4Ghz. (Δε θυμάμαι μοντέλο, κάτι σε Wood αν θυμάμαι καλά, με Hyper-Threading.) Mobo: Asus P5G1Pro. RAM: 2Gb DDR1 (2 x 1Gb Kits, το καθένα στο χρώμα του. - Διαφορετικές εταιρίες.) HDD: Έναν Maxtor 80Gb, στα 7.200RPM. Τα υπόλοιπα δε μας ενδιαφέρουν. Το PC αυτό άρχισε τα προβλήματά του πριν 1-2 χρόνια, όπου πέταξε BSOD (Δε θυμάμαι το τότε Code.) σχετικά με τον σκληρό. Στην ουσία μετά την επανεκκίνηση ο σκληρός δεν αναγνωριζόταν, μέχρι να περάσουν πολλές ώρες ή μέρες. Μετά όταν ξανασυνέβη, πάλι δεν αναγνωριζόταν, αλλά δοκίμασα να αλλάξω SATA Port και δούλεψε κανονικά. Μετά με τον καιρό άρχισε να επαναλαμβάνεται η ιστορία μέχρι που έκανα τον πλήρη κύκλο, δηλαδή χρησιμοποίησα και τα 4 SATA Ports. Το BSOD το πέταγε μετά από πολλές μέρες συνεχόμενης λειτουργίας, μιας και το χρησιμοποιώ για Downloading. Τώρα πλέον θέλω να το ξαναχρησιμοποιήσω (πέρα από τη χρήση του καθίσματος για φίλους) αλλά βλέπω πως πετάει BSOD κανα λεπτό αφ'ότου μπεί στα Windows. Το Code είναι: 0x000000F4 (0x00000003, τα άλλα δε τα θυμάμαι...) Κάτι μου θυμίζει, και πιστεύω πως είναι το ίδιο με παλιά, μόνο που τώρα εμφανίζεται στο πρώτο λεπτό χρήσης, αλλά επίσης αναγνωρίζεται ο σκληρός μετά το BSOD. Απ'ότι διαβάζω μπορεί να είναι σκληρός, SATA Controller ή μνήμες. Σε πολλές περιπτώσεις που διάβασα, αλλάξανε σκληρό και μετά από μισό χρόνο πάλι τα ίδια, οπότε πιστεύω πως είναι κάτι που έχει να κάνει με το SATA Controller (που εξηγεί το πως αναγνωριζόταν πάλι ο σκληρός αφού άλλαζα SATA Port), ή με τις μνήμες, μιας και διάβασα αρκετές περιπτώσεις σχετικά με το Paging Memory, όπου ένα μέρος των RAM έχει χαλάσει και οταν τα Windows το χρησιμοποιούνε πετάνε Critical Error. Στο μυαλό μου έχω και τα δυο, αν και πιστεύω πως στην περίπτωσή μου φταίει ο SATA Controller, που απ'ότι διαβάζω οι Asus μητρικές το'χουν κοινό πρόβλημα. Ο σκοπός αυτού του Thread είναι να μου πείτε τη γνώμη σας ως προς το τι φταίει, και αν συμφωνείτε για το SATA Controller τι μου προτείνετε, νέα/νέο μητρική/SATA Controller και ποιά/ποιό. Thanks in Advance!
liopyr Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Ξεκινάς με memtest ώστε να αποκλείσεις τις μνήμες. Δοκιμάζεις με άλλο sata καλώδιο (συμβαίνει και αυτό), και με άλλο σκληρό (έστω δανεικό). Κάποιες πιθανότητες μαζεύει και το psu, αν βρεις κάποιο δανεικό δοκιμάζεις επίσης. Αν δεν βγάλεις άκρη, αλλάζεις μητρική, παίζουν αρκετές φθηνές 775 που υποστηρίζουν τον επεξεργαστή σου. Π.χ http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.528484* edit*: Άμα καταφέρεις να μπεις windows δώσε ένα CPUz screenshot να σιγουρευτούμε για την Cpu, γιατί παίζει να μην υποστηρίζεται από κάποιες μητρικές.
grimpr Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Ότι λέει ο Liopyr, συν την δοκιμή ενός Live Linux. http://www.linuxmint.com/torrent/LinuxMint-7.iso.torrent
Daredevil 1994 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Το πρόβλημα είναι πως δε θα προλάβω να ολοκληρώσω το Memtest μιας και θα πετάξει BSOD. Μπαίνω στα Windows, απλά δε μπορώ να μείνω για πολύ. Ένα screenshot με CPU-Z πιστεύω μπορώ να βγάλω, και επίσης θα δοκιμάσω άλλο SATA καλώδιο όπως λες, και κανα σκληρό αν πέσει στα χέρια μου. I'll keep you updated! --------------------------------------------- Update: Λοιπόν αφ'ότου έγραψα το από πάνω μήνυμα, άλλαξα καλώδιο SATA για να δω τι παίζει. Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Το PC είναι ακόμα ανοιχτό ανοιχτό και τράβηξα όλα τα Screenshots που ήθελα! Στο 15ο λεπτό λειτουργίας έβαλα να τρέξουν 2 Memtest των 814Mb το ένα, και έχουν ολοκληρώσει γύρω στο 55% χωρίς Errors μέχρι τώρα, με το PC να'ναι ανοιχτό γύρω στα τρία τέταρτα! (Τα Memtest τρέχουν για κανά μισάωρο τώρα.) Παρ'όλα αυτά όμως πρόσεξα έναν περίεργο ήχο να έρχεται από τον σκληρό μάλλον. Κατεβάστε την ηχογράφηση από εδώ. (Χρειάζεστε QuickTime Player - .AMR Ηχογράφηση) Ένα *κλάκ* που κάνει στην αρχή της ηχογράφησης μερικές φορές, αλλά μετά σταματάτησε, δεν ξέρω γιατί. Τα *μπίπ-μπίπ* είναι ενός Fan Controller. Θέλετε να μάθετε γιατί κάνει έτσι το Fan Controller; Δεν ξέρω κατά πόσο βγάζει λογική, αλλά όταν άρχισα τα Memtest οι 2 ανεμηστήρες στο πλαϊνό του κουτιού σταματάνε να γυρίζουν για λίγο και μετά ξαναρχίζουν. Please enlighten me! Ορίστε και οι φωτογραφίες από CPU-Z: CPU Motherboard Memory
EliasKir Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Το memtest θα το τρεξεις απο bootable cd (θα κατεβασεις το .iso, θα το γραψεις σε cd και θα επιλεξεις να κανει Boot απο εκει)
Daredevil 1994 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Άμα το PC πετάξει BSOD πάλι και δε με αφήσει να ολοκληρώσω τα Memtest αυτό θα κάνω. BTW έκανα edit στο παραπάνω Post! Thanks για τη βοήθεια μέχρι τώρα! ------------------------------------------------------- Update: Μετά από 1 ώρα MemTest (ακόμα το'χω και τρέχει) έχει κάνει 115% Coverage και στα δυο MemTest χωρίς κάποιο Error. Πιστεύω πως είμαστε εντάξει από μνήμες! Οπότε μας μένουν: Σκληρός, SATA Controller και το τροφοδοτικό που όσο πάει και το υποπτεύομαι περισσότερο... Είναι ένα No-Name των 300 Watt, το'χω από τότε που πήρα το PC, πριν 5-6 χρόνια. Μιάς και τώρα που με το MemTest αναβοσβήνουν οι ανεμηστήρες (από το μη-αρκετό ρεύμα μάλλον) έχουμε μια καθαρή ένδειξη πως παραδίνει πνεύμα σιγά σιγά. Παρ'όλα αυτά δε σταματάω να πιστεύω πως μπορεί να φταίει και αυτό και το SATA Controller. Τις γνώμες σας!
liopyr Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Το memtest 3.8 δεν είναι ότι πιο αξιόπιστο, απλά μπορεί πιο γρήγορα και μέσω windows να σου βρει error στις μνήμες. Από την στιγμή που δεν σου βγάζει error αυτό, για να είσαι απόλυτα σίγουρος πως οι μνήμες είναι ok, καλύτερα να τρέξεις το bootable από το link που σου έχω δώσει στο παραπάνω post. O ήχος που ακούγεται, το χαρακτηριστικό αυτό "κλακ", αν είναι όντως από τον σκληρό, δεν είναι καθολου αισιόδοξος, μη εμπιστεύεσαι data πάνω του. To fan controller "σφυρίζει" επειδή σταματάει κάποιο fan. Τώρα για ποιο λόγο σταματάει, ιδέα δεν έχω. Αν έχεις σκοπό να κρατήσεις το Pc για καιρό ακόμα, καλό είναι να του βάλεις ένα νέο τροφοδοτικό, με υψηλότερο efficiency μιας και το δουλεύεις ως κατεβαστήρι. Ενδεικτικά http://www.skroutz.gr/search?keyphrase=seasonic . O sata controller της μητρικής συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να δημιουργεί το πρόβλημα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πάντως.
Daredevil 1994 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Επειδή δεν υπάρχει καμία ένδειξη προβλήματος στις RAM ενώ μπορεί κάλισστα να φταίει ο σκληρός λέω να μη σπαταλήσω άλλο χρόνο στις μνήμες. Απλά δε νομίζω να έχουν κάποιο πρόβλημα! Μπορεί όμως αν δε βρούμε άκρη να το αφήσω με το Bootable το βράδυ. Τώρα σχετικά με το τροφοδοτικό αν και δε φτάνει το Wattage του απ'ότι φαίνεται δε νομίζω να φταίει αυτό για τα προβλήματα, αν και πάλι θέλει άλλαγμα. Για τον σκληρό τώρα... Τον έχω στρώσει κάτω και του αλλάζω τα φώτα με το SeaTools. Μέχρι στιγμής έχει περάσει SMART, Short/Long Self Test, Short Generic χωρίς προβλήματα, και τώρα κάνει το Long Generic που θα πάρει πολλές ώρες απ'ότι φαίνεται. Όσο κάνει τα τεστάκια δεν άκουσα αυτό το *κλάκ*. Αξίζει να τον κοιτάω άλλο ή να πάω κατευθείαν για νέο;
liopyr Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Επειδή δεν υπάρχει καμία ένδειξη προβλήματος στις RAM ενώ μπορεί κάλισστα να φταίει ο σκληρός λέω να μη σπαταλήσω άλλο χρόνο στις μνήμες. Απλά δε νομίζω να έχουν κάποιο πρόβλημα! Μπορεί όμως αν δε βρούμε άκρη να το αφήσω με το Bootable το βράδυ. Nαι δεν διαφωνώ, απλά στο είπα για να μην τις ξεγράψεις από την λίστα υπόπτων. Τώρα σχετικά με το τροφοδοτικό αν και δε φτάνει το Wattage του απ'ότι φαίνεται δε νομίζω να φταίει αυτό για τα προβλήματα, αν και πάλι θέλει άλλαγμα. Tα 300W φτάνουν και περισσεύουν για το συγκεκριμένο σύστημα. Το θέμα είναι κατά πόσο σωστά δουλεύει. Εγώ θα το άλλαζα όπως και να είχε, από την στιγμή που και τα λεφτά του έβγαλε, και παίζουν πλέον ιδιαίτερα ποιοτικά psu στα 40€. Για τον σκληρό τώρα... Τον έχω στρώσει κάτω και του αλλάζω τα φώτα με το SeaTools. Μέχρι στιγμής έχει περάσει SMART, Short/Long Self Test, Short Generic χωρίς προβλήματα, και τώρα κάνει το Long Generic που θα πάρει πολλές ώρες απ'ότι φαίνεται. Όσο κάνει τα τεστάκια δεν άκουσα αυτό το *κλάκ*. Αξίζει να τον κοιτάω άλλο ή να πάω κατευθείαν για νέο; Όσο δουλεύει και καλύπτει τις ανάγκες σου κράτα τον. Απλά για καλό και για κακό μην εμπιστεύεσαι σημαντικά data πάνω του.
Daredevil 1994 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Κοίτα, τα μόνα ύποπτα πλέον πιστεύω πως είναι ο σκληρός, το τροφοδοτικό και το SATA Controller. Το τροφοδοτικό μπορεί να μη λειτουργεί σωστά και τα λοιπά, αλλά μπορεί να μην ευθύνεται για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν και πάλι θα το αλλάξω, κάτι άλλο φταίει κατά πάσα πιθανότητα. Ο σκληρός είναι ο κύριος ύποπτος τον οποίον και θα αλλάξω μόνο και μόνο για το *κλάκ*, έτσι κι αλλιώς και αυτός είναι 5-6 χρονών απ'όταν το πήρα το PC, τα'βγαλε τα λεφτά του. Απ'την άλλη όμως αφού δε το θεωρείς τόσο κρήσιμο μπορεί να φταίει κάτι άλλο. Γιατί άν δε φταίει ούτε το τροφοδοτικό ούτε ο σκληρός τότε μένει ο Controller. Σκέφτομαι να πάρω τροφοδοτικό και σκληρό, και άμα τελικά αποδειχθεί πως φταίει ο Controller έχω μια P5K να περισσεύει που μπορώ να την χώσω πάνω. Σε αυτή την περίπτωση πάντως δε θα είναι πεταμένα λεφτά ο σκληρός και το τροφοδοτικό, μιας και τα 2 δείχνουν προβλήματα. Θα σιγουρευτώ το βράδυ για τις μνήμες και θα προχωρήσω σε αγορά αύριο. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Update: Λίγο που κοίταξα σκέφτομαι για: Western Digital WD3200AAKS (320Gb) Enermax EPR425AWT Pro82+ (425W) ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 19:32 ---------- Παιδιά sorry για το double post αλλά θέλω μια απάντηση άμεσα στο αν θα υποστηρίζει SATA II σκληρό η P5GD1 Pro με το ICH6R Chipset που παίρνει μόνο SATA, έστω και με τη μισή ταχύτητα των 150Mb/s!
caution Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Πάρε αυτόν για αρχή http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1120727&CAPACITY=640+GB&category=69977741&catalog=20&MSCSProfile=DCCDF22EB27065BE12C6F42F5763BD060C99971B618F0C53220F90D5DBB4FC217811F93370E0942D828F2DD05D2F549D4FCB650588156456875CAD7F7F0CF170E9BE97EAB4AC043C1E333E84021AF76AE25D93900DCF287840416E599BDCB1688A04369B10FD3898B37A9BE33F769553578BD8D4FE32FCB66ADF9BD2D556616B (θα παίξει στην μητρική σου και ας μην έχεις SATA2) και βλέπουμε για τροφοδοτικό...
Daredevil 1994 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Επειδή δε θέλω να ξοδέψω πολλά για ένα Download PC σε πράγματα που δε χρειάζομαι διάλεξα τον 320άρη. Ακόμα και με τα 80Gb που είχα βολευόμουν μια χαρά. Και 160Gb θα'παιρνα, αλλά με 1.50€ παίρνεις τα διπλά Gb από Western Digital πάλι, οπότε είμαι ΟΚ. Τροφοδοτικό πήρα αυτό που διάλεξα στην προηγούμενη σελίδα, μιας και έχει δεν έχει πρόβλημα, είναι ένα No-Name 300W που δουλεύει 5-6 χρόνια τώρα, θέλει ανανέωση. Άσε που πλέον δε θα δίνει 300W αλλά πολύ λιγότερα. Αυτά τα δύο παράγγειλα, αύριο θα τα έχω λογικά! Σε περίπτωση που φταίει ο SATA Controller θα βάλω μια P5K που περισσεύει και θα αγοράσω κανα 2Gb Kit DDR2. Πάντως τα λεφτά για αυτά τα δύο που παράγγειλα δεν πάνε χαμένα όπως και να'χει, καθώς ο σκληρός έκανε *κλάκ* - *κλάκ* και το τροφοδοτικό παρουσιάζεται προβληματικό.
Daredevil 1994 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Λοιπόν έφτασαν σήμερα το πρωί κατά τις 1 το τροφοδοτικό και ο σκληρός, και αρχίσαμε την εγκατάσταση με τον Pappou Souli. Συμμαζέψαμε λίγο το μπάχαλο που επικρατούσε μέσα στο κουτί, τακτοποιήσαμε καλώδια και τα λοιπά, φτιάξαμε το Fan Controller, καθαρίσαμε τη σκόνη και στην ουσία βγάλαμε και ξαναβάλαμε όλα τα Parts εκτός από επεξεργαστή γιατί η ψύκτρα είναι pain in the ass.. Βάλαμε το καινούριο τροφοδοτικό, τον σκληρό, και μετά μας έβγαλε λίγο την παναγία στο φορμάτ που δε δεχόταν τα CD/DVD μας αλλά στο τέλος τα καταφέραμε. Εγκαταστήσαμε Drivers προγράμματα και τα λοιπά, το PC δείχνει υγιέστατο μέχρι στιγμής, μακάρι να συνεχίσει έτσι! Thanks for the help guys!!
Feigen Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Πάντως αν το καις πολλές ώρες κακώς επένδυσες κατα τη γνώμη μου σε τόσο ενεργοβόρο σύστημα. Μπορούσες να πάρεις το nettop της Asrock ή κάποιο φθηνό laptop. Eγώ έχω ένα laptop που το χρησιμοποιω και σε torrents και δεν καίει πάνω απο 20W σύνολο (μετρημένο με wattόμετρο) Αν υπολογίσεις πόσο δίνεις στη ΔΕΗ μόνο για ρεύμα μάλλον θα το είχες βάλει στην άκρη.
Daredevil 1994 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Οταν απλά είναι Idle με μόνο φόρτο το κατέβασμα δεν ξεπερνάει τα 100W σε κατανάλωση ρεύματος και σε Full Load πάλι δεν περνά τα 180W, μετρημένο με Wattόμετρο του Fan Controller. Σα να'χω μια κατοστάρα λάμπα αναμένη, σιγά το πράγμα. Δεν συγκρίνεται με τα 20W που λες εσύ αλλά και πάλι 100W είναι, ποιός τα χέζει? Μην κοιτάς το τροφοδοτικό που είναι 425, μονο τα 100 χρησιμοποιούνται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.