Προς το περιεχόμενο

(SOLVED)Macbook 13 mid 2009 περίεργα πράγματα με ανεμιστήρα

hasodikis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

εναλλακτικα θα προτεινα στο φιλο Hasodikis περα απ αυτα που του προτειναν αλλοι (Undervolting + κ να ανεβαζεις λιιιγο τα ανεμηστηρια το καλοκαιρι κ θα σαι jet) αφου θα παρει που θα παρει accessories να παρει κ ενα laptop stand.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Επισης, αν δεν μπορεις να το βαλεις στα ποδια σου και να το χρησιμοποιησεις το καλοκαιρακι αραχτος, δεν θα ηταν καλο να ριξεις την θερμοκρασια του για να μπορεις να το δουλεψεις κ εκτος σπιτιου/on the go?

Όχι μόνο... Και στο γραφείο πάνω να το έχεις.... Άλλο είναι να έχεις ένα δροσερό πληκτρολόγιο και να πληκτρολογείς άνετα και άλλο είναι να έχεις ένα καμίνι κάτω από τους καρπούς σου και να ιδρώνουν τα δάχτυλά σου.... :-)

Δημοσ.

Η λογική του "τι με νοιάζει εμένα ή εσένα από τη στιγμή που δουλεύει" είναι εσφαλμένη στον πυρήνα της.

Το λαπτοπ είναι δικό σου και δεν το έχεις πάρει για μερικές μέρες, το έχεις αγοράσει για να κάνεις την όποια δουλειά σου για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Στην περίπτωση δε της apple το έχεις χρυσοππληρώσει κι έχεις εγγύηση ένα μόνο χρόνο.

Έχεις λοιπόν μπροστά σου ένα "feature" όχι πρόβλημα (;)) το οποίο ξέρεις ότι μετά από καιρό πιθανόν να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Πιθανότερα δε όταν θα έχει λήξει η εγγύησή σου.Και αυτό το ξέρεις γιατί έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές σε ουκ ολίγους.

Τι θα κάνεις λοιπόν? Θα κάτσεις να βαυκαλίζεσαι με τσιτατα του στυλ "Έλα μωρέ σιγά ..... έτσι είναι και αφού δουλεύει στα @@ μου?"

Έλεος.

Και όχι φίλτατε οι υψηλές θερμοκρασίες στα φορητά είναι κατεξοχήν apple φαινόμενο. ακόμα και ένα παλιό turbox με celeronD που έχω (για τους γνωρίζοντες ...φούρνος) δεν ανεβάζει τόσο έυκολα και τόσο γρήγορα τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Το ΗΡ με  AMD turion 64 και χωρίς φρέον πλεον τα heatpipes, και με προβληματικό ανεμιστήρα χτυπάει μάξιμουμ 75άρια.

Ας αφήσουμε κατα μέρος λοιπόν αστεϊσμούς του στυλ "κατάλοιπα των pc".

Επί της ουσίας τώρα. Σήμερα είμαι υπηρεσία (100 και σημερα ....και μη πει κανείς να τις χιλιασω τον έφαγα;).Αυριο θα τον στρεσάρω με fulll load και μετά θα δοκιμάσω undervolting (το coolbook είναι μόνο επί πληρωμή?????;););)) και θα σας πω συμπεράσματα.

Έχω μία βάση με δυο ανεμιστήρες αλλά δεν μου φαίνεται να κάνει και πολύ καλή δουλειά ... θα δοκιμάσω να βάλω πιο δυνατούς ανεμιστήρες.

Hasodikis ( από τα σκαλιά του θαλάμου, με ασύρματο του δήμου)

Δημοσ.
...

Αυριο θα τον στρεσάρω με fulll load και μετά θα δοκιμάσω undervolting (το coolbook είναι μόνο επί πληρωμή?????;););)) και θα σας πω συμπεράσματα.

Έχω μία βάση με δυο ανεμιστήρες αλλά δεν μου φαίνεται να κάνει και πολύ καλή δουλειά ... θα δοκιμάσω να βάλω πιο δυνατούς ανεμιστήρες....

Το coolbook ειναι μονο επι πληρωμη, αλλα για τσεκαρε τα pm σου! ;)

Οσο για τις βασεις:

ποτε δεν εκαναν τρομερη δουλεια.Το βασικοτερο ειναι οτι ανασηκωναν το λαπτοπ και ετσι το αφηναν να αναπνεει.Οι ανεμιστηρες τους ποτε δεν εριχναν πολυ την θερμοκρασια.

Το undervolting την ριχνει πολυ περισσοτερο, χωρις να εχει τα μειονεκτηματα της βασης(θορυβος,αδυναμια μεταφορας,μικροτερη αυτονομια, κοστος κλπ)

Τελος, ιδιαιτερα για τα mbp που δεν εχουν απο κατω εισαγωγη αερα/τρυπες,οι βασεις με ανεμιστηρες κανουν ακομα λιγοτερη δουλεια. Κανουν σχεδον την ιδια δουλεια με το να ανασηκωνες απλα το λαπτοπ.

Δημοσ.

Ok... Αν πηρα μηχάνημα που θα μου χαλάσει μετά απο ένα χρόνο, έκανα ηλιθιότητα και δεν πρόκειται να ξαναπροτιμήσω τη συγκεκριμένη μάρκα. Δεν θα κάτσω να ασχολούμαι με κάτι που είναι δουλεια του κατασκευαστή.

Δημοσ.

Μου κάνει εντύπωση ότι τα MBP ανεβάζουν τόσο μεγάλη θερμοκρασία. Σε review που διάβασα οι θερμοκρασίες ήταν στο σασί ήταν γύρω στα 38-40C - είναι του προηγούμενου μοντέλου που κυκλοφόρησε πέρυσι αλλά είναι τόσο μεγάλη η διαφορά με το νέο;

MBP 15" Review

MBP 13" Review

Δημοσ.
Μου κάνει εντύπωση ότι τα MBP ανεβάζουν τόσο μεγάλη θερμοκρασία. Σε review που διάβασα οι θερμοκρασίες ήταν στο σασί ήταν γύρω στα 38-40C - είναι του προηγούμενου μοντέλου που κυκλοφόρησε πέρυσι αλλά είναι τόσο μεγάλη η διαφορά με το νέο;

MBP 15" Review

MBP 13" Review

Τα links που βάζεις είναι μεν των προηγούμενων μοντέλων αλλά είναι της ίδιας οικογένειας unibody, οπότε και τα καινούργια έχουν αυτές τις θερμοκρασίες....

Επίσης είναι διαφορετικές οι θερμοκρασίες στο σασί από αυτές του επεξεργαστή που είναι σαφώς υψηλότερες.... Επίσης στα reviews οι μετρήσεις έγιναν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος δωματίου 22 βαθμών, κάτι που δεν ισχύει αυτή την εποχή στην Ελλάδα...

Δημοσ.
Επίσης είναι διαφορετικές οι θερμοκρασίες στο σασί από αυτές του επεξεργαστή που είναι σαφώς υψηλότερες.... Επίσης στα reviews οι μετρήσεις έγιναν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος δωματίου 22 βαθμών, κάτι που δεν ισχύει αυτή την εποχή στην Ελλάδα...

Οι επεξεργαστές έχουν μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του 100C αν δεν κάνω λάθος οπότε αν ο θόρυβος και η θερμοκρασία του σασί είναι σε καλά επίπεδα γιατί να υπάρχει πρόβλημα; Οι μηχανικοί της apple έχουν προγραμματίσει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας σε συγκεκριμένη θερμοκρασία που ξέρουν ότι δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Δεν νομίζω ότι η μεγάλη θερμοκρασία του επεξεργαστή θα κάνει τον φορητό να χάσει 3-4 χρόνια ζωής και να χαλάσει μετά από μερικούς μήνες εκτός και αν υπήρχε κάτι ελαττωματικό από την αρχή.

Δημοσ.

Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς...

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το laptop όσο πιο δροσερό είναι τόσο καλύτερα.... Και από πλευράς μακροζωΐας και από πλευράς άνεσης στη χρήση... Και αφού υπάρχει τρόπος να το κάνω χωρίς να επηρεάσω την λειτουργία του και τις επιδόσεις του, γιατί να μην το κάνω;;;; ;)

Δημοσ.
Οι επεξεργαστές έχουν μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του 100C αν δεν κάνω λάθος οπότε αν ο θόρυβος και η θερμοκρασία του σασί είναι σε καλά επίπεδα γιατί να υπάρχει πρόβλημα; Οι μηχανικοί της apple έχουν προγραμματίσει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας σε συγκεκριμένη θερμοκρασία που ξέρουν ότι δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Δε μπορει, πες μας οτι κανεις πλακα -και δε τα πιστευεις σοβαρα αυτα

:shock:

"Οι μηχανικοί της apple", ναι καλα... -το αλλο με τον Τοτο το ξερεις?

http://www.xlr8yourmac.com/systems/G5_coolant_leaks.html

Δημοσ.
Δε μπορει, πες μας οτι κανεις πλακα -και δε τα πιστευεις σοβαρα αυτα

:shock:

Γιατί θεωρείς ότι κάνω πλάκα; Είπα ότι αν οι θερμοκρασίες στο σασί και ο θόρυβος είναι σε κανονικά επίπεδα γιατί να με ενοχλεί η θερμοκρασία λειτουργεί ο επεξεργαστής αρκεί να είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια λειτουργίας βάση του κατασκευαστή;

Έχεις κάποιος σκοπό να κρατήσεις τον υπολογιστή σου για 15-20 χρόνια ή νομίζεις ότι οι +10C θα είναι αυτοί που θα τον καταστρέψουν μετά από 10 μέρες;

Και οι μηχανικοί της apple ξέρουν περισσότερα από πάρα πολλούς μιας και έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και εργάζονται σε σχετική εταιρία. Δεν νομίζω ότι εσκεμμένα κάνουν προϊόντα που θα χαλάνε 1 ώρα αφού τα βάλεις σε λειτουργία.

Δημοσ.
γιατί να με ενοχλεί η θερμοκρασία λειτουργεί ο επεξεργαστής αρκεί να είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια λειτουργίας βάση του κατασκευαστή;

Απαντησεις σε αυτο υπαρχουν -και ειναι 100% ξεκαθαρες B)

[Μη με βαλεις να γραφω/εξηγω τωρα, τα σχεδον δεδομενα]

Ευτυχως, οσοι ασχοληθηκαν με pc, εμαθαν 5 πραγματα :devil:

Δημοσ.
Απαντησεις σε αυτο υπαρχουν -και ειναι 100% ξεκαθαρες B)

[Μη με βαλεις να γραφω/εξηγω τωρα, τα σχεδον δεδομενα]

Ευτυχως, οσοι ασχοληθηκαν με pc, εμαθαν 5 πραγματα :devil:

Μπορείς να τις γράψεις για να τα μάθω και εγώ; Αν κάνω λάθος να αλλάξω και την συμπεριφορά με τον δικό μου υπολογιστή.

Δημοσ.

My friend, Google is your friend :-)

- - - -

Επισης, καταγγελω οτι, αν πιστευαμε μονο την Apple (μαμααα!)

περιπου οι μισες υδροψυξεις, μετα τον πρωτο χρονο, χανουνε :mad:

[Ασημαντοτητες θα μου πειτε, για τους σπουδαιους μηχανικους]

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι η μεγάλη θερμοκρασία του επεξεργαστή θα κάνει τον φορητό να χάσει 3-4 χρόνια ζωής και να χαλάσει μετά από μερικούς μήνες εκτός και αν υπήρχε κάτι ελαττωματικό από την αρχή.

Το οριο ειναι πραγματι 100, ισως κ 105 για τους μερικους core 2 duo.

Αλλα οταν λειτουργεις στο οριο και με υψηλες θερμοκρασιες δεν ειναι οτι καλυτερο.

Κουραζονται πιο γρηγορα τα ηλεκτρονικα κλπ, χωρια οτι μπορει να σε δυσκολευει στη χρηση λογω επαφης με το δερμα..

Και δεν μιλαμε μονο για τον επεξεργαστη.Αν ζεσταινεται τοσο πολυ ο επεξεργαστης, τοτε και τα γυρω εξαρτηματα ζεσταινονται παραπανω λογω της cpu: καρτα γραφικων , mobo , σκληρος δισκος(που για την μακροζωια του ειναι σημαντικες οι χαμηλες θερμοκρασιες), πυκνωτες(που ενας να σκασει λογω των υψηλων θερμοκρασιων και της συνεχης λειτουργιας στο οριο, παει το μηχανημα).

Οσο για τους μηχανικους της apple, μην ξεχνας διαφορα φιασκο που ειχαν με τις θερμοκρασιες.

Τι μιλαμε για τα πρωτα macbook / macbook pro, τι μιλαμε για το macbook air πριν 1 χρονο που εκλεινε συχνα λογω θερμοκρασιων ο ενας πυρηνας ακομα και οταν χαζευες ενα απλο video στο youtube(εχει βγει και ο ορος "core shutdown" που αναφερεται σχεδον αποκλειστικα στο macbook air, ενα απλο google search με τον ορο "core shutdown" θα σε πεισει)

Και οπως ειπωθηκε:

οταν μπορουμε χωρις ΚΑΝΕΝΑ προβλημα στην λειτουργια του και στις επιδοσεις να φροντισεις την μακροζωια του και να το κανεις πιο ανετο στη χρηση, γιατι να μην το κανεις?

Ή ακομα και αν καποιος δεν θελει να το κανει, μην ακουμε διαφορα φαιδρα οτι δεν πρεπει να μας απασχολουνε οι υψηλες θερμοκρασιες ή οτι ειναι καταλοιπα των pc ή οτι μας καλυπτει η εγγυηση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...