Προς το περιεχόμενο

Ακτινογραφία απολύσεως

nickT

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα!!!

Τώρα στις 12 Αυγούστου,απολύομαι από το στρατό,κι απ' ότι ξέρω,πρέπει να βγάλω μια ακτινογραφία απολύσεως,και λέω να την βγάλω τώρα που είμαι στην άδεια.

Για πείτε μου ρε παιδιά τι πρέπει να κάνω.Γιατί στο internet,άλλος λέει πως πείρε ένα παραπεμπτικό από το γιατρό του και την έβγαλε,άλλος λέει πως πήγε πρώτα στο φρουραρχείο για να του δώσουν παραπεμπτικό,κι εγώ δεν ξέρω τί να κάνω!!!

Έχει κανείς καμιά ιδέα?:rolleyes:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!:-)

Δημοσ.

Γιατί δεν ρωτάς κατευθείαν στο φρουραρχείο με τηλέφωνο? Αν και νομίζω ότι τελικά εκεί θα καταλήξεις. Κι εγώ έτσι έκανα, πήρα από εκεί παραπεμπτικό και έβγαλα σε πολιτικό νοσοκομείο. Αλλά δες τι θα σου πουν αυτοί, γιατί μπορεί να σε πάνε λίγο πάνω-κάτω αλλά είανι ο μόνος τρόπος να γίνουν όλα "προβλεπέ". Ο γιατρός (και ο διοικητής) της μονάδας σου δεν θα αμβισβητήσουν ποτέτις οδηγίες του φρουραρχείου, αλλά αν πάς μονος σε ιδιώτη γιατρό μπορεί να μην τη δεχτούν.

Δημοσ.

Μπα; Καινουργιο κολπο αυτο; Εγω κάποτε που απολύθηκα δε βγαζανε ακτινογραφίες.Τι σκοπο έχει να βγαλουν ακτινογραφία σε όλους τους απολυόμενους ακόμα και αν δεν είναι άρρωστοι.Μου φαίνεται πολύ περίεργο.Δηλαδή αν αρνηθεί να τη βγάλει τι θα του κάνουν.Δε θα τον απολύσουν;

Υ.Γ. Καλός πολίτης φίλε.

Δημοσ.

Μάλλον την χρειάζονται για να αποδείξουν ότι απολύεσαι "υγιείς" ή τουλάχιστον στην κατάσταση που παρουσιάστηκες.

Στο 401 νομίζω αν πας δεν θα έχεις πρόβλημα.

Εγώ όταν απολυόμουν προτίμησα να βγάλω την ακτινογραφία ενώ ακόμα ήμουν στην μονάδα. Έτσι γλύτωσα όλη την διαδικασία (μας πήγαν με καναδέζα στο νοσοκομείο με όλα τα χαρτιά έτοιμα) και μια ημέρα ταλαιπωρίας στην άδειά μου.

Δημοσ.

Όχι από ιδιώτη.

Μόνο από δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, με γνωμάτευση ακτινολόγου.

Μπορείς να ρωτήσεις όμως και στο ποιο βολικό για εσένα νοσοκομείο. Έχω την αίσθηση ότι δεν θέλει καθόλου παραπεμπτικό για την περίπτωση εισαγωγής σε σχολές (ΑΕΙ και ΤΕΙ) καθώς και για τον Ελληνικό Στρατό..

Καλός Πολίτης

Δημοσ.
Καλημέρα!!!

Τώρα στις 12 Αυγούστου,απολύομαι από το στρατό,κι απ' ότι ξέρω,πρέπει να βγάλω μια ακτινογραφία απολύσεως,και λέω να την βγάλω τώρα που είμαι στην άδεια.

Για πείτε μου ρε παιδιά τι πρέπει να κάνω.Γιατί στο internet,άλλος λέει πως πείρε ένα παραπεμπτικό από το γιατρό του και την έβγαλε,άλλος λέει πως πήγε πρώτα στο φρουραρχείο για να του δώσουν παραπεμπτικό,κι εγώ δεν ξέρω τί να κάνω!!!

Έχει κανείς καμιά ιδέα?:rolleyes:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!:-)

η διαδικασια ισως διαφερει απο μοναδα σε μοναδα. εγω παντως

1 .πηρα παραπεμπτικο απο το γιατρο στη μοναδα

2. πηγα 401 εβγαλα την ακτινογραφια

3. πηγα στο 1ο γραφειο της μοναδας μου και ζητησα το καρτελακι με το ιατρικο μου ιστορικο

4. πηγα την ακτινογραφια (με το υπογεγραμενο απο το 401 παραπεμπτικο) και το καρτελακι στο γιατρο.

5. μου εκανε εμβολιο ο γιατρος, υπεγραψε στο καρτελακι, επεστρεψα την καρτελα στο 1ο γραφειο και τελος.

edit: ακτινογραφια στην απολυση μας υποχρεωνουν να βγαλουμε ωστε να αποδειχθει οτι εντος του στρατου δεν παθαμε κατι. Διαφορετικα μπορει καποιος να απολυθει, να χτυπησει εξω και να υποστηριξει οτι το επαθε εντος στρατου και να ζητησει αποζημιωση κλπ. Κλασσικη ευθυνοφοβικη τακτικη του στρατου...

Δημοσ.
Μάλλον την χρειάζονται για να αποδείξουν ότι απολύεσαι "υγιείς" ή τουλάχιστον στην κατάσταση που παρουσιάστηκες.

Και εγώ υποθέτω για αυτό τη βγάζουν.Είναι όμως άκυροι εντελώς οι τύποι.Η ακτινογραφία ούτε ιατρικά δεν συστήνεται χωρίς λόγο.Το άτομο δέχεται ακτινοβολία και υποβάλουν σε ακτινοβολία κόσμο χωρίς ουσιαστικό λόγο.Δηλαδή ακόμα και αν δεν ακροάσει ο γιατρός με εξέταση πρόβλημα στους πνεύμονες ή αν δεν παραπονεθεί ο ασθενής υποβάλουν το κόσμο τσάμπα σε ακτίνες.Θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα άρνησης να κάνεις αυτή την εξέταση με υπογραφή σου και με ευθύνη σου.

Όλες οι ακτινοβολίες αυτές είναι αποδεδειγμένα επιβαρυντικές για την υγεία και στο δικαστήριο ακόμα επιδικάζονται αποζημιώσεις όταν υποβληθεί κάποιος σε ακτινοβολία χωρίς τη θέλησή του.

Όσο για το σκεπτικό της απόδειξης οτι φεύγεις υγειής απο το στρατό,δηλαδή αν κάποιος πάρει άδεια και φυστικώσει μια με aids και κολλήσει,την ευθύνη την έχει ο στρατός;Αν καποιος πάρει άδεια και κοιμηθεί ξεβράκωτος και πάθει πνευμονία ο στρατός φταίει;

Τέσπα θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική επιλογή για όσους δε θέλουν να υποβάλουν τον εαυτό τους σε ακτινοβολία και μάλιστα χωρίς ιατρικό λόγο (ενδείξεις) γιατί όλες αυτές οι ακτινοβολίες υπολογίζονται αθροιστικά .

Δημοσ.
Όχι από ιδιώτη.

Μόνο από δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, με γνωμάτευση ακτινολόγου.

Μπορείς να ρωτήσεις όμως και στο ποιο βολικό για εσένα νοσοκομείο. Έχω την αίσθηση ότι δεν θέλει καθόλου παραπεμπτικό για την περίπτωση εισαγωγής σε σχολές (ΑΕΙ και ΤΕΙ) καθώς και για τον Ελληνικό Στρατό..

Καλός Πολίτης

Μακάρι να μην θέλει καθόλου παραπεμπτικό,να πάω και να τελειώνω γρήγορα γρήγορα!!!

Αλλά όπως λέει και ο arxaggelos,θα ψάξω να βρω το τηλέφωνο του φρουραρχείου,για να τους πάρω πριν ξεκινήσω από το σπίτι,μήπως και μου πουν αν όντως χρειάζεται το παραπεμπτικό!!!Μην κάνω και τσάμπα βόλτες!!!

Πάντως παιδία σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε!!!:-)

Δημοσ.
Και εγώ υποθέτω για αυτό τη βγάζουν.Είναι όμως άκυροι εντελώς οι τύποι.Η ακτινογραφία ούτε ιατρικά δεν συστήνεται χωρίς λόγο.Το άτομο δέχεται ακτινοβολία και υποβάλουν σε ακτινοβολία κόσμο χωρίς ουσιαστικό λόγο.Δηλαδή ακόμα και αν δεν ακροάσει ο γιατρός με εξέταση πρόβλημα στους πνεύμονες ή αν δεν παραπονεθεί ο ασθενής υποβάλουν το κόσμο τσάμπα σε ακτίνες.Θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα άρνησης να κάνεις αυτή την εξέταση με υπογραφή σου και με ευθύνη σου.

Όλες οι ακτινοβολίες αυτές είναι αποδεδειγμένα επιβαρυντικές για την υγεία και στο δικαστήριο ακόμα επιδικάζονται αποζημιώσεις όταν υποβληθεί κάποιος σε ακτινοβολία χωρίς τη θέλησή του.

Όσο για το σκεπτικό της απόδειξης οτι φεύγεις υγειής απο το στρατό,δηλαδή αν κάποιος πάρει άδεια και φυστικώσει μια με aids και κολλήσει,την ευθύνη την έχει ο στρατός;Αν καποιος πάρει άδεια και κοιμηθεί ξεβράκωτος και πάθει πνευμονία ο στρατός φταίει;

Τέσπα θα έπρεπε να υπάρχει εναλλακτική επιλογή για όσους δε θέλουν να υποβάλουν τον εαυτό τους σε ακτινοβολία και μάλιστα χωρίς ιατρικό λόγο (ενδείξεις) γιατί όλες αυτές οι ακτινοβολίες υπολογίζονται αθροιστικά .

Για να μην τρομαζουμε αδικα τον κοσμο.Μια αξονικη θωρακος που μπορει να γινει για διερευνηση διαφορων παθησεων εχει ακτινοβολια οσο 400-450 ακτινογραφιες.Η ακτινοβολια μιας ακτινογραφιας θωρακος ειναι εντελως αμελητεα.Στο υπογραφω οτι αποκλειεται να παθεις κατι αν στη ζωη σου κανεις 2 επιπλεον "αχρειαστες" ακτινογραφιες,οπως αυτες του στρατου.

Ο λογος για τον οποιο γινεται κυριως η ακτινογραφια ειναι για να ανακαλυφθουν σημαδια φυματιωσης και δευτερευοντως για αλλα νοσηματα.Η φυματιωση,που μπορει να μεταδοθει σχετικα ευκολα σε χωρους με συνωστισμο οπως ενα στρατοπεδο,μπορει να μην εχει κανενα συμπτωμα αρχικα και σιγουρα δε θα εχει ακροαστικα ευρηματα.Με μια ακτινογραφια ομως,μπορει να ανακαλυψεις κατι και σε συνδυασμο με τη δοκιμασια Mantoux να προλαβεις τα χειροτερα για τον ασθενη-στρατευσιμο.

Δημοσ.

Εντάξει παιδιά.Σήμερα πήγα στο φρουραρχείο,και μου έδωσαν από εκεί παραπεμπτικό,για το 401!!!

Το μόνο κακό είναι πως είχε μεγάλη ουρά στο ακτινολογικό,γιατί τώρα παίνει και η 308 σειρά!!!:mad:

Δημοσ.
Για να μην τρομαζουμε αδικα τον κοσμο.Μια αξονικη θωρακος που μπορει να γινει για διερευνηση διαφορων παθησεων εχει ακτινοβολια οσο 400-450 ακτινογραφιες.Η ακτινοβολια μιας ακτινογραφιας θωρακος ειναι εντελως αμελητεα.Στο υπογραφω οτι αποκλειεται να παθεις κατι αν στη ζωη σου κανεις 2 επιπλεον "αχρειαστες" ακτινογραφιες,οπως αυτες του στρατου.

Ο λογος για τον οποιο γινεται κυριως η ακτινογραφια ειναι για να ανακαλυφθουν σημαδια φυματιωσης και δευτερευοντως για αλλα νοσηματα.Η φυματιωση,που μπορει να μεταδοθει σχετικα ευκολα σε χωρους με συνωστισμο οπως ενα στρατοπεδο,μπορει να μην εχει κανενα συμπτωμα αρχικα και σιγουρα δε θα εχει ακροαστικα ευρηματα.Με μια ακτινογραφια ομως,μπορει να ανακαλυψεις κατι και σε συνδυασμο με τη δοκιμασια Mantoux να προλαβεις τα χειροτερα για τον ασθενη-στρατευσιμο.

Καταρχήν δε πρόκειται για μια ακτινογραφία μόνο.

Στις εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές ακτινογραφία,στο στρατό όταν μπαίνεις και όταν βγαίνεις ακτινογραφία,στα ΑΕΙ,ΤΕΙ ακτινογραφίες,και πόσα άλλα ακόμα που δεν ξέρω ακόμα και σε περιπτώσεις ιδιωτικών ιδρυματων ακτινογραφίες (κάπου διάβασα για κολυμβητήριο).Αν υπολογίσουμε και την ιδωτική ζωή του καθε ανθρώπου που το απεύχομαι αλλά είναι πολύ πιθανό να κάνει ακτινογραφίες ή αξονικές για λόγους υγείας αθροιστικά είναι πολλές και δεν είναι καθόλου αμελητέες και δεν αποκλείεται οι κατα τα άλλα όλες αυτές αθώες ακτινογραφίες να είναι οι σταγόνες στο ποτήρι που θα ξεχιλήσει.Επίσης ξέχασες να αναφέρεις και επίσημα την πιθανότητα θνησιμότητας που αναφέρεται σε μία και μόνο αξονική θώρακος (χωρίς αυτό που λέω να σημαίνει οτι δεν πρέπει να γίνεται).Το πρόβλημα λοιπόν είναι οτι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε πόση τελικά ακτινοβολία θα υποβληθεί καποιος στη ζωή του για σοβαρούς λόγους υγείας και δε θα πρέπει να ξοδεύεται η αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού σε άσκοπες ακτινοβολίες τύπου "ακτινογραφία απολύσεως".

Δε θα το συνεχίσω άλλο γιατί ειναι απλό απ ότι φαίνεται και από άλλες συζητήσεις που έχω κάνει :κάποιοι σεβονται τη ζωη ή το δικαίωμα της επιλογής του συνανθρώπου τους και κάποιοι όχι.Δε νομίζω οτι έχει νόημα μια συζήτηση κάτω απο όρους μη αμοιβαίου σεβασμού της ελευθερίας του καθε ανθρώπου.

Δημοσ.

Διαφωνω πληρως με αυτα που γραφεις.Σου εξηγησα οτι η ακτινοβολια στα συγχρονα μηχανηματα ειναι απειροελαχιστη.Αυτο που γραφεις για "σταγονα που ξεχειλησε το ποτηρι" δεν εχει καμια βαση και ειναι τελειως αντιεπιστημονικο.Ειναι μια "screening" εξεταση και σαφως και δε γινεται για το κακο σου.Γινεται για το καλο του στρατευσιμου και της υγειας των υπολοιπων.Η υγεια του στρατευσιμου/φοιτητη και των υπολοιπων γυρω του ειναι εξισου σημαντικη με το "δικαιωμα επιλογης του συνανθρωπου",δε συμφωνεις?

1.Στο κολυμβητηριο που διαβασες ζητουν γνωματευση παθολογου η καρδιολογου και δερματολογου.Οχι ακτινογραφια.Παλι για λογους υγειας ατομικους και ομαδικους.Τα αλλα "ιδιωτικα ιδρυματα" που αναφερεις δεν ξερω ποια ειναι και δε σχολιαζω.

2.Η θνησιμοτητα της αξονικης ειναι ελαχιστη και οφειλεται σε αναφυλακτικη αντιδραση στο σκιαγραφικο οταν αυτο χρησιμοποιειται.Δεν εχει σχεση με την ακτινοβολια.

Δημοσ.
To generate an estimate of the absolute numbers of cancer deaths attributable to CT examinations, we first applied the 1995 United States rate of CT examinations (91/1000 population per year) to the current United States population; second, we subdivided this rate, assuming that 40% of CT examinations are of the head and 20% are abdominal [32]; third, we further subdivided this rate into 5-year age-at-examination intervals, assuming the age distribution for CT examinations from the 1989 British survey [5]; and finally, we applied lifetime mortality risks as a function of age at CT, as calculated here.
Πρόκειται λοιπόν για κάποια μελέτη, η οποία είναι βασισμένη σε στατιστικά στοιχεία, εμπεριέχουσα δύο υποθέσεις. Όταν κάποιος κάνει κάτι τέτοιο, πρακτικά, σημαίνει:

α) Πως η στατιστική ανάλυση μη-συσχετισμένων δεδομένων (στην προκειμένη, αριθμός ακτινογραφιών, ρυθμός απορρόφησης ακτινοβολίας, πληθυσμιακά νούμερα κτλ) είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να βγάλεις δημοσίευση από το πουθενά.

β) Όταν δε, σε μια όχι_και_τόσο_δουλεμένη προσέγγιση, πετάς και 2 υποθέσεις, υποψιάζεται κανείς πως η δημοσίευση ΠΡΕΠΕΙ να γίνει.

γ) Δεν αφορά όχι απλώς κάποια μετα-ανάλυση, αλλά ούτε καν κάποιο RCT. Κοινώς, δεν υπάρχει control/study group, δεν υπάρχει κάποιο follow-up -και πως να υπάρξει άλλωστε άμα μιλάμε για παιδάκια- και φυσικά δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο με ή χωρίς random effects για να ρίχνει από αξιοπρέπεια και μόνο το (απόν) risk ratio.

Αν προσθέσουμε σε αυτό πως το paper διανέμεται ελεύθερα και δωρεάν και πως δεν μπόρεσα να καταλάβω σε ποιο journal έχει εκδοθεί, ε, μάλλον μιλάμε για κάποια εργασία προπτυχιακού φοιτητή ή στην καλύτερη ένα μέρος της διπλωματικής του.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...