Προς το περιεχόμενο

Χρειάζεται το linux antivirus;

xrist0f0r0s

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από το link που δίνεις :

There has not yet been a single widespread Linux malware threat of the type that Microsoft Windows software currently faces; this is commonly attributed to the malware's lack of root access and fast updates to most Linux vulnerabilities.[2]

Ο ίος είναι κακόβουλο λογισμικό που αναπαράγεται, δρα αυτόνομα κτλ κτλ.

Εγώ δεν αναφέρομαι στον κάθε χακερά που βρήκε τρύπα στο σύστημά σου και το παραβίασε. Δεν είναι ρεαλιστικό να ανησυχούμε για ιούς στο linux.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Από το link που δίνεις :

Ο ίος είναι κακόβουλο λογισμικό που αναπαράγεται, δρα αυτόνομα κτλ κτλ.

Εγώ δεν αναφέρομαι στον κάθε χακερά που βρήκε τρύπα στο σύστημά σου και το παραβίασε. Δεν είναι ρεαλιστικό να ανησυχούμε για ιούς στο linux.

Καλά δεν λέω ότι υπάρχουν ιοί όσοι και στα win αλλά να μην είμαστε και απόλυτοι.

https://help.ubuntu.com/community/Linuxvirus

Όσο και για το είδος των ιών ακόμα και στα win αρχίζουν να έχουν άλλη μορφή. Τώρα υπάρχουν συχνότερα woms, backdoors και trojans παρά οι viruses.

Μια ερώτηση για τους ειδικούς λοιπόν : Για έναν Έλληνα μέσο χρηστή με ένα linux box τι πιθανότητες προσβολής από ιό δίνετε? Μήπως να τρέξουμε όλοι να ινσταλλάρουμε ΑV στους υπολογιστές μας?

Καμία ενημερωμένη linux διανομή δε χρειάζεται AV λογισμικό atm. Αυτή είναι η σαφέστατη απάντηση στο ερώτημα του thread.

• Το Linux δεν χρησιμοποιείται μόνο ή κυρίως για desktop.

• Η ενότητα αυτή του forum απευθύνεται σε όλους τους χρήστες *nix λειτουργικών' date=' μια πολύ ευρεία κατηγορία.

[*'] Το ερώτημα που τέθηκε στο συγκεκριμένο thread αφήνει κάλλιστα περιθώριο για πιο ακριβείς ή εξειδικευμένες απαντήσεις. Αν εσύ δεν τις βρίσκεις χρήσιμες για τη χρήση του λειτουργικού που κάνεις ή δε σε ενδιαφέρουν, δε σημαίνει ότι και όλοι οι άλλοι δεν τις βρίσκουν χρήσιμες ή δεν τους ενδιαφέρουν .

Όλα καλά στη θεωρία (η οποία είναι για τους θεωρητικούς). Στην πράξη δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα linux box από ιούς. Κατά συνέπεια' date=' οι θεωρητικοί της παρέας μπορούν να συνεχίσουν με τις θεωρίες τους ( ή κινδυνολογίες τους - ας το κρίνουν άλλοι ).

[...']

Όλα τα άλλα ανήκουν σε τηρεαδ με τίτλο "Θεωρίες (συνωμοσίας) για το linux security"

• Η θεωρία δεν είναι μία άχρηστη κατασκευή που σκέφτηκαν εκ των υστέρων για να παιδεύουν το μυαλό τους κάποιοι πωρωμένοι "θεωρητικοί". Είναι το μόνο εργαλείο με το οποίο μπορεί κάποιος να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα και κάτι εξαιτίας του οποίου υπάρχουν τα πάντα.

Το πρόβλημα του κακόβουλου λογισμικού (και άρα των ιών) δεν έχει λυθεί από οποιοδήποτε λειτουργικό. Αυτό μπορεί να σου το διδάξει η θεωρία -αλλά αν επιμένεις να λειτουργείς αποκλειστικά εμπειρικά, θα το δεις και στην πράξη αν το χρησιμοποιήσεις για αρκετό διάστημα για κάτι άλλο πέρα από το desktop σου.

Αν δεν ανατρέξεις στη θεωρία, το μόνο που μπορείς να γνωρίζεις είναι ότι "αυτή τη στιγμή, για τους οποιουσδήποτε λόγους, η πιθανότητα να προσβληθεί με συνηθισμένη χρήση ένα Linux desktop από malware είναι πάρα πολύ μικρή".

• Απαξιώνεις αυτά που είπε ο Nullscan λέγοντας ότι είναι θεωρίες συνωμοσίας και κινδυνολογίες, χωρίς να το αιτιολογήσεις. Ούτε αυτά που είπε ήταν κάποιες δικές του υποθετικές θεωρίες, ούτε προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία.

Η εκτίμησή μου είναι ότι ο αρχικός πόστερ ενδιαφέρεται για desktop χρήση και δεν είναι σουπερ ντούπερ αδμιν ή θέλει να στήσει server.

Από κει και πέρα, ναι θεωρώ ότι κινδυνολογείτε γιατί προκαλείτε αδικαιολόγητη ανησυχία σε έναν νέο χρήστη linux, τη στιγμή που ξέρουμε (τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι) ότι η κοινότητα του linux έχει ανάγκη νέους χρήστες ώστε να ανδρωθεί (αριθμητικά) και να αποκτήσει την υποστήριξη που τόσο χρειάζεται από OEM και software developers. (βέβαια εδώ θα μου πεις ότι δε χρειάζεται τίποτα η κοινότητα μπλα μπλα - εντάξει πάντα υπάρχουν άνθρώποι νοοτροπίας τέτοιας σε κάθε forum)

Ολόκληρη apple με ένα ρημαδο leopard έχει στηρίξει καμπάνιες εκατομμυρίων για "virus-free" OS και εσείς γράφετε ολόκληρες παραγράφους για το 0,000001% πιθανότητα να προσβληθεί από ιο ένας χρήστης desktop linux σήμερα.

Αν θεωρείτε εσύ και ο nulscan ότι συμβάλετε θετικά στην κοινότητα με αυτό τον τρόπο, ποιος είμαι εγώ που θα διαφωνήσω.

Υ.Γ. Τελικά δε μου απάντησες αν πρέπει να βάλουμε AV λογισμικό για desktop χρήση.

Υ.Γ. 2 Επίσης δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπήρξε ή δε θα υπάρξει ποτέ κακόβουλο λογισμικό στο linux. Απλά θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ανησυχεί ο χρήστης μιας ενημερωμένης διανομής για ιούς σήμερα.

Y.Γ 3. Καλές οι θεωρίες και δε διαφωνώ με τα επιχειρήματά σου γι αυτές, αλλά γράψε στο τέλος βρε αδερφέ ότι "πρακτικά μην ανησυχείς" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

θεωρώ οτι και στα windows και στο linux ο χρηστης θα πρέπει πριν πάρει το «τιμόνι» να ξέρει εν ολιγης τι κάνει.

Ακόμα και με windows, δεν μπορεις να κατεβαζεις αβερτα απο το emule και μετα να λες γμτ κολλησα ιους ή να ανοίγεις οτιδηποτε ανοιγει στο msn.

Το ίδιο και ο χρηστης linux, πρέπει να εγκαθιστα προγράμματα απο σίγουρες πηγες (τα αποθετηρια της διανομης ή άλλα εγκυρα) και να μην κανει copy paste στην κονσολα ότι κωδικα βρει στο ιντερνετ.

Μπορεί σημερα να μην υπάρχει ενεργος ιός linux αλλα μια σωστη συμπεριφορα του χρηστη πρέπει να προτείνεται.

Πχ είναι σαν να πεις σε εναν χρηστη windows, εχεις antivirus τωρα μην φοβασαι τιποτα, κανε κλικ παντου

Δεν είμαι ούτε φωτεινός παντογνώστης και ούτε έχω καμία διάθεση να πω σε κανέναν πώς να χρησιμοποιεί το σύστημά του και τι να εγκαταστήσει. Θεωρώ ότι ο κάθε χρήστης (πρέπει να) είναι σε θέση να το αποφασίσει μόνος του. Οι απόλυτες λύσεις και οι μονολεκτικές "διαταγές" δεν μου ταιριάζουν. Θεωρώ όμως ότι για να βοηθήσω κάποιον πρέπει να του πω όσα ξέρω επί του θέματος και αυτό κάνω. Αν διαφωνείς σε κάποιο από τα στοιχεία που έδωσα πολύ ευχαρίστως να σε ακούσω και να τεκμηριώσω περισσότερο τις απαντήσεις μου αν χρειάζεται.

PS. το θέμα με την συμβολή στην κοινότητα ας μην το ξαναπιάσουμε, το έχουμε εξαντλήσει νομίζω και επιπλέον δεν πρόκειται να ξανασυζητήσω με κανέναν την προσφορά μου ή μή στην κοινότητα.

PS. το θέμα με την συμβολή στην κοινότητα ας μην το ξαναπιάσουμε, το έχουμε εξαντλήσει νομίζω και επιπλέον δεν πρόκειται να ξανασυζητήσω με κανέναν την προσφορά μου ή μή στην κοινότητα.

την θεωρούμε δεδομένη NullScan !

.

Από κει και πέρα, ναι θεωρώ ότι κινδυνολογείτε γιατί προκαλείτε αδικαιολόγητη ανησυχία σε έναν νέο χρήστη linux,

Μου φαινεται λιγο υπερβολικο αυτο αν ανυσηχηση ο νεος χρηστης ας κατση στην ασφαλεια του προηγουμενου λειτουργικου του δεν ειναι σωστο αυτο που ζητας φραζεις την γνωση .

δεν ειναι σωστο αυτο που ζητας φραζεις την γνωση.

Σε ερώτηση αν «κινδυνεύει ένας desktop χρήστης Linux από ιούς σήμερα;» με το να αναλύσεις κάθε πιθανή περίπτωση, και να εμμένεις στην μηδαμινή πιθανότητα να «κολλήσει» κάτι, δεν είναι προσφορά γνώσης. Τρομοδιασπορά είναι.

Δεν αρνείται κανείς πως μπορεί και το Linux ή οποιοδήποτε *NIX να προσβληθεί - με κώδικα γράφτηκε κι αυτό στην τελική, από ανθρώπους. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα η πιθανότητα είναι τόσο μικρή, που πρακτικά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας. Τα άλλα είναι περιτά.

...το καλύτερο παράδειγμα είναι μερικά posts πιο πίσω, με τον κίτρινο πυρετό. Υπάρχει πιθανότητα (0,00001% ας πούμε) να κολλήσουμε όλοι μας. Χρειάζεται όμως να ανησχυούμε; Όχι, γιατί είναι τόσο μικρή, που πρακτικά εκμηδενίζεται.

SpyrosR πρωτον εγω θελω να μαθω εσυ μαλλον τα ξερεις δευτερον ο NullScan και ο nske κανουν τρομοδιασπορα? γιατι για μενα ειναι γνωση και ως γνωστον ειμαι και ο πιο αρχαριος απο τους περισσοτερους εδω.

αν οι διάφοροι"τρομολάγνοι θεωρητικοί" δεν γράφανε μερικές λέξεις παραπάνω απο το

"γιού Τζέην, μι Τάρζαν"

θα είχαμε μείνει σε μιά σειρά

αριστερών, δεξιών κλικ και παρόμοια

μην μας υποτιμάτε τους "νέους"

καταλαβαίνουμε μιά χαρά τα κείμενα

...το καλύτερο παράδειγμα είναι μερικά posts πιο πίσω, με τον κίτρινο πυρετό. Υπάρχει πιθανότητα (0,00001% ας πούμε) να κολλήσουμε όλοι μας. Χρειάζεται όμως να ανησχυούμε; Όχι, γιατί είναι τόσο μικρή, που πρακτικά εκμηδενίζεται.

δεν είδα πουθενά να προτείνεται tamiflu ! :mrgreen:

εγώ εκείνη τη μέρα θα κάνω κοπάνα !

πάμε όλοι ootr.gr να αφήσουμε το θέμα ήσυχο

ο parsi κανει εκπομπή

εφήμερο ποστ!:mrgreen:

@xrist0f0r0s

ειμαι και εγω δω

και ειμαι πολυ πιο ασχετος απο πολλους απο εδω :)

αυτό είναι το κλίμα στο σχολείο μας

απ' την θεωρία στην πράξη !

.

Για συγγνώμη ρε παιδιά.

Κατ' αρχάς δεν μιλάμε για πυρηνική βόμβα, μιλάμε για ένα σύστημα και ένα λειτουργικό. Η λέξη τρόμος είναι τουλάχιστον υπερβολική. Δεύτερον, δεν προσπαθώ να πουλήσω ή να προωθήσω τίποτα και ούτε πρόκειται, έτυχε σε αυτή τη περίπτωση να ξέρω 1-2 πράγματα παραπάνω επί του θέματος από τον αρχικό poster και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωφέλιμο να τα ξέρει ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ αν χρειάζεται antivirus ή όχι. Επιπλέον, σε περίπτωση που συνεχίσει να ασχολείται με αυτό το λειτουργικό θεώρησα οτι θα ήταν καλύτερο να έχει 2 πράγματα υπ' όψιν του όταν εγκαταστήσει το AV και δει ότι το Χ script που κατέβασε από κάπου στο Internet έκανε upload το passwd αρχείο του κάπου αλλά το AV του δεν το ανίχνευσε σαν "ιό". Το αν αυτή η γνώση είναι περιττή ή όχι μπορεί να το κρίνει μόνος του σύμφωνα με τα κουράγια του και το ποσοστό κατανόησης του εργαλείου που χρησιμοποιεί, από τη μεριά μου θεωρώ ότι καμία γνώση δεν είναι περιττή και από τη στιγμή που μπορείς να την παρέχεις σε κάποιον είναι λάθος να μην το κάνεις "για να μην τον τρομοκρατήσεις". Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια (κλεμμένο τσιτάτο βεβαίως βεβαίως).

Και εν πάσει περιπτώσει, στο ερώτημα "μπορώ να hack-άρω ή να καταστρέψω ή να εκτελέσω ότι κώδικα θέλω σε ένα *NIX σύστημα απομακρυσμένα ή οχι" και από τη στιγμή που όλοι(?) ψάχνουν μονολεκτικές απαντήσεις, η απάντηση είναι ναι και μάλιστα με πολλούς τρόπους και τα ποσοστά δεν έχουν σημασία.

Αλλά τέλος πάντων, αντί να μου την λέτε ότι τρομοκρατώ τον κόσμο και συμβάλω στην συρρίκνωση της κοινότητας και αφού σώνει και καλά θέλετε να δώσετε μια συμβουλή στον άνθρωπο που έκανε μια ερώτηση θα μπορούσατε να μάθετε τι είδους σύστημα έχει, πώς σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει, ποιοι πρόκειται να το διαχειριστούν, τι επιπέδου γνώσεις έχουν, πόσο σημαντικά data έχει το σύστημα κτλ κτλ και να του πείτε αν χρειάζεται AV ή όχι. Οχι οτι το βρίσκω σωστό αλλά είναι σημαντικότερο γι αυτόν από το αν εγώ ή ο nske ή ο οποιοσδήποτε άλλος είναι ελιτιστής, ξεροκέφαλος, πουλάει μούρη ή είναι κολλημένος και είναι και κάτι για το οποίο δεν θα μου αλλάξετε γνώμη πώς θα αντιμετωπίζω.

Παίρνω τις άχρηστες πληροφορίες μου και αποχωρώ (μέχρι νεωτέρας) από την συζήτηση.

PS. gtroza ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλησπέρα, μην ξεχνιόμαστε :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...