Evgenios1 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Και σε περιβάλλον με χαρακτήρες δουλεύει το touch ! Δηλαδη θα ειναι πιο βοληκο με console interface;
the_eye Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Μην μπερδεύεσαι άλλο το CI και άλλο να έχεις περιβάλον text. παράδειγμα CI >Δώσε παραγγελία : _ text mode > Επιλογές [url="http://Αναψυκτικά"]Αναψυκτικά[/url] [url="http://Σάντουιτς"]Σάντουιτς[/url] [url="http://Άλλα"]Άλλα[/url]
ΠάρηςΓ Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Αρα θα ειναι καλυτερα να μεινει καποιος σε τετοιο περιβάλλον σωστα;
Evgenios1 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Ρωτησα αλλο πραμα... και popup menu μπορεις να φτιαξεις σε dos αλλα δε λεει και τιποτα. ( εχω δει popup menu σε dos αρα μπορεις ). Και δε βλεπω το λογο για dos, δηλαδη τι θα κερδισεις.
ΠάρηςΓ Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Απλα απορησα με τοσες τεχνολογιες κτλ να υπαρχουν τοσα πολλα κειμενο περιβαλοντα ακομα
gtroza Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 δηλαδη τι θα κερδισεις. λεφτά από software καί από hardware .
Bspus Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 ΕΦοσον ομως σε γραφικό δεν ειναι τοσο γρηγορες στη χρήση γιατι να μην μεινουμε στα DOS Κτλ Γινομαι λιγο ψειρας, αλλα μην μπερδευεις το graphics mode/text mode με το DOS και τα Windows. Προκειται για διαφορετικα πραγματα Μια χαρα γραφικα προγραμματακια μπορεις να γραψεις σε DOS με mouse, εικονιδια, Pop up και καθε λογης φρου φρου και αρωματα. Ειναι επισης δυνατον να γραψεις προγραμμα για text mode σε windows που να μην τρεχει καν σε DOS. Το οτι συνηθως γινεται το αντιστροφο δεν σημαινει οτι πρεπει να τα δενουμε ετσι στο μυαλο μας γιατι ετσι μετα δημιουργουνται παρεξηγησεις. Σε μεγαλο βαθμο βεβαια ευθυνεται και η MS γι αυτην την παρεξηγηση απο τοτε που βλακωδως εβαζε στα windows το εικονιδιο του command.com (αλλα και του cmd.exe στα παλια ΝΤ) να γραφει με πολυχρωμα γραμματα MSDOS. To αποτελεσμα ειναι πολλοι σημερα να νομιζουν οτι το command.com και το cmd (που δεν μπορει καν να τρεξει σε dos) ειναι το DOS
StavrosD Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Στο dos mode όταν βγήκαν τα windows είχαν φτάσει ήδη σε γνώσεις οι προγραμματιστές ώστε σε text mode να χρησιμοποιούν το ποντίκι, να έχουν pop up παράθυρα, κτλ. Ακόμα και γραφικά και εικονίδια είχαν. Απλά με τα windows τυποποιήθηκε η εμφάνιση και η λειτουργικότητα.
Directx Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2009 Καταρχήν, όταν μιλάμε για εμπορικές εφαρμογές DOS ουσιαστικά μιλάμε για εφαρμογές που υλοποιούν ένα παραθυρικό περιβάλλον εργασίας (είτε custom made από τον προγραμματιστή είτε με την βοήθεια κάποιας βιβλιοθήκης όπως του «πάλαι ποτέ» Turbo Vision) το οποίο τρέχει σε ρυθμό (mode) χαρακτήρων και προσφέρει ως έναν βαθμό διάφορα TUI components (μενού, παράθυρα, πίνακες, πλήκτρα, πλήκτρα επιλογών κτλ) τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο προγραμματιστής ώστε να διευκολύνει την επαφή του χρήστη με την εφαρμογή του. Δεν μιλάμε δηλαδή έτσι και αλλιώς για ένα καθαρό περιβάλλον κονσόλας όπου η επαφή του χρήστη με το πρόγραμμα θα γινότανε μέσο σύνταξης εντολών. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορεί αυτό το παραθυρικό περιβάλλον που προσφέρουν ορισμένες εφαρμογές DOS (και λίγο ως πολύ είναι custom-made) να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο όπως για παράδειγμα σε εκείνο των Windows; Προσωπικά λέω, Ναι και μάλιστα με την ίδια ταχύτητα που προσφέρει το DOS αρκεί ο προγραμματιστής να ασχοληθεί λίγο με το keyboard support που παρέχουν τα Windows. Για παράδειγμα, οφείλει να ρυθμίσει σωστά το Tab Order κάθε φόρμας του ώστε η μετακίνηση μεταξύ των components της εφαρμογής να είναι εφικτή με το πάτημα του πλήκτρου και συνάμα λογική (δηλαδή από το component 1 να πηγαίνει στο 2 όχι στο 102!). Ύστερα μπορεί να προσθέσει ALT+Shortcuts στα Labels του ώστε ο χρήστης να μπορεί να πλοηγηθεί άμεσα εκεί με ένα “ALT+Φ” (ακόμα πιο εύχρηστο από ένα ή δυο Tab pressings). Επίσης ο προγραμματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Fn keys ορίζοντας διάφορα DOSάδικα shortcuts σε αυτά όπως πχ. F5 για refresh ή F2 για Edit ή Ins για Insert. Με αυτά τα πολύ απλά κόλπα η διαφορά στην χρήση της φόρμας μπορεί να εκτιναχθεί σε επίπεδα ταχύτητας DOS. Όμως όλα αυτά απαιτούν από τον προγραμματιστή κέφι και διάθεση να ψάξει το framework που δουλεύει. Το keyboard και στα Windows είναι εκεί για να το χρησιμοποιήσει όσο και όπως θέλει. Από εκεί και πέρα, είναι τα DOS GUI πανάκια; Όσοι δούλεψαν με DOS γνωρίζουν πως όχι. Τα GUI σε ρυθμό χαρακτήρων είναι υποφερτά για εμπορικές εφαρμογές και εκεί όχι για όλες. Σε άλλες εφαρμογές όπως επεξεργασία κειμένου, επεξεργασία εικόνας κτλ, χρειάζεσαι κάτι σαφέστατα ανώτερο από το ρυθμό εντολών (εκτός και αν αναπολούμε εποχές CP/M Wordstar ή MS-Word for DOS) οπότε η χρήση Graphics mode από τις DOS εφαρμογές ήταν απαραίτητη για να έχουμε πραγματικά (εκτός από custom made characters) εικονίδια (και αρκετά δύσκολη για διάφορους λόγους -το πρότυπο VESA για τα (S)VGA modes ήρθε προς το τέλος του DOS και αρκετές κάρτες το υλοποιούσαν όπως θέλανε.. φρίκη!). Μάλιστα, αναρωτιέμαι πόσοι προγραμματιστές θα μπορούσαν να γράφουν σε DOS στήνοντας από το μηδέν το GUI τους όταν οι έτοιμες λύσεις δεν μπορούσαν να τους καλύψουν, άραγε πόσοι έχετε κέφι να σχεδιάσετε από το μηδέν ένα List-View component ή ένα απλούστερο List-Box ή ένα Edit-Box σε DOS; (Κάποια τα έκανα πριν 14 χρόνια καθώς ο compiler μου δεν υποστήριζε Turbo Vision –δεν τα ξανά κάνω, ευχαριστώ!) Ευτυχώς που ψόφησε το DOS (μιλώ για το DOS ως OS όχι για την Console γενικά). Υ.Γ. 1. Γιατί κάποιες ελάχιστες εταιρίες επιμένουν ακόμα; Για τους λόγους που ανέφερε ο φίλος StavrosD Αν και νομίζω ότι σήμερα πια ελέω RAD tools το DOS/Console έχει ουσιαστικά ξεχαστεί. 2. Μεγάλη ζημία στην φήμη των παραθυρικών εφαρμογών στην χώρα μας έκανε και το γεγονός ότι το port από DOS σε Windows, έγινε από DOS προγραμματιστές (άξιους σε DOS mode ) που δεν γνώριζαν ή που δεν συμπαθούσαν ή δεν καταλάβαιναν την φιλοσοφία των Windows με αποτέλεσμα οπτικά και λειτουργικά αίσχη (που δεν αξίζουν δεκάρα!). Εδώ βέβαια φταίνε ως έναν βαθμό και τα RAD tools (!) που επέτρεψαν σε κάθε DOSα να πετάξει κυριολεκτικά 5 – 10 components σε μερικές φόρμες βαπτίζοντας αυτό το «πράμα» (crapware) εφαρμογή ported from DOS. Anyway, οι DOS->Windows ελληνικές εφαρμογές είναι μεγάλη και πονεμένη ιστορία.
Dr.Fuzzy Δημοσ. 12 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2009 Καθαρά θέμα απορίας. Έχω δει πάρα πολλές εφαρμογές (VLSI tools που χρησιμοποιώ) που είναι γραμμένες για terminal ή console (linux και dos), εννοώ standalone εφαρμογές που δέχονται κάποια ορίσματα. Σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί και GUI που πρακτικά θέτεις τα arguments γραφικά και τις καλεί. O σκοπός που είναι φτιαγμένες έτσι είναι ότι σε επαναλαμβανόμενα runs (που χρησιμοποιείς μία σειρά από διαφορετικά tools) μπορείς να φτιάξεις ένα script...και να πας για cafe όση ώρα κάνει αυτό να τελειώσει. Αναφέρομαι σε tools εκατοντάδων χιλιάδων euro από εταιρίες 'όπως Mentor Graphics, Synopsis κλπ. Το core application (γραμμή εντολών) είναι συνήθως σε C/C++ γραμμένο και το GUI σε TK, Java κλπ. Προσωπικά θεωρώ αυτόν το τρόπο υλοποίησης πολύ ευέλικτο, πιθανή αλλαγή στο GUI δεν επηρεάζει το core κλπ κλπ. Κάτι παρόμοιο νομίζω προσπαθούν να κάνουν και στο μελλοντικό kernel των windows αν δεν κάνω λάθος; Για πείτε μου την άποψη σας οι ειδικοί.
Directx Δημοσ. 12 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2009 Είναι ειδικές εφαρμογές για ειδικούς σκοπούς, κάτι ανάλογο μπορείς να βρεις σε διάφορα console utilities για τα οποία προσφέρονται μάσκες GUI που απλοποιούν την εκκίνηση τους περνώντας παραμέτρους κτλ. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας όμως δεν είναι βιώσιμο για όλες τις εφαρμογές και τούτο για πρακτικούς λόγους (για παράδειγμα πεπερασμένος αριθμός παραμέτρων, IPC για μετάδοση των δεδομένων από και προς την μάσκα GUI ή χρήση output αρχείων; κοκ) οπότε χρησιμοποιείται για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις εκεί που έχει νόημα δηλαδή να χρησιμοποιηθεί –εργαλεία που τρέχουν scripts |πχ. compilers, converters| ή που δεν χρειάζονται άμεσα κάποιο GUI για έξοδο κτλ. Όσον αφορά τον αναμενόμενο (κάποια στιγμή) Windows Kernel, είναι άλλη ιστορία και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με το μοντέλο ανάπτυξης εφαρμογών. Υ.Γ. Η βασική αρχή στις εφαρμογές προβλέπει πάντα τον διαχωρισμό της «μηχανής» από το σύστημα εξόδου / επαφής με τον χρήστη μέσο τις ανάπτυξης κάποιου interal interface (ένα όμορφο C++ class κτλ), δεν ακολουθείται όμως πάντα (ή και καθόλου) βέβαια, οπότε τελικά όλα αυτά είναι μάλλον υψηλή φιλοσοφία (όταν τα deadlines τρέχουν) αν και σαφέστατα η χρήση τους μπορεί να έχει μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα αφού επιτρέπει το απαραίτητο isolation της core «λογικής» από το GUI διευκολύνοντας κάποιο πιθανό port.
Bspus Δημοσ. 12 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 12 Αυγούστου 2009 Καθαρά θέμα απορίας. Έχω δει πάρα πολλές εφαρμογές (VLSI tools που χρησιμοποιώ) που είναι γραμμένες για terminal ή console (linux και dos), εννοώ standalone εφαρμογές που δέχονται κάποια ορίσματα. Σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί και GUI που πρακτικά θέτεις τα arguments γραφικά και τις καλεί. O σκοπός που είναι φτιαγμένες έτσι είναι ότι σε επαναλαμβανόμενα runs (που χρησιμοποιείς μία σειρά από διαφορετικά tools) μπορείς να φτιάξεις ένα script...και να πας για cafe όση ώρα κάνει αυτό να τελειώσει. Αναφέρομαι σε tools εκατοντάδων χιλιάδων euro από εταιρίες 'όπως Mentor Graphics, Synopsis κλπ. Το core application (γραμμή εντολών) είναι συνήθως σε C/C++ γραμμένο και το GUI σε TK, Java κλπ. Προσωπικά θεωρώ αυτόν το τρόπο υλοποίησης πολύ ευέλικτο, πιθανή αλλαγή στο GUI δεν επηρεάζει το core κλπ κλπ. Κάτι παρόμοιο νομίζω προσπαθούν να κάνουν και στο μελλοντικό kernel των windows αν δεν κάνω λάθος; Για πείτε μου την άποψη σας οι ειδικοί. Αυτος ο τροπος που περιγραφεις ειναι πιο συνηθισμενος σε Linux/unix περιβαλλοντα, κυριως λογω κουλτουρας παρα δυνατοτητων. Οριστε και ενα ακρως ενδιαφερον αρθρο που αναφερεται και σε αυτο το θεμα, μεταξυ αλλων http://www.joelonsoftware.com/articles/Biculturalism.html Οσο για τα windows, με την ελευση του powershell που στα windows 7 και windows server 2008 R2 ειναι επιτελους μεσα στη βασικη εγκατασταση, γινονται παρομοιες προσπαθειες ως ενα σημειο. Τουλαχιστον για τα βασικα σερβερεικα προγραμματα της MS. Εχω διαβασει οτι ολος ο καινουριος exchange μπορει να διαχειριστει απο το powershell και οτι το GUI του ειναι απλως ενα layer πανω και φτιαχνει δυναμικα εντολες powershell, τις οποιες μπορεις και να του ζητησεις να σου δειχνει για να φτιαχνεις ευκολα scripts. Ισως στο μελλον κανουν το ιδιο και για το active directory αλλα και για ολες τις βασικες εφαρμογες τους. Ειναι πραγματα που δεν ενδιαφερουν τον απλο χρηστη, αλλα βοηθουν πολυ τη διαχειριση συστηματων.
Dr.Fuzzy Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Ίσως είναι η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης μου ως hardware designer περισσότερο και λιγότερο ως software programmer, πάντως εμένα αυτός ο τρόπος μου αρέσει και τον καταλαβαίνω πολύ περισσότερο. Κάποιες εφαρμογές που έχω φτιάξει κατά καιρούς τις έχω υλοποιήσει έτσι (standalone core με optional GUI).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.