Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχθές ήμουν έτοιμος να σκάσω 25-40 ευρούλια για να αγοράσω fan controller, μέχρι που έμαθα για το speedfan. To εγκατέστησα και στα γρήγορα γρήγορα και σε πρώτη φάση έλυσα το βασικό μου πρόβλημα (τον θόρυβο των δύο ανεμιστήρων του κουτιού), αλλά τώρα θέλω να "ραφινάρω" την λειτουργία του προγράμματος και έχω κάποιες απορίες.

Οι ανεμιστήρες έχουν ως εξής στο κουτί μου:

-2 120άρηδες nexus εμπρός και πίσω στο κουτί. Και οι δύο είναι συνδεδεμένοι σε τρίπινες υποδοχές στο mobo.

-Η CPU έχει μία aftermarket ψύκτρα, με 4πινο βυσματάκι, που συνδέεται στη μοναδική 4πινη υποδοχή του Mobo.

-H GPU φοράει μία zalman VF1000, με τον ανεμιστήρα της συνδεδεμένο μέσω fan controller απευθείας στο τροφοδοτικό.

-To τροφοδοτικό συνδέεται με τρίπινη υποδοχή στο mobo.

Και τώρα οι απορίες;

-Γιατί οι ανεμιστήρες του κουτιού, αν και είναι συνδεδεμένοι απευθείας στο mobo, γυρίζουν συνεχώς σε τόσο υψηλές στροφές (2000 περίπου σταθερά);

-Το τέταρτο Pin που έχουν οι ανεμιστήρες είναι για PWM, δηλαδή για να ρυθμίζουν τις στροφές τους ανάλογα με την θερμοκρασία; Αν ναι, γιατί τότε το mobo έχει μόνο μία τετράπινη υποδοχή;

-Στο speedfan, όταν μειώνω τις στροφές μέσω του κουμπιού fan 02, τότε μειώνονται ταυτόχρονα οι στροφές και στον εμπρός, και στον πίσω ανεμιστήρα του κουτιού, αν και είναι συνδεδεμένοι σε διαφορετικές υποδοχές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

-Από την στιγμή που συνέδεσα την zalman απευθείας στο τροφοδοτικό, γυρίζει σε πολύ υψηλότερες στροφές. Μπορώ και την ρυθμίζω βέβαια μέσω του controller, αλλά συνολικά έχουν ανέβει οι στροφές της αρκετά σε όλη την κλίμακα. Γιατί έγινε αυτό;

Χαρά στο κουράγιο σε όποιον καθήσει, το διαβάσει όλο αυτό και μου απαντήσει κιόλας!

Δημοσ.

Σιγά, δεν είναι και μεγάλο κείμενο ώστε να μας αποθαρρύνει, ιδιαίτερα άμα είναι ορθογραφημένο, με καλή σύνταξη και σημεία στίξης. Άλλους να δεις πως γράφουν... :-)

Λοιπόν, όντας παλιός στο speedfan, θα προσπαθήσω να λύσω μερικές απορίες...

1. τι εννοείς; αφού ελέγχονται από το πρόγραμμα. Μήπως δεν όρισες σε ποια θερμοκρασία θα πέφτουν οι στροφές; μήπως δεν τίκαρες το "Automatically Variated" κάτω από την καρτέλα "Speed";

2. Είναι δυνατός ο έλεγχος PWM και σε τρίπινες και σε τετράπινες υποδοχές. Απλά οι τετράπινες ακολουθούν καινούριό πρότυπο, το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει τον θόρυβο των ανεμιστήρων (το πως δεν έχω καταλάβει ακόμα). Γιατί αυτό να υπάρχει μόνο για την CPU; Θέμα κόστους; Να είναι το ανεμιστηράκι της το πιο θορυβώδες από όλα τα άλλα; απλές εικασίες κάνω...

3. Μπορεί να είναι θέμα υλοποίησης της μητρικής. Για λόγους απλότητας το κάνουν οι εταιρίες. Συμβαίνει συχνά...

4. Πολύ πιθανό η υποδοχή για τον ανεμιστήρα της κάρτας, να έδινε λιγότερη τάση από τα 12V που δίνει το τροφοδοτικό απευθείας.

Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι.

Δημοσ.

Βοήθησες απόλυτα, ευχαριστώ! Οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα πλέον και όλα καλά!

Σχετικά με την πρώτη απορία μου, μου είχε κάνει εντύπωση που οι ανεμιστήρες δούλευαν συνεχώς στο φουλ,αλλά διάβασα και στο site της nexus ότι, όταν οι ανεμιστήρες συνδέονται απευθείας στο mobo, τότε όντως δουλεύουν συνεχώς στις 2000 rpm.

Δημοσ.

Πολύ σωστός!!! Ούτε που το σκέφτηκα το ebay, και να πεις ότι δεν ψωνίζω από εκεί...

Από την άλλη, αφού μπορώ να κάνω την δουλειά μου τζάμπα και χωρίς άλλα καλώδια, γιατί να μην το κάνω;

Και τί ψυχή έχουν όμως 6 παλιολίρες;

Ωχ, ψήνομαι...:-D

Πολύ καλό και το προϊόν και η ιδέα, ευχαριστώ!

• 10 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To συγκεκριμενο προγραμμα μου βρισκει τα fan μονο οταν μπαινω σε sleep mode (windows 7)...?

To Βιοs μου εχει μονο επιλογη για silent mode-optimal και performance οχι να επιλεξω rpm...?

Επεξ/σία από DJTaurus
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Nα ρωτησω κατι κι εγω, τι ρυθμισεις πρεπει να κανω για να μπορω να ελεγχω τους ανεμιστηρες και κυριως αυτον του κουτιου που στροφαρει αναλεητα??Η συνδεση ειναι τριπινη.

post-162772-0-88130100-1322590723_thumb.jpg

Δημοσ.

Έκανες το προφανές; Δηλαδή, έπαιξες με όλες τις επιλογές Speed; Είδες ορατή μείωση στις στροφές; Κατάλαβες ποιο "Speed" πάει με ποιο "Fan";

Εάν δεν είδες κάποια αλλαγή τότε είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί η μητρική σου να αλλάξει ταχύτητες για τον ανεμιστήρα του κουτιού, δοκίμασε άλλη τρίπινη εάν έχει... Δυστυχώς μόνο με πειραματισμό θα καταλήξεις σε τελικό συμπέρασμα.

Επίσης έχω την εντύπωση πως στην ιστοσελίδα του Speedfan, εάν ψάξεις, μπορείς να βρεις έτοιμες ρυθμίσεις για την μητρική σου, φτιαγμένες από άλλους χρήστες. Για ψάξε λίγο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...