hasodikis Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Σχεδιάζω να κάνω undervolting στο macbook pro 13 2,26 ghz (mid 2009) χρησιμοποιώντας το coolbook. Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς για τον επεξεργαστή του συγκεκριμένου μοντέλου? Αν ναι..... ποια είναι τα settings που χρησιμοποίησε (vlotage ανά frequency); Τι αποτελέσματα είχε? Ευχαριστώ εκ των προτέρωνε Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haHa Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Το βασικο που πρεπει να σε ενδιαφερει ειναι να ριξεις το voltage κυριως στην μεγιστη κ χαμηλοτερη συχνοτητα(και μετα στις ενδιαμεσες), γιατι σε αυτες τις 2 ειναι την περισσοτερη ωρα ο επεξεργαστης. Ενα 5-10% μειωση το δεχονται σχεδον ολοι οι επεξεργαστες.. Για μεγαλυτερη μειωση κανε τεστ κ δοκιμες.. Υ.Γ.: Για να δεις τα αποτελεσματα του undervolting, κανε πιο πριν μερικες αξιοπιστες μετρησεις. Βαλε δηλαδη τον επεξεργαστη να δουλευει φουλ για κανα 20λεπτο και σημειωσε θερμοκρασια δωματιου,θερμοκρασια επεξεργαστη και στροφες ανεμιστηρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kpartsi Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Σχεδιάζω να κάνω undervolting στο macbook pro 13 2,26 ghz (mid 2009) χρησιμοποιώντας το coolbook. Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς για τον επεξεργαστή του συγκεκριμένου μοντέλου? Αν ναι..... ποια είναι τα settings που χρησιμοποίησε (vlotage ανά frequency); Τι αποτελέσματα είχε? Ευχαριστώ εκ των προτέρωνε Hasodikis Το χρησιμοποιώ εγώ στο δικό μου MBP unibody late 08 (2.53 GHz) και έχω δει διαφορά στις θερμοκρασίες από 5-10 βαθμούς χαμηλότερες, αναλόγως την χρήση..... Για παράδειγμα, μέτρηση που έκανα πριν δύο ημέρες, παρακολουθώντας μια ταινία 720p χωρίς undervolting 69-70 βαθμούς C σταθερά στον επεξεργαστή..... Με το undervolting έχω σταθερά 63-64 βαθμούς C. Τα settings δεν είναι τα ίδια για όλους τους επεξεργαστές, ακόμα και αν είναι ίδια μάρκα και μοντέλο.... Ο κάθε επεξεργαστής είναι διαφορετικός από τους άλλους, οπότε θα πρέπει να πειραματιστείς ώστες να βρεις τα ιδανικά settings του δικού σου επεξεργαστή. Στις οδηγίες του coolbook λέει ότι πρέπει να κατέβεις σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, μέχρι να δεις kernel panic, και μετά να ανέβεις δύο steps πάνω στο voltage έτσι ώστε να έχεις το χαμηλότερο δυνατό voltage στην κάθε συχνότητα με την απαραίτητη σταθερότητα πάντα. Οι ρυθμίσεις που κατέληξα εγώ και εφαρμόζω στο δικό μου είναι οι ακόλουθες (και είναι ίδιες και στο ρεύμα και με μπαταρία)... Θα μπορούσα να είχα κατέβει κι άλλο ακόμα, ίσως 1-2 steps, αλλά δεν ήθελα να αγγίξω στο παραμικρό την σταθερότητα του επεξεργαστή και να είμαι στα σίγουρα.... Οι ρυθμίσεις default του επεξεργαστή μου ήταν Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Ρε παιδιά είμαι προβληματισμένος ..... Τρέχω το cputest και ο ανεμιστήρας όπως τον δείχνει το istat εκεί κολλημένος στις 2000rpm με τη cpu να φτάνει 90 βαθμούς. Έκανα reset SMC και reset VRAM και τίποτα. Σε εσας χωρίς να τρέχει το SMCFanControl ή το CoolBook έχει την ίδια συμπεριφορά? Μίλησα και με το support της και η κοπελίτσα που βγήκε στη γραμμή είναι πιο άσχετη από εμένα....... Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haHa Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μετα απο λιγο κανονικα ανεβαζει στροφες. Πολλες φορες πριν καν πιασει 90αρια.. Ασχετο, αλλα εγω προτιμαω αυτον τον τροπο για να στρεσσαρω τον επεξεργαστη: http://www.intelmactemp.com/howto 5. Load temperatureNow it's time to 'torture' the two CPU cores to maximize the thermal heat output. Go the the Applications folder, then the Utilities folder, and open the Terminal application. Don't worry, it's not as frightning as it looks. Now type the command belwo and press enter: yes >/dev/null This will make one CPU core work as fast as it can. But with dual-core processors, there are two CPU processors and ONE application can only work on ONE core at a time. Therefore you need to open a new Terminal window by selecting File -> New and type the command again, like shown below: To verify that both CPU cores are under load, starting the Activity Monitor application in the Utilities folder. You will see that there are two processes called 'yes' using around '100%' cpu usage each. Let the machine run for 10 minutes for the temperature to stabilize. You can see the temperature climbing in Hardware Monitor. After 10 minutes write down the current load temperature shown in Hardware Monitor or CoreDuoTemp. Note: We're not looking for the peak temperature but the average temperature after the fans has kicked in and cooled the machine while under heavy load. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Δεν ξέρω τι γίνεται ... έιμαι απίστευτα μπερδεμένος και δε μου αρέσει καθόλου αυτό Λοιπόν..... η θερμοκρασία σε cputest έφτασε 94 ο μαμημένος ανεμιστήρας εκεί κολλημένος στις 2000rpm (istat) Ξεκινάω με το coolbook ακολουθώ κατά γράμμα τις οδηγίες και ενώ το ρυθμίζω, τα settings δε σώζονται. Ακολουθεί screenshot Καμία ιδέα? έχω αρχίσει να τα χάνω και να φορτώνω τα νεύρα μου .... δηλαδή τι θα κάνω δε θα μπορώ να κωδικοποιήσω βίντεο από φόβο μη κάψω cpu ή logicboard? Τι μαλακίες είναι αυτές? Βοηθήστε όσοι γνώστες. Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kpartsi Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Τι σημαίνει τα settings δεν σώζονται;;;; Υποθέτω ότι το αγόρασες το πρόγραμμα...... ;-) Στη συνέχεια διαλέγεις το pair (συνδυασμός frequency - voltage) από το πινακάκι αριστερά που θέλεις να αντικαταστήσεις. Μετά διαλέγεις frequency από το πρώτο κουρτινάκι δεξιά και voltage από το δεύτερο κουρτινάκι δεξιά για να κάνεις ένα καινούργιο pair και στο τέλος πατάς add . Και το pair που έχεις επιλεγμένο στο πινακάκι αριστερά αντικαθίσταται από το καινούργιο που μόλις έφτιαξες.... Για να σώσεις όλους τους συνδυασμούς που έφτιαξες και να γίνουν ενεργοί πατάς save. Θα σου βγει η επιλογή να κάνει ένα τεστ για να ελένξει τα pairs πριν τα εφαρμόσει και θα πατήσεις yes Όσο για τα ανεμιστηράκια, μόλις φτάσει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μετά από λίγο ξεκινάνε.... Βάλε το smcFanControl να τα ρυθμίζεις εσύ όπως θέλεις χωρίς να περιμένεις το αυτόματο.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Τι σημαίνει τα settings δεν σώζονται;;;; Υποθέτω ότι το αγόρασες το πρόγραμμα...... ;-) ότι φαίνεται στη φώτο. Ενώ έχουν γίνει τα pair και save το info σε αντίθεση με το δικό σου μου δείχνει τα default voltage. Αγορασμένο... είναι από το θείο.:fear: μέχρι να δουλεψει κατι δεν το πληρώνω..... όταν δουλέψει και το χρησιμοποιήσω τότε θα το αγοράσω (ναι ξέρω παρανομώ και είναι λάθος) Στη συνέχεια διαλέγεις το pair (συνδυασμός frequency - voltage) από το πινακάκι αριστερά που θέλεις να αντικαταστήσεις. Μετά διαλέγεις frequency από το πρώτο κουρτινάκι δεξιά και voltage από το δεύτερο κουρτινάκι δεξιά για να κάνεις ένα καινούργιο pair και στο τέλος πατάς add . Και το pair που έχεις επιλεγμένο στο πινακάκι αριστερά αντικαθίσταται από το καινούργιο που μόλις έφτιαξες.... Για να σώσεις όλους τους συνδυασμούς που έφτιαξες και να γίνουν ενεργοί πατάς save. Θα σου βγει η επιλογή να κάνει ένα τεστ για να ελένξει τα pairs πριν τα εφαρμόσει και θα πατήσεις yes To δοκίμασα με όλους τους τρόπους αφού πρώτα ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όσο για τα ανεμιστηράκια, μόλις φτάσει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μετά από λίγο ξεκινάνε.... Βάλε το smcFanControl να τα ρυθμίζεις εσύ όπως θέλεις χωρίς να περιμένεις το αυτόματο.... Χτυπάω 90 άρια και δεν ξεκινάνε, αυτό ως επιλογή κατασκευαστική είναι τεράστιο λάθος. Αναγκαστικά πάω για smcFanControl Hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kpartsi Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 ...... Χτυπάω 90 άρια και δεν ξεκινάνε, αυτό ως επιλογή κατασκευαστική είναι τεράστιο λάθος. Αναγκαστικά πάω για smcFanControl Hasodikis Πάντως μου φαίνεται δύσκολο να πηγαίνει 90 β. και να μην ξεκινάνε τα ανεμιστηράκια.... Μήπως την ζημιά την έκανε το προηγούμενο πρόγραμμα που είχες βάλει;;;; Είχες προσέξει αυτή την συμπεριφορά και πριν την εγκατάσταση εκείνου του προγράμματος;;;; Για το θέμα του coolbook ξέρω ότι αν δεν σου στείλουν τον κωδικό ενεργοποίησης δεν λειτουργεί... Δεν σε αφήνει να σώσεις τα pairs.... Γι'αυτό σε ρώτησα αν είναι αγορασμένο.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 ΑΝΑΣΤΑΣΗ λοιπόν..... το howto του coolbook είναι εντελώς λάθος. όχι μόνο πλέον δουλεύει αλλά για κια κάποιο περίεργο λόγο οι στροφες του ανεμιστήρα χτύπησαν 4500 και βάλε όταν η θερμοκρασία έφτασε κοντά στους 90.!!!!!! τι έκανα.. 1. Απεγκατέστησα το coolbool σύμφωνα με τις οδηγίες και αφού έκανα επανεκκίνηση 2. Έκανα reset στο SMC 3. εγκατέστησα coolbook ξανά, και χωρίς να απεπιλέξω το throttling, πάτησα το default και έκανα pair μονο στις επιλογές που έδινε το default, έκανα save και τέλος 4. έτρεξα το cputest και ΩΩΩΩΩΩ του θαύματος!!!! αμέσως μόλις έφτασε η θερμοκρασία στους 80 πήρε μπρος ο τεμπέλης γιωτάς ανεμιστήρας μου και έφτασε μέχρι και τις 4500 πριν το κλείσω. Το απορίας άξιον είναι το τι ξύπνησε τον ανεμιστήρα. Reset Smc είχα κάνει και το πρωί και δεν έιχε αλλάξει τίποτα. Τέσπα όλα καλά τώρα...... σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 36c ο κούλης λειτουργει σε θερμοκρασία 51ç με safari kai movist, θερμοκρασία άψογη κατά τη γνώμη μου για macbook. Screenshot ακολουθεί Hasodikis (pazzled) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haHa Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 @hasodikis Και εγω ειχα δυσκολευτει λιγο να κανω το coolbook να αποθηκευσει τις ρυθμισεις.. Και το howto του ειναι λιγο γτπ. Ωραια που τα καταφερες, με γεια το δροσερο λαπτοπ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kpartsi Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 ΑΝΑΣΤΑΣΗ λοιπόν..... το howto του coolbook είναι εντελώς λάθος. όχι μόνο πλέον δουλεύει αλλά για κια κάποιο περίεργο λόγο οι στροφες του ανεμιστήρα χτύπησαν 4500 και βάλε όταν η θερμοκρασία έφτασε κοντά στους 90.!!!!!! τι έκανα.. 1. Απεγκατέστησα το coolbool σύμφωνα με τις οδηγίες και αφού έκανα επανεκκίνηση 2. Έκανα reset στο SMC 3. εγκατέστησα coolbook ξανά, και χωρίς να απεπιλέξω το throttling, πάτησα το default και έκανα pair μονο στις επιλογές που έδινε το default, έκανα save και τέλος 4. έτρεξα το cputest και ΩΩΩΩΩΩ του θαύματος!!!! αμέσως μόλις έφτασε η θερμοκρασία στους 80 πήρε μπρος ο τεμπέλης γιωτάς ανεμιστήρας μου και έφτασε μέχρι και τις 4500 πριν το κλείσω. Το απορίας άξιον είναι το τι ξύπνησε τον ανεμιστήρα. Reset Smc είχα κάνει και το πρωί και δεν έιχε αλλάξει τίποτα. Τέσπα όλα καλά τώρα...... σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 36c ο κούλης λειτουργει σε θερμοκρασία 51ç με safari kai movist, θερμοκρασία άψογη κατά τη γνώμη μου για macbook. Screenshot ακολουθεί Hasodikis (pazzled) Γνώμη μου είναι ότι η απεγκατάσταση του coolbook σύμφωνα με τις οδηγίες ξεμπλόκαρε τα ανεμιστηράκια από το κόλλημα που είχαν από το προηγούμενο πρόγραμμα, που είχε αφήσει υπόλοιπα..... Τέλος καλό, όλα καλά!!!! Βλέπω ότι και σε εσένα συμβαίνει το ίδιο και με εμένα... δηλαδή την θερμοκρασία που δείχνει το coolbook στο info είναι κάπου 7-8 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή που δείχνει το iStat.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
hasodikis Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μέλος Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Μετά από μερικές ώρες χρήσης με undervolting παρατηρώ μια πτώση της θερμοκρασίας περίπου 5-6 βαθμούς. Έχω κάνει αρκετά συντηρητικό undervolting και πιστεύω ότι μπορεί να το πάω ακόμα πιο χαμηλά. Άλλη μέρα όμως αρκετά έσπασα τα νεύρα μου για σήμερα. Η δυνατότητες του επεξεργαστή όπως ήταν φυσικό άλλωστε δεν έχουν επηρεαστεί. Αυτή τη στιγμή με φορτιστή συνδεδεμένο, φωτεινότητα στο φουλ, με χαλαρό browsing και το λαπτοπ στα αλαβάστρινα μπούτια μου έχω 44 βαθμούς με τον ανεμιστήρα στις 2000rpm, σημαντική βελτίωση σε σχέση με πριν. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, γιατί αν ακολουθήσει κανείς το howto θα κοπιάσει λίγο. @Kpartsi Γνώμη μου είναι ότι η απεγκατάσταση του coolbook σύμφωνα με τις οδηγίες ξεμπλόκαρε τα ανεμιστηράκια από το κόλλημα που είχαν από το προηγούμενο πρόγραμμα, που είχε αφήσει υπόλοιπα..... Τέλος καλό, όλα καλά!!! ! Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό, γιατί η απεγκατάσταση του fan control έγινε κανονικά και ο λόγος που το έιχα εγκαταστήσει αρχικά ήταν οι στροφές του ανεμιστήρα που δεν ξεκολλούσαν από τις 2000rpm. Το πρόβλημα προυπήρχε και συνέχισε. Βλέπω ότι και σε εσένα συμβαίνει το ίδιο και με εμένα... δηλαδή την θερμοκρασία που δείχνει το coolbook στο info είναι κάπου 7-8 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή που δείχνει το iStat.... Είναι κάτι που με προβληματίζει. Δεν μπορώ να καταλάβω τελικά ποιον sensor παρακολουθεί το coolbook, αφού οι θερμοκρασίες που αναφέρει είναι νομίζω ίδιες ή σχεδόν ίδιες με τις θερμοκρασίες που το istat δίνει στο heatsink B. Όχι πως θεωρώ βεβαια ότι το istat είναι ντε και καλά σωστό. hasodikis Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kpartsi Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 5 Αυγούστου 2009 ..... Είναι κάτι που με προβληματίζει. Δεν μπορώ να καταλάβω τελικά ποιον sensor παρακολουθεί το coolbook, αφού οι θερμοκρασίες που αναφέρει είναι νομίζω ίδιες ή σχεδόν ίδιες με τις θερμοκρασίες που το istat δίνει στο heatsink B. Όχι πως θεωρώ βεβαια ότι το istat είναι ντε και καλά σωστό. hasodikis Η μέχρι τώρα εμπειρία μου με διάφορα προγράμματα μέτρησης θερμοκρασιών με φέρνει να διαλέξω το iStat ως το πιο αξιόπιστο... Επιπλέον η ένδειξη CPU A του iStat συμπίπτει απόλυτα με την θερμοκρασία που δείχνει και το smcFanControl, που και αυτό θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα προγράμματα.... Το heatsink που βλέπεις στο iStat είναι του GPU και όχι του CPU.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
darklordvader77 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2009 Share Δημοσ. 6 Αυγούστου 2009 εμενα ρε παιδες σε iMac γιατι μου βγαζει διαφορα θερμοκρασιων 5-6C μεταξυ smcFan Control και iStat?? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.