Προς το περιεχόμενο

(SOLVED)Macbook 13 mid 2009 περίεργα πράγματα με ανεμιστήρα

hasodikis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω το macbook unibody 13" mid 2009 το οποίο μου ήρθε πριν από λίγες μέρες.

Είναι το πρώτο μου μακμπουκ και επειδή φοβάμαι μην έχω κάνει μαμακιά διαβάστε το εξής:

στις πρώτες μέρες λειτουργίας παρατήρησα ότι το macbook ανεβάζει πολύ έυκολα υψηλές θερμοκρασίες, Παρατήρησα επίσης ότι άσχετα από τη θερμοκρασία ... (το έφτασα μέχρι 80 ) ο ανεμιστήρας ( μέσω istat) έμενε κολλημένος στις 1990-2000 rpm. Και λέω έμενε γιατί επειδη η κατάσταση αυτή με ανησύχησε εγκατέστησα μια εφαρμογή με το όνομα fan control 1.2

(http://www.macupdate.com/info.php/id/23137

kai http://www.lobotomo.com/products/FanControl/ υπόψιν το δεύτερο λέει μόνο για pro )

και αμέσως ο ανεμιστήρας ξεκόλλησε και έφτασε μέχρι τις 2800 rpm. Αυτό με ψιλο τρόμαξε και απεγκατέστησα το πρόγραμμα αυτό ακολουθώντας τις οδηγίες και έκανα επανεκκίνηση.

Το macbook είναι τώρα σε ρεύμα με θερμοκρασία σταθερή στους 49 και ο ανεμιστήρας είναι μόνιμα στις 2200 rpm και δεν πέφτει.

Έχω κάνει μαμακία? αν ναι πως τη διορθώνω? Τι μαμακία ακριβώς έκανα? Τι συνέπειες μπορεί να έχει?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Hasodikis

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πρωτα απ' ολα να κανεις ενα smc reset

Μετα θα σου προτεινα να τσεκαρεις με το monitor activity τι σου τρωει και αν σου τρωει κατι cpu..

Μολις σιγουρευτεις μην ξανακοιταξεις θερμοκρασιες, τουλαχιστον οχι συνεχεια, απολαυσε το macbook γιατι ειναι πολυ ωραια εμπειρια και μην κανεις τετοιου ειδους πραγματα που εκανες στο pc

Δημοσ.

Δεν είναι περίεργη η συμπεριφορά.... Αυτή είναι η συμπεριφορά των MB/MBPs... Εγώ στο δικό μου έχω δει και 90 βαθμούς. Πρέπει το μηχάνημα να βράσει για να ανέβουν τα ανεμιστηράκια, καθώς δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην ησυχία του μηχανήματος παρά στην θερμοκρασία του.... Εγώ έχω εγκατεστημένο το smcFanControl και έχω βάλει μόνιμα τα ανεμιστηράκια τώρα το καλοκαίρι στις 3000 στροφές για να έχω πιο χαμηλές θερμοκρασίες.... Οι 2000 που είναι το στάνταρ του μηχανήματος φαίνονται λίγες για να το κρατήσουν δροσερό. Επιπλέον, πριν ξεκινήσω μια εργασία επίπονη για τον επεξεργαστή, π.χ. μετατροπή βίντεο, μέσω του smcFanControl αυξάνω τις στροφές στις 4000 και δεν περιμένω το μηχάνημα να βράσει για να ανεβάσει τις στροφές στα ανεμιστηράκια... Επίσης δοκίμασε και το undervolting... Μπορείς να πετύχεις έως και 10 βαθμούς χαμηλότερες θερμοκρασίες...

Δημοσ.
Πρωτα απ' ολα να κανεις ενα smc reset

Μετα θα σου προτεινα να τσεκαρεις με το monitor activity τι σου τρωει και αν σου τρωει κατι cpu..

Μολις σιγουρευτεις μην ξανακοιταξεις θερμοκρασιες, τουλαχιστον οχι συνεχεια, απολαυσε το macbook γιατι ειναι πολυ ωραια εμπειρια και μην κανεις τετοιου ειδους πραγματα που εκανες στο pc

To πρόβλημα δεν είναι οι υψηλές θερμοκρασίες καθεαυτές αλλά το τι συνέβει με τον ανεμιστήρα. Γιατί ανέβηκαν οι στροφές ? έχουν και άλλοι τέτοιες στροφές? ποιο είναι το φυσιολογικό ? πως επιστρέφω σε αυτό?

Hasodikis

Δημοσ.

Μου φαίνεται πάντως ότι σε αυτού του είδους τα προγράμματα θα πρέπει να ακολουθείς ειδική διαδικασία απεγκατάστασης που περιγράφεται στις οδηγίες του και όχι απλώς να το σβήνεις από το Applications.... Στην δεύτερη περίπτωση αφήνει πίσω στον υπολογιστή μόνιμες τις αλλαγές που έκανες... Υποθέτω ότι αυτό συνέβη και σε εσένα και σου άφησε μόνιμες τις αλλαγές που έκανες στις στροφές του ανεμιστήρα....

Δημοσ.
Μου φαίνεται πάντως ότι σε αυτού του είδους τα προγράμματα θα πρέπει να ακολουθείς ειδική διαδικασία απεγκατάστασης που περιγράφεται στις οδηγίες του και όχι απλώς να το σβήνεις από το Applications.... Στην δεύτερη περίπτωση αφήνει πίσω στον υπολογιστή μόνιμες τις αλλαγές που έκανες... Υποθέτω ότι αυτό συνέβη και σε εσένα και σου άφησε μόνιμες τις αλλαγές που έκανες στις στροφές του ανεμιστήρα....

H απεγκατασταση έγινε κανονικά μέσω appcleaner για το pref.pane και με το χέρι για το module από /library/startupitems

linuxας είμαι βρε..... μη με υποβαθμίζεις ;)

Τέσπα το "πρόβλημα" λυθηκε όταν έκανα κανονικό shutdown και εκκίνηση του συστηματος. Φαίνεται ότι το απλό reboot δεν αρκούσε.

Τώρα ο ανεμιστήρας είναι πίσω στις 2000rpm σταθερά. και η θερμοκρασία επανήλθε στα "φυσιολογικά" της επίπεδα;);) (55c όταν γραφω το ποστ αυτό στο safari, με istats στο menu bar και αναπαραγωγή σε vlc ενός avi.

Πάντως ακόμα έχω την περιέργεια για το τι έγινε. Τι είναι τελικά το φυσιολογικό ? Να κτυπάς 75άρια με 80 άρια και να μην ανεβαίνουν οι στροφές του ανεμιστήρα?

Hasodikis

Δημοσ.
H απεγκατασταση έγινε κανονικά μέσω appcleaner για το pref.pane και με το χέρι για το module από /library/startupitems

linuxας είμαι βρε..... μη με υποβαθμίζεις ;)

Τέσπα το "πρόβλημα" λυθηκε όταν έκανα κανονικό shutdown και εκκίνηση του συστηματος. Φαίνεται ότι το απλό reboot δεν αρκούσε.

Τώρα ο ανεμιστήρας είναι πίσω στις 2000rpm σταθερά. και η θερμοκρασία επανήλθε στα "φυσιολογικά" της επίπεδα;);) (55c όταν γραφω το ποστ αυτό στο safari, με istats στο menu bar και αναπαραγωγή σε vlc ενός avi.

Πάντως ακόμα έχω την περιέργεια για το τι έγινε. Τι είναι τελικά το φυσιολογικό ? Να κτυπάς 75άρια με 80 άρια και να μην ανεβαίνουν οι στροφές του ανεμιστήρα?

Άμα θες βάλε το smcFanControl και ανέβασε λίγο τις στροφές τώρα το καλοκαίρι... Στο δικό μου μέχρι και τις 2600 είναι απόλυτα αθόρυβο, στις 3000 ακούγεται ένα ελαφρύ βούϊσμα, αλλά το προτιμώ για να έχω το μηχάνημα λίγο πιο δροσερό :-)

Hasodikis

Δεν σε υποβαθμίζω.... ;)

Απλώς συνήθως αυτά τα προγράμματα θέλουν να κάνεις uninstall μέσα από τα preferences του ίδιου του προγράμματος ώστε να επαναφέρουν τις default ρυθμίσεις και μετά να κάνεις το uninstall το συνηθισμένο.....

Αφού λύθηκε το πρόβλημα, όλα καλά :-)

Ναι, αυτό είναι το φυσιολογικό του μηχανήματος... Να χτυπάς 70άρια και 80άρια και μετά από ώρα να ανεβαίνουν σιγά-σιγά οι στροφές του ανεμιστήρα... :-)

Δημοσ.

Εμένα είναι σταθερά στις 2000 στροφές και για να αρχίσουν να αυξάνουν πρέπει να πιάσει 65-70 βαθμούς.Επίσης έχω παρατηρήσει ότι όταν αρχίζει και δουλεύει αρκετά η CPU οι ανεμιστήρες αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές και ας είναι η θερμοκρασία πχ ακόμα στους 55 βαθμούς.

Δημοσ.

Hasodikis

Ναι αυτο ειναι το "φυσιολογικο" για apple φορητο.

Οπως σωστα ειπε ο kpatsi δινεται προτεραιοτητα στον χαμηλο θορυβο απο οτι στις χαμηλες θερμοκρασιες..

Ιδιαιτερα τα προηγουμενα white macbook ειχαν μεγαλα προβληματα θερμοκρασιως, ζεσταινονταν υπερβολικα πολλες φορες, σε σημειο να μην μπορεις να τα λειτουργεις στα ποδια σου.

Τα unibody εχουν αισθητα χαμηλοτερες θερμοκρασιες..

Οπως και να εχει, θα προτεινω για πολλοστη φορα το undervolting , μιας κ ουσιαστικα δεν εχει μειονεκτηματα, ενω αυξανεις την μακροζωια του υπολογιστη, μεγαλωνει η αυτονομια, χαμηλωνουν οι θερμοκρασιες και ο θορυβος.

Ολα αυτα χωρις να επηρεαστουν στο ελαχιστο οι επιδοσεις!

Δημοσ.

Οπως και να εχει, θα προτεινω για πολλοστη φορα το undervolting , μιας κ ουσιαστικα δεν εχει μειονεκτηματα, ενω αυξανεις την μακροζωια του υπολογιστη, μεγαλωνει η αυτονομια, χαμηλωνουν οι θερμοκρασιες και ο θορυβος.

Ολα αυτα χωρις να επηρεαστουν στο ελαχιστο οι επιδοσεις!

+1

Με το CoolBook έχω δει από 5 έως 10 βαθμούς χαμηλότερες θερμοκρασίες χωρίς να έχει επηρεαστεί στο παραμικρό η απόδοση του επεξεργαστή!!!!

Δημοσ.

γιατί ασχολείστε με τη θερμοκρασία του λαπτοπ σε καινούργιο μηχάνημα τι σας νοιάζει; Αν χαλάσει δηλαδή εσείς θα φταίτε; Σας καλύπτει η εγγύηση... Κατάλοιπα των pc...

Δημοσ.
γιατί ασχολείστε με τη θερμοκρασία του λαπτοπ σε καινούργιο μηχάνημα τι σας νοιάζει; Αν χαλάσει δηλαδή εσείς θα φταίτε; Σας καλύπτει η εγγύηση... Κατάλοιπα των pc...

Κατάλοιπα των pc... Μαλιστα... :shock:

Βρε τι διαβαζουμε πρωινιατικα :lol:

Δεχεσαι το (χρυσοπληρωμενο!) μηχανημα σου να ΤΣΙΓΑΡΙΖΕΤΑΙ,

διχως αντιρρhσεις / προβλημα -> σου φτανει που γραφει APPLE... :devil:

Δημοσ.

Αν χαλασει ΜΕΤΑ απο ενα χρονο δεν σε καλυπτει η εγγυηση.:-D

Επισης οι υψηλες θερμοκρασιες που μπορει να αναπτυσσουν, σε αποτρεπουν να το χρησιμοποιεις στα ποδια σου.

Υ.Γ.: Τα περισσοτρα ποιοτικα pc laptop ειναι αισθητα πιο κρυα απο τα apple.

Το προβλημα με τις θερμοκρασιες ειναι πολυ πιο συχνο στα apple,οποτε οχι δεν προκειται για καταλοιπα των pc..

Δημοσ.

όπως γράφεις κι εσύ ΜΕΤΑ από ένα χρόνο... όχι σε καινούργιο μηχάνημα κάθομαι και κοιτάω όλη την ώρα τη θερμοκρασία... :-(

και δηλαδή τι θέλετε να πείτε αν πάρει η μάνα μου ένα λαπτοπ πρέπει να ξέρει να προσέχει τη θερμοκρασία; Μού φαίνεται γι αυτό το λόγο ανακαλύφτηκαν τα λειτουργικά συστήματα.........

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 13:26 ----------

Κατάλοιπα των pc... Μαλιστα... :shock:

Βρε τι διαβαζουμε πρωινιατικα :lol:

Δεχεσαι το (χρυσοπληρωμενο!) μηχανημα σου να ΤΣΙΓΑΡΙΖΕΤΑΙ,

διχως αντιρρhσεις / προβλημα -> σου φτανει που γραφει APPLE... :devil:

και τι με νοιάζει ρε φίλε από τη στιγμή που δουλεύει;

Δημοσ.
όπως γράφεις κι εσύ ΜΕΤΑ από ένα χρόνο... όχι σε καινούργιο μηχάνημα κάθομαι και κοιτάω όλη την ώρα τη θερμοκρασία... :-(

Μπερδεμενα τα εχεις...

Αν δηλαδη επι ενα χρονο που εχει εγγυηση το μηχανημα τσουρουφλιζεται(αφου δεν κοιταει ο χρηστης την θερμοκρασια) και τελικως την βλαβη απο το τσουρουφλισμα του πρωτου χρονου την παρουσιασει μετα απο λιγο καιρο (πχ στον 1.5 χρονο), τι θα εκανε ο χρηστης που δεν θα ειχε εγγυηση τοτε??

Γενικοτερα, οι βλαβες/γηρανση απο τις θερμοκρασιες ερχονται μετα απο λιγο καιρο.

Για αυτο πρεπει να το προσεχουμε εξαρχης, ιδιαιτερα τα apple μηχανηματα που εχουν ιστορικο με βλαβες/προβληματα απο αυξημενες θερμοκρασιες!

και τι με νοιάζει ρε φίλε από τη στιγμή που δουλεύει;

Μεχρι ποτε ομως θα δουλευει σωστα?

Επισης, αν δεν μπορεις να το βαλεις στα ποδια σου και να το χρησιμοποιησεις το καλοκαιρακι αραχτος, δεν θα ηταν καλο να ριξεις την θερμοκρασια του για να μπορεις να το δουλεψεις κ εκτος σπιτιου/on the go?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...