washcloud Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 30,349 "σεμεδάκια" δεν είναι κι άσχημη συγκoμιδή πάντως εδώ που τα λέμε.....
Sellers Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Πρώτα από όλα, μακάρι να βγω ψεύτης αλλά διακρίνω κάποιον εκευρισμό ενώ (λαθασμένα?) νόμιζα ότι κάνουμε κουβέντα. Δεν μιλάμε στο τόπικ με τα αθλητικά. Αν για κάποιο λόγο στράβωσες σταματάει εδώ η κουβέντα και τελειώνει το θέμα. Δεν θα ψυχραθούμε για μια ταινία. Αν απο την άλλη βαρέθηκες να γράφεις τα ίδια και τα ίδια, πάλι καλώς, και εγώ θα εκνευριζόμουνα, οπότε πάλι το αφήνουμε. Αν εκνευρίζεσαι που ακούς και άλλες απόψεις πέρα απο την δική σου τότε κακώς γιατί μέχρι στιγμής δεν έχω δει αβάσιμες απόψεις. Οπότε απαντάω μεν στο ποστ σου, αλλά απαντάω γενικά, δεν περιμένω ντε και καλά απάντηση. Επαναλμβάνβω δεν θέλω να ψυχραθούμε. Και ιδιαίτερα μαζί σου, αν ήταν άλλος αλλάζει το θέμα... (Μα τι σκληρός που είμαι) Γράφω αυτό και τελειώνω... Σου άρεσε η ταινία. Καλά έκανες. Την γούσταρες ρε παιδί μου πολύ, για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Ωραία. Πρέπει τώρα να την βγάλεις και ταινιάρα παγκοσμίου εμβέλειας? Εμένα δεν μου αρέσει να ακούω βλακείες. Εννοώ ελληνικά σκυλάδικα, και τέτοιου είδους. Μ'αρέσει όμως πολύ ένα τραγούδι του Κουρκούλη. Αλήθεια. Δεν το αποκαλώ όμως τραγουδάρα του αιώνα επειδή απλά μ'αρέσει. Μου λες: Πρωτοτυπία δεν είχε, διάφορα πράγματα απο άλλες ταινίες σου θύμισε, σενάριο τρομερό δεν είχε, ο Κάμερον σαν σκηνοθέτης πολλά δεν λέει, και σου έμειναν λοιπόν όλα τα υπόλοιπα πράγματα. Φίλε μου, βγάλε έξω το 3D και τα CGI και όλα τα υπόλοιπα ακρωνύμια τα οποία δεν γνωρίζω και τότε φίλε μου γίνεται το εξής: Για να δικαιολογηθώ και να πω την πλήρη αλήθεια κανένας τρελός ταινιογνώστης δεν είμαι. Ο όρος του κουλτουριάρη μ'αρέσει αλλά δεν τον οικειοποιούμαι. Συμβουλές απο τον gsarig και τον the_end παίρνω που το έχουν ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα και μαθαίνω κι εγώ. Ε λοιπόν, όλα όσα θαύμασες στην ταινία (πέραν των ειδικών εφέ) μπορώ να σου δώσω μια λίστα με ταινίες που τα έχουν στο δεκαπλάσιο να δεις. Συνεπώς μια ταινία όπου έχει με κακό τρόπο περασμένα πράγματα που έχω δει με πολύ καλύτερο τρόπο αλλού, δεν ανέχομαι να την αποκαλούν ταινιάρα. Δεν γίνεται να μιλάς για μια ταινία που και καλά ήθελε να περάσει μηνύματα του κώλου και που μόνο σε χαρτί δεν τα είχε γραμμένα για να τα καταλάβουμε, την στιγμή που υπάρχουν αριστουργήματα με πολύ πιο βαθιά μηνύματα και πολύ πιο όμορφα περασμένα. Θα μου πεις τώρα: ''Και τι να κάνουμε δηλάδή, να μην δούμε τίποτα άλλο πέρα απο αυτά?'' Και απαντώ ''Φυσικά και όχι. Αλλά ας κάνουμε και μια δεύτερη σκέψη πριν εκθειάσουμε πράγματα τα οποία υπάρχουν και αλλού καλύτερα.'' Να τελειώσω με τα εφέ. Δεν γνωρίζω απο αυτά, δεν με ενθουσιάζουν (ίσα ίσα που με κουράζουν) οπότε τα προσπερνάω. Υπήρχαν στιγμές στο έργο που πραγματικά και εγώ έμεινα μαλακάς με το τι φτιάξανε. Σε αυτόν τον τομέα δεν μπορώ να σου φτιάξω μια λίστα με ταινίες με παρόμοια εφέ για να πάθεις την πλάκα σου. Συνεπώς όντως κάτι έχει να πει εδώ. Εδώ όμως. Δεν αρκεί αυτό να φτιάξει μια ταινιάρα. Τέλος. Όσοι με παρεξήγησαν, με παρεξήγησαν, εμείς μιλήσαμε και κανα δυο φορές στο ΜΣΝ πιστεύω με κατάλαβες λίγο παραπάνω. (αν τελικά με διάβασες)
Cue Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Καλά τα post του washcloud απλά μου πέρνουν περισσότερη ώρα στο scrolling. Δεν κάθομαι να τα διαβάσω Μπορείς να εξηγήσεις τι είναι αυτό? Τα CGI facial expressions? Προσωπικά (μέχρι που είδα τα γυρίσματα) δεν είχα καταλάβει αν τα Navi (ή ποιο μέρος τους τέσπα) είναι pure CGI. Μέχρι που κατάλαβα ότι πήραν τα facial expressions των ίδιων των ηθοποιών και τα έκαναν CGI (άντε γεια δλδ). Από τα χχχχςςςςςς της Neytiri μέχρι το κούνημα των ζηγωματικών του Jake Sully και τους μορφασμούς της Dr. Grace Augustine.
Fidelio Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2010 Πάντως για να λέμε την αλήθεια παίδες , το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον οτι ένα έργο τέχνης , όποιο και αν είναι αυτό από ένα πινακα μέχρι μια ταινια , ήταν μια μάπα και μισή είναι λίγο κομπλεξισμός. (συμπαθάτε με οι επικριτές, το έχω κάνει και εγώ όταν είμαι σε περίοδο γκρίνιας... ) Ταινία είναι ρε σεις, δηλαδή είναι λογικό τώρα να μπω σε ένα thread όπου κάποια άτομα μιλάνε για το Moon και να πω , "καλά ρε μαλάκες , τι σας άρεσε από αυτήν την πατάτα; " Είναι προφανές οτι η ψυχοσυνθεσή μου δεν σηκώνει ψυχεδέλειες , δεν έχει νόημα τότε να κρίνω την ταινία. Καταρχάς από τα τρειλερ δεν πήγα καν να την δώ , γιατί "δεν είμαι έτοιμος να την δώ αυτήν την περίοδο ". . .κτλ κτλ κτλ
Sellers Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Πάντως για να λέμε την αλήθεια παίδες , το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον οτι ένα έργο τέχνης , όποιο και αν είναι αυτό από ένα πινακα μέχρι μια ταινια , ήταν μια μάπα και μισή είναι λίγο κομπλεξισμός. (συμπαθάτε με οι επικριτές, το έχω κάνει και εγώ όταν είμαι σε περίοδο γκρίνιας... ) Ε εντάξει δεν νομίζω. Για να γίνει κουβέντα ανοίχτηκε το θέμα. Πάνε να δεις στα θέματα του Prizon Break τι γινόταν. Και σπάγαμε και τα νεύρα του kirileman... "καλά ρε μαλάκες , τι σας άρεσε από αυτήν την πατάτα; " E, λίγα τα λόγια σου για το Moon. Άιντε...
Fidelio Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 λολ , θα το δώ αλλά άκουσα οτι σολαρίζει ολίγον ..
washcloud Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 ....ΑΝ απευθύνεσαι σε 'μένα Sellers,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,εκνευρίστηκα ΕΓΩ??!??! ?!!!!??!?!?!? ( τί έγραψα και τα πήρες τόσο;! ) ...Αν όντως σε μένα απευθύνθηκες......δεν χτυπήθηκα ποτέ ότι είναι "ταινιάρα του αιώνα". Το ότι έχω γράψει κατεβατά στο παρόν θρεντ, δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι απλά "υπερασπίζομαι" αυτά που βλέπω να υπάρχουν στην ταινία. Δεν μου πάει να στέκομαι αδρανής, όταν κάποιος λέει "το Avatar δεν είχε στόρι". Ούτε όταν κάποιος άλλος βγαίνει μετά και λέει "είχε, αλλά αντιγραφή". Bγαίνει τρίτος και λέει "δεν είχε αίμα, και οι καλοί ΠΑΛΙ νίκησαν!". Τι να κάνω και 'γω, και για να πιαστώ απ' το παράδειγμα του Κουρκούλη, θα πω πως κάνεις σα να πήγες σε κέντρο για ν' ακούσεις το τραγούδι σου, και ξαφνικά πέφτεις σε τραγούδια Άσιμου, και σε χαλάει..... Και σαφώς δε σημαίνει "δεν ακούω κουβέντα"......έλεος! Μα, με είδες να γράφω γενικότητες, χωρίς να λέω κάτι για να στηρίξω αυτά που ισχυρίζομαι; (...εξακολουθώ ν' αναρωτιέμαι αν απεθύνεσαι σε 'μενα.......). Όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθώ να καταδείξω με παραδείγματα, εδώ και πολλά ποστ, πού είναι η ουσία αυτής της ταινίας. Με παραδείγματα ακόμη κι απ' τον εαυτό μου, που στην αρχή έκανα σαν λοχίας σε επιθεώρηση, και να που με χάλαγε η φάση με τους κρυογονικούς θαλάμους, να η Σιγκούρνι που μόλις σηκώθηκε ήθελε τσιγάρο (κι όχι πίπα), να ο Γουόρδινγκτον που μάσαγε τα λόγια του και μ' εκνεύριζε (φαντάσου που το έβλεπα χωρίς υπότιτλους........μ' έσκισε ο πούστης......), να τα ρομπότ από το Aliens, να ο στρατόκαυλος που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει με φιγούρα από λαμπάδα, να το ψάρωμα με τα avatars δίπλα στους ανθρώπους πάνω στα ελικόπτερα.....Αφού από τη στιγμή που άρχισε, μου θύμισε ολίγον από τις σκηνές του "2001" (τα διαστημόπλοια κτλ), και ήμουν έτοιμος να μπουκάρω στο θρεντ και ν' αρχίσω να κράζω...(καλά που κρατήθηκα ). ...Kάπου στη φάση που έπαιζε με τα λουλούδια ο Jake, ήρθε η πρώτη ανατροπίτσα όμως, κι εκεί που ήμουν βέβαιος πως θα το γυρίσει σε slapstic ο Κάμερον (θα τον κάνει να τρομάξει κτλ), μου έκανε ένα πρώτο κλικ, μιας κι είχα πέσει έξω. Ένα δεύτερο κλικ μου έκανε όταν πήγαν στον καταυλισμό με την Neytiri, κι έκανε εκείνο το "Αργκκκκ!!" αυτή, όταν η μάνα της "της ανέθεσε τον Jake" (σε δεύτερο χρόνο αντίδραση - μια θεατρική ομορφιά της μιας στιγμής....). Κι από 'κει και πέρα, άρχισα να δίνω προσοχή, και η ιστορία με πήρε στο ρυθμό της, κι ανακάλυπτα κάθε τόσο και διάφορες άλλες ομορφιές...... ...Παρακάτω το χοντραίνεις,,,,,,,και δεν βλέπω τον λόγο - αλλά οκ : Η ταινία αυτή με ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ τρόπο πέρασε πράγματα. Κάθε άλλο παρά τον άσχημο που λες. Απ' άκρη σ' άκρη έβγαζε έναν "σεβασμό" και μια ισορροπία. Και στον τρόπο που πέρναγε τα μυνήματά της, και στον τρόπο που σε έβαζε "στο πετσί του άβαταρ", και στον τρόπο που χειριζόταν τη γλώσσα ακόμα (τίποτα πιο "χοντρό" από εκείνο το "stop playing with this or you will go blind", δε θυμάμαι να είπώθηκε. Οι κλασσικές αμερικανιές/βαρβατίλες έλαμπαν δια της απουσίας της. Άντε κι ένα "aint that a bitch" που πέταξε η ελικοπτερογκόμενα... Αντιθέτως, πετάει σε κάποια φάση ο Jake "...of the jarhead clan", έτσι στα κουλά, και σε στέλνει...) Και λες πως "δεν ανέχεσαι να σου λένε..."........Χμ. Εγώ πάντως, όπως είπα και πριν, απλά αν δω κάτι που αδικεί, δεν μπορώ να μείνω αδρανής - θα γράψω (ή έστω θέλω να γράψω....). Τεσπα, αν όντως δεν ανέχεσαι, δεν κάθεσαι καλύτερα να μου αναφέρεις, τις ταινίες που λες ότι περνάνε "πολύ πιο όμορφα μηνύματα", για να μην έχω να λέω; ...Μηνύματα του κώλου, δε, λες τα "μηνύματα" του Avatar. Δεν ξέρω τί είδους μηνύματα θα ήθελες να σου περάσει (αν και μάλλον δε βρέθηκες στην αίθουσα για μηνύματα, αλλά για περιπέτεια). Μήνυμα κατά της ανθρωπινης (και δη αμερικανικής ) απληστίας, μηνύματα κατά του ρατσισμού, μηνύματα κατά της εξολόθρευσης του περιβάλλοντος γενικά, αντιμιλιταριστικά, αντικαπιταλιστικά........Και το σημαντικότερο, με πρώτο αποδέκτη τους ίδιους τους αμερικάνους. Οκ, λες πως αν τα δεις γραμμένα σε χαρτί σου αρκεί, δε χρειάζεσαι να στα λέει μια τέτοια ταινία. Δηλαδή, ξαναρχόμαστε στο περί "πρωτοτυπίας", στο ότι για να σε αγγίξει εσένα κάτι πρέπει να είναι πρωτόγνωρο. Σαφώς και το θέμα τότε δεν σε αφορά (καλοί εναντίων κακών, λαβ στόρι, κακοί εναντίον της φύσης) επειδή το έχεις χορτάσει. Τί θα γίνει όμως, αν κάποιος λέει παρόμοια πράμματα, αλλά τα λέει καλά; Θα το θάψουμε; Και άντε και πες μου αν θες, ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΕΙΣ, για να είσαι καλυμμένος. Από άποψη μηνυμάτων. Γενικά μιλάω ρε παιδί μου, τί έχεις ανάγκη αυτές τις μέρες στη ζωή σου να σου μιλήσει μια ταινία. Και πες μου επιγραματικά κι ενδεικτικά, τις 2-3 τελευταίες που σου μιλήσανε για βαθύτερα μηνύματα, όπως το έθεσες. Της ίδιας φάσης, εννοείται - μη μου μιλήσεις πχ για το Requiem For A Dream. Απλή περιέργεια αυτό, όχι τίποτ' άλλο, γιατί το ξεκαθαρίσαμε : δεν αξιολογείς το Avatar γι' αυτό που είναι, αλλά σου τη δίνει που δεν είναι κάτι που θα ήθελες (κι αυτό είναι άδικο : εγώ είπα πχ σε προηγούμενο ποστ ότι για 'μενα είναι μαλακία η τριλογία LOTR,,,επειδή δεν είμαι fan της φάσης. Σαν ταινίες όμως, μπορώ να καταλάβω ότι ήταν πετυχημένες για το σκοπό τους). Δεν κατάλαβα τέλος τί εννοούσες με το "αν με διάβασες". Γενικά, ναι, σε διάβασα... (...βρε σε 'ΜΕΝΑ πήγαινε όλο αυτό...........;!) * Cue, δεν σε κατηγορώ, είναι όντως φρίκη η φάση με τα ποστ του washcloud - στο λέω από πρώτο χέρι, που πάω να κάνω preview πριν πατήσω "Αποθήκευση"....
Fidelio Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 "Άντε κι ένα "aint that a bitch" που πέταξε η ελικοπτερογκόμενα..." Παίδες τα πολλά γέλια είναι στο αθηνόραμα, μπείτε λίγο στις κριτικές του κοινού - η ταινία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ σε αριθμό κριτικής , κάπου στα 1600 τόσα. !! Το μπινελίκι πάει σύννεφο - νταξει απο μια άποψη είναι τραγικό. Εκεί θα δεις βαθμολογίες με 5 αστέρια ή με 0 ! Δεν υπάρχει μέση λύση και κανένας μα κανένας συμβιβασμός , το κλου της κριτικής συνολικά είναι οτι : ή θα μαγευτείς ή θα ξενερώσεις τελείως.
oneofthem Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Καλά τώρα μη κάθομαι να κάνω quotes. αν αναφέρεσαι και σε αυτά που έγραψα να θυμίσω πως έγραψα πως ήταν μια χαρά και κάτι παραπάνω τα fx απλά δεν είδα κάποια καινούρια τεχνική όπως γράφτηκε που να δίνει κάτι extra (υπάρχουν κάποιες τεχνικές που κοστίζουν όμως), ίσως μπερδέψαν τη 3d προβολή με τα 3d fx αυτοί που τα έγραψαν, δεν βρήκα πάντως κάτι αρνητικό facial expressions, νέους κόσμους κλπ έχω δει και στο star wars που γυρίστηκε πριν κάποια χρόνια και στο kk και σε άλλες ταινίες το να γράφεις 'άντε γεια' πχ για κάτι κλασσικό όπως το capture για τα facial που είναι και η εύκολη αποτελεσματική τεχνική στο 3d δεν σχολιάζω πως δεν είναι άρτιο το αποτέλεσμα αλλά φταίω να σου πω πως δεν είναι τρομερό και είναι κάτι standard? ε αυτό έγραψα - wash ότι σχόλιο έκανες για ότι έγραψα ήταν out.. δεν πήγα να δω ταινία kk, lotr αλλά ταινία επιπέδου kk, lotr και όπως έγραψα νομίζω πως αυτό είδα, ίσως λίγο προς τα κάτω, το ίδιο απλοϊκές όπως γράφεις μου φάνηκαν όλες να διευκρινήσω ότι απλά δεν μου φάνηκαν ταινιάρες αλλά μου άρεσαν σχετικά σεναριακά πάλι λάθος κατάλαβες γιατί δεν περίμενα τπτ όπως και έγραψα στο post μου κάτω κάτω, ούτε να με συνεπάρει, ούτε πρωτοτυπία ούτε καν ανατροπή εκτός από το σημείο στην αρχή που είχε πολύ εκτεταμένες τις σκηνές γνωριμίας και ψιλοβαρέθηκα αλλά δεν ξέρω αν ανήκει στο σενάριο αυτό, δεν έχω κάποιο αρνητικό, αλλά απλώς δεν θα γράψω και κάτι θετικό για το σενάριο απλά έγραψα πως αν το συγκρίνεις με matrix πχ που είναι στην κατηγορία του, είναι πιο φτωχό στο σενάριο χωρίς πάλι να είναι υπό της βάσης, ε αναγκαστικά είναι δεν το ρίχνω εγώ επειδή έχω εμπάθεια.. αν ο στόχος της ταινίας δεν ήταν παρ' όλα αυτά να δώσει μια περιπέτεια όπως έγραψες τότε μάλλον είδες διαφορετική ταινία γιατί ταινία με μάχες που να συμμετέχουν και οι ήρωες που να μην είναι περιπέτεια είναι σύστημα αδύνατο που λένε και στα μαθηματικά για τις απαιτήσεις που έχουμε όπως είπες κλπ πάλι λάθος είσαι το σχόλιο μου είναι ότι ως ταινία δεν είναι άλλο πέρα από ένα blockbuster όπως όλα τα άλλα σε αντίθεση με ότι γράφτηκε από πάρα πολύ κόσμο εδώ πέρα πως είναι κάτι παραπάνω ενώ δεν είναι anyway τα αρνητικά μου σχόλια δεν αφορούν τόσο στην ταινία όσο στα υπερβολικά σχόλια των υπόλοιπων post στο topic που κάνουν λες και δεν έχουν ξαναδεί διαστημόπλοια και fx ούτε για τα νοήματα δεν είχα απαιτήσεις, προσωπικά, παρότι αν κάνεις quote το προηγούμενα έκραξα αλλά δεν είναι ότι απογοητεύτηκα απλά δεν μπορεί να μου πει κάποιος και το αντίθετο δλδ ότι η ταινία έδωσε και τα τρομερά μηνύματα όταν σκοτώνονται άνθρωποι και βλέπεις τον άλλο να ρίχνει ατάκες ράμπο καλά τους κάναμε κλπ.. ε αυτά είναι τα παιδικά χαραχτηριστικά όλων των συνηθισμένων blockbuster, δεν έχω απαιτήσεις, δεν φρίκαρα αλλά όχι και να επιμένει όποιος το έγραψε ενάντια στον sellers πως άρεσαν κιόλας και ότι είναι δυνατή η ταινία σε αυτό.. τι να πω το ρίχνω στη διαφορά ηλικίας(?) αν κάποιος αν θέλει να δει ένα blockbuster την προτείνω απλά δεν χρειάζεται να ψαρώνετε όπως και με το jurassic park τότε και να πάτε να την δείτε ο καθένας 3 φορές..
Fidelio Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Γιατί να μην ψαρώσουμε ρε συ oneofthem από την ταίνια , αυτό δεν μπορώ να καταλάβω εγώ.
washcloud Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 ...επειδή έχω κάψει πολλά εκγεφαλικά κύτταρα για το Avatar, θα σταθώ απλά σ' αυτό : αν ο στόχος της ταινίας δεν ήταν παρ' όλα αυτά να δώσει μια περιπέτεια όπως έγραψες τότε μάλλον είδες διαφορετική ταινία γιατί ταινία με μάχες που να μην είναι περιπέτεια είναι σύστημα αδύνατο που λένε και στα μαθηματικά που μου λέει το εξής : έκατσες στο κομμάτι με τις μάχες, για να βγάλεις "περιπέτεια" μια ταινία μηνυμάτων. Περιπέτεια είναι το Aliens και το Terminator από τον ίδιο σκηνοθέτη. Περιπέτεια είναι το Predator. Περιπέτειες είναι τόσες άλλες. Στο Avatar, ακόμη και το love story εξυπηρετεί τον σκοπό που είπαμε. Το ίδιο κάνει και το κομμάτι της περιπέτειας. Δεν είναι Star Wars το Avatar, με laser cannons που ακούγονται ακόμα και στο...κενό του διαστήματος, για να μας περιπετειοχορτάσουν. Δε μας νοιάζει στο Avatar το τί γαμάτη πολεμική τεχνολογία κουβαλήσαν μαζί τους οι Γήινοι, για να γουστάρουμε. Μας νοιάζει μόνο ότι είναι εμφανώς βαρβάτη, έτσι χοντροκομμένη όπως η πολεμική τους ναυαρχίδα, και τα τεράστιά τους γκρέηντερ. Μας νοιάζει να δούμε τα βέλη των Nάβί καρφωμένα απελπισμένα στις θεόρατες ρόδες τους που Χριστό δεν καταλαβαίνουν. Μας νοιάζει να δούμε την προκλητική αντιπαράθεση του Γολιάθ εισβολέα με τον Δαυίδ νοικοκύρη. Μας νοιάζει να δούμε να πέφτουνε σαν τις μύγες οι ντόπιοι από το κατά βούληση πυρ των aliens. Για να το παραλληλίσουμε με την λευκή μηχανή που λυμαίνεται μισή χιλιετία τον πλανήτη μας, αυτόν που αν συνεχίσουν έτσι θα τον καταντήσουν όπως αυτόν που προφητεύει ο Jake Sully, χωρίς πράσινο, με εταιρίες να μας κυβερνάνε, με χειραγωγούς που εμείς τους στηρίζουμε, και μας δείχνουν το άσπρο για μαύρο, λέγοντάς μας "we will fight terror with terror" - ειδικά αν είμαστε Αμερικάνοι. Η περιπέτεια στο Avatar δεν είναι self-serving λοιπόν. Δεν είναι δραματουργικά αυτόνομη, δεν έχει αυτοσκοπό την αγωνία και την λύση. Εργαλείο είναι σκηνοθετικό, για να φτάσουμε στις οιμωγές της Neytiri πάνω απ' τον νεκρό πατέρα της. Για να δούμε το δεντρόσπιτό τους να ξερριζώνεται μαζί με τις καρδιές τους. Να δούμε τα άλογα με τα οποία ήταν ένα, να καλπάζουν φλεγόμενα. Και να πάρουμε μηνύματα. Αναρωτιέμαι, μιας και αναφέρθηκε το Χορεύοντας Με Τους Λύκους, πόσοι θα το χαρακτήριζαν "περιπέτεια". Δεν ξέρω πώς θα χαρακτήριζα το Avatar. SciFi drama ίσως. Adventure movie όμως, με τίποτα.
BaLsAmoMenos Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Πάντως για να λέμε την αλήθεια παίδες , το να προσπαθείς να πείσεις κάποιον οτι ένα έργο τέχνης , όποιο και αν είναι αυτό από ένα πινακα μέχρι μια ταινια , ήταν μια μάπα και μισή είναι λίγο κομπλεξισμός. (συμπαθάτε με οι επικριτές, το έχω κάνει και εγώ όταν είμαι σε περίοδο γκρίνιας... ) Ταινία είναι ρε σεις, δηλαδή είναι λογικό τώρα να μπω σε ένα thread όπου κάποια άτομα μιλάνε για το Moon και να πω , "καλά ρε μαλάκες , τι σας άρεσε από αυτήν την πατάτα; " Είναι προφανές οτι η ψυχοσυνθεσή μου δεν σηκώνει ψυχεδέλειες , δεν έχει νόημα τότε να κρίνω την ταινία. Καταρχάς από τα τρειλερ δεν πήγα καν να την δώ , γιατί "δεν είμαι έτοιμος να την δώ αυτήν την περίοδο ". . .κτλ κτλ κτλ Δηλαδη εμενα που δεν με εντυπωσιασε η ταινια, να μην μπω να πω την γνωμη μου εδω? Αν ειναι να ανοιξουμε ενα αλλο θεμα για τις αρνητικες κριτικες της ταινιας και αυτο να μεινει για τις θετικες. Ε τι λες? Και απο την στιγμη που υπαρχουν σχολια του τυπου "γαμηστεροτατο" και " το υπερθεαμα του Βασιλια" γιατι να μην υπαρχουν και αρνητικα σχολια στο ιδιο υφακι οπως "πατατα", "φολα", κτλ? Τελος, αυτο το "εργο τεχνης" οπως το αποκαλεις, στα δικα μου ματια μπορει να ειναι, ναι, μια πατατα (ανεξαρτητως αν κανεις δεν ειπε κατι τετοιο). Γιατι ειναι κομπλεξισμος αυτο? Και γιατι χρησιμοποιεται η φραση "εργο τεχνης"? Γιατι αυτη η ταινια ειναι τεχνη? Ως στοχο εχει την διασκεδαση, τιποτε αλλο.
washcloud Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 ...είναι αλήθεια πως το "υπερθέαμα του Βασιλιά", σήκωνε λίγο ξύλο...
Fidelio Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Και απο την στιγμη που υπαρχουν σχολια του τυπου "γαμηστεροτατο" και " το υπερθεαμα του Βασιλια" γιατι να μην υπαρχουν και αρνητικα σχολια στο ιδιο υφακι οπως "πατατα", "φολα", κτλ? Για να κάνεις σάτιρα στην κριτική , δηλαδή καπάκια κριτική σε μια κριτική , χρειάζονται τα επιχειρήματα, αλλιώς δεν είναι τίποτα το να λες "η ταινία είναι πατάτα , φόλα , πηδιέται ο καμερον , φωτιά στις blokbusters " Ο ενθουσιασμός είναι οπιούχος , το να αποκαλέσεις το σκηνοθέτη βασιλιά είναι θεμιτό και δεν επιδέχεται επιχειρημάτων γιατί η ταινία έχει εξυπηρετήσει τον σκοπό της. Δηλαδή έχεις περάσει κάτι παραπάνω από καλά, end of story. Παρόλα αυτά επιχειρήματα πέσανε και πολύ καλά μάλιστα, από την άλλη μου κάθεται κάπως να χρησιμοποιεί κάποιος επιχειρήματα γιατί η τάδε ταινία είναι φόλα - είναι λίγο χάσιμο χρόνου για αυτόν που κάνει την κριτική. (κρινοντας απο μένα που το έχω κάνει , λολ , είναι γιατί εχω διάθεση γκρίνιας και πλάκας ) Τελος, αυτο το "εργο τεχνης" οπως το αποκαλεις, στα δικα μου ματια μπορει να ειναι, ναι, μια πατατα (ανεξαρτητως αν κανεις δεν ειπε κατι τετοιο). Γιατι ειναι κομπλεξισμος αυτο? Και γιατι χρησιμοποιεται η φραση "εργο τεχνης"? Γιατι αυτη η ταινια ειναι τεχνη? Ως στοχο εχει την διασκεδαση, τιποτε αλλο.Πάει να γίνει αναγωγή στην έννοια της τέχνης , αλλά δεν είναι ώρα τώρα για τέτοια συζήτηση. Σε οτι αφορά την επιστημονική φαντασία στην ιστορία του κινηματοφράφου , υπήρξαν κάμποσα κύματα new wave, κυβερνοπανκ και άλλα. Εμπαιναν δηλαδή καινούρια στοιχεία στις ταινίες με τα οποία ο κόσμος διασκέδαζε ,καινοτομίες δηλαδή που έκαναν την διαφορά, αργότερα και με το πέρασμα του χρόνου η κατηγοριοποιηση αυτή γινότανε πιο αισθητή. Κάτι ανάλογο έχει γίνει και εδώ , στο avatar κυρίως στο τεχνολογικό κομμάτι , αλλά δεν το έχουμε συνιδητοποιήσει ακόμα. Είναι εντυπωσιακό πως μερικά αυτονόητα πράγματα ,εννοώντας τον απλοικό συμβολισμό , ενισχύονται σαν αποτύπωση στον εγκεφαλό μας με την χρήση της τεχνολογίας. Ολα αυτά και άλλα πολλά , είναι τέχνη. Με την ευκαιρία και μιλώντας για τέχνη , θέλω να αφιερώσω την παρακάτω ωδή στους απανταχού ψευτο-κουλτουριάρηδες (δεν εννοώ κάποιον από το thread να εξηγούμεθα ) που δουλειά δεν έχουν να κάνουν από το να περνάνε την ώρα τους στάζοντας χολή για το Avatar , την οικογένεια του κάμερον , και τους ιμπεριαλιστες αμερικάνους. ΑΡΤΕΜΗΣ FOR EVER ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
Sellers Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2010 ....ΑΝ απευθύνεσαι σε 'μένα Sellers,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,εκνευρίστηκα ΕΓΩ??!??!?!!!!??!?!?!? ( τί έγραψα και τα πήρες τόσο;! ) 'Ελα ρε εντάξει γράψε λάθος. Απλά ο γραπτός λόγος μπερδεύει και δεν μπορείς να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο εννοεί ο άλλος αυτά που γράφει. Παρεξήγησα δηλαδής κάτι τέτοια: και εκείνα τα γαμημένα τα κωλο-ρομπότ που μπαίνει ο άλλος μέσα και ρίχνει ζεϊμπεκιές στο λαιμό μου κάτσανε απ' την αρχή Ωραία. Μίλησα εγώ για πρωτοτυπία; Είδατε πουθενά εσείς γραμμένο να διαφημίζει "Avatar, η ταινία φουλ στην πρωτοτυπία"; Άρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο ζόρι. Πήρε κάτι και όχι απλά το βελτίωσε - το εκτίναξε; ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; και νόμιζα ότι τα πήρες. Όλα καλά... Δηλαδη εμενα που δεν με εντυπωσιασε η ταινια, να μην μπω να πω την γνωμη μου εδω? Αν ειναι να ανοιξουμε ενα αλλο θεμα για τις αρνητικες κριτικες της ταινιας και αυτο να μεινει για τις θετικες. Ε τι λες? Η μήπως το να γράψεις μια θετική άποψη σε αυτό το θέμα είναι αποδεκτό ενώ για να γράψουμε μια αρνητική πρέπει να ανοίξουμε άλλο θέμα με τίτλο ''Avatar: θάψτε το'' στο οποίο θα κάνουμε quote όλα τα μηνύματα που το θεοποιούν και θα τα ειρωνευόμαστε ως λανθασμένα. Τελικά όντως τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται... True story!! Και απο την στιγμη που υπαρχουν σχολια του τυπου "γαμηστεροτατο" και " το υπερθεαμα του Βασιλια" γιατι να μην υπαρχουν και αρνητικα σχολια στο ιδιο υφακι οπως "πατατα", "φολα", κτλ? Υπήρξε σχόλιο ''Υπερθέαμα του Βασιλιά''? Τελος, αυτο το "εργο τεχνης" οπως το αποκαλεις, στα δικα μου ματια μπορει να ειναι, ναι, μια πατατα (ανεξαρτητως αν κανεις δεν ειπε κατι τετοιο). Γιατι ειναι κομπλεξισμος αυτο? Και γιατι χρησιμοποιεται η φραση "εργο τεχνης"? Γιατι αυτη η ταινια ειναι τεχνη? Ως στοχο εχει την διασκεδαση, τιποτε αλλο. Και με αφορμή αυτό το ποστ (ψέμματα, με αφορμή το ότι ο washy δεν θύμωσε τελικά) μπορώ να πω και αυτό χωρίς τον φόβο να εντείνω τα πνεύματα. Γιατί το avatar είναι έργο τέχνης? Σοβαρά τώρα. Κάποιοι το αποκάλεσαν κι έτσι. Που το στηρίζουν? Κάνει ο Κουρκούλης τέχνη? Κάνει ο Καρβέλας? Κάνει ο Παπακαλιάτης? Έκανε ο Κάμερον στον Τιτανικό? Απο που κι ως που ξαφνικά δηλαδή έκανε στο Αβαταρ? Επειδή έβαλε μέσα προβληματισμούς του στυλ: Οι αμερικάνοι που διώξαν τους ιθαγενείς... Ο άνθρωπος που δεν σέβεται το περιβάλλον... Οι εταιρίες που κάνουν ότι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα... Είναι αυτά προβληματισμοί? Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα, τι ακριβώς σας προβλημάτισε? Το αν ο άνθρωπος σέβεται η όχι το περιβάλλον? Το Αβαταρ περιμένατε για να αρχίσετε να κάνετε ανακύκλωση? Και στο κάτω κάτω αν πούμε ότι το Αβατάρ είχε μέσα μηνύματα και προβληματισμούς και το αποκαλέσουμε Υπερθέαμα του Βασιλιά, τότε αυτό π.χ που όλος τυχαίως το είδα χθες τι πρέπει να το κάνουμε? Να του χτίσουμε ένα πάνθεον?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.