NOMIKOS Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Οι αμερικάνοι που διώξαν τους ιθαγενείς... Ο άνθρωπος που δεν σέβεται το περιβάλλον... Οι εταιρίες που κάνουν ότι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα... Είναι αυτά προβληματισμοί? Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα, τι ακριβώς σας προβλημάτισε? Δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρα για πολύ κόσμο και για την μεγάλη μερίδα των υπολοίπων που υπονοούν ότι τα γνωρίζουν ,υποδερμικά τα αισθάνονται. Αλλιώς τα πράγματα έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικά τώρα και να μην υπάρχει αυτή η νάρκη σε όλο τον πλανήτη που οδεύει προς τον αφανισμό.
sanoshuke Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 να σας ρωτήσω κάτι εσείς που το είδατε το avatar , αν δεν το βλέπατε se 3d και ας πούμε ήταν σε dvd-blue-ray στο σπίτι κατά την γνώμη σας θα άξιζε τον χαρακτηρισμό τανιάρα ,κτλ ρωτάω γιατί δεν το έχω δει και θα το περιμένω να βγει σε blue-ray -dvd . ---------- Προσθήκη στις 13:05 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:04 ---------- να σας ρωτήσω κάτι εσείς που το είδατε το avatar , αν δεν το βλέπατε se 3d και ας πούμε ήταν σε dvd-blue-ray στο σπίτι κατά την γνώμη σας θα άξιζε τον χαρακτηρισμό ταινιάρα ,κτλ ρωτάω γιατί δεν το έχω δει και θα το περιμένω να βγει σε blue-ray -dvd .
Fidelio Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Θα το δω και σε 2D και θα σου πω. Αν και η πρώτη εντύπωση είναι η πιο συμνατική. Σε κάθε περίπτωση , δεν έχει πολύ νόημα η ερώτηση γιατί είναι προφανές οτι το οπτικό ερέθισμα είναι στοιχείο της συνταγής. Δες για παράδειγμα την αγαπημένη σου ταινία χωρίς ήχο διαλόγων , αλλά βάλε υπότιτλους. Θα είναι το ίδιο ταινιάρα;
kirileman Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Είδα και ξαναείδα το τρέιλερ σε FullHD τηλεοράσεις (σε κατάστημα εννοείται). Μου φάνηκε το ίδιο εντυπωσιακό για να μην πω εντυπωσιακότερο λόγω χρωμάτων, αντίθεσης κλπ. Ταινιάρα δεν το χαρακτήρισα ποτέ.
Moderators Praetorian Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Moderators Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Πολύ λίγοι σχημάτισαν καλή εικόνα για την ταινία από το trailer. Σε μένα μου φάνηκε πχ μια από τα ίδια, τίποτα το πολύ εντυπωσιακό ή καινούργιο. Καμιά σχέση βέβαια με την εντύπωση που είχα αφού είδα την ταινία.
million_voices Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Και στο κάτω κάτω αν πούμε ότι το Αβατάρ είχε μέσα μηνύματα και προβληματισμούς και το αποκαλέσουμε Υπερθέαμα του Βασιλιά, τότε αυτό π.χ που όλος τυχαίως το είδα χθες τι πρέπει να το κάνουμε? Να του χτίσουμε ένα πάνθεον? τι ψαχνεις να βρεις τωρα δες και το Brazil http://www.imdb.com/title/tt0088846/ που ισως να μην ξερεις
Sellers Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Terry Gilliam και δεν ξέρεις δεν πάνε μαζί στην ίδια πρόταση...
antreas18 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Εντυπωσιακη αλλα την ξεχνας γρηγορα λογω μετριου σεναριου...
Rubin074 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Επειδή εγώ δεν τρελάθηκα με την ταινιά (εντάξει, γούστα είναι αυτά), ορίστε ένα ενδιαφέρον post. Δώστε βάση στην εικόνα. Αλλά απ' την άλλη σκέφτομαι ότι το ίδιο μπορεί να πει κανείς για 1.494.402.084 ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει. Αλλά μιας και με το Avatar έγινε τόσος ντόρος...
Sellers Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Αλλά απ' την άλλη σκέφτομαι ότι το ίδιο μπορεί να πει κανείς για 1.494.402.084 ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει. Ε ναι ρε συ αλλά ποια άλλη απο αυτές έχει δικό της θέμα με 600 πόστς? Τι στερούνται οι υπόλοιπες 1.494.402.083 που το έχει το Avatar και του ανοίξαμε και θέμα ? (Και όχι μόνο εμείς φυσικά.)
john2gr Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Στερούνται τον Cameron και το promotion της ταινίας
washcloud Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 ...Τις ορμόνες σας μέσα τελικά, ορισμένων εδώ μέσα... (αααχχχ τα νειάτα... ) ...Σοβαρά τώρα όμως : Οι αμερικάνοι που διώξαν τους ιθαγενείς... Ο άνθρωπος που δεν σέβεται το περιβάλλον... Οι εταιρίες που κάνουν ότι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα... Είναι αυτά προβληματισμοί? Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα, τι ακριβώς σας προβλημάτισε? Το αν ο άνθρωπος σέβεται η όχι το περιβάλλον? Το Αβαταρ περιμένατε για να αρχίσετε να κάνετε ανακύκλωση? Και στο κάτω κάτω αν πούμε ότι το Αβατάρ είχε μέσα μηνύματα και προβληματισμούς και το αποκαλέσουμε Υπερθέαμα του Βασιλιά, τότε αυτό π.χ που όλος τυχαίως το είδα χθες τι πρέπει να το κάνουμε? Να του χτίσουμε ένα πάνθεον? Αυτά που αναφέρεις, σίγουρα είναι μηνύματα. Και το θέμα είναι πως υπάρχουν στην εν λόγω ταινία. Κι ακόμα καλύτερα, δεν είναι απλά ότι υπάρχουν : είναι η ουσία της ταινίας (αν την δεις προσεχτικά, θα το δεις καθαρά πως όλα εκεί οδηγούν, θα δεις πολλές μικρές στιγμές κι ατάκες ακόμα να έχουν το νόημά τους, σαν μικρά κομμάτια που αν τα βάλεις στη θέση τους σου δίνουν την όλη εικόνα. Θα μου πεις, γιατί να την δω προσεκτικά; Γιατί να την ξαναδώ; Γιατί να μην είναι τέτοια, που να τα πιάσω ολ' αυτά με τη μία, αλλά να μένω στα εφφέ; Γιατί να είμαι στο σινεμά και να βλέπω ότι απευθύνεται σε αρκούδια που γεμίζουν σακκούλες το πάτωμα και χειροκροτάνε όταν ψοφάει ο μισητός Συνταγματάρχης; Διότι είναι ολ' αυτά μαζί η ταινία. Ένα blockbuster=σκοπεύει στην θέαση από τους πολλούς, είναι. Και καλά κάνει και είναι. Διότι πρώτους απ' όλους, απευθύνεται στους Αμερικάνους. Διότι είναι έκδηλα αυτοκριτική, διδακτική. Κι όπως είπα το κάνει με τον πολύ έξυπνο, ωραίο, σοφό τρόπο της αλληγορίας. Πουθενά δεν κάνει ευθεία αναφορά ο Κάμερον - ούτως ώστε να πέσουν "δικιολογημένα" να τον φάνε οι Αμερικάνοι. Σκέψου να θες να πεις ότι κάποιος λέει μαλακίες, αλλά αντί να το κάνεις ευθέως, σφίγγεις την γροθιά και την ανεβοκατεβάζεις, ως έμμεσο σχόλιο. Ποιός μπορεί να σου πει πως είπες "μαλακίες"; Το πιάνουν όμως όλοι. Έτσι και όλοι πιάνουν την αναφορά στο πρώτο μεγάλο ξέσκισμα στην νεότερη ανθρώπινη ιστορία, όπου Αγγλοσάξονες, Σκανδιναυοί και λοιποί Εορειοευρωπαίοι, μαζί με Λατίνους, την πέσανε σε 2 ολάκερες ηπείρους και μέσα σε μισή χιλιετία φέρανε τα πάνω-κάτω : αφανίσανε πολιτισμούς, ρημάξανε περιβάλλοντα κτλ κτλ, και η πορεία αυτή σταματημό δεν είχε, με αποτέλεσαμα γνωστά γεγονότα που έχουν σηματοδοτήσει τον τελευταίο μισό αιώνα, και πίσω από αυτά βρίσκοντααι πλέον οι ΗΠΑ. Και κάπου εδώ βγαίνεις εσύ αδίκως και λες, "ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ ΓΑΜΩΤΟ, ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛ' ΑΥΤΑ-ΤΙΠΟΤ' ΑΛΛΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Ν' ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ;". Αδίκως, διότι όπως είπα άπειρες φορές ήδη, η ταινία φτάνει στο στόχο της με σεβασμό, με ομορφιά, με νόημα. Χωρίς υπερβολές, χωρίς αμερικανιές - σε παίρνει απ' το χέρι όπως είπα απ' το πρώτο κιόλας ποστ μου. Και το θέμα είναι ότι δεν απευθύνεται σε 'σενα ντε και καλά καλέ μου Sellers. Aπευθύνεται σε όσους "δεν τα ξέρουν ολ' αυτά". Και σε όσους δεν τα χωνέψαν ολ' αυτά. Απευθύνεται πχ στον μέσο Αμερικάνο που πέρα από την πολιτεία του δεν έχει συνείδηση τί έχει γίνει και τί γίνεται. Απευθύνεται στον μέσο νέο που δεν το κουράζει και πολύ. Θυμάσαι την μάνα της Neytiri να λέει "it is hard to fill a cup that is already full?" του Jake; Κι αυτός ν' απαντάει "MY cup, is empty". E σ' αυτούς απευθύνονται τα μηνύματα. Σε όσους μπορούν να τα κάνουν συνείδηση. Πόσοι; Δεν ξέρω. Και δεν περιμένω...από το Avatar ν' αλλάξει τον κόσμο αύριο, και ειδικά τους Αμερικάνους. Το θέμα είναι όμως πως αυτά τα μηνύματα βγαίνουν μέσα από την ταινία, κι ακόμα καλύτερα, αυτό ΕΙΝΑΙ η ταινία. Η φάση μάλιστα, έτσι όπως την συζητάμε, μου θυμίζει...Λαζόπουλο. Μου θυμίζει τους όσους λένε "τί καινούριο μας λέει που δεν το ξέρουμε; Για τα λεφτά τα κάνει όλα". Το θέμα είναι ότι όπως και ο...Λάκης, το Avatar λέει σωστά πράμματα. Και αυτή είναι η αξία του. Η διδακτική. Και την κάνει καλά. ΠΟΛΥ καλά, ως ταινία. Για όσους μπορούν να διδαχτούν. Για όσους δεν έχουν...εγγενή αλλεργία με τις διδαχές. Από 'κει και πέρα, σίγουρα με τα δις εισπράξεις θα κάνει την Fox και πολύ κόσμο πλουσιότερο, σίγουρα. Το θέμα είναι όμως ότι έστω θα φτάσει τα μηνύματά του σε πολύ περισσότερο κόσμο απ' το 1984 που λίνκαρες. Και απ' ολ' αυτά πάντα κάτι μένει, στο "συλλογικό υποσυνείδητο". Όπως κι ο Λιακόπουλος δεν μας κάνει άμεσα βλάκες, αλλά κι απ' αυτόν κάτι μένει. ΠΑΝΤΑ κάτι μένει. Και η βία των media γενικώς (είτε είναι ειδήσεις, είτε είναι "τέχνη"), δεν μας έχει κάνει όλους δολοφόνους, πάλι κάτι αφήνει όμως. Εδώ μια πεταλούδα κουνάει τα φτερά της στο Πεκίνο, και...........γνωστή η συνέχεια. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, το να λες "το Avatar περιμένατε να κάνετε ανακύκλωση;" είναι οφσάιντ. Πολύ απλά να σε ρωτήσω, βλέπεις εσύ να...γίνεται όση ανακύκλωση οφείλει; Εμένα λοιπόν μου φαίνεται, πως παρ' ότι "ξέρουμε" πράγματα,,,,,,,,,συνείδηση ΔΕΝ μας έχουν γίνει. Και η κάθε διδαχή και υπενθύμιση, μόνο κακή δεν είναι. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζεις το ζήτημα μου κάνει σαν κάτι....κυρίες που λένε "το φόρεσα ήδη αυτό το φόρεμα! Θέλω άλλο!".......Και σοβαρολογώ με αυτό το τελευταίο. Το παράδειγμα μπορεί να μη σου αρέσει (μην το πάρεις όμως στραβά...), είναι όμως ιδανικό, και ειλικρινά είναι το πρώτο πράγμα που ένιωσα όταν γραφόταν και ξαναγραφόταν (και από άλλους) περί "πρωτοτυπίας". Μου κάνετε σαν...εξαρτημένοι, που αποζητούν πάντα κάτι "πρωτότυπο", κάτι "πιο δυνατό από την άλλη φορά", που θα σας φτιάξει κεφάλι..........Και για την ακρίβεια.....(εδώ γελάνε), το Avatar, τα μηνύματά του, μέσα από τον κόσμο της Pandora και της ιστορίας, ακριβώς σε τέτοιου είδους πρακτικές αντιτίθενται...... Για πολλοστή λοιπόν φορά, εμένα το Avatar μ' άγγιξε όχι με την "πρωτοτυπία" του τόσο (αν και όπως έχω ξαναπεί, έχει κι αυτό τις επί μέρους πρωτοτυπίες του), όσο με την απλότητά του, την προσέγγιση σεβασμού του, και με την ουσία του, που είναι τα μηνύματά του, και τέλος με την ομορφιά του. Με όλ' αυτά αλληλένδετα, ακριβώς όπως στην ταινία, να εξυπηρετούν το ένα το άλλο...... Έργο τέχνης δεν ξέρω αν θα το ονόμαζα. Σίγουρα όμως υπηρέτησε πολύ σωστά αυτό με το οποίο ασχολήθηκε. Μια βαθειά ανθρώπινη ταινία θα την έλεγα, ένα κατηγορώ, ένα χτύπημα σε καμπανάκι. Μια αντιεξουσιαστική ελεγεία (για να τσιγκλίσω μερικούς )
frenzy Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 'Και στο κάτω κάτω αν πούμε ότι το Αβατάρ είχε μέσα μηνύματα και προβληματισμούς και το αποκαλέσουμε Υπερθέαμα του Βασιλιά, τότε αυτό π.χ που όλος τυχαίως το είδα χθες τι πρέπει να το κάνουμε? Να του χτίσουμε ένα πάνθεον? Μια αντιεξουσιαστική ελεγεία Πάτε μακριά χωρίς να χρειάζεται. Η θεματολογία του Άβαταρ έχει καλυφθεί από αυτήν την ταινία. Προσωπικα θεωρώ πως έχει καλυφθεί από [ame=http://www.youtube.com/watch?v=QcvjoWOwnn4]αυτή [/ame]τη σεκάνς αλλά μπορεί εγώ να ακούω περισσότερα απ' όσα λέει. Οι μεταγενέστερες είναι απλά κάθαρση και η κάθαρση στην τραγωδία ξαλαφρώνει τον θεατή, δεν τον προβληματίζει. Αυτά περί "μηνυμάτων". Έτσι, το "fight terror with terror" και τα λοιπά είναι αναλγητικό μασκαρεμένο ως προβληματισμός κρυμμένος μέσα σε ατάκα. Όποιος το καταλαβαίνει αυτό το κατάλαβε. Tο άβαταρ είναι κοκακόλα. Λατρεύω την κοκακόλα αλλά είναι 99% νερό με μηδέν θρεπτική αξία. Και εκεί τοποθέτησα το Άβαταρ στο τοπ1000 του μυαλού μου. Το καλύτερο φιλμ-αναψυκτικό και δεν το λέω υποτιμητικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.