Προς το περιεχόμενο

10 MegaPixel -> πόσα MB αρχείο;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλημέρα σε όλους!

πρόσφατα έγινα κάτοχος της OLYMPUS FE-5000 BLACK,

η οποία έχει ανάλυση 10 Megapixel - σημαίνει ότι μπορείτε να εκτυπώσετε τις εικόνες σας σε μέγεθος αφίσας.

1) αυτό τι μέγεθος αρχείου παράγει; 5 MB ; πιο μεγάλο; στο περίπου φυσικά

2) αν δεν θέλω τόσο μεγάλες φωτό, στην αρχή είχα σκεφτεί να μειώσω την ανάλυση από την μηχανή στα 2 MB κλπ, αλλά μετά λέω ότι μπορώ να κάνω resize με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, αλλά με ποια επιλογή από τις παρακάτω;

• Smart size
  • Bilinear resample
  • Bicubic resample
  • Pixel resize

ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημοσ.

Υπαρχουν φωτο και φωτο των 10mpixel. Αλλες συμπιεσμενες με διαφορους αλγοριθμους (jpeg, gif, png κλπ) και αλλες ασυμπιεστες, διαφορων τυπων.

Αναλογως το προτυπο που χρησιμοποιει η φωτογραφικη μηχανη σου για τη συμπιεση της φωτογραφιας, το μεγεθος μπορει να κυμανθει απο 1.1mb (jpeg90 δηλαδη 90% quality jpeg) εως 6.2mb (png losless compressed).

Θεωρω οτι με μια συμπιεση jpeg100 δηλαδη 100% quality εισαι απολυτα καλυμενος. Σε αυτη τη περιπτωση η φωτογραφια θα πιανει περι τα 2.2mb.

Υπαρχει περιπτωση να θες και ασυμπιεστη φωτο, αρα ξεκιναμε απο τα 10mb για RAW8 και φτανουμε στα 80mb για OPENEXR.

Σε ολες τις παραπανω περιπτωσεις μιλαμε παντα για αναλυση 10mpixel.

Με το resize εικονας να ξερεις οτι θα επιτυχεις φωτο πολυ χαμηλοτερης ποιοτητας απο μια 10mpixel φωτο συμπιεσμενης ακομα και με jpeg90.

Δημοσ.

Kαλορίζικη!

Αναφορικά με το μέγεθος, αρκετά παλιότερα είχα διαβάσει πως, στο περίπου πάντα, 3 mpx = 1 mb αλλά μπορώ πλέον να σου πώ με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ανάλογα με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις της κάμερας, το θέμα σου και κυρίως το πόσο πληροφορία αυτό περιλαμβάνει (ή καλύτερα, πόση πληροφορία "καταφέρνει" να διαβάσει η μηχανή την ώρα που εσύ πατάς το κουμπί) οι φωτογραφίες σου θα μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος από κάτι λιγότερο από 1mb μέχρι και 4 mb ίσως και κάτι παραπάνω. Αυτό στο λέω καθώς διαθέτω 2 κάμερες στα 8 mp και μία στα 5 mp και κοινός παρονομαστής και στις 3 είναι το μέγεθος των φωτό το οποίο διαφέρει κατά περίπτωση...

Σχετικά με το ρισάιζ, οι επιλογές που αναφέρεις είναι προφανώς από κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας και σου προτείνω να αναφέρεις ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα ώστε να σε βοηθήσει κάποιος που το δουλεύει. Στο φώτοσοπ πάντως ΑΝ και εφόσον χρειαστώ να κάνω ρισάιζ (πολύ σπάνια) χρησιμοποιώ το bicubic.

Δημοσ.

ευχαριστώ παίδες για τις απαντήσεις,

λοιπόν, βρήκα αυτό:

COMPRESSION.

FINE. Shooting at high quality.

NORMAL. Shooting at normal quality

εδώ έχω normal, αλλά για να μην βγάζω φωτό στο άσχετο,

ξέρει κανείς να μου πει διαφορές μεταξύ των δυο στο μέγεθος του αρχείου;

Δημοσ.

Εξαρταται αποκλειστικα απο το μοντελο της φωτογραφικης σου μηχανης. Και τι αλγοριθμο εχει ορισει ο κατασκευαστης στο FINE και τι στο NORMAL. Καλο ειναι να ψαξεις λιγο στο google πληροφοριες για το μεγεθος των φωτο της φωτογραφικης σου μηχανης κατα περιπτωση. Ισως σε βοηθησει.

Δημοσ.

νομίζω πως το βρήκα παίδες:

Μέγεθος εικόνας: 10M 3648 x 2736

το οποίο αντιστοιχεί σε:

3648 x 2736 Normal (compression: 1/8) / 2.2MB / frame

(το τελευταίο βέβαια είναι για άλλο μοντέλο, αλλά δεν νομίζω να χει τόσο διαφορά πια)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...