Προς το περιεχόμενο

Επιτέλους ati και ubuntu 9.04


ata1983

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά μόλις κατέβασα για την 4670 μου τους καινούριους drivers από το site της amd. Έχει βγεί η έκδοση 9.7.

Η μοναδική έκδοση μέχρι τώρα που δουλεύει κανονικά. Μέχρι και video βλέπω έχοντας ενεργοποιημένο το compiz. 3D acceleration έχω κανονικά αν και μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο αργός σε επιδόσεις από την έκδοση 9.4 που είχα δοκιμάσει. Αν συνεχίσει χωρίς προβλήματα όμως χαλάλι του

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή με τους νέους drivers μπορείς να δεις τα video χωρίς κάποια άλλη ρύθμηση; πάντα αυτο ήταν που με κούραζε στα linux

 

Με τους παλιούς drivers είχα δύο προβλήματα. Ο υπολογιστής κόλλαγε ή έκανε restart όταν πήγαινα να παίξω ένα video ή όταν πήγαινα fullscreen στο youtube. Τώρα δεν κάνει τίποτα από αυτά.

Απλά όταν πας fullscreen με vlc για 2-3sec δεν έχει εικόνα και για άλλα 2-3 πιξελιάζει αλλά μετά είναι οκ.

Με τον totem όταν κάνω fullscreen δείχνει μια φορά το desktop και μετά όλα οκ.

 

Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι θέματα του compiz fusion. Όταν το απενεργοποιώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα από αυτά που ανέφερα(αν και δεν ενοχλούν έτσι και αλλιώς). Ακόμα και dual monitor παίζει μια χαρά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε παιχνίδια βελτιόθηκε; Γιατί πήγα να παίξω παλιά CoD2 και δεν υποφερνόταν, και ακόμα μια απορία, ποιός είναι ο πιο κατάληλος τρόπος για να τα κάνουμε install;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να τα βαλουμε ολα σε μια σειρα...

 

α) Για να εχεις αναπαραγωγη βιντεο σε xv video output που ειναι και το σωστο, πρεπει ο ιδιος ο driver να εχει την επιλογη ενεργη απο default ή να ενεργοποιηται απο καπου.

Ειμαι σε fglrx απο τον Μαρτιο του 2008 και εχω την παρακατω επιλογη στο xorg.conf μου για να εχω κανονικα βιντεο σε xv

>Section "Extensions"
Option	    	"Composite" 			"Enable"
Option	    	"RENDER" 			"Enable"
Option	    	"DAMAGE" 			"Enable"
[b]Option	    	"XVideo" 			"Enable"[/b]
EndSection

 

β) Το παραπανω ισχυει και για να εχεις xv τρεχοντας ταυτοχρονα και compositing (compiz), αλλα υποτιθεται οτι απο την εκδοση 9.1 και μετα εχει εξαλοιφθει πληρως η αναγκη για την παραπανω ρυθμιση, μιας και ο driver την ενεργοποιει απο default.

 

γ) Απο τοτε το μονο που εχει αλλαξει ειναι ο xorg που πηγε στην εκδοση 1.6, αρα πρεπει να εκσυγχρονιστει και ο fglrx για να συνεχισει να κανει οτι εκανε, αλλα κυριως να ειναι συμβατος με τον xorg. Ο "μαμα" fglrx που ειναι στο repo του ubuntu 9.04, ειναι αντιστοιχος της 9.3 εκδοσης και δουλευει ΜΕΡΙΚΩΣ με τον xorg 1.6. Αν κοιταξετε τα οσα εχω πει σε αλλα θεματα περι τις ati και του ubuntu θα καταλαβετε.

 

δ) Εστω οτι πλεον ο fglrx στην εκδοση 9.7 εγινε πληρως συμβατος με τον xorg 1.6. Δεν αρκει μονο αυτο. ΠΡΕΠΕΙ να ειναι συμβατος και με τον τελευταιο ΠΥΡΗΝΑ, τον 2.6.30, που δεν ειναι. Βασικα δεν ειναι καν συμβατος με τον 2.6.29! Αλλα αυτο λιγο νοιαζει καποιον ο οποιος ειναι με ubuntu 9.04 που εχει τον 2.6.28 και δεν βλεπει περα απο τη διανομη του.

 

Σημειωση, ο 2.6.29 ειναι ηδη 5 μηνες παλιος ("γεννηθηκε" στις 23/3/09) και ο 2.6.30 ειναι "μολις" 1.5 μηνα παλιος ("γεννηθηκε" στις 10/6/09). Αυτους τους 5 μηνες τι κανει η ati? Τιποτα.

Ας ειναι καλα οι "χορηγιες" του ubuntu, αλλιως ουτε με τον 2.6.28 θα ηταν συμβατος.

Μεχρι λοιπον να γινει και αυτο, o driver ειναι της πλακας.

 

Να μην ξεχασω οτι ο σημερινος driver της nvidia, 185.xx, ειναι συμβατος ακομα και με την pre-release του 2.6.31 που θα βγει το Σεπτεμβριο λογικα.

 

(ψαχνω να βρω το post-φωτια για τον fglrx που εκανα παλιοτερα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε παιχνίδια βελτιόθηκε; Γιατί πήγα να παίξω παλιά CoD2 και δεν υποφερνόταν, και ακόμα μια απορία, ποιός είναι ο πιο κατάληλος τρόπος για να τα κάνουμε install;

 

Δεν έχω δοκιμάσει παιχνίδια πάντως απ'ότι φαίνεται σε 3D επιδόσεις δεν πρέπει να είναι και ότι καλύτερο.

 

jim_p ωραίο post!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και δεν λεει τιποτα ουσιαστικοτερο απο αυτα που ειπα παραπανω

 

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2737148&postcount=16

 

Επισης, με την μεταβαση μου απο fglrx 8.1x σε 9.2 οι επιδοσεις σε 3d απογειωθηκαν κυριολεκτικα. Μετα παλι αρχισε η κατρακυλα του fglrx για να γινει συμβατος με τον xorg 1.6.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλημερες

 

επειδη εχω κι εγω παρομοια, πικρη εμπειρια.

μπορει καποιος να μου πει τι κολοκυθια πρεπει να κανω για να εχω αξιοπρεπες πισι με

 

01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon HD 3200 Graphics

και

ii xorg 1:7.4~5ubuntu18 X.Org X Window System

και

2.6.28-13-generic

σε ubuntu 9.04

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πολλα θα!

κανε το χωρις δηλωσεις

δεν υπηρξε κατι προκλητικο

απλα ενας αστεισμος

οκ. αν ειναι ετσι το παιρνω πισω και ζητω συγγνωμη.

 

Να βαλεις radeon σαν driver σε ενα υποτυπωδες xorg.conf.

 

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2686724&postcount=9

 

σε ευχαριστω. θα το μελετησω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τον jim_p που απέδειξε νωρίτερα ότι το έχει το θέμα, εγώ δεν κατάφερα με τίποτα να δουλέψω με τους radeon ή radeonhd. Οι vesa μου δούλεψαν καλύτερα και ούτως ή άλλως με τους radeon δεν είχα 3D support.

 

poscaman όταν λες αξιοπρεπές σύστημα τι εννοείς ακριβώς? Αν δε σε ενοχλούν τα μικροπροβληματάκια που περιέγραψα πριν δοκίμασε και τους 9.7, δεν χάνεις τίποτα.

Εγώ τώρα με μια 4670 έχω compiz ενεργό και αναπαραγωγή video κανονικά, όπως είπα ακόμα και youtube fullscreen βλέπω που πριν κρεμούσε. Απλά φαίνεται ότι έχουν δουλειά ακόμα, για έναν χρήστη σαν εμένα πάντως που δεν πειράζει πολλά πολλά είναι ένα θετικό βήμα να δουλεύουν όλα όπως είναι.Και επίσης αν χρειάζεσαι σοβαρό 3D acceleration δεν το βλέπω, ακόμα και στο google earth σπάει η εικόνα, σε παιχνίδια πχ πιστεύω θα είναι χάλια.

 

Τελικά πέρα από την πλάκα παρ'ότι φανατικός ati/amd εδώ και χρόνια έχω απογοητευτεί πάρα πολύ με το θέμα αυτό. Και μπορεί intel να μην σκέφτομαι ποτέ να βάλω αλλά μια nvidia τώρα θα μου έκανε ένα πολύ καλύτερο συστηματάκι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...